Ako sa vyrovna s interupciou?
Ahojte baby. kedze je to chulostiva situacia, tak som si vytvorila novy nic. Som vydata a s muzikom mame 8 mesacnu dcerku. Teraz som zistila ze som tehotna. S mm sme uvazovali no ani keby sme si poriadne utiahli opasky asi by sme to nezvladli. Teraz som bola u lekara a su to dvojicky. Rozhodli sme sa pre intterupciu, kedze si ich financne nemozeme dovolit a nema mi kto ani pomoct, to by som mala tri malinke deti. Moji rodicia byvaju strasne daleko stale pracuju.Podotykam ze sme sa s muzom chcranili a fakt neviem ako sa to stalo. Neprisla som si pre odudenie, samej mi je to strasne luto a nemyslela som si ze niekedy budem musiet urobit toto rozhodnutie. Zazili ste si to niektora? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@krasneleto - a kde prosim ta (okopiruj mi to!!!) ja pisem, ze TY si fanusikom potratu???? Do prdele, vsak si nedomyslaj a pis k veci! Mne uz teraz fakt dochadzaju slova, lebo pri tvrdeni, ze vsak v Cine je legalne mat jendo dieta, tak aky nasilny potrat mi postava rozum!!! Sorry, my dve sa ani zdaleka nestretneme pri nejakom aspon malickom stycnom bode, takze radsej uz ani nediskutujme! 😉 Fakt nemam chut sa hadat a vyvolavat tu nejake pseudokonflikty!
@lieska to ta mam fakt citovat? nemyslis vazne... si po sebe precitaj... cela cina je absurdita.. ale ked je zakonom dane 1 dieta, kto si robi dve a viac? no podla mna clovek nie pri zmysloch, ked vie ze mu ho zabiju nie? tak ja v tomto pripade to nepovazujem za nasilny potrat, ked niekto vedome otehotnie s druhym a viac dietatoim. ale nebudem tu rozoberat absurdity inej krajiny. zijem tu, legalne si dieta mozem dat vziat do 12 tt bez toho ze niekoho zaujima dovod... cize mam pravo volby...
@vejula zi a nechaj zit bolo v inom kontexte myslene... ty mozes bojovat za zivot svojho dietata... nechapes ze zivot ineho ty svojim postojom sotva zachranis? co myslis ze by ma nepotesilo viac keby zakladatelka napisala, ze sa vysrala na muza, prijme dary, ktore jej tu zeny ponukli a deti si necha? no ale rozhodla sa inak a ja sa preto este stale v pohode vyspim...
@krasneleto citala som si par poslednych prispevkov. zaujalo ma tvoje vyjadrenie
ja proste svoju energiu a myslienky venujem sebe a svojmu zivotu. svojou lutostou nikho dusu nespasim... ani tym ze oplacem jej nenarodene deti, je mi ich luto. ale ona sa tak rozhodla, ona si to ponesie... ona s tym bude zit.. NIE ja...
ak tvoje myslienky su zamerane len na teba/seba tak sa nevies vcitit do koze druheho cloveka s inymi problemami, s inymi nazormi. prezentujes len to co by si ty urobila/neurobila. v takomto pripade by bolo najlepsie neprispievat do tem kde sa niekto nieco pyta - ako sa s niecim vyrovnat - kedze si
1. osoba ktora sa zaujima len o seba
2. nie si este matka - ano ale to stare otrepane "ak nezazijes tak nevies" je skutocna Pravda
3. nebola si este v takej situacii takze vobec nemas ani ponatia ako by si sa zachovala a reagovala
ja som tuna niekomu pisala, v 20-tke som mala ine nazory, v 30-tke ine, a teraz sa pozeram na veci znova inak. clovek starne a uci sa. zivot uci. ked budes starsia pochopis co som chcela povedat.
urcite pri citani tychto riadkov vyskakujes az k povale ze co ma vek spolocne s tvojimi nazormi. nic a vela. len sa treba nad tym zamysliet . aspon na chvilku zamysliet.
