icon

Dna plodu z krvi matky - test za 350 eur

venividivikinka
9. okt 2015

Ahojte mamičky,

mám takú rozsiahlejšiu otázku, bola by som hlavne zvedavá na diskusiu a rôzne názory. Mám potvrdené od gyno tehotenstvo, som v 6. týždni. V 10. týždni ma objednal na prvý naozaj-ultrazvuk a už teraz mi povedal, že sa potom budem môcť rozhodnúť pre rôzne vyšetrenia plodu. Mám v tom trocha chaos, doteraz som si ani nepripúšťala, že som tehotná a zrazu toto 🙂 v podstate mám jasno v tom, že čo sa dá testovať a neubližuje to bábätku, to podstúpiť chcem. mám na to 4 týždne, ale chcela som sa opýtať, či mi viete priblížiť nejako tie testy - platí sa za každý? Viete vypočítať, koľko vás cca stáli gyno prehliadky počas tehotenstva? Robia sa niektoré testy automaticky, alebo o každý musíte žiadať/dať súhlas? Čo všetko sa testuje a čo by sa malo/nemalo testovať? Hľadala som si články, hľadám nejaký normálny a prehľadný zoznam všetkých testov, ktoré sú možné, odporúčané, vhodné, ideálne aj s približnou cenou a informácii o rizikových skupinách. Neviete o niečom takom?

Lekár mi hovoril i o vyšetrení DNA plodu z krvi matky, vraj je to absolútna novinka, našla som o tom aj článok tu: http://zivot.cas.sk/clanok/21534/slovensky-obja.... Na všetko som prikyvovala, až kým nedošiel k sume 350 eur. Mne ako nie je ľúto žiadnych peňazí na bábätko a určite postihnuté dieťatko by nás "vyšlo" drahšie, ak už to mám takto nepekne dať do rovnice, len ja ani neviem, či tých 350 eur popri poplatkoch za všetko ostatné naškrabeme. Skôr sa prikláňam k tomu, že do toho pôjdeme, ale ešte uvažujem. Aký máte na to názor?

Do tretice sa chcem ešte opýtať na vašich partnerov. Ten môj okamžite, ako sa potvrdilo tehotenstvo, chcel ísť na vyšetrenie so mnou, aj na to v 10tt chce prísť, on nie je taký na vyjadrovanie pocitov veľmi, skôr mi povedal, že nechce, aby som v tom rozhodovaní o tých testoch a vyšetreniach bola sama, nuž a pri tom počúvaní o testoch už sa na nejaký ten ultrazvuk aj kukne 🙂 strašne si to od neho cením, len neviem, čo čakať, či už od neho, jeho prítomnosti na takom zvláštnom mieste, ktoré si s ním teda vonkoncom nespájam a aj od môjho lekára smerom k partnerovi. Podľa reakcie sestričky som usúdila, že bežné to nie je, ale boli ochotní mi vyjsť v ústrety. Ako ste to riešili vy s partnerom? Je na tom ultrazvuku v 10tt vôbec niečo preňho zaujímavé? 🙂 A ako vám pomáhali pri rozhodovaní o tom testovaní?

Vďaka za vaše reakcie, mamičky 🙂

celasapremenim
9. okt 2015

tak toto je skutocne trapenie zivotne :( neviem co by som spravila, viem si predstavit, ako strasne sa trapia :(
robia este amnio z choriovych klkov a ta sa robi skor :( (aspon tak si to pamatam, neche sa mi to ani pozriet na webe teraz uz)

