Čaká nás amniocentéza
Dnes som sa dozvedela výsledky tripple testov, sú bohužiaľ zlé, takže budúci týždeň idem na amnio. Som zo toho úplne rozbitá. Síce som cítila, že tie výsledky nebudú dobré, ale aj tak sa na to pripraviť nedá a od rána smoklím a predstavujem si všetky scenáre, ktoré môžu nastať. Najhoršie bude to čakanie. Depka ako svet. Ide niekto z Vás teraž niekedy tiež na amnio?
A čo urobíte, ak výjde amnio zle? Ak sa potvrdí genetické poškodenie?
@henikav Presne tak, súhlasím v Vami...Ja som si tiež dosť čítala na internete, celú noc som nespala čo som sa tak bála /samé zlé skúsenosti/..Psychika nanič, žalúdok ma bolel, nič som nejedla už deň pred tým... a nakoniec samotný vpich dnes ráno trval pol minúty..Pekne som videla ihlu aj hlavičku bábätka na sone, ničoho som sa nebála, vynikajúci personál aj lekári..Takže môžem potvrdiť, ba aj vyvrátiť tvrdenie, že amnio je nebezbečné a najmä bolestivé..!!!!Bolo nás dne 5 na tento zákrok a ani jedna nepovedala, že to bolelo alebo, žeby to bolo také strašné... 😉
Ono amnio vyšetrenie je dobrovoľné..Nik nemôže donútiť ženu, aby tento zákrok podstúpila..Ak už je žena rozhodnutá, že si dieťa s partnerom nechajú, aj keď bude nejako postihnuté, tak je samozrejme zbytočne podstupovať tento zákrok. Ja osobne som ho nemusela podstúpiť. Riziko z krvi som mala úplne minimálne 1:100000, ale každopádne som sa objednala aj na amnio. Neviem či by som zvládla starať sa o postihnuté dieťa, nakoľko mám 5 ročného synčeka a toto dieťa čakám s iným partnerom. Som po liečbe rádiojodom, kde je odporúčané otehotnieť najskôr po roku, no nám sa to podarilo už o dva mesiace. Každý z lekárov na mňa nakriča,l až si to dám vziať a že dieťa bude určite postihnuté. Tehotenstvo ale prebieha úplne v poriadku. A keby som našla jeden malilinký dôvod na potrat, určite by som to riešila inak..Som síce v inej situácii, ale neviem čo je horšie... ☹
hádam sa môžem pridať k diskusii....mám 35r,doma mám 14r dcéru,na amnio som išla kvôli veku a hlavne pre pocit istoty že všetko prebehne do konca tehu v poriadku,pri dcére pred 15r som mala zlé výsledky v krvi a na genetike som amnio odmietla,blbá mladá,no teraz som to nechcela riskovať,nie som silná na to aby som vychovávala postihnuté dieťa,mám okolo seba ženy ktoré vychovávajú aj dve postihnuté deti...klobúk dolu pred nimi...dcéra mala 3r keď mi zistili nádor na vaječníku,čakala ma operácia,brala som chemošku,hlavne že som tu a mám jedno dieťa,vtedy som si povedala,že však som zdravá a dieťa už mať nebudem....a stalo sa,som v 23tt a mám za sebou amnio v Ružinove,super lekári,personál,všetko....už som tam pred pár rokmi ležala,tak preto som si vybrala pre odber plod.vody túto nemocnicu,vpich sa dal vydržať,potom čo som v živote zažila bolo toto nič,trochu nepríjemné ale dalo sa to vydržať,horšie je to čakanie na výsledky,doporučili mi čakať 3týždne,aj keď sa dá dať skrátený termín,ja kvôli predtým dg som radšej čakala...tiež mi hlavou prechádzalo všetko možné,ale mám super rodinu,prácu a kolegyne a hlavne je to ako to máme v hlave usporiadané,pozitívne musíme myslieť...výsledky boli super,čakáme chlačeka,morfologický ultrazvuk mi robili aj v 11 aj 21 tt,všetko super...tak už len nech všetko dotiahneme do konca,inak všetkým babám ktoré sa chystajú na amnio držím palčeky a hlvane sa nebojte....
