Ako mám oznámiť zamestnávateľovi, že som tehotná?
Ahojte baby potrebovala by som.poradit od dnes som na pnke , zo zdravotných dôvodov kôli tehotenstvu neviem ako mám oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi, nakoľko nič netušia a som v skúšobnej dobe, čítala som že treba to dať písomne , niekde som zas čítala že baby len prefotit tehotenskú knižku. Čo ste písali do oznámenia. Dakujem
@caray ak by si ty bola ten zamestnávateľ nechala by si si tehotnú , ktorá ti oznámi tehotenstvo v skúšobnej dobe? Nie som ekonómka ani personalistka ale niečo sa mi marí , že po celú dobu materskej a rodičovskej musí za ňu niečo odvádzať ...ak to vie niekto dovysvetlit, bola by som rada
@bodka13 neodvadza za nu nic. Iba dovolenka jej ide cez MD.
@simca06022011 a ako to je prosim ťa v období do pôrodu,ak je dotyčná pn? Vtedy tiež za ňu nič neplatí?
Mali sme pripad, že nastúpila 28.7. a počas skúšobnej doby 25.8.priniesla pn, lebo že je tehotná a gynekolog neodporúča aby ďalej pracovala
@caray napisala si "keď najhoršie je, že zamestnávateľ si vie vymyslieť nejaký dôvod bez problémov"
Z tej vety som mala pocit, že to berieš ako krivdu od zamestnávateľov ...preto som ti položila tú otázku 🙂 možno som to teda zle pochopila
Zamestnávateľ potrebuje , človeka ktorý pracuje- podáva výkon a nie, že ešte počas skúšobnej doby sa mu dotyčná hodí na pn, tak ako to bolo v prípade u nás- mesiac sme sa venovali jej zaučeniu a bolo nám to figu platné pretože sme museli hľadá novú pracovnú silu a proces zaučenia opakovať
@bodka13 asi som to zle napísala, ale myslela som to tak, že je to povedala by som normálne, že sa snažia takého človeka zbaviť, neberiem to ako krivdu, chápem obe strany a je mi plne jasné, že zamestnávatelia potrebujú človeka, ktorý im bude vynášať peniaze a robiť 🙂 je to tak ako sa hovorí každá minca má dve strany, sú mamičky, respektíve budúce mamičky, čo by sa nad takýmto konaním zamestnávateľa rozčuľovali, ale všetko má dve tváre 😉
@caray tak v prvom rade mi je dôležitejšie zdravie svojho dieťaťa ako práca, a nevidím dôvod prečo by som mala hneď prvý mesiac tehotenstva hovoriť zamestnávateľovi že som tehotná keď v dnešnej dobe je umenie otehotnieť a priviesť na svet zdravé dieťa, bez komplikácií, čo keby potratom alebo niečo sa stane? A teraz keď musim ísť na PN je mi jedno aj keby ma ten zamestnávateľ výhody, ja odrobene mám a nárok na MD taktiež mám, takže kľudne nikomu miesto nedrzim , myslím si že som férová mu to vopred oznámim ako po skúšobnej dobe,
@bambulka1122 V skusobnej dobe ta mozu prepustit bez uvedenia dôvodu.
@zuzanaf31 no..nepoznám terajšie zmeny atď v zákonníku práce. Bola som pripad ako ty(asi) pred 10r.1.novembra som nastúpila vytesena do novej práce.15.novembra pozitívny test.Jasne,že som sa nepochvalila.Od februára PN na rizikovom a musela som ležať až do pôrodu.Sef mi na rovinu povedal,že keby vedel skôr,že som tehu,tak ma prepusti v skúšobnej.Pocas PN nesmie.Mala som zmluvu na dobu neurčitú,po rodičovskej ma prinútil dať výpoveď.Nezabudol mi to za tie 3r a potom už ma vo firme nechcel ani vidieť.
@kubkovamama V skúšobnej dobe môžu prepustit aj pocas PN.
@bambulka1122 Pocas vypovede v skusobnej dobe nemusia uvádzať žiadny dôvod.
@kubkovamama Ako ta konkrétne prinútil?
