icon

Bábätko sa na ultrazvuku nechcelo ukázať

aneta50
18. dec 2025

Ahojte, aj vy máte takú skúsenosť že sa dieťa nechcelo vôbec ukázať ? 😅 dnes som mala mať prvý screening, a dieťa nie a nie sa ukázať,takto bolo skrčene, doktorka ho ani nenamerala lebo nemohla🤷🏻‍♀️

Bábätko sa na ultrazvuku nechcelo ukázať
cyneric
19. dec 2025
@marshellina

@cyneric tie arogantne pripomienky odignorujem. ja to takto určite neberem a myslím, ze niesom jediná. Ak vy alebo niekto iný áno gratulujem. Môj doktor mal veľakrát problém namerať moje dieťa, pretože bolo uložené veľmi nízko ale nikdy ma nepustil bez toho. Strávila som tam hodinu, poslal ma prejsť sa, dal mi podložku, stuchal do brucha a to do vtedy kým všetko nenameral. To ze jedno vyšetrenie hore-dole by som si v živote nedovolila vysloviť nejde o Zmeškaný autobus ale o bábätko. Takisto keď prídete ku Grochalovi a dieťa je zle otočene povie ze nevadi chodte domov? Pošle ženu prechádzať sa, napiť najesť, zatiaľ vyšetrí ďalšiu a potom ju naspäť vezme. Takže asi to ma odopostatnenie.

@beronsche @marshellina Nerozumiem nad čím sa pohoršujete, screeningy, merania a testy v takej kapacite ako to máme dnes sú vymoženosť posledných pár desiatok rokov. 😂 To že jeden nevyšiel podľa predstáv fakt nie je tragédia, stále ich zostáva hromada iných. Plus autorka sama povedala že ju objednali na iný termín, takže? Obsedantné sledovanie všetkých parametrov akurát tak vedie k tomu že nám tu vznikajú príspevky ako "na meraní mi povedali že má dieťa o 100g menej než má mať v tomto týždni, bude dieťa postihnuté?" Ale dobre, vy máte svoju pravdu.

marshellina
20. dec 2025
@beronsche

@cyneric ok, chápeme, nepočula si ešte o NT screeningu..
Nevadí.
Ale niekedy je lepšie to priznať, ako sa strapnovat nevhodnou iróniou..

@beronsche a @michaela329 ďakujem za spoluvysvetlenie. Lebo mňa z tohto poráža keď niekto povie “jedno vyšetrenie hore -dole”..

marshellina
20. dec 2025
@cyneric

@beronsche @marshellina Nerozumiem nad čím sa pohoršujete, screeningy, merania a testy v takej kapacite ako to máme dnes sú vymoženosť posledných pár desiatok rokov. 😂 To že jeden nevyšiel podľa predstáv fakt nie je tragédia, stále ich zostáva hromada iných. Plus autorka sama povedala že ju objednali na iný termín, takže? Obsedantné sledovanie všetkých parametrov akurát tak vedie k tomu že nám tu vznikajú príspevky ako "na meraní mi povedali že má dieťa o 100g menej než má mať v tomto týždni, bude dieťa postihnuté?" Ale dobre, vy máte svoju pravdu.

@cyneric nad vašou nevedomosťou. Nie nad tým, ze autorka povedala, ze ju objednali znovu - To je v poriadku a správne.
Áno niekedy sa zomieralo aj na bežne choroby, ktoré sa dnes už dajú liečiť to je to iste. Či poviete doktorovi nie nedajte mi lieky ved keď niekedy sa nedávali na čo?

michaela329
20. dec 2025
@marshellina

@beronsche a @michaela329 ďakujem za spoluvysvetlenie. Lebo mňa z tohto poráža keď niekto povie “jedno vyšetrenie hore -dole”..