anieluska
9. okt 2015

@nibiru to nie je pravda, ak by si nechala v 10 tt urobiť tie genetické testy a vyšlo by jej, že má dieťa dawna a ona by vedela, že také dieťa nechce tak može ísť hneď na potrat. Ja som pri dcére mala prevdepodobnosť, že nebude v poriadku, v čase keď som otehotnela som jedla veľmi silné lieky a ešte som otehotnela aj napriek tomu ze som užila postinor a moja doktorka ma chcela poslať práve na nejaké špecialne vyšetrenie, ale robilo sa ešte skor a zo vzoriek priamo zo zárodku, mala som vtedy 18 a neviem kde som vtedy vzala toľko odvahy (možno som bola len mladá a hlúpa) ale ja som sa rozhodla, že to vyšetrenie nechcem lebo bolo ryziko, že by som potom potratila a že to bábetko chcem aj keby bolo postihnuté. Ale, po takomto vyšetrení ak by povedali, že dieťa je postihnuté tak by bolo proste postihnuté, to neni ako keď vám výjde v triploch, ktoré sú staré a často vychádzaju falošne pozitívne a už dávno ich mali nahradiť testi v prvom trimestry. A tie genetické testy by mali bať tiež 100% aspoň tak mi to povedal gynekolog čo mi robil prvotrimestralny skrining, ale ja teda žijem v ČR a vyšetrenie tu stojí 16 000. Ale doktor mi to spomenul sposobom, že proste je taká možnosť, a že je super, že taká možnosť dnes je, hlavne ak by ten prvotrimestrálny test vyšiel zle tak mu to prišlo ako lepšia možnosť ako amniocentéza.

No a čo sa týka slečny a jej vyšetrení, tak rozhodnutie je len na nej, je mladá a má strach a ak by ju to ukľudnilo a chcela by investovať práve do tohoto tak prečo nie. Ja by som nato vyšerenie nešla ak by som nemala nejakú idikáciu.

A máte právo aby bol s vami manžel/priateľ na všetkých vyšetrenach, kde ho vy mať chcete a doktor sa musí prisposobiť, manžel so mnou chodil, vždy keď mi brali krv lebo mi býva zle a bol aj na UTZ a raz sa prišla pozrieť aj dcéra a nikto s tým nemal problém. Ja stále čakám kedy aj na Slovenku doktory pochopia, že pacient je zákazník a zákazník je pán, bez neho by nemali čo robiť.

celasapremenim
9. okt 2015

@anieluska no ved ale ona pisala, ze do 12 t by sa mohla sama rozhodnut, ale pohopitelne clovek sa chce opriet aj o lekara, v pripade, ze to je vytuzene dietatko ani nehovorim a ten lekar naozaj nemoze povedat, ze chodte urcite ,lebo su aj pripady, kedy vychadzalo vsetko zle a dietatko bolo zdrave :( najvaciu istotu mas na porodnom stole

a mne sa genetika z krvi praveze paci, ja som na nej bola sama

nibiru
9. okt 2015

@celasapremenim no chodí stále do práce inak by sa zbláznila nakolko máme rovnako staré dcery mateske sme boli spolu tiež a o druhe sa snažíme obe rovnako je mi to strašne lúto že sa dejú takéto veci,ale bohužial to nevieš ovplivniť určite by bolo pre každu ženu humannejšie keby všetky vyšetrenia boli 100% a vykonatelné minimalne do 12-13tt kedy žena pohyby dieťaťa necíti.verím že ak by take testy boli poistovna ich mile rada preplatí nakolko interupcia do 12tt je podstatne lacnejšia ako po 20tt kedy je to vlastne pôrod zo všetkým čo k tomu patrí a je viacnasobne drahší.

celasapremenim
9. okt 2015

@nibiru najma sa od toho ocisti, nenes si to tiez so sebou, stavaju sa aj taketo veci, je to tazke, ale otriast sa a ist dalej :(

nibiru
9. okt 2015

@anieluska presne ja som napísala že do 12tt sa može rozhodnuť sama.samozrejme ak by mi min. 3 lekari povedali že je to na 1000% vyšetrenie a naozaj je dieťa postihnuté a v akom rozsahu. pretože naozaj je rozdiel slaby stupen dawnoveho syndromu ked to proste rodičom nevadí a su s tým zmierený a najhorší stupen kedy je postihnutie naozaj velké a je otázne či dieťa bude vôbec žiť,pohybovať sa.....

nibiru
9. okt 2015

@celasapremenim snažím sa ☹

katka1981
9. okt 2015

@venividivikinka, naco su tie DNA testy? Prepac mne napadlo hned ze test otcovstva. Boli ma hrozne hlava nejak mi to nemysli. Vsetko mas mat bezplatne, pokiial viem, ked som chodila sukromnee Kochovi, tak bol rocny poplatok a vsetko bolo v cene.

