Čo mám jesť v tehotenstve?
ahojte 🙂 čitam vela článkov čo jesť a čo nie počas tehotenstva. Z niečoho si beriem príklad ale z niečoho nie nedokážem sa vzdať syrov a mlieka bylinkových čajov a ževraj je to velmi zle....a teraz mi strasne chutia hranolky a nedokážem ich nejest... može sa niečo stať ? iný zase hovoria že nemám nič obmedzovať že sa mam stravovat tak ako do teraz až na výnimky káva, vinečko a tak samozrejme....chcem aby moje babo malo všetky živiny a veci ktoré potrebuje pre správny vývoj.nechcem aby mu niečo chýbalo... tak ja už neviem či tak alebo tak ... ak by mi niekto poradil bola by som rada
Ked mas na nieco velku chut tak si to dopraj, tvoje telo ti dava signaly co prave potrebuje. Ked budes papat vsetko s mierou, nie vela sladkosti, nie vela mastneho, tak to bude dobre. Papkaj vela zeleniny v surovom stave a aj ovocie, cerealie, obilniny, strukoviny atd. A ak mozem odporucit tak klicky mungo, avokado, cicer, soju..velmi zdrave vecicky..mungo ma napriklad na 100g najviac obsahu kyseliny listovej ktoru teraz potrebujes a avokado okrem plno vit. ma velke mnozstvo plnohodnotnych bielkovin atd. A aha! Orechy su super vec! Vlasske, mandle atd.. 😉
@22beba ďakujem veľmi pekne 🙂 no ja už som v 23 týždny a bruško mi je už až moc vidno 😀 a aj v šatách mi ho už bude vidno, nie moc lebo sú tak šité ale bude. A aj ja gratulujem je to veru fuška, a behačky, ja už som z toho riadne unavená a tento týždeň pred svadbou je veru najnáročnejší a keďže sa už teraz ledva hýbem tak o to viac 😀 ale dá sa to zvládnuť neboj, len nech vám to dobre dopadne.
A tak ja som tiež jedla plesňový syr napríklad v omáčke alebo na pizzi a nevadilo mi to, ja si myslím že to netreba preháňať a ak ti chuti tak čo, mala by si si dať. A čo sa kávičky týka, mne nechutila strašne na začiatku ja som dlho kávu nepila, ja kávu pijem asi tak 2 týždne 😀 pred tým som nemohla ani cítiť...ale už mi ide na chuť tak si občas dám. A vôbec nemáš za čo ja rada poradím ak sa dá. Mne tak každý hovoril že kludne môžem jesť čo chcem, moja budúca svokra vravela že pila aj 3 kávy denne a má zdravé deti a moja mamina vravela že keď šla von tak si dala vždy za pohárik vínka a tiež sme v poriadku 😀 niektoré mamičky len moc stresujú a niekedy to neni dobré
@22beba rumancek nie je zly ale radsej ho obmedz,mozes ho pit len nie vela, co sa tyka bryndze ja som normalne jedla bryndzu aj nivu som si raz dala, surove masa nie, to urcite nie, ovocie mozes vsetko ale s mierou, zavislak na mandoskach som aj ja,jem ich teraz pomerne vela, potom na urcity cas nebudem
ahojte babenky som tiez tehotna a skoro vsetko jem neobmedzujem sa s jedlom.Jedine co nejem to je plesnivy syr ,bylinkove caje vobec nepijem a ani alkohol
@monika2606 maš na to perfektný názor. mám aj take kamaratky ktore napriklad fajcili pred tehotenstvom a kedze sa nedokazu cigy vzdattak si tak raz za 2 týzdne zapalia a maju zdrave deticky 🙂 no ja budem tak v 20 týzdni ale už teraz to je na mna vidno a to som len v 9tt moc mi nafuklo brusko 🙂 aj ja budem mat saty ale mne bude moc vidno bruško pretože ja som dost vysoka mam 180 cm takze tak 🙂 sme sa so snubencom smiely ze ma neodnesie na rukach ku stolu ale že si kupi furik :D :D ale mám strasnu chut na cierne pifko tak si ho asi dam 🙂 a budem držat palce neh ta svatba dobre dopadne 🙂 tolko stresov koli jednemu dvom dnom 🙂 sranda no 🙂 a drzim palce aj pri babatenku 🙂
@katkapapacova 🙂 juuuj tož škoda s tým čajikom :/
@22beba neboj, jedna salka za den ti neuskodi, len mozes byt po nom viac ospala,tak si daj ale s mierou, alebo si kup caj pre tehulky 😉
@katkapapacova no musim si ho kupit uz som nad tým aj uvazovala 🙂
@dasaa keby bylinkove caje vyvolali potrat tak moja sesternica ktora je blazon do byliniek potrati kazde jej dieta...ma ich tri!