@dana_l zase raz jedna, co ma pozna :D
1. co je divne ze krvopotne nepresviedcam zenu o svojej pravde? ked sa aj tak rozhodnut musi sama?
2. ja som jej poradila nech to dobre zvazi a nech je toto rozhodnutie skutocne jej a nie jej manzela, lebo bude lutovat
3. zakladatelka je matka a dobre vie co ide/ isla urobit, naco dokazovat a podkladat argumenty opisom potratu a podobne?
4.staram sa o seba a o svoje problemy v tom zmysle, ze ked viem, rada poradim.. ale tam kde je niekto rozhodnuty, radit budes zbytocne... to ze mi je to luto jej skutocne nepomoze a nie jedna jej tu ponukla pomoc ani to ju nepresvedcilo... preco by som kvoli tomu nemala ja spat?
5. to ci som alebo nie som matka neviem odkial beries, kedze pas nemam zamerne vyplneny / ak dovolis z osobnych dovodov/
6. ak nevies, nezazijes... zazila som.. prepac, potratila som. nie dobrovolne... a viem ako boli strata ked dietatko velmi chces.... ale dokazem si predstavit ako neboli, ak ho nechces...
7. mam dost rokov a prave zivot ma naucil a moje nazory vyformoval... a na veci sa pozeram inak... mas pravdu. predtym som bola absolutne za potrat... teraz pripustam potrat len v situaciach, ktore som uviedla niekde v prispevkoch vyssie
8. vobec nevyskakujem k povale. byvam v byte :D a mozno by si sa cudovala som vsetko o com napriklad ty nemas ani paru som prezila...
9. prepac, ale 98% prispevkov je od zien, ktore v konkretnej situacii neboli a vyjadrili sa...
10. toto je tema o mne?
11. VIEM sa vcitit do jej koze... , dokazujem to prave tym, ze napriek tomu ze pre mna UPT v takomto pripade NIE , respektujem to ze ona sa tak rozhodla...
12.ty si do tejto temy prispela aj niecim plodnym alebo iba osobnou analyzou mojej osoby na zaklade mojho nazoru?
@krasneleto zivot ta raz nauci co je to "zivot", este si toho vela nezazila. este toho vela nevies. az ked budes pisat s empatiou a nie "ja a ja a nikto iny" tak ludia budu moct povedat ze si osoba ktorej rady su mudre a maju zmysel
@dana_l no vidim ze teba uz naucil, lebo mas 4 deti a 40 rokov... ach boze... co keby si zanalyzovala kazdy jeden prispevok? kolko empatie sa najde vo vyjadreniach typu aka je vrahyna a podobne? jaj... to mame asi iny meter ze?
ja len nechapem, co riesis mna... neviem ako v kanade, ale tu na slovensku je demokracia, cize mam pravo vyjadrit svoj nazor, ci sa tebe zda adekvatny ,podlozeny rokmmi skusenosti, alebo je mimo lebo mam "len" 30 a zivot mi este ukaze... navyse toto je diskusne forum, tak nechapem co sa navazas do mna? jaj... ale asi som na to dosla. keby som tu mozno nechutne vypisovala ako jej detom budu trhat ruky, ako ich zavrazdi, bude mat psychicke problemy a vnebi uvidi vsetky svoje zabite deti ako anjelikov, pripadne dolozila nejake videjko z potratu... asi by nevadilo kolko mam rokov a ci som alebo nie som matka...
ty si myslis inak nejako pojmy... ja budem hovorit vzdy za seba... svoj nazor. ... cize logicky hovorim ja, co by som urobila ja, a podobne.. to ja v zmysle vyjadrenia svojho nazoru asi nejde vynechat...
@krasneleto jaj, mlada a .... raz pochopis, raz mozno.
@dana_l krasna ? dakujem...
@krasneleto 😀 😀 😀 ja, ja, ja
raz ...... mozno?
