icon

Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?

avion
30. mar 2007

kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?

mima733
5. jún 2021

Ja sa podelím tiež mala som zvýšené NT, dvojcievnu pupočnú šnúru, zlú krv, hraničné NF a prietoky skakali raz zle raz dobre na amnio ani iné testy som nebola a včera sa mi narodila dcérka bez DS.

pevo
6. jún 2021

@mima733 blahoželám a želám kopec zdravia, my máme tri mesiace a mala je nádherná ♥️.

gorgerella1
7. jún 2021

Ahojte, chcem sa spýtať, moj doktor mi nameral v 12tt NT a v knižke mi zapísal že 1,3.Poslal ma na lepšie morfologicke sono koli veku, bola som hneď na druhý deň a tam mi namerala NT 2,6.povedala že to je hraničné,okrem tejto hodnoty bolo na sone všetko v poriadku, všetky organy v poriadku. Výsledky krvi ešte nemám na sydromy. Trosku som z toho mimo, že prečo je to tak odlisne🤷‍♀️mate skúsenosti? Ďakujem

pevo
7. jún 2021

@gorgerella1 ahoj mám. Nie každý doktor má na to certifikát. Mne Grochal búchal po bruchu, kým nebolo bábätko rovno. Pretože tam môže byť veľký rozdiel ak je bábätko v nerovnej polohe. Bavíme sa o mm. Z 2.6 by som si vrásky nerobila zatiaľ. Dôležité je ako sa to bude ďalej vyvíjať. Ak bola Kosticka a vážne všetko je ok, šance na zdravé dieťatko sú vysoké. Dôležite je ešte sono v 20tyzdni. Tam bude vidieť srdiečko. To ešte nemusí byť ok. Môžeš si dať spraviť amniocentezu...ak chcete vedieť viac môžete mi napísať súkromnú správu. Máme až veľmi bohaté skúsenosti.

gorgerella1
8. jún 2021

@pevo ahojky... Áno vravela ze všetko je perfektne, srdiečko pozrela úplne podrobne, všetky strany úplne ok, aj kostička v poriadku.. Už som myslela ze mi bude volať sestrička koli výsledkom, ale stále nič.

evka258
12. okt 2021

@lumimka ahoj, môžem sa spýtať ako to nakoniec dopadlo? Známa ma NT 2,4 v 12+6 TT. Doktor ju vystrašil a je z toho hotová. Vďaka za odpoveď.

mata22051990
12. okt 2021

Ahojte baby moja malinka mala hodnoty v 13 tt NT 3,3... Všade ma strasili a aj z krvi mi vyšlo riziko na down 1:15....
Naštastie 16.9 sa mi narodila zdravá dcérenka♥️
Tak vás chcem povzbudiť že nie vždy to môže byť zlé 🙂

bkabatova
12. okt 2021

Ahoj, kdysi jsem se take zapojovala do teto diskuze po zjisteni na prvotrimestralnim screeningu, ze mame NT 4,4. Zacalo silene kolecko vysetreni, odber vody, odver choriovych klku, krve, screeningy, no znate to. Dokonce jsme meli uz zabookovane luzko na Bulovce na vyvolani potratu, protoze po prvnim vysetreni bylo snad 1:4 DS+ dalsi prognozy, ale vse se nakonec vyloucilo a spi mi v pokojicku 2,5 lety zdravy, prospivajici chlapecek.

Vysledkem jsem dekovala, ze zijeme v dobe, kde jsou takove diagnosticke metody, na druhou stranu se clovek tak vystresuje, ze si tehotenstvi ani neuzije.

Proto snazte se vzdy myslet na to, ze nas bylo spoustu, co to zazili take a NIC z toho nakonec nebylo.

Posilam silu.

evka258
12. okt 2021

@mata22051990 aj bkabatova ďakujem, preposlem známej. Som rada, že to dobre dopadlo.