katka1981
9. okt 2015

@venividivikinka, neboj, ja som strasna citlivka tiez, porodu som sa bala ako cert kriza a nakoniec mam na ten den nadherne spomienky aj manzel a to vobec neprekrucam, ked som sa ako tehotna najedla susenych sliviek, aby som lahsie isla na WCko, tie slivky ma tak zduli (asi taka odroda, lebo nie vzdy sa mi to stava), ze ja som na WCku tak rucala, ale ze ozaj na cely dom a ver mi ze mne dali epi a mne muz len hovoril, ze wau ake mas kontrakcie (podla monitoru), ale ja som to predychavala a poviem ti, ze MS bolesti tak nepredycham, a samotny porod nebol tiez horsi jak ten horor po slivkach. A bala som sa aj odberu krvi, no vzdy mi ho robila sikovna sestricka, nic nebolelo. Najvacsi stres bol na jednom sone, ked lekar dlho hladal nosovu kosticku, nastastie vsetko dobre dopadlo, drzim ti palce a neboj. Ja som sa vzdy utesovala, ze ked to hentake..... zvladnu, zvladne aj ja.

venividivikinka
autor
9. okt 2015

@katka1981 ahoj, vraj je to na downov, este okrem toho 21 chromozomu sa testuju aj nejake dva dalsie chromozomy, na nich vraj byvaju nejake dalsie syndromy. od lekara si vela nepamatam, skor nacitavam teraz doma... ja tomu rozumiem tak, ze proste skontroluju caste geneticke poruchy, ktore vidno z DNA. pointa je v tom, ze dna je dna, nie je to nejaky odhad z ultrazvuku z obrazku. ked ti to vyjde na tom teste, tak to uz nie je o nejakej velkej a malej sanci, ale o tom, ze ano alebo nie. je v tom vraj aj pohlavie, lebo samozrejme, ked uz budu mat dna babatka, tak zistia aj pohlavie, tiez uz na 100 %.

nell77
9. okt 2015

dr.Grochal v Martine super odbornik.60 kazde sono ,robi ich 3x a ate istotu vidi vsetko.jedinecne sono.ucil sa v Amerike..mne co povedal bola pravda..n.

katka1981
9. okt 2015

@venividivikinka, vies co, niekde som zachytila nedavno ifno, vraj uz existuju testy, kt. su spolahlive a mamicky sa vyhnu amniocenteze, ale vraj ak sa tam ukaze nieco zle ajtak na nu ist "musia". Ale ze su ovela spolahlivejsie ako testy doteraz, a asi to ti ponukol. Ale myslim ze sa to tykalo zien nad 35. Je mozne, ze uz robi aj on nejake speci testy tak ti ich ponukol. Neviem k tomu viac. POkial su to tie testy a si rozhodnuta v pripade, ze tby ti povedali....., ze by ste babatko dali prec, tak je to asi pre teba spravna volba. Myslim, ze pre mamicky, kt. by na potrat aj tak nesli, tak to je asi aj zbytocne vysetrenie. Hm, ved sa popytaj na poradni, nech ti povysvetluje. Lekarom niekedy tazko rozumiet...

azalka22
9. okt 2015

je to ten isty test, kt sa vola Prenascan - v zeleznicnej nem. ho robia (napr). tam sa plati 500E, lebo sa to posiela tusim do Honkongu. TOto je novinka na slov. laboratornom trhu (konecne), takze preto je cena 350E. Robi to Medirex a poistovna to zatial nepreplaca. z krvi matky sa vyabstrahuje DNA plodu, v kt sa skuma trizomia 15,18,21 chromozomu + mozes poziadat o zistenie pohlavia plodu. je to neinvazivne. ak by tam vyskocila nejaka hodnota, odporucia amnio. ale dovtedy uz budes zbehla v tehu problematike a vsetkych vyseteniach.