@krasneleto - ano, bud taka laskava a cituj ma, kde som napisala, ze ty si fanusikom potratu! Bud taka zlata!
Temu "Cina" uzatvaram, nema zmysel dalej diskutovat o tom!
@lieska "v 7. mesiaci to hadam uz fakt nie je ani pre najvacsie fanynky potratov "zhluk buniek")
zhluk buniek.. boli aj moje slova... a nemienim sa tu dotahovat... nepodstatne
Akosi nemozem spat a citam tuto temu znova...
aky grc tento zakon o potrate
,,,,,, zo zákona má žena nárok na interrupciu dvakrát do roka. Ak má viacej, ako 35 rokov a má dve žijúce deti, potom toto časové obmedzenie odpadá a ak má viacej ako 40 rokov nemusí spĺňať ani podmienku o počte porodených detí.
,,,,,,,,
skratka aj na Slovensku sa moze zabijat kolko chce??
http://rachel.rodinabb.sk/umely-potrat/interrup...
nechcete sa pridat k podpore
pravo na zivot???/
http://web.pravonazivot.sk/video/pravonazivot-s...
prosim pridajte sa
😢 😢 😢
Metódy interrupcie
Umelé ukončenie tehotenstva predstavuje zámerné ukončenie tehotenstva podľa zákona 73 SNR z 23.10.1986 doplnené vyhláškou 74 MZd SSR z 5.11.1986 do 12. týždňa tehotenstva (do 24. týždňa z genetických dôvodov).
Spôsoby umelého ukončenia tehotenstva
Dilatácia a kyretáž
Dilatácia a vákuumexpirácia
Prostaglandíny
Potrat čiastočným pôrodom
Malý cisársky rez
Otrávenie koncentrovaným soľným roztokom
Najčastejším spôsobom výkonu umelého ukončenia tehotenstva u nás je práve dilatácia s kyretážou. Dilatátory, ktorými sa násilne rozťahuje kŕčok maternice, sú zahnuté kovové sondy s postupne sa zväčšujúcou hrúbkou, ktoré výrazne pripomínajú ihlice na štrikovanie – povestný nástroj tých, čo vykonávali nelegálne potraty. Po roztiahnutí krčka sa obsah maternice vyškrabuje ostrou kyretou. V prípade väčšieho plodu sa používajú i ďalšie nástroje na jeho rozkúskovanie a vybratie z maternice. Z povahy tohto zákroku i použitých nástrojov potom vyplývajú i možné fyzické komplikácie umelého ukončenia tehotenstva. Tieto môžu byť: bezprostredné, včasné a neskoré. Psychologické následky delíme na včasný postaborčný syndróm a neskorý postaborčný syndróm.
Potrat
Potrat do 12. týždňa je zhruba 15 minút trvajúci operačný zákrok. Rastúce dieťatko, prísne medicínsky ľudský zárodok, ktorý v tomto čase meria 1- 4 cm sa odstráni z maternice. Najčastejšie (do 10. týždňa počítaného od poslednej menštruácie) pomocou odsávačky, teda vákuumexhausciou.
Celá procedúra prebieha tak, že žena, ktorá chce ísť na potrat, alebo ju k tomu donúti jej okolie, požiada o tento zákrok na predpísanom tlačive. Tlačivo za ňu vyplní gynekológ a ona ho potvrdí svojím podpisom. Musí absolvovať niekoľko vyšetrení, ktoré ozrejmia, že nie je pre ňu prekážka absolvovať operáciu v celkovej anestézii.