silvia1110
12. feb 2022

Dobrý deň, svojho času (pred pár mesiacmi) nám táto diskusia v ťažkých životných chvíľach veľmi pomohla, preto sme sa aj my rozhodli podeliť sa o náš príbeh – naštastie so šťastným koncom . Dúfame, že tým dodáme nádej aj ďalším budúcim rodičom, ktorí sa ocitli v podobnej situácii.
Pri prvom skríningu v 11. tt nám namerali NT až 5,4mm. Bol to celkom šok, pretože sme o niečom takom dovtedy vôbec nepočuli, ani sme nevedeli, že sa niečo také meria. Všetko ostatné ale vypadalo ok, tak sa nás pani doktorka snažila upokojiť, že to ešte nemusí nič znamenať. Ale viete si to predstaviť, ten pocit, keď Vám povedia, že vaše bábo môže mať nejaké genetické ochorenie. Bol to celkom dosť zaberák. Nakoľko ale naša obvodná gynekologička nemá až také dobré sono, poslala nás ešte na vyšetrenie na ambulaniu prenatálnej diagnostiky s lepším sonom do miestnej nemocnice, kde ambulujú dvaja lekári, ktorí sa týmto veciam venujú. Na vyšetrenie sme išli o dva dni neskôr a namerali nám NT 3,7mm, čo je tiež zvýšené, ale predsa len je to už lepšie. Aj na tomto sone bolo všetko ostatné ok, bola prítomná aj nosová kostička. Bolo nám ale odporučené genetické vyšetrenie buď z krvi alebo odber plodovej vody. Rozhodli sme sa pre NIFTY testy, a hneď nám aj zobrali krv a po siedmych dňoch sme sa dozvedeli dobré správy, všetko bolo negatívne. Negatívne nám vyšli ja testy na PAPP a aj Triple test. Zostali sme ale v seldovaní na ambulancii prenatálnej diagnostiky a rozhodli sme sa ja pre vyšetrenie u MUDr. Grochala. Každú chvíľu sme boli na sone, už si z nás robili srandu, že také vypozerané dieťa tu ešte nebolo. Naštastie bolo všetko vždy v poriadku, aj v 20. tt, aj v 30. tt. Za celé tehotenstvo sme celkovo absolvovali vyšetrenia u štyroch rôznych lekárov. Až do konca sme ale napriek všetkému nemali pokoj, teda až do decembra 2021, kedy sa nám v poriadku narodil náš chlapček.
Ešte pred jeho narodením, nám lekári povedali, že v prípade, že je zvýšené NT, ale dieťatko sa narodí v poriadku, vôbec nevedia prečo k zvýšenému NT došlo. Každopádne sa to stáva, a možno aj častejšie, ako by sme čakali. Takže ak práve toto prežívate, tak nezúfajte – stále je veľká šanca, že to aj u Vás dobre dopadne a budete sa tešiť zo zdravého bábätka. Prajeme teda hlavne veľa síl a dúfame v šťastné konce pre všetkých.

petushka7
12. feb 2022

@silvia1110 super🙏teším sa s vami zo zdravého bábätka...my rovnako pred pár mesiacmi sme s manželom mysleli že o bábätko prídeme...NT v 12tt bolo 5.3mm, neskôr sa ukázalo, že poškodenie tam nie je žiadne, dnes máme krásnu 9 mesačnú dcérku, ktorá sa už chystá chodiť, je veľmi šikovná... ďakujem za ňu každý deň❤🍀

majla87
10. mar 2022

Dakujem za tuto diskusiu. Nam namerali NT 3,7mm, vyslo to nad 99percentil. Velmi som sa opustila, ale po precitani tejto diskusie tomu davam este nejaku malu sancu.. Aj ked psychicky je to velmi tazke.

mata22051990
10. mar 2022

@majla87 a v ktorom. Si týždni?

majla87
10. mar 2022

@mata22051990 na sone som bola presne 12+6.

mata22051990
10. mar 2022

@majla87 držím palce az je malinke zdrave 🙂 rozhodla si sa aj pre nejak vyšetrenie? Amnio alebo tak? Ja som mala 3,3 a povedal mi babjak nech počkáme na výsledky Triple testov ci busu hodnoty dobre, no a z Triple testov riziko na down 1:15 takze si myslel ze malinke bude mat down... Potom som bola na morfo utz pri nom v tom 24 týždni ci kedy už neviem presne a tam nevidel uz žiadnu vadu... No ale aj tak pre tie hodnoty mi kázal po pôrode zavolat ze je velm Zvedavý ci bude babo zdravé... A je chvalabohu zdravucka krasna baba🙂 verím ze to bude aj tvoj prípad

majla87
10. mar 2022

@mata22051990 no ja mam uz Nifty testy hotove a Babjak mi povedal, ze amnio je vierohodnejsia. Takze som bola celkom prekvapena, ze mi odporucal amnio. Bojim sa tam ist, aj ked mam Nifty negat, ale bojim sa aj neist 😞

mata22051990
10. mar 2022

@majla87 chápem ja som ešte v deň porodu bola v strese... Ale ja by som si babo nechala tak ci tak ale aj tak tam bol strach

lenkaa245
15. mar 2022

Ahojte, nam namerali NT az 5,1 v 12 tyzdni u Grochala v Martine. Ostatne sa mu zdalo byt ok. Dala som si urobit NIFTy tie vysli negativne. Teraz cakam do 20 tyzdna kym pojdem na morfo ultrazvuk opat ku Grochalovi. Toto cakanie je hrozne ☹️.

mata22051990
15. mar 2022

@lenkaa245 držím palce veľmi 💕

majla87
15. mar 2022

@lenkaa245 grochal ti neodporucal amnio? Co ti k tej hodnote povedal?

lenkaa245
15. mar 2022

@majla87 no ved bud amnio alebo neivaznu formu bud trisomy test alebo nifty. Tak som si dala tie nifty. Povedal ze to moze byt aj prekonanym covidom, ktory som mala v 10 tyzdni. Kedze tie nifty su negativne cakam na 20 tyzden a morfo UTZ. Ty ides na amnio?