uvedomte si ze ide o MNOZNOSTVO ktore konzumujete. ked budete chlastat kazdy den ublizi to, ked budete kazdy den fajcit ublizi to, ked budete kazdy den pit litre kavy tak isto....ale to skodi vseobecne..jedno ci ste tehu ci nie.
kedy to tie zenske konecne pochopia ze sa moze vsetko len s mierou - ako kazdy zdravy clovek by mal tak ci tak robit
a inak pijem tehotensky caj a ten je z coho? no tri krat hadajte :D
@cmeliatko ktory do lerosu?tam je roibos, ten sa v tehu moze, ibistek tiez, sipka
@cmeliatko
Tak som mrkla na ten môj. Zloženie: medovka, žihľava, fenykel, citrónová tráva, aníz, levanduľa, rasca.... 😉
Tento je síce už aj pre dojčiace matky.
Momentálne sa ho rozhodol domíňať mm, lebo mu chutí. A nie, mlieko sa mu ešte nespustilo. 😀 😀 😀 😀 😀 😀
A máš úplnú pravdu, že všetko je o množstve. Ja som napr. pila kávu denne, celé tehu, ale max. dve a slabšie, ako normálne. Mala som nízky tlak, tak mi to lekár odobril. Pri vysokom tlaku s kávou predsa nik riskovať nebude. A tak je to so všetkým. 😉
K tým čajom mi ešte napadá, ja som prenášala. Tak som skúšala všetky babské recepty a obrátené princípy. Pila som maliníkový čaj - 5 šálok denne a to ho nemusím (nie malinový, to je rozdiel!), pila som litre tonicu (obsahuje chinín, ktorý údajne vyvoláva predčasný pôrod), okná som umývať odmietla, predsa len, s tými kilami navyše. 😅 Ale po schodoch som chodila, síce fučiac ako kŕmna hus - výsledok? Aj tak som napokon mala vyvolávaný pôrod po 42. týždni! 😉
@22beba mozes jest vsetko, naozaj to netreba nejako riesit, uz sa z tehotenstva robi pomaly tazka diagnoza, ked si treba davat pozor na vsetko...
naozaj sa neodporuca jedine surove maso a nepasterizovane vyrobky (ale to nie je nejaky konkretny vyrobok - aj bryndza sa vyraba aj pasterizovana, treba citat na obale) - a to len z toho dovodu, ze by tam mohli byt (ale nemusia) bakterie - najma listeria, botulotoxin atd...
a teda pochopitelne ladovat sa tonami pikantneho tiez nie je prave perfektne, no raz za tyzden cosi stiplavejsie tiez neuskodi 🙂
hlavna zasada je - vsetko s mierou a co najpestrejsia strava 😉
@22beba NO a ja poznám aj také čo fajčili a pili a po diskotékach chodili a tiež majú zdravé detičky a zas počula som o jednej babe čo práveže všetko dodržiavala a jej dieťatko bolo bohužiaľ choré, takže si myslím že to neovplyvníš proste ako má byť tak bude. Ale však jasné že každá z nás chce mať dieťatko zdravé no a bodaj by aj boli zdravučké.
