icon

Ako sa vyrovna s interupciou?

holly30
22. apr 2013

Ahojte baby. kedze je to chulostiva situacia, tak som si vytvorila novy nic. Som vydata a s muzikom mame 8 mesacnu dcerku. Teraz som zistila ze som tehotna. S mm sme uvazovali no ani keby sme si poriadne utiahli opasky asi by sme to nezvladli. Teraz som bola u lekara a su to dvojicky. Rozhodli sme sa pre intterupciu, kedze si ich financne nemozeme dovolit a nema mi kto ani pomoct, to by som mala tri malinke deti. Moji rodicia byvaju strasne daleko stale pracuju.Podotykam ze sme sa s muzom chcranili a fakt neviem ako sa to stalo. Neprisla som si pre odudenie, samej mi je to strasne luto a nemyslela som si ze niekedy budem musiet urobit toto rozhodnutie. Zazili ste si to niektora? Ako ste sa s tym vyrovnali?

trish31
13. máj 2013

@dana_l ako mozes povedat niekomu,koho nepoznas,ze Este si nebola v takej situacii,tak nevies?Alebo Raz ta zivot nauci?

Toto som ja nikdy nechapala a nechapem,co Vas vedie niektore zeny tu pisat taketo veci?

olejka
13. máj 2013

@krasneleto ,,ze mas tolko casu sa zaoberat inou zenou, ktora ma potrat davno za sebou..."

Ak Ti mam povedat pravdu nemam cas a kazda chvilka na internete je pre mna vycitkou ze zanedbavam dolezitejsie veci...ale keby som nebola proti potratu , mala by som o jedno dieta menej a prave preto ma tato vec strasne stve...ze aj ini ludia su proti a prave ti ludia povedali ked bolo so mnou zle v tehotenstve, ze mozno by som mala predsa len podstupit interrupciu...svoje deti by nedali ale o mojom povedali ze nie je podstatne...
Uz mi trochu rozumies???

Poznam zenu ktora je po potrate a to by som Ti nepriala tu bezmocnost , pocit hluposti z toho ze neviem ako ju utisit... a nezranit este viac lebo sa zda ze .kazde moje slovo ju moze prave zranit v tom stave ako je uplne ponorena do svojej bolesti a Ty nevies co jej mas povedat...lebo si proti tomu co spravila....
😒 😒 😒

krasneleto
13. máj 2013

@olejka vidis ja som takisto neni za, ale pri istych okolnostiach ano...ja by som sa takto necitila... lebo ja nechavam druhych rozhodovat samych ,,,, snad si nemyslis ze moje kamosky by nesli na UPT len preto ze ja by som si to nezelala.. mat taku moc... inak by svet mozno vyzeral.. ale kazdy pozera na veci subjektivne... bez ohladu na moj nazor... v dolezitych zivotnych rozhodnutiach

dana_l
13. máj 2013

@trish31 nic nesledujeme, tak ako ty nechapes tak ine ktore uz "prezili" chapu co chcem povedat. takze I tebe napisem, ak prezijes tak pochopis, dovtedy si len myslis a myslis a myslis a aj tak nevymyslis nic

tes sa z tvojho tehotenstva a ze ty nemusis riesit situaciu - ma ist na potrat?

trish31
13. máj 2013

@dana_l a ako vies, ze @krasneleto v takej situacii nebola?Ze nebola v este horsej situacii?a nielen ona,to nie je tema o nej,ako vies,ze x mamiciek alebo aj ja(ked si ma uz spomenula),sme neboli v horsich situaciach?

Takze Tvoja veta: takze I tebe napisem, ak prezijes tak pochopis, dovtedy si len myslis a myslis a myslis a aj tak nevymyslis nic - je,nehnevaj sa,minimalne nerozumna.Ved Vy tu tie zeny nepoznate,tak ako si mozte dovolit tvrdit,ze nic nezazili?