lubeckas
9. okt 2015

@venividivikinka
Ahoj, ja som vysetrenie z DNA plodu z krvi matky absolvovala pred cca rokom...ALE...bola som ochotna to zaplatit, pretoze:

1. tripple testy v 16 tyzdni som mala pozitivne na Downov syndrom
2. obavala som sa amniocentezy, pretoze som po 2 potratoch - a male riziko potratu predsa len po amniocenteze existuje
3. mam po 35 roku a brala som to ako svoj posledny pokus o dietatko

Vsetky potrebne testy su v SR hradene zo zdravotneho poistenia, ak budes chodit pravidelne na prehliadky ku lekarovi,ktoremu doverujes, nemas sa coho obavat. Tento test je indikovany IBA v pripade, ze ti tripple test vyjde pozitivne ( ten je automaticky robeny u kazdej tehotnej zdarma).

Ak ti lekar ponuka tento test na zaciatku tehotenstva, zavana mi to skor jeho chamtivostou...a zneuzivanim prirodzenej obavy o zdravie dietatka. Takze ty sa nepotrebujes rozhodovat, ake testy si vyberes, vsetky tie naozaj dolezite ti budu robit automaticky - vsetko ostatne je skor na vytiahnutie peniazkov z penazenky...moj nazor ...

Inak-ten test sa robi az kdesi v Hongkongu,u nas ti vezmu krv, potom putuje do Prahy na spracovanie a zmrazenie...a potom to posielaju cez pol sveta...nomala som vselijake pocity, ci tomu verit alebo nie...ale moc na vyber som nemala. Ale vysledok jepotvrdeny nazivo, mam zdraveho polrocneho drobca 🙂

sardinka335
9. okt 2015

@lubeckas Triple testy su jeden velky strašiak pre mamičky...mnohým vyjdu ,,na povazenie,, a matky su v strese, inak vraj ich vyhodnocuje počítač...kto vie. Ja som ich odmietla aj ked mi tam doktorka hovorila ze ,,su zle,, pri poslednom tehotenstve som uz mala ineho gynoša a testy som ani nepodstupila. Deti mam zdrave a to mame v rodine DMO - sestra. A viem o viacerých pripadoch ze vysledky boli na figu a nič zle sa nekonalo chvala bohu.

labajka
9. okt 2015

ahoj, momentálne prežívam ťažké chvíle, máme potvrdené Downa na 99,9 perc. ešte čakám na výsledok amnio............čo sa týka vyšetrení chcem ti povedat..................keby som ja išla na vyšetrenie u odborníka už dajme tomu vnejakom 8tt, predišla by som mnohým stresom, ktoré mám teraz za sebou, skríningy, vybavovačky, amnio, trippletesty, dna testy atd, plus doma krásne zdravé dieťa.............pohlad na neho a porovnanie si toho, čo nás čaká s malým Downom.........no hrúza...........chcem ti preto odporučiť , neviem odkiaľ si, ja som napríklad z Liptova a v Martine je pre celé stredné Slovensko jeden veľký odborník dr. Grochal (kontakt na nete) ku ktorému chodia mamičky na morfologický ultrazvuk už v ranných štádiach tehu, aby s kľudom chodili alebo nechodili na dalšie testy..........takže asi tak.........zváž to, morfologický ultrazvuk odhalí všetko...............ked píšem všetko, tak myslím všetko. Stojí to 50e. v porovnaní s 350 je to malíčko a istota náramná

bonaqa2013
9. okt 2015

ako tehu som absolvovala len tie vyšetrenia, ktoré navrhla lekárka resp. boli hradené poisťovňou. Na žiadne vyšetrenie za 350 e by som len tak pre nič nešla. to by už muselo byť nejaké podozrenie .... Ale len tak vyhodiť 350 e? to je dosť veľký peniaz...
môj bol na sono pozrieť len pri prvom aj to až ku koncu tehu. pri ďalších tehu ho to už vôbec nenapadalo....

bonaqa2013
9. okt 2015

@sardinka335 podľa lekárov DMO nie je genetická záležitosť....

