Decembrové tehuľky
Ahojte, len by som rada vytvorila skupinu aj pre nas decembrove tehulky. Hned na uvod mi napadla otazky, oznamite to vasej najblizsej rodine? Ja to riesim z toho dovodu, ze som cca v 5 tyzdni, a viem, ze prvy trimester je kriticky, ale tak rada by som sa tesila aj s ostatnymi, ale zaroven mam aj obavy, ze co ak ... neviem si predstavit ale krajsi darcek, ako oznamit tuto krasnu novinku rodinke.
Inak toto tehotenstvo nemam este potvrdene lekarom, idem 5.1., tak verim, ze vsetko bude v poriadku, co sa tyka priznakov, tak tie nie su ziadne, okrem toho, ze citim podbrusko a dnes rano mi akosi nie je dobre od zaladka ../a to som si myslela, ze ma obide 🙂/.
Zacali ste sa nejako inak stravovat, alebo ani nie?
Tesim sa na vase pripadne postrehy, rady, ci nazory.
@kattyy3 Ahoj. Ako sa máte? Čo nové? Dlhšie som tu nebola, ale nezabudla som ani na teba.. 🙂 My ideme zajtra na kontrolu. Budeme začínať 16 tt. Dúfam, že už bude vidno pohlavie. Mám za sebou kombinovaný test na vrodené chyby, ktorý vyšiel v norme, takže super zatiaľ..
@ivankaberrynka ahojky jeej som rada ze ti dopadlo vsetko v poriadku a babo rastie urcite uz by si coskoro mohla vediet pohlavie. My sme trosku na ihlach, lebo nam vysiel prvotrimestrovy skrining horsie kvoli rozsirenemu NT ktore nebolo v norme a tym som sa sialene vystrasila. A kedze amniocentezu odmietam boli sme v Zline na specialnom krvnom teste Maternit 21 plus ktory je na viac vrodenych vad zamerany a teraz cakame na vysledky. Mali by byt do konca tyzdna, velmi sa bojim ale pevne dufam a modlim sa ze nas drobcek je v poriadku. Inak zatial rastieme tak ako by sme mali a caka nas druhotrimestrovy odber krvi. Takze sme v ocakavani
@kattyy3 Juj, nebojkaj. Toľko žien existuje, ktorým vyšli tieto testy zle a mali zdravé detičky. Je toho plný internet. Ja keď som čakala na výsledky, tak som obkukala všetko možné na túto tému a dosť ma to upokojilo potom 🙂
Ja ani neviem čo mi budú zajtra robiť. Už som tiež v 2. trimestri. Ale je mi to jedno. Ťahania krvi sa nebojím 🙂 , naopak, teším sa z každej návštevy môjho gynekológa.
A kedy budeš vedieť výsledky toho Maternitu? A NT ste koľko mali, kedy ti ho merali? My sme v 11,0 tt mali NT 1,35 mm.
@ivankaberrynka tak NT nam robili v 13t a vraj hranica je u niekoho do 3 a u ineho do 3,5 a my sme mali 3,8 takze za hranicou, ostatne sa zdalo byt v poriadku tak uvidime, moc moc moc si prajem aby vsetko bolo ako ma byt. Inak vysledky toho Maternit testu by mali byt asi do konca tohoto tyzdna ale povedali mi ze hned ako pridu z USA hned mi budu volat aby som to vedela co najskor. Snazim sa byt v klude a verit, len niekedy ta kde co napadne no napriek tomu sa snazim zle myslienky odohnat a zivit v sebe len tie najkrajsie a najlepsie. Mne kedysi robil odber krvi problem ale odkedy som tehu tak to uz ani nesledujem hlavne nech to dobre vychadza.Dakujem za podporu
@kattyy3 Ej, až z USA? To musel byť asi drahý test. NT 3,8 v 13 tt? Našla som jeden príspevok tu na MK v téme o NT hodnotách:
"Moja kamaratka mala hodnotu 4,5 v 12tt kde vsetci zalamovali rukami. Sla na amnio atd (to dopadlo dobre) a maly ma asi 7 mesiacov a je uplne zdravy. Niektori odbornici tvrdia, ze NT sa vlastne ani neda zmerat a neradi tomu pridavaju vahu".