1katkas
13. máj 2013

@olejka urcite su to neni bludy je to zaujimave a pravdive citanie

krasneleto
13. máj 2013

@trish31 ona ma mozno carovnu gulu... za to ze niekto nema vyplneny pas, tak je mlady, urcite nema dieta a navyse musi byt aj zatrpknuty.. a nemas dieta nevies, si mlada nevies, nezazijes nevies.. hlavne ze vsetci vedia :D ci ja viem :/

ewellina
13. máj 2013

@krasneleto Myslím, že ti už rozumiem, aj keď som nečítala všetky tvoje príspevky. Ty sa nás tu všetkých snažíš presvedčiť, že sa nemáme starať do svedomia druhých žien. Že je to každej ženy vec, či na potrat pôjde alebo nie. Som však presvedčená, že väčšinu pro-life orientovaných mamičiek ani tak netrápi svedomie tej - ktorej ženy, aspoň mňa nie. To, čo mňa štve, je to, že je tu konané bezprávie na bezbranných. Z tohoto hľadiska sa pozerám na problém. Nemôžem povedať, že je vecou každej ženy, či zabije alebo nezabije svoje dieťa. Nie je to totiž nejaká súčasť jej tela, nejaký nádor v jej tele, ale iná bytosť, aj keď odkázaná na jej telo. Rovnako ako nemôžem povedať, že je vecou každej ženy, či svoje povedzme päťročné dieťa týra alebo nie.
Minule som sa ťa pýtala, že keby niekto chcel zabiť teba, či by si aj jemu priznala právo rozhodnúť sa. Odpovedala si mi dosť vyhýbavo. Tak dovolím si odpovedať za teba, že keby niekto začal na teba útočiť s nejakým vražedným nástrojom, tak som presvedčená, že by si sa bránila, keby si mohla. No ale prečo by si mu nemohla priznať to právo slobodne sa rozhodnúť?

krasneleto
13. máj 2013

@ewellina to je zvlastna polemika. pretoze pravo na to aby ma chcel niekto zabit mu ci chcem alebo nechcem upriet v konecnom dosledku nepriem, pretoze ked to chce spravit, spravi to... aj mne je luto tych deti(plodov, zhlukov buniek/... ale poviem ti niekedy je to skutocne mensie zlo... a ani ja ani nikto nemoze hodnotit vahu mensieho zla, lebo pre kazdeho to znamena nieco ine... ale na to je svedomie, ze to si musi spytovat po takychto rozhodnutiach kazda zena sama... mne napriklad ovela viac vadi / a mozno je to zly nazor/ ked zeny, ktore dietatko chcu, v tehotenstve fajcia...

ewellina
13. máj 2013

@krasneleto a ty si nemyslíš, že existujú nejaké všeobecné morálne princípy, ktoré sú niekde hlboko v nás, sú rovnaké pre každého a ktorými by sme sa všetci mali riadiť?

krasneleto
13. máj 2013

@ewellina urcite ze ano.... kazdy mame ale ine moralne hodnoty... nieco ine je pre nas najdolezitejsie... rebricek hodnot nemame vsetci rovnaky

dana_l
13. máj 2013

@trish31 lebo by si napisala ze ja viem. a ani ty ani ona ste nenapisali. ale ked vsetko vies tak je dobre pre teba. vela stastia

dana_l
13. máj 2013

@krasneleto ty si najmudrejsia osoba na svete. je mi velmi luto ze ja nie som taka skusena a mudra ako ty. och joj, kolko toho este musim prezit aby som bola taka mudra ako ty. a vstko vedela tak dobre ako ty. umriem raz stara a sprosta. och joj.
😀 😀 😀 😀
@ewellina moralne veci neries, to ako vidis ma kazdy kdesi inde. zhluk buniek (v tele matky) sa moze odstranit bez vsetkeho, ale zhluk buniek (dospely clovek) uz nie. no ma to predsa hlavu i patu. nevidis 😉

elen3
14. máj 2013

keby vsetky zeny, ktore tu tak velmi vyznavaju "pro life" (v pisomnej forme) namiesto nariekania nad potratenymi embryami venovali aspon minimalnu energiu uz zijucim - tyranym, hladujucim a inak trpiacim detom 😖
sa zamyslite, urobili ste nieco niekedy pre cudzie dieta v nudzi? lebo tieto reci, co sa tu vedu mi pripadaju ako mlatenie prazdnej slamy... 😝

krasneleto
14. máj 2013

@dana_l na to ze mas 40 zacinas byt trosku trapna... ked uz nevies inak okomentovat moj nazor, tak ides zosmiesnovat... dost mimo v tvojom veku

