icon

Amniocentéza verzus trisomy test

mystery1006
22. sep 2015

Ahojte, máte prosím s týmto testom niekto skúsenosť? Vraj je rýchlejší (výsledok do 5 dní) a oveľa lacnejší než podobné testy. Kamoška sa nevie rozhodnúť, lebo jej vyšli nie moc dobré výsledky biochemického skríningu.
http://www.trisomytest.com/preco-trisomy-test

katkatop
7. mar 2017

@sofia1 Robí v Bratislave, v Procare v Centráli.

ksulka
7. mar 2017

@katkatop ja ti neviem, vsak aj z amnio maju prachy, teda aspon si myslim. a preco ju tak strasne preferuju? ako keby sa boja, ze budu mat menej pacientok kvoli trisomy. mali by predovsetkym tripple nahradit trisomy a preplacat. a mozno je to cele len skaredy biznis. ale ja chcem byt naivna a mysliet si, ze to staci a netreba pichat do brucha.

pavlina5555
7. mar 2017

Amniocenteza nie je na 100%! Poznam viac ĺudí, ktorým odporučili ist na potrat na zaklade amniocentezy. Odmietli a maju naozaj zdrave deti. Na nasom trhu je momentalne najvyssia istota NIFTY test 99,8% a zistuje 18 genetickych poruch. Nie ako Trizomy test - ten len tri poruchy. Je to skriningove neinvazivne vysetrenie. Ak by tam vyslo riziko nejakej poruchy, tak potom odporucaju amniocentezu na potvrdenie, lebo nase zakony su zastarale, tieto novsie vysetrenia este nemaju uznane v zakonoch - mozno zas o 20 rokov 🙂) sa zobudi nas system. Ale clovek ma info o tom, ci babatko ma alebo nie niektoru z 18 poruch. A potom sa moze rozhodnut, ci este pidstupi invazivnu amniocentezu, ak by nebolo nieco ok.

111mrkva111
8. mar 2017

katus69 ja som za trisomy platila iba 100 eur lebo medirex mal vtedy akciu 100 vzoriek brali za akciu 100€ ale to som sa dozvedela až nedávno lebo kamoška išla a ja som ju presviedčala že stoji iba 100€ ale stoji 350.... nerozumiem otázke??

palculienka88
9. mar 2017

Pridam sa do diskusie..Vcera som absolvovala amnio v TN..skusenost je ze som caksla nieco horsie, ale nebolo to az take zle..netreba len stresovat..Dietatko sa nam podarilo po druhom IVF. Ale kedze mam zle vysledky museli sme sa rozhodnut bud trisomy alebo amnio..Ale dr mi povedala ak tam nieco bude a bude doporucovat amnio tak ci tak budem musiet ist na amnio..Ano bojim sa potratu pretoze babatko je vytuzene!!!
Neviem ci sme sa rozhodli dobre ale dufam ze nase babatko bude zdrave a nebudeme musiet ukoncit tehotenstvo.

stanka04
10. mar 2017

Baby, co ste absolvovali NIFTY test, za ako dlho vam volali/poslali vysledky?

masi11
15. mar 2017

Baby co ste boli za posledny rok a pol na trisomy testoch a vysli vam negativne, mate vsetky zdrave deticky?

pavlina5555
15. mar 2017

@stanka04 Vysledky NIFTY by mali byť do 10 dni od doručenia vzorky do laboratoria BGI v Hong Kongu. Doručenie trvá zo SR 48 hodín tak vysledky su za tych 12 dní.. aj mne tak prišli.

