Čo môžem papať v tehotenstve?
Žienky taká otázočka. Čo vlastne môžem papať v tehotenstve? Keď čítam staršie diskusie tak to sa nesmie tamto sa nesmie. Normálne ja neviem čo idem jesť..:D Motivujte ma prosím..:D
Malé množstvá alkoholu však môžu spôsobiť poruchy orgánov bez toho, aby sa to prejavilo na hmotnosti dieťaťa. Preto štúdia upozornila na fakt, že je potrebné aj naďalej skúmať vplyv malých množstiev alkoholu na vývoj detí, ktorých matky sporadicky konzumovali alkohol počas tehotenstva (Jaddoe, Bakker, Hofman a kol., 2007). Alkohol v tehotenstve nemusí bezprostredne ovplyvniť len samotný vývoj dieťaťa v maternici. Odborná verejnosť venuje pozornosť aj deťom rôzneho veku, ktoré boli počas vnútromaternicového vývinu vystavené vplyvu alkoholu. Štúdia z roku 2011 sa zamerala na deti vo veku 5 rokov a skúmala, do akej miery ovplyvnila konzumácia alkoholu ich matkami počas tehotenstva motorický vývoj detí. Výsledky ukázali, že konzumácia jedného až štrnástich alkoholických nápojov týždenne v skorších štádiách tehotenstva neovplyvnila motorický vývoj týchto detí. Aj v tomto prípade je však potrebné brať do úvahy fakt, že ak takáto konzumácia alkoholu neovplyvňuje pohybový vývoj dieťaťa, neznamená to, že nemá vplyv na kognitívne, intelektuálne funkcie alebo na funkcie, ktoré sa týkajú správania (Bay, Støvring, Wimberley a kol., 2011).
A toto ku kofeinu Keďže sa kofeín metabolizuje v tele tehotnej ženy trikrát pomalšie, pri nadmernej konzumácii býva jeho hladina v krvi matky aj v krvi dieťaťa dlhodobo zvýšená. Novorodenec navyše nevie kofeín spracovať a vylúčiť tak ako dospelý človek. Práve kombináciou týchto dvoch faktorov môžu vzniknúť u novorodencov, ktorých matky počas tehotenstva pravidelne pili veľké množstvo kávy, abstinenčné príznaky (McKim,1991). V súvislosti s vyššie uvedenými rizikami konzumácie kofeínu na vývoj dieťaťa odporúčajú odborníci tehotným ženám úplne vylúčiť kofeín zo svojho jedálnička. V prípade, ak sa budúca mamička nedokáže vzdať kofeínu, , mala by sa o bezpečných množstvách poradiť so svojim lekárom. Vo všeobecnosti však lekári odporúčajú neprekročiť maximálne množstvo 150mg kofeínu denne (2dcl čierneho čaju = približne 45mg, 2,5dcl kávy = približne 100mg kofeínu) (What's the Real Scoop on Caffeine During Pregnancy, 2011). Kto chce nech si pije co chce.. ini sa mozno poucia 🙂 ved nikoho predsa nemozno nutit
@pumpkincake, tak si asi velmi pozor nedavala. Zeleny caj obsahuje rovnake davky kofeinu ako kava. Cize tvoje odporucanie je asi na urovni: Nepite alkohol, dajte si radsej vino. A normalnu zenu, ktora by sa zbytocne dopovala liekmi veru nepoznam. Kazda jedna, ktora nejake lieky brat musela, diskutovala so svojim lekarom, ako ich brat v najnizsich moznych davkach, aby to neublizilo dietatu.
Ja viem, ze zena je tehotna len parkrat v zivote a kazda to chce zvladnut co najspravnejsie. Ale kym nema uplne ujety zivotny styl, tak by mala zit dalej tak ako doteraz a normalne jest vsetko, silno obmedzit alkohol a cigarety a to je tak asi vsetko (patnast kav a osem red bullov zajedanych susi a nepasterizovanym syrom za normalny zivotny styl nepovazujem)
hlavne v tvojom veku by si už nemusela papať.. mohla by si jesť 😔
@vroni lenze zeleny caj hoci ani ten nie je vhodny spracovava telo inak ako kavu. Neurazajte ma laskavo len preto, ze mam iny nazor , ktory je opodstatneny. Prave z ontogenezy som mala Acko ako lusk. 🙂 a ak chcete pit kavu, alkohol alebo fajcit takto to robte ale to, ze ja jej napisem aby to nerobila ked sa pyta na nazory rozne, na mna nemusite hned utocit a riesit moju biologiu. Bohvie ci vy ste ju vobec mali aspn na strednej.
papaj všetko po čom ti srdce ráči.. tehotenstvo je len stav a neobmedzuj sa..ani ja som to nerobila a mala bola a je bezproblémová žiadne alergie nič
@pumpkincake tak vies, citacie z odbornych knih a prejav jasne napovedajuci hlbsie poznatky mozno aj VS v odbore sa nehrabe na poznatky nacitane z internetu :D nemam nic proti selskemu rozmu vela krat zachrani situaciu trocha polopatickosti, ale zatate odmietanie noveho tiez nemusim..