@marshellina mne práve na morfo utz v prvom trimestri diagnostikovali u bábätka závažný Edwards syndróm a teda Dr. Grochal na trikrát poslal chodiť, kým vyšetrenie uzavrel. Toto by som fakt nemaka žalúdok niekomu hovoriť, že je to banalita. V ďalšom tehotenstve Dr. Babjak tiež poslal poprechádzať, kým malý nebol v dobrej polohe - dvaja Dr. a obaja kým nemali dobré podmienky, neuzatvorili vyšetrenie.

marshellina
20. dec 2025
@michaela329

@marshellina mne práve na morfo utz v prvom trimestri diagnostikovali u bábätka závažný Edwards syndróm a teda Dr. Grochal na trikrát poslal chodiť, kým vyšetrenie uzavrel. Toto by som fakt nemaka žalúdok niekomu hovoriť, že je to banalita. V ďalšom tehotenstve Dr. Babjak tiež poslal poprechádzať, kým malý nebol v dobrej polohe - dvaja Dr. a obaja kým nemali dobré podmienky, neuzatvorili vyšetrenie.

@michaela329 to mi je ľúto 😭😭😭
Presne koli tomuto riziku by som to nedokázala povedať ani ja.. a presne keď sme boli u grochala a môj chlap nadával, ze už sme mali byt dnu a ešte čakáme a ešte 2 ženy predo mnou som mu vysvetľovala , ze sklz nabehne koli takýmto prípadom ale ze to je dobre ze Dr si nedovolí poslat ženu preč kým si nie je istý kým nepomera všetko

aneta50
autor
21. dec 2025

Ahojte, a to je zle že bol v takej polohe? A nechcel sa vyrovnať ? Lebo doktorka povedala že nevidí natom nič zle,povedala že sa šťastne otáča. Ja ešte deti nemám tak všetko je to premna prvý krát

marshellina
21. dec 2025
@aneta50

Ahojte, a to je zle že bol v takej polohe? A nechcel sa vyrovnať ? Lebo doktorka povedala že nevidí natom nič zle,povedala že sa šťastne otáča. Ja ešte deti nemám tak všetko je to premna prvý krát

@aneta50 nie je to zle, otáča sa a proste nebolo dobre otočené ale ten screening Dr musí urobiť. Buď doktor v daný deň pošle ženu poprechádzať, na kavu a koláč nech sa to babo otočí alebo dá termín v iný deň. Dôležité je aby to meranie uskutočnil. Moja bola v 16tt otočená chrbtom ale vtedy mi Dr zistil aj skracujuci krčok preto mi dal kontrolu o týždeň a pomeral ju potom.

aneta50
autor
21. dec 2025
@marshellina

@aneta50 nie je to zle, otáča sa a proste nebolo dobre otočené ale ten screening Dr musí urobiť. Buď doktor v daný deň pošle ženu poprechádzať, na kavu a koláč nech sa to babo otočí alebo dá termín v iný deň. Dôležité je aby to meranie uskutočnil. Moja bola v 16tt otočená chrbtom ale vtedy mi Dr zistil aj skracujuci krčok preto mi dal kontrolu o týždeň a pomeral ju potom.

@marshellina ja žijem v UK a lekári sú úplne iný ako doma na SK. Mali mi volať piatok kedy mám prísť na ďalší termín ale nevolali🤦🏻‍♀️tak zajtra tam budem volať ja 🤷🏻‍♀️tu ani nemáte toľko poradni jak na SK,za cele 9 mesiace možno 4x. Prvý ultrazvuk vám robia najmenej v 12tt. Ženy si platia súkromníkov na scan🤷🏻‍♀️

majulino
21. dec 2025
@aneta50

@cimage aj mne dok vravela že asi je mu ták dobre keď sa nechce vyrovnať😅

@aneta50 prvé dieťa sa ukázalo týždeň pred pôrodom. Posledné cca v 7 mesiaci a prostredne sme až po pôrode zistili pohlavie. Na každom utz mala prekrížené nohy 😅🤣

marshellina
22. dec 2025
@aneta50

@marshellina ja žijem v UK a lekári sú úplne iný ako doma na SK. Mali mi volať piatok kedy mám prísť na ďalší termín ale nevolali🤦🏻‍♀️tak zajtra tam budem volať ja 🤷🏻‍♀️tu ani nemáte toľko poradni jak na SK,za cele 9 mesiace možno 4x. Prvý ultrazvuk vám robia najmenej v 12tt. Ženy si platia súkromníkov na scan🤷🏻‍♀️