liebling98
9. okt 2015

@labajka je mi ľúto, čo prežívaš. Čo sa týka Dr Grochala, plne s Tebou súhlasím, super odborník, ja som sa za ním trepala až z BA, niekoľkokrát.

sardinka335
9. okt 2015

bonaqua tým som skor chcela povedať to, ze testy som odmietla aj ked velmi dobre viem čo to obnaša starať sa o postihnuté dieťa... 🙂

celasapremenim
10. okt 2015

@bonaqa2013 to mne nie je luto ziadnych penazi, ked ide o zdravie, jasne ako aj ty, musi tam byt nejaka indikacia, no lenze vies, co je to indikacia? ja som mala napr kombinovany dobry, bez podozrenia a aj tak vzhlado k veku ma tlacil na amnio cunderlik hm
v maternici bol ale este aj amnialny pruh, ale nastastie sa babatko dobre vyvinulo aj s tym, len sa nevedel otocit dole hlavickou kvoli tejto mechanickej prekazke, nastastie, iba toto z toho bolo, tak podla mna sa bali, aby mi neposkodoil plod, z toho byva vselico a ani si to radsej nepozerajte :D bala som sa dost aj ja uz
aaale mam krasne zdrave dietatko :D

celasapremenim
10. okt 2015

co sa tyka ultrazvukov, bola som na mimoriadne kvalitnych ultrazvukoch v ba! dvoch a takych lepsich ostatnych, raz na klasickom obyc
a velmi ma prekvapilo, ze nevedeli ani presne stanovit, aky tvar ma amnialny pruh v maternici, ktory v skutocnosti vyzeral ako detsky trak a tiahol sa v tretine maternice (brane vertikalne) za zadnej ku prednej stene maternice
oni si mysleli ze je to zodpodu taka priehradka akoby....hm, ultrazvuky

bonaqa2013
10. okt 2015

@celasapremenim tak keď sme pri tých peniazoch.... bola som na amnio ešte ako tehu - všetko super výsledky, narodilo sa zdr.dieťa, v 5 mesiacoch nám diagn. DMO. V MT nám nevedeli pomôcť ani po roku cvičenia - žiadne výsledky, dieťa sa len sem tam posadilo - raz za mesiac. Odporúčali nám Olomouc - tam sme si to museli platiť, stálo nás to 2000 e, ale dcéra sa postavila na nohy a po čase aj sama začala chodiť.
V súčasnosti v MT je zrušená špec. MŠ, chodím s ňou do Žiliny - 30 km tam ,30 naspať. Doteraz nám nebola schválená komp. na benzín. Takže pri 4 deťoch je to pre nás dobrá pálka..... O dovolenkách u nás nemôže byť ani reč....

celasapremenim
10. okt 2015

@bonaqa2013 takze ani amnio nie je vseveduca
dmo - nemohlo sa stat nieco pri porode? po porode? :( mne to je jasne, neboj, ja som sa toho najviac obavala, k dvom zdravym ...ved vies.... a ake ma mala vyhliadky?

bonaqa2013
10. okt 2015

@celasapremenim píšem IP

marina3
10. okt 2015

Ja som bola na testoch DNA z krvi matky a stalo to viac ako 350 eur, tusim okolo 600 eur a nelutujem... a preco nelutujem? Lebo niekto ( a tych dievcat je vela) vyhodi zbytocne peniaze na oblecenie, sminky, zbytocne predrazene kociky a zbytocne predrazene vybavy pre dieta a podobne...a dalsia vec - mam nad 35 rokov, ale kebyze o tych testoch viem aj pri prvom dietati a to som mala 30 rokov, idem aj tak....a dovod? Aby som mala cas sa vyrovnat s vysledkom a nebyt prekvapena po porode ked zacnu pracovat hormony a podobne...

krvne testy co robia u nas co su bezplatne v ambulanciach, tusm Tripple testy, su tak na 60-70percent spolahlive...