@adeli79 ahoj, aj ja som mala zle vysledky tripple testov, riziko na razstep 1:5, uplne ta chapem ako ti je, aj ja som si poplakala a mala neskutcny strach....na amnio sm nesla, lebo babatko by som si nechala aj tak...bola som na morko UZV, to ma trochu ukludnilo a le ta obava tam bola stale a vdakaBohu mala sa narodia uplne zdrava...dnes ma uz 2 roky a je to velky sikovnicek moj...prajem vela sil a nech vsetko dobre dopadne
@adeli79 ahoj moja asi uz mas po amnio ja som bola vo februari tiez mi vysli triple testy zle ale neboj nie je to vobec presne dokonca som sa potom docitala v casopise ze vela zien to zbytocne vystrasi a chcu riesit nejaky iny system urcovania chyb plodu tiez som mala strach verim ti najhorsie je to cakanie ale verim ze tvoje dietatko bude v poriadku silno drzim peste a netrap sa moja dietatko to citi snaz sa mysliet pozitivne 🙂
dakujem Vam vsetkym zaspravy. amnio sa nakoniec posunulo a bola som az vcera. opakovane z krvi vyslo nizke AFP 0,46, norma je od 0,7 vyssie a tiez kratka nosova kosticka na sone. ☹ cize same zle spravy. navyse plodova voda bola s primesou krvi, takze ani zrychlene testy sa nedjau urobit. vysledok bude 21.11. 3 tyzdne cakanie. navyse o tyzden na to mam mat narocne skusky, takze je to casovo uplne na prd. ale v ramci psychoterapie sme drobcovi vcera po odbere kupili prve ponozticky 🙂 snad ich vyuzije.
no a co sa tyka samotneho odber - bolo to uplne v pohode, takmer ziadna boelst. ist k zubarovi a nechat sa trapit v zubarskom kresle je pre mna 1000x horsie ako ten vcerajsi odber. 😝
Takže z plodovej vody nam nevyslo nic,nebolo tam dostatok buniek, nevieme nic. 😢 😢 😢 Som v 22.tyzdni, na dalsi odber je neskoro a mam hrozny strach, ze nase dietatko nie je v poriadku. A neviem, co mam robit.
uz sme objednani na sobotu. ale poviem Vam, taketo nervy neprajem nikomu. maly sa uz hybe, vrti a tak. drzte nampalce. je to nekonecny pribeh toto.
buduce maminky, tu je pekny clanok o triple testoch a amniocenteze http://baby-web.topky.sk/Clanky/a3646-Tripple-t...
@monika_35 Ahoj, mohla by som sa spýtať, ako prebieha amnio v Ružinove? Ja idem na amnio v stredu a čítala som, že aj ty si ju absolvovala v Ružinove. Prišla si tam ráno a hneď ti ju spravili, alebo si musela prísť deň predtým na hospitalizáciu. A aký dr. ti ju robil, ak sa smiem spýtať. Ja sa veľmi bojím. Skríning mi vyšiel dobre, ale kôli veku - 35 a umelému oplodneniu metódou ISCI mi to doporučil. Vyšli mi len hraničné hodnoty NT ultrazvuku - 2,4 mm. Ďakujem 🙂
@maruskaaaa ahoj,jasné že môžem ti o tom napísať...v Ružinove ma hospitalizovali deň vopred,teda v utorok ráno o 7.30 som sa hlásila na príjme,ja som z Trnavy,v ten deň som absolvovala u lekára vyšetrenie a aj sono,ak bude bejby dobre otočené tak ti povedia čo to bude,ja som mala smolu,musela som čakať až na výsledky,na tom sone si určujú veľkosť bábätka a kde sa nahcádza placenta...potom sme len s babami na izbe kecali a čakali na ráno,v stredu ráno o 9.00 som už mala potom,trvalo to asi 5 minút,prišla som do sály aj zo sály po svojich,nebolo to také strašné,mám už hocičo za sebou a dá sa to vydržať,samotný vpich nie je bolestivý akurát trošku bolí ten tlak keď berú tú vodu,ale určite to vydržíš...ale čo neurobíme pre bábätko,aby sme mali istotu že je všetko o.k.....potom ti nakážu ležať aspoň 3h na posteli a potom pre mňa muž prišiel a išla som domov,kšud na lôžku ti naordinujú asi ešte 3-5dní,nesmieš dvihať nič ťažké,len oddychovať...držím palčeky aby to všetko dobre dopadlo...lekári a sestričky sú tam super...neboj sa
potom som mala trošku bolesti tak ako keby si mala dostať menzes,ale to sme tam mali všetky baby....horšie je asi to čakanie 3týždne na výsledky...