@aneta50 jaaj tak to chápem. No skús tam volať , budes kludnejsia keď budes mať za sebou ten screening. Ja som 5tt a už som mala 2 Sona, lebo som riziková.

detickyy
22. dec 2025
@aneta50

Absolútne nechápem prečo sú niektoré ženy také zle. A majú za potrebu písať že som trápna a tu míla pani ma nazvala „jedina svojho druhu”😃keď vás to nezaujíma tak to nečítajte a hotovo😃ja som to napísala aby som sa podelila so ženami ktorý to mali tiež🙂

@aneta50 Nerobte si z toho nič. Pred USG je dobre zjesť niečo sladké 🙂. Jedna mamička tu písala, že napr. vypiť džús. Ja som s prvým synom bola 2x. Tiež ho prvý krát nevedeli. Bolo to pred 19 rokmi, ale verím, že aj teraz sa to môže stať. Je to podľa polohy dieťaťa.

elzu
22. dec 2025
@marshellina

@marshellina super odpovědi, dala jsem tvým příspěvkům like 👍🏻 protoze s nimi naprosto souhlasím 👍🏻
Prvotrimestralni screening rozhodne neni jedno z obycejnych vysetreni, ktere kdyz se nepovede udelat poradne, mávne se nad tim rukou. K prvotrimestralnimu screeningu se lekar musí certifikovat a musi pravidelne dokazovat, ze ho dela presne podle daneho protokolu a musi dokladat jeho vysledky, aby ho mohl delat dal.

Co jsem jen chtela dodat je- pokud pro zenu vysledek tohoto vysetreni nema žádné konsekvence, nepreje si tehotenstvi ukoncit v pripade VVV a nebo nevyzaduje maximalni specialni peci v prubehu těhotenství, pri porodu a nebo tesne po porodu, potom prvotrimestralni screening stejne jako morfologicky ultrazvuk ani není potřeba podstupovat. A proto si myslím, ze pokud je žena takto vnitrne nastavena a ma dojem, ze je to jedno, co se na ultrazvuku kdy najde, a jestli vubec, protože „kdysi se deti prece taky rodily“, tak s temi proste nema smysl argumentovat.

Nejhorsi ale je, ze prave tyto zeny potom nejvice nahlas vykřikují, jak lekar neco podcenil, a plivají síru všude, kde se da, kdyz se neco „pokazi“ a nebezi nakonec, jak ma.

drianaa
22. dec 2025

Prvé veľké sono som tam bola hodinu, moja doktorka je absolútne precízna a poctivá, malý sa nechcel ukázať a nevedela mu namerať potrebné parametre, posielala ma na prechádzky, chodila som aj po schodoch a nenašla mu za celý ten čas a pokusy nososú kostičku. Poslala ma ku kolegovi o 2 dni, dieťa bolo úplne inak a všetko bolo v poriadku, pekne sa dalo pomerať a pozrieť, čo bolo treba

mircalla
22. dec 2025
@cyneric

@marshellina Mýliš si to s veľkým morfologickým meraním na konci druhého trimestra, tam sa sledujú vývojové chyby a meria sa každá kosť - pretože tam už je aj čo merať. 😂 Ak je to prvý screening tak to je snáď ešte v prvom trimestri, tam sa zbežne kontroluje či je tam zmena. Neviem ako to je u doktora/ky autorky, u nás to robili pri každej jednej poradni/návšteve. Preto hovorím že jedno meranie sem, jedno meranie tam.

@cyneric Mylis sa ty. Tento screening sa robi na konci 1. trimestra, robia sa merania NT, nosova kosticka a berie sa krv na genetiku. To si este pamatam, hoci su to uz mnohe roky...A rozhodne sa nerobi zakazdym, ale v urcitom rozpati
@marshellina ma pravdu

mircalla
22. dec 2025

@cyneric A mimochodom je dost dolezity.

evkatk
22. dec 2025

Čo ak práve spinkalo a nechcelo byť rušené? Ešteže sa nedal počuť jeho komentár k rušeniu.

cyneric
22. dec 2025
@mircalla

@cyneric A mimochodom je dost dolezity.