Vo vybranej nemocnici sa objedná a zaplatí poplatok (dnes 7500 Sk). Ráno v dohodnutý deň príde nalačno na príjem do nemocnice. Po vybavení potrebnej administratívy čaká na svojej izbe. V určený čas je privedená do malej operačnej sály- zákrokovne. V zákrokovni je uložená v gynekologickej polohe na operačný stôl. Do žily jej anesteziológ podá potrebné lieky, aby ju uspal. Po dezinfekcii vonkajších rodidiel a pošvy sa zachytí maternica (za krčok) do amerických klieští. Operatér si pridržiava maternicu kliešťami v ľavej ruke a pravou pomocou kovových tyčiniek – dilatátorov, otvára a rozširuje kanál v krčku. Tento kanál je budúci pôrodný kanál, počas normálneho tehotenstva je až takmer do pôrodu zatvorený, aby chránil rastúce bábätko. Keď je kanál v krčku dostatočne rozšírený, zavedie sa do maternice trubica (aspiračná kanyla) a dieťatko uhniezdené na stene maternice sa odsaje aj s tkanivom, ktoré ho obklopuje. Toto tkanivo sa nazýva trofoblast a o niekoľko týždňov by z neho vznikla placenta – plodový koláč, s ktorým je bábätko spojené pupočnou šnúrou a dostáva z neho výživu a kyslík. Steny maternice sa dočistia tupou kyretou (ostrejšia lyžička).
V prípade staršej tehotnosti (do 14. týždňa od poslednej menštruácie, pri ultrazvukovom vyšetrení je už zreteľne vidno pohyby bábätka), keď sa už dieťatko nezmestí do trubice odsávačky sa potratovými kliešťami odstraňuje z dutiny maternice. Väčšinou sa odstraňuje po častiach, pretože má jemné telíčko, ktoré sa trhá. Na záver sa maternica ešte prečistí kyretou.
Vo väčšine prípadov, dostane pacientka do žily látky, ktoré pomáhajú sťahom maternice a predchádzajú tak nadmernému krvácaniu. Po ukončení zákroku sa pacientka prebudí a je ešte niekoľko hodín intenzívne sledovaná. V poobedňajších hodinách odchádza domov. Pri komplikovanejšom priebehu na druhý deň.
O potrat môže požiadať každá žena do 12. týždňa tehotenstva od poslednej menštruácie bez udania dôvodu, a bude jej vykonaný ak na interrupcii nebola pred dobou kratšou, ako 6 mesiacov (neplatí pre ženy staršie ako 35 rokov).
Potrat sa môže vyvolať do 24. týždňa pri zistení genetického alebo iného poškodenia plodu a v priebehu celého tehotenstva pri ohrození zdravia alebo života ženy.
Po 14. týždni tehotenstva sa potrat vykonáva akoby vyvolaním pôrodu. Kanál krčka maternice sa dilatuje postupne cez noc pomocou tzv. laminárií – tenkých tyčiniek, ktoré zväčšia svoj objem, ako sa nasycujú tekutinou z okolia. Následne sa do maternice podajú prostaglandíny, a neskôr oxytocín ktoré vyvolajú sťahy maternice a plod je z nej vypudený. Tento proces trvá niekoľko hodín, častejšie až niekoľko dní.
Ak vyvolanie potratu týmto spôsobom neprichádza do úvahy, vykoná sa tzv. malý cisársky rez, a dieťa sa vyberie operačne.
Na záver považujem za nutné zdôrazniť, že nie uvedené postupy sú zlé (používajú sa na odstránenie plodov, ktoré spontánne odumreli v tele matky – čo sa niekedy bohužiaľ stáva), ale úmysel zúčastnených.
Oplodnenému vajíčku je zabránené prežiť aj pri niektorých druhoch hormonálnej antikoncepcie, pri používaní vnútromaternicového telieska a pri použití antikoncepcie „po styku“. Nejedná sa síce prísne medicínsky o ukončenie tehotenstva, ale o zabitie zárodku – teda človeka, keďže sa nemôže uhniezdiť v maternici a pokračovať vo vývoji
komu vlastne patri toto presviedcanie? zakladatelka temy uz ma isto "za tym" a zeny, co sa rozhodli interupciu podstupit ju podstupia bez ohladu na vase prispevky. pochybujem, ze by ich vobec citali.
a tie rady, co som tam zachytila, ze aby vynosila deti a niekomu ich "darovala"... to nemyslite vazne. to by z vas ktora urobila??? pochybujem, ze nejaka zena zo seba urobi inkubator, aby potesila nejaky cudzi neplodny par. ci je tu taka co by to dokazala? ak ano, tak klobuk dolu!
