Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?
kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?
@tinka78887 ano nosovu kost mali pritomnu obaja synovia..
@tinka78887 neprítomnosť nosovej kostičky je jeden z markerov tirzómie 21 (Downov syndróm). To znamená, že zvyšuje nejakou mierou pravdepodobnosť. Čisto teoreticky ak je pravdepodobnosť podľa krvných testov a NT 1:1000 a nie je prítomná nosová kostička tak pravdepodobnosť bude povedzme 1:500. Je to príklad a ten vzorec nie je správny. Teda toto nie sú jediné potrebné markery. Taktiež NT rôzne ovplyvňuje pravdepodobnosť podľa veku (viď. obrázok).
Ak odporučili amnio (odber plodovej vody) budeš mať v správe napísané tieto riziká a na základe toho sa môžeš rozhodnúť. Ak máš napr. riziko 1:500 tak 499 detí nebude mať DS a 1 áno. Pri amnio je riziko 1:100 potratu. Teda ak pošlú tých 500 prípadov na amnio tak 5 detí zomrie z dôvodu vyšetrenia aj keď nemali DS.
@ps_sk dovolím si nesúhlasiť. 1:100 je bežná štatistika potratu počas druhého trimetra. Keď sa pridá amnio je ta štatistika, 1,19:100. Pretože to co si napísala znie ako keby spontánne potraty neexistovali. A pritom v prvom trimestri je spontánne ukončené 1 tehu zo 4 :( netreba si to mýliť. Pokiaľ je amnio vykonaná správne a následne sa baba šetrí a lekár ju kontroluje, je všetko v poriadku. 🙂
Ahojte holky 🙂 píšu Vám sem, jelikož mám celou diskuzi pročtenou a jelikož jsem zde hledala naději a příběhy z dobrým koncem.Dodali jste mi sílu, naději a víru že může vše dobře dopadnout a já cítím potřebu napsat sem ve zkratce náš příběh.
Napíšu ho ve zkratce ale byl to nejdelší a nejhorší půlrok v mém životě.
Pavlíček který už má dnes 2 měsíce a jeví se jako zdravé miminko měl NT hodnoty v 14 týdnu 9,5mm a celkový Hydrops.
Riziko na Downův Syndrom 1:3, Edwardsův 1:9, Pataův 1:13.
Vše začalo ve 12 týdnu kdy mu našli tekutinu v záhlaví.
NT hodnoty 5,4mm se během týdne zvedli na 9,5mm a Pavlík byl oteklý úplně celý.
Krevní testy vyšli špatně a ukazovali na nízké hodnoty HCG tzn. blížící se potrat.Byl mi navrhnut potrat.
Šance na zdravé miminko byli mizivé...potrat jsem odmítla s tím že chci první zjistit příčinu.
Podstoupila jsem AMC kdy do 2 dnů vyloučili nejzávažnější VV.
Měsíc jsem se doma klepala strachy a čekala na nejhorší...
Mezitím udělali testy na infekce, echokargiologicke vyšetření,testy na vzácné vrozené vady a další.
Pavlickovi našli z části zmutovaný gen Notch se kterým jsou spojené vady srdce.
Jelikož ale na kardiologii nic nenašli doufala jsem ve zdravé miminko a čekala dál.
Ve 20tt začal hydrops ustupovat.
Dnes je Pavlíček dvouměsíční krásný chlapeček a já děkuji panu bohu že jsme to ani jeden nevzdali...
@janina1413 Ja som si tiež prešla ťažkým obdobím(downov 1:5), mám krásneho zdravého synčeka,má už pol roka. Takže úplne chápem čo si zažívala a teším sa s vami 🙏
@mysinka dobrý den ja mám NT 4,2 tiež zlý ductus venosus a nosovu kosticku nevideli starsne sa bojím to čo mi ženy musime prežívať je strašne ...idem na odber plodovej vody tak dúfam to všetko vyvráti...DS 1:4
@tinka78887 ja som bola dnes na screeningove vyšetrenie a tiež som mala vyššiu hodnotu NT 3,3,lenže meraná asi 5-6 krát a zakaždým iná,raz 2,7,potom 2,8,2,9potom 3,5 ,potom sa vybrala hodnota 3,3 nakoniec,to je len orientačné,nič to podľa mňa nemusí znamenať,malé sa stále mrvilo a nie a nie ho zmerať,keby meral ešte 20krat,tak možno vyjde hodnota ešte úplne iná,nosova kostička bola,všetko sa zdalo inak v norme.Som čítala,že určité percento zdravo narodených detičiek nemusí mať NB.Takže,dúfam,že všetko bude ok,len dá neboj😉
@lulita2020 ja som bola este v novembri na NT 2,8 tiez nameral rozne hodnoty a teraz som bola na genetickom ultrazvuku v ZA a popozeeal vsetko vsetky organy a bolo to ok okrem toho ze ma dvojcievny pupocnik aale ze to sa stava hlavne treba sledovat dieta aby sa mu dostavalo vyzivy.
