Antidepresíva v tehotenstve?
ahojte maminky, nájde sa tu maminka, ktorá pred tehotenstvom aj počas tehotenstva užívala antidepresíva??chcem sa spýtať, či to nejako neohrozilo bábatko a neostalo poznačené tým...ďakujem Vám za odpovede.....píšte prosím len tie, ktoré s tým máte skúsenosti...Vďaka 🙂
@luccija cca stane sa mi ze aj mesiac nemám, ale potom príde blba situácia a mam tak, že aj 1x za týždeň... Momentálne som v 6tt a mala som 1x lexaurin za tých 6 týždňov.. Dufam, že ďalej to bude dobre tiež. Ale mávala som častejšie, teraz veľa chodím na prechádzky, cvičím jogu a snažím sa aby bolo bábätko co najskopojnejsie 🙂
@lennyka17 to lekárka chcela vysadiť AD?lebo robí sa to presne naopak ponechať AD kvôli rozkolisanosti a, aby si bola stabilizovaná po pôrode, únave a práveže vyhnúť sa ukludnovaku.Ked si brala AD dostávala si záchvaty?Prechádzky, joga sú výborné len takýto kľud nebude možný stale
@luccija obe sme chceli 🙂 uz som cca polroka bez nich a boli aj horšie chvíle (ležala som v nemocnici) a dala som to v pohode 🙂 teraz sa snažím co najviac relaxovať kvoli babatku, viem ze to bude ťažšie keď sa narodí, ale dohodli sme sa, že pokiaľ by som sa len trochu zle cítila mam prísť a nasadime ich znovu 🙂
Ahojte kočky, pripájam sa k vám, som tehu asi 7tt, este som nebola na gynde, idem v stredu. Mam ale hrozne stavy, cítim sa vyčerpaná, nič ma nebaví, depka, potom prídu myšlienky a z toho silná úzkosť. Objednala som sa k psychiatricke ale až na september ma dala... Ale som jej nehovorila že som tehu, iba že na kontrolu chcem, lebo sa mi pohoršilo...pred dvoma rokmi som brala dva roky AD citalec. Mávam aj terapie online ale zatiaľ nepomáhajú, práveže ešte horšie... Dávam si len magnezko 3x a vitamín B1 ale niekedy by som si najradšej dala nejaký ukludnovak ale bojím sa aby to neuškodilo... Do toho ešte mávam aj nevoľnosti 🤨😔
Ahojte, užíval niekto v tehu AD Escitil 10mg a Triticco 100mg?
Kočky a keď ste začínali užívať AD a bolo ešte horšie dávali ste si občas aj nejaké lieky na ukludnenie?
Ahojte baby, som v 28 tt tehu. Liečila som sa 5 rokov na depresiu a úzkosťou poruchu brala som eliceu 10mg raz denne. V 7tt som sa dozvedela že som tehu a lieky som hneď vysadila, bol to divný pocit ale po pár týždňoch som si zvykla a prvé mesiace boli celkom fajn ale od takého 4 mesiaca som pociťovala že niečo nie je v poriadku ale stále som to nejak prekonala všetky zle stavy ale všímam si že stále je to horšie a horsie. Stále sa niečoho bojím, mám strach z obchodov z návštev proste čistá panika a to nehovorím o lekároch. Dokonca posledné týždne mám mravencenie po tvári a v končatinách. Včera to vyvrcholilo návštevou potravín kedy som sa začala až triasť a som si povedala že už nechcem takto trpieť a nakoľko ide jeseň a potom zima kedy tie stavy sa zhoršujú počas týchto obdobi chcela by som prejsť na AD. Len ďalšie stavy mám z toho ako babo bude reagovať na AD v tomto týždni a ako to bude s kojenie, strasne veľmi by som chcela kojiť no neviem fakt čo mám robiť.
@nikaaa9559 v prvom rade to rieš so svojím psychiatrom ako tu. Viac si uškodíš, keď sa budeš trápiť. Poviem ti aspoň svoj priebeh: Ja som sa liečila rok a pol na úzkostno-depresívnu poruchu, brala som toho dosť (Elicea, Arketis, Ansilan - s touto kombináciou som začínala). Niekoľko mesiacov pred tehotenstvom som začala vysádzať nevhodné lieky a bol mi nasadený Sertralin, ktorý sa môže užívať aj počas tehotenstva. Brala som ale ešte príležitostne Neurol a na spanie Stilnox, čo som vysadila asi týždne pred zistením, že som tehotná. Bábätko je v poriadku, mám bezproblémové tehotenstvo, zvládla som to bez ťažkých abstinenčných príznakov. No i tak som ho zhruba po týždni, čo som sa dozvedela, že som tehotná, vysadila aj Sertralin. Gynekológ nemal s užívaním problém, no po pôrode by mi nasadil lieky na zastavenie tvorby mlieka. Iný vplyv by to vraj na bábätko nemalo, no ja som sa i tak bála, či by nemalo nejaký čas abstinenčné príznaky. Ale ja to zvládam relatívne dobre bez liekov. Keby to nezvládam, dám si ich nasadiť, neváhala by som. Neviem čo ma čaká ešte po pôrode, no stále som rozhodnutá, že ak sa situácia zhorší vplyvom hormónov a nových podnetov, dám si nasadiť liečbu. Radšej oželiem kojenie, než byť uplakaná depresívna matka, ktorá si nebude vedieť svoje bábätko ani užiť alebo rovno upadne do popôrodnej depresie. Možno ti bude lekár odporúčať Trittico, tento liek sa veľmi dobre znáša a je vhodný aj počas tehotenstva, no mne napríklad nesadol vôbec.
