Fajčenie v tehu
Ahojte, som v 16tt a fajčím, čo si pamatám fajčim odjakživa už cca 9rok, vždy som mala problémy zo silnou volou, a viem si povrdať že takmer žiadnu nemam, Na dietatko sa teším a mám koli tomu že fajčím strašne výčitky svedomia, až hysterický plač po večeroch že sa tohto neduhu neviem vzdať cez to všetko že viem aké je to zlé!!! Viete večer zaspávam stým pocitom ako si po ranajkach dám kávu a zapálim si, doma sú všetci fajčiari a to že mi s cigaretou v ustach hovoria prestaň mi moc nepomáha.Prvý mesiac dva som sa velmi snažila boli dni, (1-3dni) kedy som nefajčila no potom som mala chuť zjesť aj popolník a zapálila som si, kolegyne v práci mi hovorili že aj oni fajčili a hlavne že sa v prvom rade nemam stresovať.Fajčiťnechcem viem že to je max nezodpovedne a malému netopierikovi vomne sa to nepáči :( Týmto príspevkom chcem radu, ako ste vy prestali, tie rána ked ste mali chuť si zapáliť ako ste to prekonali, cigareta pri káve, posedenie s priatelmi, ťažké situácie kde ste boli zvyknute si vždy vždy zapáliť. ja už neviem ako si poradiť, poprípade sú nejake neškodlive sposoby( náplaste lieky nechuti k cigarete a pod.) ďakujem za váš čas
Ahoj, ja ti moc neporadim ako prestat, pretoze som nefajciar, ale co som mala v okoli zname co fajcili pocas tehu, tak nemaju zrovna najzdravsie deti. Pri mojej tete falcili a maly sa narodil s vadou na srdiecku a s cukrovkou, nastastie po 2 rokoch uzivania liekov je zdravy. Dalsia fajcila pocas oboch tehu, prvy syn, ma celmi silne dioptrie a z jedneho uhlu pohladu vobec nevidi a druhy mal nieco s hrubym crevom, tak mu ho museli hned operovat a nemoze BKM. Dalsia mala problemy pocas tehu s dietatkom, stale chodila na kontroly kvoly srdiecku a to ostalo aj po narodeni, navyse u fajciarov babatka sa moc v brusku nehybu, tak bol stuhnuty na jednu stranu a musi cvicit vojtovku. Dalsia mala rizikove tehu, hrozil jej potrat a mala bola 3 mesiace vyhadza, kym sa uplne precistila. Bratrancova zena sice pocas tehu fajcit prestala, ze tak isto bolo fajcene pri nej a maly pocuje o par decibelov menej na jedno usko...netvrdim, ze je to sposobene fajcenim, ale fajcenie k tomu len prispieva. Moze sa ti narodit uplne zdrave babatko, ale aj nemusi. V tebe rastie novy zivot a v puberte si dost bude nicit zdravie, tak ho nepotrebuje mat od samotneho vyvoja. Je to tvoje dietatko a ak nedajboze nieco bude mat, tak si to do smrti budes vycitat, ze si pre neho nic neurobila a bola si slaba vzdat sa cigarety. Drzim ti palce, aby si nabrala silu vzdat sa fajcenia a nemusela si vycitat, ze "ublizujes" babatko. Ono je to najkrajsie a najcistejsie stvorenie na zemy, je tvojim zmyslom zivota 🙂 vela stastia ti prajem 🙂
@rica1 tak jej radsej porad a nevypisuj,ze takyto nezodpovedny ludia by nemali mat deti.potom tehotne by ani nemali vychadzat z domu,lebo sa nadychaju vyparov a neviem akeho hnusu este.
Toto nikdy nepochopim ako zena, ktora ma v sebe dieta a vie ake su cigarety pre neho skodlive, si ich da do papule a zapali si.... Grcat sa mi chce z kazdej takej...
A potom este aj ked sa to narodi a tie matere co doma fajcia otrasne!
Este dodam.... Tym fajcenim si mozes to decko aj zabit ci je v tebe....ale aj potom....
Take ze syndrom nahleho umrti dojciat si asi nepocula ze? Tak nabuduce si pri kavicke s cigaretou v hube nieco o tom precitaj
a co ked jej prave tie odpovede pomozu?
nikdy nevies...
pomoct si hlavne musi chciet sama a podla mna sa aj snazi ved prejst z 20 na 2 je uspech...
a co sa tyka tehotnych netreba si zamienat hrusky s jablkami..jasne vonku je plno skodlivyn tak prave preto este pumpovat do vlastneho babatka jed, je proste ani neviem ako slusne to nazvat..
na krabickach cigariet su uz hrozostrasne obrazky a upozornenia..ak fajcenie zabija ako si niekto moze mysliet ze je neskodlive pre dieta?????
zaroven mam trochu porozumenia ze to moze byt tazke lebo je to zavislost..ale kazda zavislost sa da porazit ked si to dotycny uvedomi ze ma problem a CHCE S TYM SKONCOVAT..tu ziadne ine rady nepomozu, bohuzial...aj ked to fajciarky irituje..