K teme ci radsej donosit a vzdat sa alebo nechat potratit asi tolko. Som presvedcena ze za tym nie je ani tak "nedokazala by som sa nikdy vzdat" co je cisty alibizmus, ved sa ho vzdava uz teraz.
Myslim ze je sa tym omnoho nieco prozaickejsie a sice verejna mienka. Co by povedalo okolie. Potrat okolie nevidi, nevie o nom, matka ma cisty stit. Vynosenie a nasledne vzdanie sa v prospech zivota u inych by riesili babicky, teticky, susedky, kolegyne, kamosky, zname, starsi surodenci buduceho babetka, skratka cele okolie, nedalo by sa to utajit to rastuce brsuko a potom kde je zrazu, mohlo by sa to opakovane pretriasat v buducnosti...Tak si nejak myslim ze scifi toeria ale bolo tak ze keby tehotenstvo ako take nebolo vidiet a dalo by sa lahko niekde odskocit a porodit ze by tuto moznost vyuzivalo omnoho viac zien, ak nie temer vsetky.
Ja si vazne myslim ze to nedokazala vzdat sa tyka skor aspektu - co by na to povedalo okolie ze sa vzdala..
necitala som vsetko...ale zhluk buniek sme aj my...len trocha vacsi...skoda, ze si to niektori neuvedomuju...
@krasneleto - tak to som zatala do ziveho tusim! Ja som na teba konkretne nic nepisala, to ze aj ty si niekde v 21 stranovej diskusii co sa tu vedie vypustila, ze plod do nejakeho tyzdna je iba zhluk buniek som ja nemohla vediet. Diskusiu som len prebehla a fakt si nepisem kto je v ktorom tabore! Nie som tu preto, aby som konkrtene teba nejak napadala! Ale je to jedno...
@lieska no do mojho ziveho isto nie... neviem ci to treba specialne znova opakovat ale za potraty nie som.. ale ani proti...
Zi a nechaj zit = krasne motto uz len zobrat si ho k srdcu 😉
@holly31 kriste pane ale manzelstvo nie je vrazda...ty chces zabit dve deti, nielen jedno...sama mam tri deti, 14mesacne dvojicky,nechapem ta, ale nechcem ta odsudzovat..nevies o co prichadzas, tie najkrajsie okamihy su s detmi...predsa ked ste sa brali, tak ste si slubovali v dobrom aj v zlom...ci sa mylim??? chlapovi je lahke povedat nechcem, lebo nikdy nezazije to co zena...prve kopanceky, prvy plac, aj ta bolest na tom vsetkom je nadherna, prve mesiace...vsetko to robime pre deti, tie su nas zivot...
@krasneleto ,,,,,,,,neviem ci to treba specialne znova opakovat ale za potraty nie som.. ale ani proti..."""""""
To naozaj netrebalo zopakovat....prepac ale ak nie si proti, si za potraty...
Ak nie si proti zabitiu si ZA zabitie...
V zivocisnej risi existuje zvieratko ,,tasmansky diabol" porodi niekolko mladat a tie ktore sa nestihnu prisat na bradavky matka jednoducho zozerie...
toto presne robi zena ktora ma doma dieta a na dalsie jej ,,nezostavaju prostriedky"tak sa rozhodne pre interrupciu...
Su vsak aj ine zvieratka a tie svoje mladatka chrania, napriklad cajka, napadla na morskej plazi aj cloveka ktory sa nic netusiaci priblizil k jej hniezdu.Dokrvavila mu tvar svojim zobaciskom 😀
Nebudme ako zvierata...neriadme sa nizkymi pudmi...clovek je preto clovek lebo ma rozum a svedomie ,to da rozum ze pocaty zivot treba chranit...