111mrkva111
19. mar 2017

masi11 ano mali sme negatívne trisomy test mala je zdrava má len vrodenú anomáliu na prstoch jednej nožičky.. je to skor estetická vada chýba jej jeden članok na pršteku a vyzerá to ako keby jej druhý a tretí prštek rástli s jedneho miesta inak je všetko vporiadku

coryex
19. mar 2017

@masi11 ano, trisomy test bol negativny a mame zdravu princeznu 😍😍😍

nevesta1974
19. mar 2017

@masi11 ahoj, ja som mala riziko na Downa 1:12, trisomy mi vysiel negat. a mame uz rocneho synceka ktory je zdravy

stanka04
20. mar 2017

@pavlina5555 Dakujem pekne....9 prac.dni to trvalo nakoniec 🙂

masi11
20. mar 2017

Dievcata dakujem🙂

katrin21
20. mar 2017

@pavlina5555 zase niekomu vadi, ze ludia nepchaju do vrecka peniaze zdravotnym poistovniam, ale Medirexu, ze? :D
OK, nevysetruju vsetko, ale ved na to ste aj upozorneni.... a kedze 99% je OK , tak myslim, ze je to stale dobre, a mensie riziko ako amnio.. hlavne, ak mate dobre vysledky Sono screeningu...
ak by som mala zle aj sono, tak potom zvazim AMNIO, ale ak je sono OK, tak podla mna staci Trisomy....
a inak, na MK raz bola aj baba, co mala Amnio OK a porodila aj tak chore dieta, takze..... hmmm, kde je chyba?

pavlina5555
20. mar 2017

@katrin21 Ten článok mieša hrušky s jablkami a porovnáva neporovnateľné 🙂 Genetické prenatálne skríningy nemajú nahradiť diagnostické metódy a bojovať proti amniocentéze - neviem, prečo to ľudia stále takto stavajú proti sebe. Trisomy alebo NIFTY by mali porovnávať s biochemickými skríningovými testami typu Tripple test - a tam dať otázku, či vôbec má do budúcna význam takéto málo presné testy (cca 70%) vôbec podstupovať/preplácať zo zdravotného poistenia alebo ich nahradiť genetickými, s presnosťou vyše 99%... Inak keď sme pri tej presnosti, tiež tomu ľudia nerozumejú, tvrdenie že Trisomy test je presný na viac ako 99% je len čiastočná pravda a týka sa len Downovho syndrómu..pri zvyšných dvoch trizómiách je tá presnosť podstatne nižšia (vzhľadom aj na malú databázu výsledkov, s ktorými je to možné porovnávať). To isté platí o NIFTY, aj keď oni majú podstatne väčšiu databázu výsledkov ako Medirex (vyše 1 000 000 analyzovaných vzoriek). Pri genetických skríningových testoch stále platí, že ak je výsledok "pozitívny" je potrebné absolvovať diagnostiku - a tu môže lekár pomôcť, či sa rozhodnúť pre amnio, alebo inú metódu.... Ale to je až to B, A je skríning, čím presnejší, tým lepšie.... A to že lekári majú odmenu za Trisomy 50,- eur ako píšu v článku (aby tým akože "riadne naštvali ľudí") je úplne normálna vec v dnešnej dobe..tieto testy nie sú preplácané zo zdravotného poistenia - ako napríklad v Poľsku a lekár má s tým určitú prácu navyše, ak ju Medirex hodnotí takto, je to úplne normálne, kto by dnes zadarmo niečo robil, míňal svoj čas, materiál a pod? Koľko platí poisťovňa za amnio ale v článku nepísali....pochopiteľne 😇

mirkace
20. mar 2017

@katrin21 a vies aj povedat, ze co bolo tomu jej dietatku? Lebo mozno ta diagnoza nema vobec nic spolocne s amnio vysetrenim. A mozno prave len ona bola ta nestastna mamicka, ktora "vychytala" to 1% ☹

mollyka
9. apr 2017

Ahojte! Potrebovala by som pomoc. V ktorych mestach robia najspolahlivejsí morfologicky ultrazvuk? Jedna baba tu pisala, že v styroch mestach..pomôžte prosim 😔 dakujem

pavlina5555
9. apr 2017

@mollyka MUDr. Grochal v Martine - je super !