NO ja som zas nízka moc ja mám okolo 160cm tak ja som taká malá gula teraz 😀 a mne tiež bruško narástlo dosť hneď na začiatku a stále rastie tak uvidíme aká budem ku koncu hihi sa budem gúľať, no a my sme sa dohodli že ma nemusí nosiť cez prah ku stoličke 😀 ja si to neviem prestaviť už ako by ma chudáčik odniesol a predsa aj by ma stlačil tak to nechcem ani. Ja si tam kvôli môjmu brušisko odpochodujem sama 😀
Veru je toho dosť, tie prípravy a všetko okolo len kvôli tomu jednému dňu...neskutočné koľko toho je treba a my sme toľko vecí vynehali a aj tak je toho dosť
@monika2606 no mas pravdu co má prist pride :/ aj ked niekedy je to smutne no :/ ale zatial u nas je vsetko ok 🙂 tak sa z toho tesme 🙂 jedna kamoska mi vravela ze jej segra si cele tehotenstvo davala kazdý den jeden poharýk vínka a jednu cigu a malý ze ma 5 rokov a nič mu nebolo a je zdravucky 🙂 no ved mne sa už teraz mama smeje že už je so mna riadna cuketa :D aj moj priatel sa mi uz smeje ze budem ako kobyla :D ake je to vsetko srandovne 🙂 ved aj ja si to musim odpochodovat sama moj priatel ma 73 kg a ja 90 :D tak to je trosku take komicke a ani teraz ma neudvihne tobož ne ked budem v takom 20tom týzdni :D juj ale tesim sa s tebou na tu svatbu 🙂
@usacek79 dakujem moc za radu 🙂 ja pikantne moc nemusim tak toho sa obávat nemusim 🙂 a viem myslim si ze kedysi zeny jedli cokolvek a su tu 🙂 nic neriesili pretoze ani nic nevedeli 🙂 a tato doba je akasi cudna 🙂 o nas tehotne ssa staraju ako o krehke pierka :D pritom sme normalne zeny len 2v 1 🙂
@heni79 no ved presne 🙂
a praveze bylinkove cajiky su uplne super aj citlivy zaludok v tehu a vobec.
neviem co baby v kuse maju tie reci o bylinkach. keby to fakt sposobovalo potraty tak potrati kazda. ktory caj neni o bylinkach?
ja jem vsetko - aj si dam pivko alkoholicke. aj som si dala vino aj som bola na punc. a ked nemam chut na to tak si to nedam :D co si davam ozaj pozor je surove maso, pasteky a syr. ostatne proste neriesim.
@22beba
Ty fajčíš? Ja som pred tehu tiež fajčila a nie málo. A potom, keď boli na teste 2 čiarky, reku prestanem. Ešte som ale vyfajčila asi 10 cigariet za dva dni a zrazu mi zostalo zle, už iba pri tej predstave. Tak zvyšné dostal kamoš a od vtedy som sa cigarety ani nedotkla. Dnes mi to už smrdí. 😀 A som rada. Bábo si samo vypýtalo, aby som prestala. 😀
@cmeliatko
Však ono aj pivo, víno, punč sa môže, ale samozrejme s mierou. Nie denne a max. za pohár (tak 2dcl, myslím).
Ja som si radšej nedala nič, ale bolo mi aj zle pri samotnej predstave.
Ále, teraz si spomínam, dala som si raz 3 glgy zo šampusu. To bolo v druhom trimestri, pokiaľ si presne spomínam. Odpila som môjmu mužovi. 😅
@heni79 ja som tiez fajcila ale mne to tiez prestalo chutit a som rada 🙂 smrdi mi to tiez hrozne aj priatel ked fajci a ide mi dat budu idem sa dogrcat :D no ja som si dala fajné varene ale ako som mala na neho strasnu chut tak som si dala glga a hned mi prestalo chutit .... teraz by som asi alkohol nepila vobec :D a keby som si aj dala myslim si ze by som z toho bola hned opita alebo take nieco :D
Papat môžeš všetko na čo máš chuť 🙂
@cmeliatko tak myslim si ze je lepsie poradit sa ako nevediet a spravit chybu .... aj o takých stupidných veciach ako su caje ... ja som tehotna nikdy nebola takze neviem co to je dávat si na seba pozor az teraz. Neverim moc internetovím dristom lebo raz sa pise tak raz onak hento mozes hento nie a stale do okola.. tak som sa pýtala skusených žien ktoré majus kusenosti s tehotenstvom a s potravinami ktore by sa mali jest pretože mi zaleži na babe 🙂 no tak neviem asi som hlupa ked sa pýtam na kazdu prkotinu ale teraz prezivam najkrajsiu etapu svojho zivota takze chcem byt informovana o vsetkom 🙂
@22beba poviem ti to inak: kazda ti povie daco ine a to preto lebo kazdej chuti nieco ine a riadi sa podla toho.
presne ako pisala heni79....
takze zbytocne budes kukat na to co mozes co nie. davaj si len pozor na surove maso na ktore si mas davat pozor tak ci tak. ci si tehu ci nie.

@22beba
Za prvé 3 mesiace by si nemala pribrať vôbec, nie je na to ešte dôvod.
Ale čo už, stalo sa. Trošku sa "kontroluj", skús jesť napr. častejšie, ale malé množtvá, zaraď viac ovocia, zeleniny, ale to si písala, že ješ hodne. Napr. tvoje obľúbené banány obsahujú veľa cukru a navyše, banány zapekajú. Skús radšej jablká. 😉