@pumpkincake, nuz, povazujem tvoj nazor na prehnany. Nesuhlasim s nim, extremne nazory sa mi prihovaraju len vynimocne. Ale mas pravdu, ze do tvojej biologie ma celkom nic. Napriek tomu si myslim, ze jedna cigareta ublizi dietatu menej nez matkin stres z odriekania alebo jeden maly pohar piva/vina nez slintanie po nom. O kave plati detto. Mmch, je spusta studii, ktore ukazuju, ze caj (zeleny aj cierny) skodi podstatne viac nez kava, prave pre to "ine" spracovanie v tele....
mne kavu odobrili traja odborni lekari, a asi tiez mali aj biologiu na skole 😉
2salky denne mi schvalili.
a ano, nadmerna konzumacia by sa nemala. podotykam NADMERNA - ako aj sa pise v tom skopirovanom texte.
a ked tehotnej zene kava nechuti/nevonia, tak ju nebude aj tak pit, hocjak by bola povolena.
@pumpkincake milujem ZENY TYPU ako si TY,napis si to prosim Ta na celo,ze mas vysoku a co si studovala,xy zien tu na MK ma vysoku-vratane mna,a tiez mam vo svojom okoli a rodine x doktorov a velmi dobrych,no ani jeden mi v tehu nezakazal a ani mu neprislo divne pit kavu,a dala som si aj COCA-Colu.Nikomu to neposkodilo ani mne a ani malej-a nikto nad tym hlavou nekrutil,dokonca ani Vysokoskolsky vzdelani ludia 🙂 myslim,ze to prehanas,asi vsetci v tvojej rodine a okoli su abstinenti,nefajciari,vegetariani a kupujete iba bio vyrobky vsak.A nad kazdou tehotnou mamickou, ktora sedi v Mc Donalde ,lebo prave dostala chut na hranolky ,krutite hlavou ,ze aka je nezodpovedna,vsak?Neprezivaj to tak prosim Ta,kazda dospela zena by mala vediet,ze tehotenstvo nieje choroba,a pokial nieje zavislacka tak neda si flasu alkoholu,nevyfajci krabicku cigariet ale da si to naco ma prave chut...
Studovala som anatomiu,fyziologiu cloveka a nevytahujem sa tu s tym.Teorie,literatury a niektore tvrdenia sa vylucuju.Nie raz si sa s tym musela stretnut za svojho studia a dosiahnuteho vzdelania.Cim viac som studovala,a tahala info z viacerych knih a zdrojov tym viac som sa dostavala do zacarovaneho kruhu kde sa nazory a tvrdenia vylucovali.(a to iste mas aj v inych zakonoch,prave,vede)Najvyssie dosiahnute pismenko neodzrkadluje pravu skutocnu vedomost a inteligenciu cloveka.Sama sa pri niektorych otazkach neopovazim presadzovat svoje tvrdenie,lebo stalr je priestor nieco studovat a nadalej sa vzdelavat.Preto dochadza k tomu ze sa clovek stretava s mladymi zakomplexovanymi lekarmi ktory maju tak velke ego ale ziadnu dlhorocnu prax...
@pumpkincake ale ty prave svoj nazor vnucujes, ze len on je ten spravny a vsetky robime chybu, ked kavu pijeme a pritom v tej citacii je jasne napisane, ze nadmerne uzivanie skodi, tak je to pri vsetkom, ale nie, ty mas VS v odbore, ty vies a ostatne sme hlupe, ze sa zahravame so zivotom dietata
@fantaghiro21 dobre si to napisala,ale asi zbytocne,clovek s takymi naz.,si toto neuvedomi nikdy 🙂
Tak ako čo ti mám napisať na toto citujem : . Neuznavam ani male pivo lebo cez dieta to prejde a chuda to musi filtrovat tymi nedovyvinutymi oblickami a este v tom niekolko dni "plava". Takze ja som za nula % alkoholu a tiez ziadne cigarety. A kava velmi zle posobi na dieta. Aj ked vela zien ju pije, nie je dobra a casom sa moze prejavit. Uz aj na dospelom jedincovi, niekedy nie hned. A z potravin okrem hribov a extremne stiplavych jedal asi vsetko.