@mircalla Krv sa berie niekoľkokrát, meria sa tiež na viackrát ale keď máš potrebu zbytočne strašiť autorku že zameškala niečo smrteľne dôležité čo sa nedá vrátiť tak budiž. Chodím na normálne poradne a mám dosť papierov a záznamov z meraní že by to stačilo na založenie karty. 😆

terry658
22. dec 2025

@aneta50 očividne má svoju hlavu už od mala. Budeš si asi musieť zaplatiť ďalšie sono ak chceš zopakovať meranie.
Moje deri boli tiež tvrdohlavé ale až takto nie 🤣 Má silnú osobnosť.

mircalla
23. dec 2025
@cyneric

@mircalla Krv sa berie niekoľkokrát, meria sa tiež na viackrát ale keď máš potrebu zbytočne strašiť autorku že zameškala niečo smrteľne dôležité čo sa nedá vrátiť tak budiž. Chodím na normálne poradne a mám dosť papierov a záznamov z meraní že by to stačilo na založenie karty. 😆

@cyneric
Čo zahŕňa prenatálny skríning:
1. trimester (cca 10-13. týždeň):
Ultrazvuk: Meranie NT (Nuchal Translucency - šijové prejasnenie) a detailná sonomorfológia plodu.
Krvné testy: Hladiny PAPP-A a voľného beta-HCG.
Cieľ: Zistiť riziko Downovho syndrómu (trizómia 21) a Edwardsovho syndrómu (trizómia 18).
2. trimester (cca 18-22. týždeň):
Detailný ultrazvuk (genetický): Podrobné vyšetrenie anatómie plodu, srdca, mozgu, obličiek, markerov chromozomálnych chýb.
Krvné testy (napr. Triple test/AFP): Skríning defektov neurálnej trubice (spina bifida).
Cieľ: Záchyt rázštepových a iných vrodených chýb.
3. trimester (cca 30-34. týždeň):
Ultrazvuk: Sledovanie rastu plodu, množstva plodovej vody, polohy placenty a pupočnej šnúry.
Cieľ: Zhodnotenie stavu plodu pred pôrodom, sledovanie rastovej retardácie.

mircalla
23. dec 2025
@cyneric

@cyneric Krv na screening sa berie dva razy. Triple test je narozdiel od screening v 1.trimestri nespolahlivy. Ako uz niekto napisal, ak nevies, nestrapnuj sa

michaela329
23. dec 2025
@cyneric

@cyneric nepleť si klasické poradne a skríningy, ktoré sa fakt musia stihnúť k nejakému týždňu - pretože potom sa už markery menia 🤦

katka13katka
23. dec 2025

Moj bol taky isty, nikdy sa nechcel ukazat, vzdy spal alebo bol blbo pretoceny. Dala som si pred navstevou doktora nieco sladke, kavu, nech sa trochu prebudi a ukaze.

cyneric
23. dec 2025
@michaela329

@cyneric nepleť si klasické poradne a skríningy, ktoré sa fakt musia stihnúť k nejakému týždňu - pretože potom sa už markery menia 🤦

@michaela329 Akurát to rozmedzie týždňov je tak široké že aj keby sa presunú na štyri krát tak nevadí že sa to nedá zmerať na termín. Jedno meranie čo nevyšlo sem, druhé tam. 😆 Ale dobre, mudrujte si koľko chcete že pokiaľ nevyšlo 1 meranie v termíne na prvý krát tak sa stane katastrofa.

anonym_80d79b
23. dec 2025
@cyneric

@michaela329 Akurát to rozmedzie týždňov je tak široké že aj keby sa presunú na štyri krát tak nevadí že sa to nedá zmerať na termín. Jedno meranie čo nevyšlo sem, druhé tam. 😆 Ale dobre, mudrujte si koľko chcete že pokiaľ nevyšlo 1 meranie v termíne na prvý krát tak sa stane katastrofa.