@gabriela93 ja neviem aka je v tomto rada proste vedome robit dietatu zle neviem a vypary vonku a vzduch neovplyvnis ale fajcenie ovplyvnis mne stacilo ked som si svoje dieta v bruchu predstavila a ako mu tym robim zle to by mna osobne bloklo od fajcenia a manzel fajcil vela rokov aj krabicku denne a prestal zo dna na den bez zuvaciek a pomoci len preto ze sme dieta planovali to bola otivacia to dieta nic ine ..
ahoj floweris 🙂 ja som prestala fajčiť dávno pred otehotnením ale mám sesternicu, ktorej sama doktorka povedala keď čakala prvého syna, že nie je dobré ani seknúť s fajčením len tak odrazu. ak máš byť potom z toho nervózna a v strese radšej si daj jednu. normálne jej to doktorka povedala. že obmedziť by bolo fajn ale seknúť s tým za takú cenu je horšie aj pre dieťa, ako keď si zapáli. tak pomaly to vytesňovala. našla si hobby aby bola vždy zamestnaná a pekne pomaly aj s tým prestala.
@floweris je mi to ľúto, chápem, že to nie je ľahké. Avšak nevzdávaj to. Hľadaj možnosti, spôsoby. Dôležitá je motivácia, napíš si, čo získaš, napr.:
- zdravie dieťaťa
- napíš si koľko za rok ušetríš a ako môžeš tieto peniaze využiť lepšie
- prečo si však nedať cieľ nefajčiť úplne, navždy, nielen počas tehotenstva, kvôli sebe, ale aj kvôli dieťaťu - ak budeš fajčiť aj potom, s najväčšou pravdepodobnosťou bude neskôr fajčiť aj dieťa, ak sa staneš nefajčiarkou, je väčšia šanca, že fajčiť nebude
- tvoja mladosť, krása, zdravie, sloboda...
- môže sa ti podariť motivovať neskôr niekoho ďalšieho z rodiny (avšak nesmieš to tým podmieňovať)
- fajčenie naozaj nie je moderné, nie je IN, je OUT
Pre dieťa by teraz bolo dobré, urobiť to hneď, ak však prestaneš na istý čas a potom "zlyháš", neber to tak, že si na nič a zlyhala si, ale tak, že si dosiahla určité obdobie bez fajčenia (víťazstvo, zvládla si to...) a znova môžeš ísť do toho.
Takže ešte raz - hľadaj možnosti, spôsoby, daj si to za cieľ, si ešte mladá (poľahčujúca okolnosť) môžeš to dokázať. Hľadaj napr. na internete niečo seriózne (škoda, že ti teraz neviem dať nejaký rozumný tip). Veľa šťastia ti želám.
@rica1 ja viem ja som štátnicovala tehotná :D učenie horúčavy ja v 8. mesiaci a malého môžem na chlieb natrieť taký je pokojný a dobrý 🙂 ja len vravím že sesternica sa u dr. stretla s takým odporučením že ak veľa fajčí radšej nech pomaly ide na odvykanie a keď na to príde nech si jednu dve zapáli ako má zo dňa na deň seknúť s niečím. čo je síce fajn že by sa tak zaťala ale ak má byť kvôli tomu permanentne v psychickej nepohode tiež to nie je cesta. 🙂
@floweris ja som fajciar. Ked som ostala tehu, tak som chcela prestat. Doktorka mi to dchvalovala, ale potom sme prisli na to, ze som silny fajciar, tak mi neodporucila s tym nahle seknut a ani dalsi dvaja. Fajcila som 4 tahy rano a 4 vecer. Popolnik by som bola aj zjedla, co mi to tak vonalo.....nuz a prezili sme.
Kamaratka bola silny fajciar. Dlho, par tyzdnov tehotenstva sa trapila s tym ako prestat podobne ako vy. Fajcila ale zrazu coraz menej a menej (svedomie) az prestala. Po porode odkojila a vratila sa k fajceniu ale dolezite obdobie vydrzala.
Citam, ze podporu velmi nemate kedze fajcia vsetci okolo Vas ale skuste mysliet na toho, ktory si nemoze vybrat a to je ten v brusku. Dajte mu sancu. Pomaly prestante, skuste svoju mysel orientovat inam...najdite si ine potesenie...jedlo, zalubu, ci nieco podobne. Drzim palce
Ahojte. Ja som tiet fajcila od prveho dna tehotenstva az po koniec,,,ale chvalabohu dietatko mam zdrave a krasne. V tehotenstve som fajcila vela,,,trapilo ma to,,,fajcila som 0,5nikotinove.....
ďakujem za negatíva aj pozitíva, poviem vám toľko že jediné čo mi pán doktor zakázal je modrý koník 🙂)
@floweris MK tvojmu dietatu urcite skodi menej ako cigarety 🙄 apropo zda sa ze ani toto odporucanie si si nevzala k srdcu 😅

@apolka77 hovorim o novorodencoch a tych az 5tich dnoch po narodeni,ze nijaky probpem nebol ...ale to nie je iba o cigaretach,ale celom style zivota,tej super"zdravej strave" a etc...darmo uz teraz je to naozaj tazko...mne je to v podstate uplne jedno,je to vzdy rozhodnutie toho cloveka, ludia maju svoju volu a moznost vyberu...ci sa rozhodne pokracovat alebo to stopne je uz na nej...podla mna si vsetko uvedonuje a sama tym trpi! Neodsudzujem ju,ale drzim palce nech sa rozhodne najlepsie ako vie!