icon

Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?

avion
30. mar 2007

kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?

daniella2019
14. feb 2020

@ps_sk vedeli ste od začiatku 12tt že čakáte Downika?

ps_sk
14. feb 2020

@alojzova v pôrodnici povedali, že je podozrenie na Downov syndróm. Potvrdila to až genetika cca o mesiac.

alojzova
14. feb 2020

@ps_sk aha

ps_sk
14. feb 2020

@daniella2019 absolvovali sme len NT vyšetrenie a genetickú konzultáciu (v 12tt) kde bol problém srdiečko a Downov syndróm 1:4 . Amnio/Choriové klky sme odmietli kvôli riziku 1:100 komplikácií a v 20tt. sme absolvovali 2x nezávisle morfologické testy kde na 99 % vyvrátili Downov syndróm (nemali sme žiadne markery).

Tak do 20tt sme čakali Downíka a po 20tt nie. Ale v každom prípade keď vidíš toho prďolu na ultrazvuku tak nijaké iné možnosti nie sú ...

foma
14. feb 2020

Ja ked som cakala prveho syna, mal NT 2,9 mm a dokonca mal aj ine priznaky, ze to bude asi Down. Mal nejake cysty v hlave a rozsirenu oblickovu panvicku. Dost dlho ma lekari strasili, potom amnio potvrdilo, ze postihutie tam nie je a mam zdraveho krasneho skoro 5-rocneho chalaniska 🙂 Ale pri 2.tehotenstve som si uz ja sama na prvy pohlad vsimla, ze to NT je obrovske, plod mal doslova taku bublinu za chrbatikom a uz som citila, ze to nieje ok a ani nebolo. Povedali mi ze to bude pravdepodobne Edward syndrom a ze tieto deti sa vacsinou nedoziju porodu. A v 4.mesiaci naozaj prestalo bit srdiecko a bolo po radosti :(

zuza79
14. feb 2020

@ps_sk mrzí ma to. Ale to je ten veľký rozdiel čo píšeš "že toto strašenie Downovým syndrómom je smiešne oproti iným situáciám ktoré môžu nastať a neovplyvníš ich žiadnym testom (DMO a podobne)" že Vy ste na výber mali. Keď sa ti narodí dieťa a hodinu na to dostane porážku a bude mať DMO to už ovplyvniť testom nevieš nemáš na vyber. Práve preto sú tie testy mám vysoké NT tak idem na ďalší testy aby som mala možnosť rozhodnúť sa. Prepáč možno máte fakt šťastie a konečne si našiel zmysel života no ja poznám rodinu kde otec schudol na kosť nemajú na rehabilitáciu a doslova zobru po internete aby malého postavili na nohy.

ps_sk
14. feb 2020

@zuza79 hmm a nemyslíš, že keby sa viac ľudí rozhodlo inak, alebo by sa nemuseli rozhodovať vôbec nebolo by to jednoduchšie aj pre tých ktorí sa rozhodnúť nemôžu? Ale to sme už mimo.

Rehabilitácie nejaké platia poisťovne, ale niekedy musíš(chceš) ich absolvovať viac ak máš iné komplikácie (hypotónia). Čo máme aj my (a taktiež - 10kg dole, ale kvôli zdravej strave 🙂 ). A na takýchto pobytoch sme naozaj "najľahšia" diagnóza.

https://www.youtube.com/watch?v=HwxjoBQdn0s
barceloneta
1. mar 2020

Ahojte, idem vam napisat ze prave dnes sa nam narodil zdravy chlapec a tymto vas chcem zaroven povzbudit. Mam tiez nasli zvysene NT v 11 tyzdni sme mali 4 a potom v 13 tyzdni 3,05. A tymto vsetkym sa to zacalo, NIPT test, 2 amnio, eco srdiecka asi 4 krat pocas celeho tehotenstva a nebolo to velmi lahke. Bolo to velmi zlozite tehotenstvo sposobene prave tym ze NT bolo zvysene ale nakoniec sme verili ze babatko bude zdrave. Vsetkym vam drzim palce a netreba hned mysliet negativne ked mate zvysene NT.