dmo nie je zalezitost geneticka, takze to sa velmi neda ovplyvnit

marina3
10. okt 2015

@sardinka335 dmo nie je geneticka t.j. ani dedicna zalezitost

ukulela
10. okt 2015

@venividivikinka ahoj, prepac, necitam celu diskusiu, len strucnezareagujem.
co sa tyka poplatkov ja som u mojej gyndosky neplatila pocas tehu NIC. sono mi robila na kazdej kontrole a vzdy mi zadara vytlacila foto. neplatila som u nej za ziadne testy, vsetko hradla poistovna.platila somsi iba jednomorfologicke sono v Martine u doktora Grochala. tam ma doktorka poslala preto, aby sme sa vyhli pripadnemu odberu plodovej vody. (mam nad 35 rokov a skumalo sa riziko poskodeni, aj down syndrom atd) tto vysetrenie ma stalo 50 €. (aboli to dobre investovane peniaze, lebo dr sapresvedcil, ze maly je OK, vysetril uz vtedy srdce, vylucil downa, atd)
na tvojom mieste by som do ziadneho test za 350 nesla, max ten velky ultrazvuk. nemusi to byt u grochala ked to mas daleko nejaky je urcite aj na vychode. okrem toho, ak lekar na teba tlaci ze taketesty take test, len z teba chce ryzovat prachy ... drzim palce, uzivaj si tehu a nestresuj. 350 radsej odloz na kocik 🙂

celasapremenim
11. okt 2015

myslim si ze jej lekar osobne odber na genetiku z krvi robit nebude, cize asi peniaze z nej neryzuje, je velmi dobre, ze ju informoval aj o inej moznosti ako amn, ak jej nieco take hrozi z akehokolvek dovodu
my vsetci sme mali vysetrenia zadarmo, ale su rozne pripady, pripad od pripadu, kedy si tych 350 euro velmi rada zaplatis, ak je alternativa amnio a je velka pravdepodobnost, ze je vsetko v poriadku, len su nejake indikacie

@venividivikinka prosim ta, uz konecne ozrejmi, ci si sa ty osobne pytala svojho lekara, na rozne formy screeningov, alebo ti to zacal on hovorit sam od seba
lebo ak si sa pytala, preco by tu mali vsetci mudrovat sposobom, ze mas lekara, ktoremu urcite ide o peniaze

mimochodom tych 350 eur vela z ludi v zivote drbne na ovela nepodstatnejsie veci, ako je psychicka pohoda matky, AK JU NEMA

venividivikinka
autor
11. okt 2015

@celasapremenim ahoj, prepac, nevedela som, ze tak stoji otazka 🙂 nepytala som sa absolutne na nic, ja som bola prekvapena, ze to vobec tehotenstvo je, neverila som, nejake testovanie mi ani na um nezislo, presiel k tomu tak nejak prirodzene, ze objednam vas za 4 tyzdne a tam sa potom budete uz rozhodovat o... a zacal o tom. ja som potom tak nanho pozrela a hovorim, ze ale... ja nie som na to ani rizikova skupina, nie? nemame postihy v rodine a mam 23... a on ako povedal, ze ano, samozrejme, ze nie, ze len informuje o moznostiach. inak tiez si nemyslim, ze tie testy robi on, maximalne su to jeho kamarati.

inak ale uvazujem nad zmenou lekara. tento je moj stary gynekolog, ktoreho mam odkedy mam menzes, ale je v PO a ja som sa medzicasom prestahovala do KE. Chcela som si ho nechat, sak PO-KE je polhodka cesty a tohto poznam a mam rada, ale (aj) po tejto diskusii tu zacinam uvazovat, ze ho zmenim, uz som mu to avizovala aj na prehlaidke, ze mozno prejdem k niekomu blizsie a bol s tym OK, paci sa mi podla recenzii kosicky lekar linkesch.

Inak je to od temy, ale ked som bola unho, tak videl len gastacny vak, bola som vtedy 5+5tt, povedal, ze je to uplne normalne. Ja som teda bola v tom, ze tak ma vyzerat tehotenstvo v 6. tyzdni, ze je proste skoro a ma tam byt vidno len ten vak. Ale ako tak citam fora, tak v takom pripade objednaju mamicku hned na kontrolu o tyzden/dva, cize asi to nie je az take normalne, a mna dali o styri. tak fakt neviem, asi ho zmenim.