majla87
15. mar 2022

@lenkaa245 vies co, velmi rozmyslam… ja som nebola vobec chora cez toto tehotenstvo. A mne dr povedal, ze amnio je lepsie a odporuca mi to. Len ked Grochal ti odporucal jedno alebo druhe, tak velmi vaham, ci ist aj na amnio.. fakt neviem 😞

anjelikdianka
13. máj 2022

@avion Ahojte.Čakám dvojvaječné dvojičky.Na usg v 12+4 som mala meranie v poradku.
1.plod mal NT 1,99
1.plod mal NT 1,3
Nosové kostičky prítomné aj všetky vnútorné organy vyzerali v poriadku.
Brali mi aj krv a z toho my vyšiel pozitívný skríning na DS
1.plod 1:125
2.plod 1:215
Mám 38 r.Tak som si dala spraviť Trisomy a tie my vyšli Pozitívne na DS😢
Odber v 16 tt naopak vyšiel velmi dobre a je negatívná 1:650.
Boli sme na genetike,tam my povedali že mám isť na odber plod.vody a potom sa rozhodnuť ako dalej.😢😢😢
Utorok idem na odber aj na morfologický usg.
Velmi sa bojím.😭🙏

ps_sk
13. máj 2022

@anjelikdianka prečo sa bojíš? Kvôli odberu plodovej vody? Pravda je tam riziko 1:100 komplikácií... Z týchto testov čo si absolvovala je najpresnejší Trisomy test. Ale pokiaľ sú tam 2 detičky tak neviem aká je presnosť či to neskresľuje.

V komunite rodín s Downovým syndrómom máme už viac dvojičiek kde jedno má DS a druhé nie. Sú s tým ok. Deti sú úžasné (s DS aj bez DS)...

anjelikdianka
13. máj 2022

@ps_sk Bojím sa toho ako bude dalej keď aj odber plodovej vody bude pozitívný.Neviem ako to zvládnem.Som už celkom vyčerpaná psichycky.Neviem či zvládneme výchovu chorého dieťaťa......😢Neviem ako ďalej.....

zuzanka_111
13. máj 2022

@anjelikdianka silno chapem ale mam pocit ze pri dvojkach mozu zie testy fakt skreslovat
H´avne sa nato cele pozrite z toho pohladu
Je DS nieco co by dtw v svojom zivote nezvladli ?
Je to dovod pre vas pre ulincenie tohto tehotenstva ?
Lebo mne keby povedali ze ma vstnu poruchu srdca a dozije sa max 2dni tak vtedy by som mala co robit aby som uvszovala
Ale pri DS 🤷‍♀️ By ma to henapadlo len by som sa nyto chcela prirpavit , studovala by som a snazila sa pre svoje deti urobit to najlepsie v zivote

anjelikdianka
13. máj 2022

@zuzanka_111 Neviem,naozaj neviem.Som stratená.Odkedy som sa dozvedela výsledky z Trisomy som už prečítala všetko dostupné čo som našla na internete o DS.Viem že takéto detičky sú velakrát štastné ale velakrát aj vela trpia kôli vyšetreniam,operáciam....Videla som milion fotiek bábätká s DS sú neskutočne zlaté,usmievavé....ale čo dalej,čo ked už vyrastú,puberta......Býváme v malom meste,nie je tu nič kde by také detičky mohli chodiť,na nejaké terápie,školka,školy....Bojím sa že keď sa narodia ostatné deti budú musieť isť bokom,lebo dieťa s DS bude potrebovať ovela viac pozornosti,možno aj nemocnicu,operáciu.....Manžela mám najlepšieho na svete ale ak nás chce uživiť pracuje stále,málokedy je doma.Ja asi zošaliem,neviem čo dalej.Celé dni preplačem.Strašne sa bojím.

ps_sk
13. máj 2022

@anjelikdianka ak sú to takéto obavy tak mi napíš správu. Ak máš záujem máme rodiny na ktoré sa môžeš nakontaktovať a myslím že sú tam aj tie s dvojičkami. Môžeš si napísať s nimi, zavolať alebo prísť na návštevu a pozrieť reálny svet. Taktiež aj dospelákov.

Škôlky a školy samozrejme navštevujú bežné so svojimi rovesníkmi nič špeciálne nepotrebujú, obzvlášť v škôlke.

ps_sk
13. máj 2022

@anjelikdianka a ešte drobnosť, aj my sme mali takéto pocity a "zabili" polku tehotenstva úplne ale že úplne zbytočným stresom...

"...ale čo dalej,čo ked už vyrastú,puberta..." - tak na to ešte taký test nevynašli, teraz vedia zistiť či má DS alebo nemá ale čo bude s tým človiečikom o 2, 5, 10, 30 rokov to ti nikto nikdy nepovie.. či už má DS alebo nemá... ja vlastne ani neviem, že či zajtra ma niečo nezrazí 🙂 Takže sa tým teraz a tu netrápim 🙂

majla87
13. máj 2022

@anjelikdianka ahoj, ten bezny biochemicky skrining od doktorky by som okaslala, ten vychadza vela zenam zle, hlavne ak mas este aj 38r…
Horsie je ten Trisomny, to uz je vierohodnejsie o dost a ja osobne by som na amnio sla (ja som aj bola a pichali ma 2x) a podla toho uvidis a zariadis sa. Tieto vysledky byvaju rychlo, do 3 dni. Drzim palce