A čítala som, že aj tie tripple testy a im podobné nie sú vôbec spoľahlivé. Aj sám môj doktor mi to povedal. Hneď ako urobil odber, tak ma upokojoval, že ak budú výsledky nad normu, netreba sa obávať, lebo tieto testy nie sú 100 %-né. Ani by nám to nemali robiť, zbytočne nás s tým stresujú a napokon pravda môže byť úplne iná ako výsledky.
Budem ti teda držať palčeky. Daj potom vedieť..
@ivankaberrynka juj dakujem moc moc moc to bolo velmi povzbudzujuce. Aj ja som uz neskutocne vela citala tychto pribehov a neskutocne stale verim ze aj ten nas bude so stastnym koncom. Je to naozaj zaujmave ako niektory lekari maju taketo nazory na testy a nepripisuju im velky vyznam potom naozaj ani ja nechapem na co nam ich robia a stresuju nas. Aj ja som pocula ze prvotrimestralna krvbyva casto zkreslena a ze triple testy sa tiez casto lisia od skutocnosti,fakt mi niekedy nad tym stoji hlava ci to je biznis alebo co potom. Neboj urcite sa ozvem ako sme dopadli ale verim ze pre teba budem mat dobru spravu. Len to cakanie je komplikovane
@nika234 jaaak to az takto slabe??? fuha... no tak to som aj ja zvedava co to moze byt... ja mam priznaky len take, ze prsia ma boli, ale nie nejak strasne, a pali ma zaha vacsinu dna, aj to niekedy viac, niekedy malicko.. no a uz citim aj podbrusko, ale nie vkuse, len tak ze poboli par minut a prestane.. obcas trosku pichne sem tam. Je to take ine ako vsetko.. mne sa dokonca tie obcasne bolesti vobec nepodobaju na take pred MS, ako tu mnohe pisu... dnes davam znovu robit hCG z krvi tak uvidime ako hodnota stupla za tie 4 dni.
@mrkvicka060 ahoooj veru az tak slabe.kludne by mi stacili intimky.dufam ze to nebude nic vazne.v piatok idem k dr tak dam vediet ako to dopadlo.bola som u obvodnej a v moci mi nasli bakterie mala som ich uz minuly mesiac a dala mi na ne antibiotika ale tie mi nezabrali tak mozno aj to ma nejaky vplyv na ms a mozno preto sa nedari ani s mimcom.som z toho trochu aj nervozna 😢
@ivankaberrynka Tak ja som teraz v 18 + 5 a dokopy som od začiatku pribrala cca 4,5 kg. Priberám tak asi 0,5 kg týždenne. Ešte dobre, že mám v skrini aj dlhšie a voľnejšie tričká, ktoré som zvykla nosiť k legínam, lebo do úzkych tričiek sa už ledva vtrepem - niektoré sa dala mladšej sestre, lebo zbytočne zaberajú miesto v skrini. :D :D A čo sa týka BIO potravím netreba veriť všetkému, na čom je nálepka BIO. Aj to je vcelku dobrý biznis. Nevravím, že som si niečo také nekúpila, ale ja sa teším na BIO zo záhradky - tomu verím najviac. Už aj mám niečo zasadené v črepníkoch. 😎
@ivankaberrynka Ahoj,no ja som dneska bola na krv na genetiku,buduci tyzden maju byt výsledky tak dufam,ze to bude ok a buduci tyzden mam konecne poradnu ako som nerada cchodila ku gynekologovi rak teraz sa tam tesim 🙂 Ja som 16+4tt tak snad buduci tyzden uz sa bude dat zistit co budeme mat bo som strasne zvedava.Ale kazdy hovori,ze to bude chlapec tak uvidime.
@radka752 Tak, tak...z vlastnej záhradky je bio. Len niekomu sa to nedá, ako napr. mne - bytovkárke 🙂 Ale sadím si aspoň cherrynky každoročne. Dávam ich do okna, lebo ani balkón nemám ☹ A mám ich vnútri, aby sa mi na ne neprášilo z áut.