Maminky tak uz mám po odbere plodovej vody a nebolo to až také strašné ako som sa bála len ten prvý moment pich a potom všetko ok...ale to vám chcem povedať že predtým na genetike má dosť vystrasili že 1:4 je dosť a pre niečo museli byť zlé tie výsledky ze aj ked sa vylúčia syndromi neznamená že nebude mať iné chyby ako srdcova veda atď...proste žiadna šanca, alebo povzbudenie že všetko môže byť dobre. V ten deň som šla sa objednať do nemocnice na odber a robili mi aj sono...a viete čo??? Síce povedal dr že tie parametre čo sa vidia len 12tt teraz uz není vidieť ale jemu sa všetko pozdáva a na 99% bude dieťatko zdravé, ale ten odber má len uisti...takže mi dal trošku nadej že bude alebo môže byť všetko ok 🙏🙏🙏🍀🍀🍀...modlím sa každý deň
Ahoj holky, taky nás potkalo to peklo. Jsem teď 13+2 a úterý (12+6) nám nemerili NT 7.1mm!!! Pan doktor to měřil opravdu pečlivě několikrát a vždy mu to vyšlo od těch 5.5mm do 7.1mm. Jinak bylo vše v pořádku, krevní hodnoty taky v normě. Riziko DS 1:30. Doktoři nás připravili na nejhorší, taková hodnota NT má prý jistě důvod. Je mi 27 let, celá rodina zdravá, s tímhle jsem opravdu nepočítala. Byl to velký šok. Teď v úterý jdeme na odber klků a uvidíme, kde je problém. Všechny, které jste si tím prošly strašně obdivuju, já jsem byla na zhroucení, teď už jsem se smířila s nejhorším, ale podle vašich příběhů stále cítím nějakou malou naději. O to víc to bude bolet pokud o miminko přijdu. Děkuji za tuhle diskuzi. Přeji všem zdravá miminka!!!!
@tinka78887 moc držím palečky, myslím na vás, vím čím si procházíte.
@janina1413 krásný příběh se šťastným koncem. Pavlík je nádherný, nemůžu se vynadivat. Díky vašemu průběhu věřím v zázrak i u nás. I když lékaři naději nedávají. NT 7mm ve 12+6
@barsta Moc Vám držíme pěsti, nevzdávejte to. Vím jak hrozné je přijít o miminko a když se to stane,budete s vědomím že jste udělala vše co bylo ve vašich silách aby žilo, také jsem byla smířená s nejhorším a nechala sem to už na Pavlíčkovi.U nás to bylo špatně vše, krev,NT hodnoty,našli echogenní fokusy ve střevech i na srdci, nakonec za to vše nejspíš mohl zmutovaný gen.Pokud není viditelný problém na utz který je neslučitelný se životem, vše může dobře dopadnout.Budu na Vás moc myslet, posílám Vám andělíčky
@pevo
@janina1413
Holky dekuji, strašně si vážím vaší podpory. Příští týden dám vědět jak jsme dopadli. 💗
Ahojte ja som. Mala hodnotu NT priemer 3,2 takže mam čakať na výsledky z krvi v 16 tt a uvidí sa co ďalej... Pri prvom tehotenstve som mala tie testy zvýšené riziko DS 1:250 mala je našťastie zdravá tak som zvedavá dúfam ze zas nevyjdu zle :(
@mata22051990
Preštudovala som si všetky komenty od prvého na tomto fóre. V 16 týždni Vám dobrý doktor už niečo zistiť vie. Ale pevne verím, že nebude čo.
@pevo no práve v 16 ide robiť tie Triple testy ci co to je na riziko vrodených chyb a po výsledkoch sa uvidí hádam to bude ôk keď malo babenko všetko ôk okrem tej tekutiny
Ahojte, prave prezivame velky strach a obavy :( Bola som hospitalizovana kvoli stalym nevolnostiam a popri sone, ktore robila dr v 10+3 malo babatko vyssie nt, cca 3,6 mm. Doktorka ma samozrejme poslala na morfologicky utz, termin som dostala na pondelok, to budem 11+4. Je to vysnivane dietatko, tak velmi dufam, ze bude v poriadku no zo slov lekarov ziskavam len strach. Prosim, viete mi povedat co cakat, ake su postupy? Dakujem za pomoc a podporu 🙏
@tini27 viem, ze je to tazke, ale ver ze bude vsetko v poriadku. Mna vystrasili takto doktori v 5mesiaci s NT hodnotami, 3tyzdne som preplakala. Neviem preco nevedia upokojit zenu a povedat, nech sa nestresuje, ze nic nie je iste, ale rozpravat len co je zle a ake choroby to mozu byt😠. Moje tehotenstvo nebolo vobec pohodove ako by malo byt a to hlavne kvoli doktorom!
@tini27 treba len verit ze je vsetko v poriadku aj ja aom mala vysoke hodnoty potom kratsiu nosovu kosticku lekar ma len strasil ale verila som ze to bude dobre a hlavne bolo to moje babatko nech ma cokolvek a ked sa narodil prva otazka bola aky ma nostek s ci je v poriadku a je takze len verit treba a nepocuvat doslova doktorov
Ahojte, chcela som sa podeliť s uzasnou spravou. Vcera sme boli na morf.usg v 12tt, kam ma poslali pre vyssiu hodnotu nt. Vdaka Bohu, babatko vyzera byt v absolutnom poriadku ❤️ Nt malo skvelu hodnotu 1,4, pritomna nosova kosticka, vsetko aj minor markery v absolutnom poriadku 🙏. Pani Dr. Povedala, ze nevidi najmensi dovod na obavy, ze mame strach hodit za hlavu a uzivat si 🙏❤️. Neviem ani vyjadrit svoju vdacnost a stastie, prajem vsetkym len to dobre.