@michaella24 dakujem za odpoved, už som tri krát bola u môjho psychiatra a stále som sa rozhodla neužívat lieky stále som čakala že to ešte zvládnem ale poviem ti pravdu už nevladzem, a presne toto ako píšeš chcem si bábätko užiť keď porodim nie byt v depke a riešiť somariny. Chcem si ju užiť naplno a nie byt depresivna hystéria. Strasne som to chcela dať bez liekov ale keď si spätne zrekapitulujem priebeh môjho tehu vôbec si ho neužívam a stále len potláčal a snažím sa potláčať moje stavy čo je utrpenie.
@michaella24 len to kojenie má neskutočne bude mrzieť 😞
@nikaaa9559 ahoj budem reagovat len na to koje ie ...poviem ti radsej brat lieky a byt v pohode a dieta na um ako sa trapit bez a kojit . Moj maly bol na um lretoze som mala velmi malo mlieka neurobila s tym zazrak ani laktacna a tak v podstate bol hned na umelom mlieku ...nema ziadne problemy , vady ani nic podobne 🙂 takze si nerob tazku hlavu z kojenia ;) hlavu hore a drzim prsty
@nikaaa9559 no bohužiaľ, je to niečo za niečo. Ale rozhodne to stojí za konzultáciu aj s gynekológom, aj so psychiatrom. Ja som pripravená na obe situácie. Nemyslím si, že nekojením ma raz moje dieťa bude nenávidieť alebo si nevytvoríme puto. Myslím, že budem zbytočne kojiť, ak by zo mňa mala byť depresívna troska a viac dám svojmu dieťaťu tým, že budem psychicky na tom dobre a budem sa mu vedieť venovať plnohodnotne iným spôsobom. Je dobré neupínať sa na kojenie. Ale riešiť aj seba, svoje pocity a potreby. Tento článok čo ti posielam je síce o inom probléme, ale mne veľmi pomohol, Zuzka si tiež prešla svojím... https://www.zuzanamrackova.com/single-post/2018... . Držím ti palce, všetko bude dobré.
@michaella24 dakujem veľmi pekne, idem si prečítať. Chcela som lieky začať brat aj po pôrode a až po kojení ale nedám to... a už som sa radila s obom pred pár mesiacmi ale upustila som od liekov ale už sa nebudem tomu brániť.
@susedka ahoj, no áno radšej nech má malička mamku v poriadku ako trúbu ktorá má panicky strach zo všetkého. Dokonca som počula že pri niektorých AD sa da aj kojiť tak skúsim sa popýtať psychosa
@michaella24 no článok.... ja tu budem riešiť kojenie a nebudem brat lieky bude mi psychicky ťažko a nakoniec možno aj tak to nepojde...
@nikaaa9559 tým som ťa nechcela zdeptať, áno, je veľa dôvodov prečo žena nemôže kojiť. Išlo mi o to, že Zuzka to tiež psychicky veľmi ťažko znášala, že nemôže. Ale prišla na to, že kvôli tomu nie je zlá mama. Dôležité je nakŕmiť svoje dieťa, akýmikoľvek spôsobom. Samozrejme, môže sa stať, že sa ti nebude tvoriť mliečko, ale to môže práve aj zo stresu, lebo nebudeš v pohode (aj mne sa to môže stať). Ale tieto iné dôvody nerieš teraz vo svojej hlavičke, to môže byť a nemusí. Zaoberaj sa tým, aby si sa dala do poriadku pre svoje svoje dieťatko. Potrebuje mať pohodu aj v tvojom brušku a potom mať pohodu pri tebe. Či s materským mliekom alebo umelým. Dôležité, že bude mať pri sebe mamu, ktorá sa neklepe, neplače nonstop, ale dokáže sa mu venovať svojou prítomnosťou a dať mu toľko lásky, koľko bude treba.

@silvika99 ten je fajn aj Plegomazin sa odporúča v tehotenstve