A ty keď si sadila do črepníkov, tak si tiež v bytovke? Či si robíš priesadky? Lebo ja neviem čo by sa ešte dalo takto doma pestovať. Okrem byliniek a cherry.
@xxelisxx Ja som dnes nezistila pohlavie ☹ Vždy som si hovorila, že keď otehotniem, tak sa nechám prekvapiť až do pôrodu. A teraz? No určite 🙂 Taká som zvedavá, že až. A to vôbec nie som ten typ na všetko zvedavej ženy.. Ale podrástli sme na 9,2 cm - čo vraj zodpovedá 15 + 1 tt, takže je to zatiaľ presne tak ako má byť. Srdiečko krásne bilo, aj žalúdok bolo vidno, aj všetky možné kostičky už, no skrátka niečo úžasné. A konečne sme už mali sono cez bruško - nie zo spodu.
Mne môj dr. povedal, že by už aj dnes vedel pozrieť pohlavie, ale to moje kuriatko sa s nami hralo na schovku 🙂
No a chlapec, či dievča...to mi je už jedno. Hlavne nech tehu prebehne bez problémov a nech je bábätko zdravé. Chcela som veľmi dievčatko, no teraz fakt už som taká zostala, že som bola šťastná, že drobček vôbec žije a že je v poriadku 🙂
@ivankaberrynka No ja nebývam v bytovke ... ja som vyratala v rodinnom dome a život v bytovke nie je pre mňa. Ja si potrebujem dať kávičku príp. raňajky na terase, mať domáce ovocie a zeleninu (nie síce obrovské množstvo :D ), urobiť si domáce zaváraniny a džemy a hlavne mať nejaké tie metre štvorcové. Ja osobne sa v byte necítim komfortne. Viem aké to je, lebo som chodila k babke a prázdniny a ona bývala v byte. Teraz sme u svokry lebo sa budujeme. Ale už sa teším na svoj vlastný domček, dvorček a svoju záhradku. Inak doma sme mali niektoré veci nasadené v črepníkoch na oknách hlavne teda na jar (cibuľku, redkvičku, cherry paradajky, feferóny), ale mali sme tam aj priesady, ktoré sa potom presádzali a záhradku. Ja viem, že v byte sa toho nedá veľa pestovať a keď nemáš balkón tak máš možnosti naozaj obmedzené. Každý sa snaží podľa svojich možností. 🙂
@radka752 Júúj, ten domček ti úprimne závidím.. U nás to bolo veľmi zložité a museli sme ísť len do bytovky bývať ☹ Vždy sme túžili po domčeku, mne nevadia ani tie práce okolo. V detstve som strašne rada chodievala k starým rodičom na dedinu, kde sme sadili, okopávali, zberali úrodu a behali bosí po lúke 🙂 To boli krásne časy. A vyjedali sme pečené zemiaky na masti a lokše s cesnakom, robené na šporáku. Teraz mi už starí rodičia nežijú a ich domy sú predané ☹ Mamke zostala ešte záhrada, kde starký kedysi nasadil ovocné stromky, tak ešte aspoň tam máme niečo..Ale aj to nám chodia ľudia kradnúť, lebo vedia, že tam nie sme stále. Taká je dnes doba, čo už ☹
Takže myslíš, že by sa mi v črepníku podarila aj jarná cibuľka a reďkovky? Nepotrebuje to hlbšiu zem? To ma teraz zaujalo..skúsim ohľadom toho niečo nájsť na internete..
@ivankaberrynka No záleží od toho aký máš črepník .... ale určite ... jarnú cibuľku som si zasadila v sobotu a už klíči tak sa jej teším. To sme zvykli každý rok doma takto sadiť. No a čo sa redkvičky týka .. tá by potrebovala troška viac miesta ... naozaj závisí od podmienok v byte. Škoda, že nemáš ten balkón, tam by to bolo lepšie, ale stále to vieš s redkvičkou spraviť tak, že ak ju vyberieš potom tam zaseješ novú. Niečo je aj a tomto linku: http://zahrada.prakticky.sk/2013/07/12/4-veci-k... alebo http://www.domarada.sk/news/radost-z-redkovky/ alebo http://zahrada.prakticky.sk/2013/06/24/redkovky...