@cyneric Nie, nie je to vobec az tak siroke, su to tri tyzdne. Zaroven nikto ale nepise, ze sa stane katastrofa. To nam podsuvas ty, nakolko pises same hluposti a uz nevies ako z toho von. Vkuse tvrdis, ze to je jedno, ze krv sa berie zakazdym a podobne nezmysly. Na to, ze si tehotna, by si mohla vediet vo vlastnom zaujme zakladne veci

cyneric
23. dec 2025
@anonym_80d79b

@cyneric Nie, nie je to vobec az tak siroke, su to tri tyzdne. Zaroven nikto ale nepise, ze sa stane katastrofa. To nam podsuvas ty, nakolko pises same hluposti a uz nevies ako z toho von. Vkuse tvrdis, ze to je jedno, ze krv sa berie zakazdym a podobne nezmysly. Na to, ze si tehotna, by si mohla vediet vo vlastnom zaujme zakladne veci

@anonym_80d79b Čítanie s porozumením asi nie je tvoja silná parketa. Pekné sviatky prajem. 🙂

michaela329
23. dec 2025
@cyneric

@cyneric nie, nie je široké, fakt je niekedy mlčať zlato.

anonym_80d79b
23. dec 2025
@cyneric

@anonym_80d79b Čítanie s porozumením asi nie je tvoja silná parketa. Pekné sviatky prajem. 🙂

@cyneric Uznat si chybu nebude tvoja silna stranka, nevadi.

marshellina
23. dec 2025
@elzu

@marshellina super odpovědi, dala jsem tvým příspěvkům like 👍🏻 protoze s nimi naprosto souhlasím 👍🏻
Prvotrimestralni screening rozhodne neni jedno z obycejnych vysetreni, ktere kdyz se nepovede udelat poradne, mávne se nad tim rukou. K prvotrimestralnimu screeningu se lekar musí certifikovat a musi pravidelne dokazovat, ze ho dela presne podle daneho protokolu a musi dokladat jeho vysledky, aby ho mohl delat dal.

Co jsem jen chtela dodat je- pokud pro zenu vysledek tohoto vysetreni nema žádné konsekvence, nepreje si tehotenstvi ukoncit v pripade VVV a nebo nevyzaduje maximalni specialni peci v prubehu těhotenství, pri porodu a nebo tesne po porodu, potom prvotrimestralni screening stejne jako morfologicky ultrazvuk ani není potřeba podstupovat. A proto si myslím, ze pokud je žena takto vnitrne nastavena a ma dojem, ze je to jedno, co se na ultrazvuku kdy najde, a jestli vubec, protože „kdysi se deti prece taky rodily“, tak s temi proste nema smysl argumentovat.

Nejhorsi ale je, ze prave tyto zeny potom nejvice nahlas vykřikují, jak lekar neco podcenil, a plivají síru všude, kde se da, kdyz se neco „pokazi“ a nebezi nakonec, jak ma.

@elzu ďakujem. Presne tak to býva ako si napísala potom sú zlí doktori , nie ona a jej prístup . Ono nejde len o to či žena chce predčasne ukončiť tehotenstvo v prípade zistenia nejakej chyby ale aj o tu starostlivosť počas tehu a hlavne dôležité je všetko vedieť včas.
No keď žena ktora uz je tehotná nerozumie opodstatnenosti screeningov v každom trimestri je to smutne.
Ja som sa veľmi veľa krát stretla s tým, ze mi ženy povedali, ze stačí morfo utz v 26-28tt.. snažila som sa im vysvetliť podstatu screeningov v každom tehu. Ale presne ako táto pani, je to márne, pôjde si svoje. Až kým nezistí tu opodstatnenosť sama raz (neprajem ale tak to býva).

bluka2
23. dec 2025

Necitala som vsetko, ale toto by som tipla skor na neschopneho lekara, sorry.
Akoze ak to fakt nejde, tak zmenim brusne sono za vaginal alebo naopak, ale vacsinou sa staci s tym nastrojom trochu pohrat, aby sa ukazalo z ineho uhla

aneta50
autor
27. dec 2025
@bluka2

Necitala som vsetko, ale toto by som tipla skor na neschopneho lekara, sorry.
Akoze ak to fakt nejde, tak zmenim brusne sono za vaginal alebo naopak, ale vacsinou sa staci s tym nastrojom trochu pohrat, aby sa ukazalo z ineho uhla

@bluka2 presne, v Uk lekári sú fakt na nič, aj keď si chora ti povedia že si máš dat paracetamol…