@monika_35 Ďakujem za info, si zlatá. A neprekvapil ťa ten vpich ihly. Bojím sa, že sa miknem. Tú ihlu vpichnu rýchlo, alebo pomaly. Prepáč, že mám takéto otázky, ale som dosť vyplašená. Máš pravdu, pre bábo urobíme všetko, hlavne, keď som si prešla umelým oplodnením, tak snáď to dotiahneme do úspešného konca. Škoda len, že musím prísť už deň predtým, ale nevadí, vydržím. Výsledky si chcem dať zrýchlené do 3 dní, radšej si zaplatím. Ideme aj na genetiku 😉 Ozaj, ty si tiež bola na genetike?
na ten vpich ťa upozorní lekár,keď to bude robiť,nemykneš sa neboj,áno bola som na genetike,mne doporučili tie dlhšie testy teda do 3 týždňov,kvôli tomu že som v minulosti mala chemošku...vydržíš,neboj bude vás tam viacej báb,pokecáte
Ahojte baby.mňa čaká amnio budúci týždeň v pondelok,alebo v utorok,a už som na nervy so všetkého..Mala som zlú aj prvú aj druhú genetiku,no verím,že všetko bude v poriadku...Vyšiel mi DS 1:14.Hrozne sa bojím...
@monika_35 Ešte som sa chcel spýtať, či si aj niečo platila za amnio, alebo to prepláca všetko poisťovňa. Ď. 🙂
@zuzu3101 Ahoj, aj ja sa trošku bojím, zajtra už idem do nemocky a v stredu ráno mi to budú robiť. Ale verím, že to zvládneme a všetko bude v pohode. 🙂
@maruskaaaa ahoj,neplatila som nič,všetko prepláca poisťovňa,len keby som to chcela v inej nemocnici si dať robiť,ja som mala na výber len Ružinov a Antolskú,lebo som z Trnavy...
@maruskaaaa Moc ti držím palce,a daj vedieť ako ste to zvládli..Mne to bude hradiť poisťovňa aj s tými zrýchlenými výsledami,pretože patríme do vyššej rizikovej skupiny☹ Ja idem budúci pondelok,alebo v utorok..
@monika_35 Ďakujem za info, tak už som doma. Zvládli sme to, veľmi som sa bála, ale bolo to naozaj v pohode. Predstavovala som si to horšie. Tak sa teším, že už som doma 🙂
@zuzu3101 Ahoj, tak už som doma, pred 12 nás pustili. Prebehlo to úplne v pohodke.Pichnutie je jemné a ihla je tenká. Trošku som len na konci cítila mierny tlak, keď naťahovali tú vodu tú striekačiek. Ale dalo sa to zniesť, nebolo to nič hrozné. Boli sme na 9.poschodí na šestonedelí,lebo nemali na 10 poschodí voľné postele. Trošku sme sa nevyspali, lebo detičky plakali celú noc, ale inak v pohodičke. Neboj, zvládneš to aj ty. Do soboty mám oddychový režim 🙂
@maruskaaaa Ahoj Super teším sa s tebou,a výsledky budeš mať kedy?Ja nemám strach z bolesti,ale z výsledku,ale zvládneme to všetky!!! J budem dnes vedieť kedy presne idem,či v pondelok,alebo až v utorok.Aj ti dali nejaké zvláštné pokyny,alebo len kludový režim?
@zuzu3101 Výsledky budú za 3 týždne, 27.12 máme ísť pre ne. Ja som sa bolesti strašne bála, ani spať som nemohla, no strašné veci sa mi snívali. Čakala som horšiu bolesť, toto bola pohodka. Ten vpich fakt nebolí. No mňa ešte s jednou babou prijali tesne pred obedom, hneď nám dali obed, na izbe bola ešte jedna baba čo rodila s bábom, ale tá o chvíľu odišla, tak sme boli same. V kuse sme kecali, zabávali sa. Ak máš chuť, tak môžeš si v bufetoch niečo kúpiť, návštevy môžeš vonku na chodbe. V ten deň nám robili ešte ultrazvuk a kontrolovali, či je všetko OK, vypisovali kopec papierov, stále merali tlak a teplotu. Ráno vizita, ale nás si moc nevšímali a hneď šup šup ráno na sál. Naozaj sa nemusíš báť, nie je to vôbec také strašné. A to keď hovorím ja, čo sa všetkého bojí, tak to je už čo povedať. Jedlo nebolo nič moc, ale zobkala som svoje, čo som doniesla (ovocie, sladkosti). Prajem, aby si to mala čo skoro za sebou a spokojne už budeš čakať na výsledky. Držím palce,potom daj vedieť, ako to dopadlo 🙂

@adriku a kolko % su vysledky?? Lebo z amnio su 100%
Inac my ju mame za sebou, cakame vysledky, dufam ze budu OK.
Mimochodom ak sa jedna len o ten vpich, to vobec nie je nejako extra bolestive 😉