Ani ja by som tu nemusela byt keby ma moja mama nechranila...ani Ty keby Ta nechranila Tvoja, tak ako mozem povedat ale ved to nic keby Ta Tvoja zabila....jasne ze to je suhlas s vrazdou ,ktora sa ma tyka ...nie je pravda ze sa ma bolest ineho netyka ze z cudzieho krv netecie...sme na jednej lodi..ak trpi jeden, trpia vsetci .Ak spolocnost mlci nad zabijanim deti...je to zranena chora spolocnost.
Treba odsudit zabitie , treba to pomenovat spravnym slovom...je to zlocin..
Zena ktora zabila je zlocinec a ak nas svetsky zakon nedsudzuje zlocincov ale im to,,pozehnava"
potom tu musi byt este vyssi zakon a to je ten Bozi....nech ich sudi On...my na to nemame pravo...
Ja myslim ze sa uz odsudili samy a ak sa vravi ze si strojcom svojho stastia tak aj nestastia
http://rachel.rodinabb.sk/wp-content/uploads/Uz...
Aj chory suhlas s interrupciou inej zeny
moze byt pre Teba jedneho dna nestastie, hoci Ty sama by si ju nepodstupila.😔
,,Katolíci, ktorí sa podrobia alebo vykonajú priamu interrupciu, sa v momente jej vykonania môžu automaticky považovať za exkomunikovaných z cirkvi. Byvalý pápež vydal v roku 2004 (ešte ako kardinál Ratzinger) šesťbodové memorandum, ktoré okrem iného odporúča, aby bola katolíckym politikom propagujúcim interrupcie a eutanáziu odopretá sviatosť Eucharistie. Ján Pavol II. zaradil toto memorandum medzi oficiálnu politiku cirkvi. "
ale Jan PavolI v Evangeliu vitae 99 neodsudzuju zeny po interrupcii , prave naopak...posilnuje ich v trapeni nadejou
„Osobitnú pozornosť chcem venovať vám, ženy, ktoré ste podstúpili potrat. Cirkev vie, koľko činiteľov mohlo ovplyvniť vaše rozhodnutie, a nepochybuje, že v mnohých prípadoch to bolo bolestné, možno dokonca dramatické rozhodnutie. Pravdepodobne sa rana vo vašich srdciach ešte nezahojila. Veď to, čo sa stalo, bolo a je veľké zlo. Neznechucujte sa však a nestrácajte nádej. Snažte sa skôr túto skúsenosť pochopiť a pravdivo ju interpretovať. S pokorou a dôverou sa otvorte – ak ste tak ešte neurobili – pokániu: Otec každého milosrdenstva čaká na vás, aby vám udelil svoje odpustenie a pokoj vo sviatosti pokánia. Spoznáte, že nič ešte nie je stratené. A budete môcť poprosiť o odpustenie aj svoje dieťa: ono teraz žije v Bohu. Pomocou tých, čo vám priateľsky i kompetentne poradia, budete môcť urobiť svoje bolestné svedectvo jedným z najvýrečnejších argumentov v obrane práva všetkých na život. Vaším zaangažovaním sa za život, ktoré môže byť korunované narodením nových ľudských bytostí a potvrdené prijatím a starostlivosťou o tých, ktorí najviac potrebujú vašu blízkosť, vytvoríte nový spôsob nazerania na život človeka.“
@olejka ani som tvoje bludy necitala dalej. to co mi tu vypisujes? no pre mna v zivote potrat inej zeny urcite neznamena nestastie... tak sa uvedom co pises. nie som za ani proti. ako mozes povedat ze som za? cim dalej tym viac som presvedcena ze polovica tu chcete spasit ine zeny, ktorym je to jedno, ze mas tolko casu sa zaoberat inou zenou, ktora ma potrat davno za sebou...

@krasnelet nebojujem proti rozhodnutiam ženy, ale za pravo dieťaťa na život... PResne ako pišeš ži a nechaj žiť. Ja bojujem za život, nie za smrť.