enusamt
9. apr 2017

@mollyka ahoj, napriklad v Martine dr. Grochal

jesienka
29. apr 2017

Rada by som sa aj ja podelila o skusenost. Na 3D v 20tt nam zistili pravostranny aortalny obluk, doporucili genetiku, amnio a DKC v BA. Na genetike ma ukludnila, ze len malokedy vyjde geneticke podkodenie. Vysvetlils amnio aj trisomy plus test. Vybrala som si Trisomy plus.... nevysetri len tri zakladne trisomie, ale vsetky chromozomy. Dokonca aj pocet chybajucich genov ( napr ze z 25.000 genov chybaju 2!). U mna to zavazilo, lebo u mna bolo podozrenie na Di Grorgov sy a tam chyba casto 30-40 genov. Zaplatila som sice 500 eur, ale v utorok na obed mi brali krv a uz v piatok poobede som mala vysledky. Boli negativne, geneticka vravi, ze msm byt spokojna, vysledky nebyvaju falsne negativne. Nikto nezaruci 100% spolahlivost, ani amnio. Koniec koncov ani najkvalitnejsi morfoligicky 3D ultrazvuk. O dva tyzdne msm vysetrenie v BA v detskom kardiocentre, vraj oni doporucuju viac amnio. No ved uvidime, zatial neplanujem amniocentezu...

veva82
11. máj 2017

Dievcata chcem sa s vami podelit o moju skusenost s Trisomy testom.Kedze mi vysli zle vysledky na Downov syndrom,lekar mi navrhol Trisomy test,alebo amniocentezu.Cena za trisomy ma trosku zaskocila no velmi som uvazovala co dalej. Vecer sme to s priatelom riesili co teda dalej a nakoniec sa rozhodol ze radsej zaplatime 350€ ako ohrozovat babo amniocentezou.Krv mi brali v stredu,vo stvrtok prisla sms ze je krv dorucena,v utorok kedze v pondelok bol sviatok mi prisla sms ze dostali moju platbu.Vysledky mi prisli dnes.Dostala som sms ze analyza ukoncena.Hned som volala MUDr. na genetiku.Ta si to pozrela a spatne mi volala ze vysledky mam v poriadku a povedala mi aj pohlavie babatka.Sice som sa objednala aj na sono k MUDr Grochalovi,no uz som kludnejsia i ked som citila ze babatko je v poriadku.Oplati sa tych 350€ investovat aj ked nam to naburalo nas rozpocet.

lucyyda
30. máj 2017

Baby vyšiel niekomu trisomy pozitívne ale amnio to vyvrátila?

maca2017
30. máj 2017

@lucyyda Aj ja mám pozitívny Trisomy na Edwardsa a idem na amnio. Len sa obávam, že to bude to isté ☹ . Už som založila diskusiu na túto tému.

lucyyda
30. máj 2017

@maca2017 prosim ta a kde nájdem tu diskusiu nejak to nemôžem nájsť dakujem

sue1304
26. sep 2017

@111mrkva111 kde ste si ho dávali robyt ak smiem vedieť a ako to ze bol taky lacný? Musim si ho ajja dat spravyt preto sa pýtam..

maca2017
27. sep 2017

@sue1304 To ti povie tvoj gynekológ. Inak robia to v BA a v MT.

ddka
5. okt 2017

Ahojte dievčatá, vie mi niekto prosím povedať, kde všade sa dá urobiť ten trisomy test? Môj doktor objednáva iba do Nitry a tam mu nikto už značnú dobu nezdvíha telefón a vidím na ňom, že je z toho bezradný. Potom mi hovoril, že aj niekde v ba ale že to je za 450 €, čo mi je záhada, prečo je v ba to isté drahšie. A nikde inde? To čo je za záhadný test, keď človek by ho aj zaplatil a nemá komu, nechápem... Ďakujem za odpoveď

lucyyda
5. okt 2017

@ddka ahoj trisomy robia viacerí gynekológovia. Chod na ich stránku a tam maju mapku kde najbližšie k tvojmu okoliu ho robia, držím paste