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto No to je jasné, že rebríček hodnôt nemáme všetci rovnaký - ale týmto by sa dal ospravedlniť vlastne každý zločin. Zlodej kradol pre to, lebo jeho najvyššou hodnotou sú materiálne veci. Tak by sme mu mali tento rebríček hodnôt tolerovať a nechať si ukradnúť auto - podľa tvojej logiky...

ewellina
14. máj 2013

@elen3 🙂 Odkiaľ ty už len môžeš vedieť, čomu pro-life osoby venujú svoju energiu... Nepoznáš ich, aspoň väčšinu z nich nepoznáš.

trish31
14. máj 2013

@ewellina tak ako vy mozte vediet,ze my sme nic nezazili,nikdy nepotratili a podobne..presne takisto.Ona Ti len nadstavila zrkadlo

ewellina
14. máj 2013

@trish31 Pozor. Ja som nič také nepovedala. Nehádž všetky do jedného vreca.

krasneleto
14. máj 2013

@ewellina stale utocis/te na moj nazor ako keby som nemala pravo si ho vytvorit... no zial naozaj ma kazdy iny rebricek hodnot a prave preto kona niekto vela dobra a niekto vela zla... a nikoho ciny tym neospravedlnujem...

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto Máš právo na akýkoľvek názor. Druhá vec však je, či sa zhoduje s objektívnou realitou. 🙂 Rovnako ja by som mohla povedať, že ty útočíš na môj názor. No ja si myslím, že toto je obyčajná diskusia a ja sa tu snažím len vymieňať názory bez nejakých osobných slovných útokov.

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto Z tvojej strany by ma však potešil nejaký seriózny argument k tomu, čo som písala.

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto Zatiaľ si totiž len protirečíš. Na jednej strane uznávaš existenciu nejakých všeobecných mravných noriem záväzných pre všetkých, na druhej strane mám dojem, že podľa teba sa môže každý správať podľa svojho rebríčka hodnôt, bez ohľadu na to, či zasahuje alebo nezasahuje do práv toho druhého.

krasneleto
14. máj 2013

@ewellina co by som si protirecila? nie je vsetko cierne a biele... a to ze pripustam aj ineho nazor neznamena ze si protirecim... k comu som sa ti nevyjadrila? prepac stracam sa. uznavam existenciu moralnych hodnot... neznamena to vsak ze ich ma kazdy takto nastavene... a ze ich v plnej miere akceptujem ja sama...

moniciak
14. máj 2013

No teda, čo to tu vidím, vy ste ešte tu???!!! 🙂 Ja viem, že je to super téma na polemizovanie a hádanie sa ale už by ste fakt mohli prestať veď my máme, alebo niektoré tu budú mať deti, starajte sa o tie svoje, buďte rady že ich máte a dajte už pokoj s touto témou aj tak tým nič nevyriešite 😀 Príjemný deň

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto Ďakujem za odpoveď. Už nemám ďalšie otázky na teba. Tento tvoj výrok mi vysvetľuje všetko:
"uznavam existenciu moralnych hodnot... neznamena to vsak .............. ze ich v plnej miere akceptujem ja sama..."

krasneleto
14. máj 2013

@ewellina nevysvetluje... to len ty by si ma na zaklade jedneho dvoch nazorov chcela zaskatulkovat a dokazat mi ze ja vlastne nemam ziadne hodnoty... to co je tebe na prvom mieste, nemusi byt mne... chapeme sa konecne? to co je vseobecne "dane" nemusim vseobecne "akceptovat"... asi ti to musim dovysvetlovat... ked sa bude za nemoralne povazovat dat dietatu po zadku, a ja tomu mojmu budem chciet dat. je mi suma fuk, ze "by sa to nemalo".... neviem ci je to najstastnejsi priklad toho co myslim... moje moralne hodnoty su v poriadku, ale podla mna. tebe sa to tak vidiet nemusi...

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto Takže neuznávaš všeobecne platné morálne hodnoty. Iba tie svoje.

krasneleto
14. máj 2013

@ewellina uznvam tie, ktore povazujem za spravne.. a to je privelmi relativne...

ewellina
14. máj 2013

@krasneleto Každý zlodej, každý vrah môže povedať to isté, čo teraz ty, 14.03.

Na ilustráciu niečo z filmov: Fantomas: "Pro mě je dobro to, co dělám."
Skar z filmu Leví kráľ: "Akú pravdu? Veď každý máme tú svoju."