domshn
2. mar 2020

@barceloneta blahoželám 😊🙏

mimikmimi
5. mar 2020

Ahojte...vcera som sa dozvedela hroznu spravu. Som v 21tyzdni a doteraz som mala testy z krvy aj prvy 3D sono uplne v poriadku.Pri druhom mi pani doktorka namerala kratku kosticku nosa, opuch na hlavicke a aj s oblickou to nie je dobre, no to sa vraj 90% babatkam este dovyvija. Podarilo sa mi vybavit este na potvrdenie alebo vyvratenie jedno 3D sono u uznavaneho doktora.Ten mi ale nameral este horsie hodnoty...nosova kost 4,96, prenazalny edém 0,59, opuch hlavicky este viac.Hned mi aj spravil odber plodovej vody.Strasne sa bojim ze sa potvrdi downov syndrom....mate niektora podobnu skusenost? Nasla som len prispevky s malou nosovou kostickou ale nie aj s opuchom na hlavicke

ps_sk
5. mar 2020

@mimikmimi čo je opuch na hlavičke?

mimikmimi
5. mar 2020

@ps_sk nuchal fold 6,23 😔

ps_sk
5. mar 2020

ahaa , tak to je to NT ... nosová kostička nie je až taký marker. A čo povedali? My sme na morfologickom mali všetko v poriadku a máme synčeka s DS (teda nosovú kostičku a NT v poriadku). Ale s obličkou sme tiež mali niečo v tomto období ...

mimikmimi
5. mar 2020

@ps_sk to vazne ste mali vsetko v poriadku na 3D a aj napriek tomu mate DS? Akoze si to nevsimli? Takze ked mi mame taketo hodnoty, tsk to nemam vidiet asi ruzovo...😔

domshn
5. mar 2020

@mimikmimi veľmi držím palce. Možno koli oblicke sa bábätku hromadí v tele voda. Ak prelistujes skupinu, je tu Mamicka, ktorá má zdravé bábätko, i napriek nepriaznivej diagnóze a dosť výraznemu opuchu. 🙏

mimikmimi
5. mar 2020

@domshn och bozeeee tak dlho sme sa snazili o babatko a mam uz skoro 33.....ani by ma nenapadlo, ze budem v takej situacii 😔😥

alojzova
5. mar 2020

@mimikmimi bude všetko v poriadku mne celé trhu hovorili že mali na bude mať dawn vďaka Bohu je maličká zdrava

mimikmimi
5. mar 2020

@alojzova som rada, ze mate zdrave babatko aj napriek tomu, ze vas strasili.......a ake vam vysli hodnoty na morfologickom sone?

alojzova
5. mar 2020

@mimikmimi sono som mala v poriadku NT v norme no nosova Kostická bola problem a aj Triple testy 1:90

mimikmimi
5. mar 2020

@alojzova noooo tak ja mam este nejake veci navyse co nie su dobre😔....ale stale dufam, ze mi oznamia dobru spravu zajtra🙏

alojzova
5. mar 2020

@mimikmimi budem sa zavas modlit

mimikmimi
5. mar 2020

@alojzova dakujem krasne

domshn
5. mar 2020

@mimikmimi úplne chápem, i mňa to totálne paralizovalo. Do konca tehotenstva som nemala pokoj. Verím, že bude všetko v poriadku.

ps_sk
5. mar 2020

@mimikmimi morfologický nie je 100% ani amnio. Tam sa robia len markery a na základe toho sa určuje. Preto sa pýtam čo bol výsledok týchto markerov. Teda nám vyšlo u 2ch nezávislých s odstupom jedného týždňa že na 99% nebude mať Downov syndróm. A takto sme aj prežili tehotenstvo. Ale mali sme predtým zlé výsledky z krvi a genetiky tam nám povedali, že na 99% sa nedožije pôrodu.

Treba veriť a nestresovať sa. Môže to byť len z tej obličky, alebo proste má len širší krk a menší nos 🙂

mimikmimi
5. mar 2020

@ps_sk povedali nam, ze su to markery na DS....a ze uz len keby bolo NT take ako ma bez ostatnych markerov je to dovod na podozrenie....

ps_sk
6. mar 2020

@mimikmimi podozrenie nie je záver. Netreba sa stresovať.

mimikmimi
6. mar 2020

Volali mi z labaku, ze pri odbere sa dostala moja krv do plodovej vody a kvoli tomu sa dostanem k vysledkom az o 10dni 😵😥....takze dalsich 10dni v strese mam cakat

domshn
6. mar 2020

@mimikmimi oh. Veľa síl.

mimikmimi
6. mar 2020

@domshn dakujem....ozvem sa, ked budem nieco nove vediet. Ja som rada, ze su taketo fora, je tu vela osobnych skusenosti dievcat co sa da docitat, (ktore casto pomozu)samozrejme aj podpora ...

domshn
6. mar 2020

@mimikmimi určite sa ozvi. Mne to vtedy tiež veľmi pomohlo a dalo nádej, že je šanca.