Čo sa týka jarnej cibuľky tak tú mám v kvetináči o veľkosti asi 2l nádoby. Prípadne vieš použiť podlhovastý kvetináč ako na muškáty, čo sa zvykne dávať do okna. 🙂 Naozaj záleží od okolností 🙂
No u starkých na dedine bolo vždy super.
@radka752 Super! Ďakujem. Idem kúpiť semiačka a budem sadiť 🙂 Črepníky mám rôzne, takže niečo určite vymyslím. Okno mám v kuchyni veľké, tak sa tam iste zmestia cherry, cibuľka, aj reďkovky 🙂 No moc sa teším..
@ivankaberrynka Nie je za čo 🙂 Moje cibuľky už vykúkajú spod hliny :D
@nika234 ahoj. No ako si dopadla u dr?
@mrkvicka060 ahoj.dozvedela som sa zle spravy.vraj preto som mala slabu ms lebo mi neprebieha ovulacia a preto sa ani nedari.predpisal mi duphaston a je mi z toho do placu aj ked viem ze ine zeny maju aj horsie problemy.dufam ze vsetko dobre dopadne
@nika234 fuha, tak to ma velmi mrzi :( Ale dobre, ze si tam isla a zbytocne to neodkladala, nech sa to cim skor riesi. Verim tomu, ze sa vam skoro zadari. Pride to ani nebudes vediet ako 🙂 hlavne mysli pozitivne. Je to otrepane, ale je na tom kus pravdy. Stres nicomu neprospieva. Velmi velmi ti drzim palceky, aby si mi coskoro mohla oznamit dobre spravy 🙂
@mrkvicka060 dakujem velmi pekne.budem musiet mysliet pozitivne lebo to bude horsie a horsie.len je to tazke niekedy nemysliet na to.a ty sa mas ako? Vsetko v poriadku? 🙂
@nika234 no ani neviem. Zatial vsetko ok. V pondelok este budem robit hcg ci dost stuplo.. chcela som uz v utorok ist k dr, ale bojim sa ze to bude este skoro a nic neuvidi a budem mat len stres zbytocny. Ale zas ked nepojdem tak stale budem mysliet na to ci je vsetko ok. Uvidim podla vysledkov z krvi ci pojdem v utorok 🙂 som uz zvedava hrozne
môžem poprosiť o chvíľku vášho času s vyplnením dotazníka, venujúcemu sa téme alternatívnych spôsobov vedenia pôrodu, pre potreby bakalárskej práce? http://www.survio.com/survey/d/D8N6R2U6X5E1X4L0A .....ďakujem vopred 🙂
Ahojte. Ako sa darí? My sme boli na morfologickom ultrazvuku. Všetko by malo byť v poriadku 🙂 a bude to chlapec. 🙂
@radka752 Ahoj. blahoželám 🙂 Už môžeš pomaly začať nakupovať tie krásne, drobunké vecičky. Ja idem až 14.4. na morfo. Dnes som si volala na výsledky testov, tak sú v norme 🙂 (nízke - bežné riziko).
Ja som tie semiačka napokon posadila, čo sme sa o tom rozprávali a toť fotky 🙂
Sú tam cherry balkónové na priesadky, jarná lahôdková cibuľka červená, aj biela a reďkovky. Tie sú už riadne veľké 🙂 Len dúfam, že som to neposadila veľmi na husto 😀
@ivankaberrynka parada. Z mojej cibulky uz bezne jeme lebo je uz dost velka. Uz sa paperka ohybali. 🙂

@radka752 Ahoj. Mne našťastie chutí papať všetko zdravé a nemám s tým zatiaľ ani žiadne problémy. Ja som za 2 mesiace tehu pribrala 4 kg a hneď som začala nosiť legíny (v zime zateplené), lebo som bola taká napuchnutá akokeby. Teraz som v 15 tt a už mesiac som nepribrala ani gram navyše. Ale bruško napr. vytŕča, tak neviem čím to je. Ale ako som prestala užívať Utrogestan, tak som prestala priberať. Možno to má nejaký súvis..
Možno by si mala skúsiť bio potraviny. Sú síce drahšie, ale chémia v obyčajných potravinách robí svoje. Možno preto si mala problémy.