Dnes o 09:14 • čaká bábätko, termín má vo februári 2016 (19. tt) •
ako sa pitie 2 šalok kavy prejavi v ,,neskoršom veku,,? ked už tak operuješ so študiami stiahnutými z internetu.
gugl tu mame aj my..
@stromberg tak uz mas v tom jasno? 😀 vsetko s mierou. mne sa zda rozumne ridit sa tym, ze surove vajcia, surove maso a nepasterizovane mlieko radsej nie. zvysok podla chuti. uvidis aj podla seba. ked ti zacne byvat zle, tak budes rada, ze zjes aspon nieco, aj ked to nebude prave to "najzdravsie" 😉 ja som napr. kavu v prvom trimestri nepila, lebo mi vobec nesla na chut, potom uz ano. zato zeleny caj mi sposoboval krce v podbrusku. tak potom mi moze hocaky profesor tvrdit, ze si mam dat radsej zeleny caj a nie kavu 😉 cierny caj si dam tiez, aj trosku vina, pecene som v prvom trimestri pojedla tolko, co za dva roky predtym nie, skoricu jem takmer kazdy den. musis sa zariadit sama, ak si skor uzkostlivy typ, tak dodrzuj vsetko, co si kde precitas, ak mas byt potom kludnejsia. ak si skor racionalny typ, tak si prestuduj odborne clanky (hlavne zahranicnu literaturu, tam je toho ovela viac), alebo daj na radu ludi, ktorym veris a sprav si vlastny nazor. a hlavne ziadna panika, co bolo dobre dnes, zajtra uz nebude a naopak.
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nut... @vroni v zelenom caji je o dost menej kofeinu ako v kave ;)
@fantaghiro21 vies co vobec som sa tu neohanala , ze som nieco vystudovala, to na mna ste tu vykydli, ze si mam prestudovat biologiu a ja som len reagovala, ze ano mam ju prestudovanu aspon tolko kolko sa aj tu mozem vyjadrit. Cize s takymito recami nikto nech na mna nejde a dalej som napisala, ze nech si tu pije a je ktp chce co chce mne je to jedno len ma tu hned zhadzujete za to, ze mam opacny nazor ako vy. To ze som ho niektorymi citaciami len obhajila neznamena, ze to niekomu vnucujem, ale len obhajujem svoje tvrdenie aj podlozenymi faktami.
Espresso, restaurant-style 1 oz. (30 mL) 47-75 mg
Green tea 8 oz. (237 mL) 24-45 mg
@sardinka333 hadam si nemyslis, ze mam tolko casu a chuti,aby som ti nieco odpisovala z knih. Nesranduj. Ale zas google ti vysype aj kopu paskvilu, ktory tu mnohi citaju a nevedia selektovat .
ja jem to co som jedla aj predtym, to naco mam chut.........samozrejme nefajcim ani nepijem ani lieky.....a myslim si ze zrazu zmenit stravovanie uplne nie je dobre pre organizmus........akurat co som ja vynechavala bol pikantny salat, lebo pikantny milujem a aj to si sem tam trosku zobnem. Snaz sa pit vela vody, ovocie a jedz to co si jedla aj predtym
@ditatxu, no - to ti pripada ako velky rozdiel? Ok, lebo mne nie. V nasich koncinach sa totiz pije silny caj a slaba kava, takze ten rozdiel je fakt minimalny. Nehovoriac o tom, ze mnohe si daju za kanvicu "dobreho" zeleneho caju a omdlievaju hrozou pri predstave, ze by si mali dat "zlu" malu kavu.
Baby a co rozne dressingy? Mozu sa, uz mi nechutia salaty poliate iba olejom a octom
Mna pobavila informacia- nejest stiplave jedla. Lebo co sa stane? To si fakt niekto mysli, ze miliony zien na svete sa prestane normalne stravovat, ked su tehotne?
Inak preorientovanie sa ludi na Slovensku z toho infantilneho prejavu, by nebolo na skodu. Je to pekne iritujuce, ked to clovek cita, este horsie, ked pocuje- citila som sa na Sk ako dement ked sa ma casnicka spytala co budeme papkat, ci si dame salatik, ake masko, zemiacky .... a nebola jedina, ktora pouzivala zdrobneliny, akoby uz slova ako kava, caj, video, obchod neexistovali v normalnej podobe. Este aj muzi chodia na pivko 😝

@moni244 tak ty si asi nejaky vynimocny pripad, ale kazda sme ina. Ak ti to naozaj pomohlo ako jedine tak je to ine ako ked niekto bez kavy v pohode prezije ,ale aj tak ju bude pit aj ked to dietatu neprospieva.