@evittam v skúšobnej áno,veď práve načo potom riskovať a hned oznamovať tehotenstvo,veď aj v blízkej rodine čakáme,nevybehnem s tým v prvých týždňoch. Mala firma,cítila som ako je sef nepriateľský naladený a aj mi potom priamo povedal prečo a tiež radšej si nechá bezdetnu slečnu čo ma zastupovala a bol by rád,keby som dala výpoveď sama aby to nemusel riešiť inak.
@kubkovamama Nedala by som. Buď dohoda plus odstupne alebo nech mi da on vypoved aj s odstupnym...
@evittam pokial oznami tehotenstvo tak je jedno ci je v skudobnej ci nie, vyhodit ju bez udania dovodu nemozu, plati pre nu rovnako ochranna lehota ako keby v skusobnej nebola....prepustit mozu jedine ak uvedu dovod kt nesuvusi s tehotenstvom..napr. Porusenie pracovnej discipliny.....
Tieto veci mam pozistovane pretoze som bola v rovnakej situacii, menila som pracu a este pocas skusobky som zistila, ze som tehotna
@evittam takisto vsak je napisane, ze pokial oznamis tehotenstvo zamestnavatelovi nemoze ta prepustit bez udania dovodu hoci si v skusobnej. Ja som ten ZP citala lebo sa ma to tykalo...
Jasne, ze by sa to dokazovalo tazko, ja len hovorim za akych podmienok tehotnu v skusobke prepustit moze
Baby prosim pomozte mi ako mam zamestnavatelovi oznamit tehotenstvo. Som este len na zaciatku v 5 tyzdni, ale chcem to oznamit cim skor pretoze sa bojim vypovede. Bojim sa aj, ze ak donesiem pisomne oznamenie aj s dokladom od doktora odmietne mi kopiu podpisat a tym padom nie som chranena. Neviem ani komu to vlastne odovzdat. Pracujem v obchode a môj priamy nadriadeny je veduci, no na zmluve je manazer. Mam to poslat doporucene na adresu filialky alebo na centralu mzdarke? Budem potom na 100% chranena? ďakujem
@bodka13 Prosim pekne keď oznámim tehotenstvo nemôžu má vyhodiť či musím podať ten list písomne ja som na dobu určitú do novembra budúceho roka dakujem
@morskapanna141 ak si teraz v skúšobnej dobe, tak môžu ukončiť pracovnú zmluvu bez udania dôvodu, ale môžu ťa nechať pracovať ďalej a budúci rok v novembri ti už zmluvu nepredlzia.
@bodka13 ak oznámi tehotenstvo a je v skúšobnej dobe - nie nemôžu jej dať výpoveď bez udania dôvodu. V tomto prípade už musí byť dôvod uvedený a nesmie mať s tehotenstvom nič spoločné @morskapanna141 tehotenstvo treba oznámiť písomne s potvrdením od Dr. - najlepšie doporučene alebo si daj podpísať kópiu, aby si mala doklad sama pre seba, že si to oznámila. Ak si na dobu určitú ty nedostaneš výpoveď - skrátka ti v novembri skončí pracovná zmluva, na základe ktorej bol uzatvorený PP.
@alenah31 Prosim pekne a musím to oznámiť .dakujem či mozem ísť na pn bez udania dôvodu.dakujem
@morskapanna141 nemusíš - ale vtedy - ak si v skúšobnej dobe môžeš dostať výpoveď bez udania dôvodu (počas skúšobnej doby ťa ZP ako zamestnanca na PN nechráni - ak oznámiš tehu tak áno - síce výpoveď dostať môžeš, ale musia uviesť dôvod, ktorý nijako s tehu nesúvisí čo sa už hľadá dosť obtiažne). A bez udania dôvodu sa na PN ísť nedá - na tlačive PN je predsa uvedená pod nejakým číslom Dg., kvôli ktorej na PN si.
@bodka13 ja nie som v skúšobnej som druhý rok na dobu určitú do novembra .dakujem
@alenah31 ja nie som v skúšobnej som druhý rok na dobu určitú do novembra .takze neviem čo je najlepšie urobiť

@zuzanaf31 on ti ju moze dat, ale nemusi... a ked prides, povie ti ze ti este bezi skusobna doba a moze ti dat vypoved potom...