icon

Je amniocentéza povinná?

alenka2006
14. mar 2013

Je amniocentéza povinná? Napr. od veku? Môžem ju odmietnuť? dakujem za skúsenosti.

saska.t
14. mar 2013

@alenka2006 je to len tvoje vlastne rozhodnutie,nikto ta nemoze prinutit,len odporucit , takze povinne to urcite nie je....

alenka2006
autor
14. mar 2013

super, dakujem za nazor. som rada, ze nie je povinna.. lebo dost sa hadam s lekarmi kvoli povinnym ockovaniam pre dieta, ktore odmietam, tak aspon toto mi nehrozi pri AMC 🙂

arturia
14. mar 2013

Mozes odmietnut, iba podpises lekarovi do karty ze odmietas a tym je tato vec pre lekara ukoncena.

ajca123
14. mar 2013

Ja som odmietla pri treťom tehu... A basta

kiwi82
14. mar 2013

Nie je povinná 🙂

lovela1
14. mar 2013

@alenka2006 ja som pri druhom tehu podpísala gynekologovi že odmietam,založil do karty a bolo vybavené 🙂

andrejka1974
14. mar 2013

nie je povinna , ale ja som bola pri starsej dcerke koli zlym vysledkom a pri druhej dcerke koli veku, vsetko bolo ok a mam uplne zdrave dve dievky 😉 😉 😉

luciahub1
14. mar 2013

Nie je povinná...ja som tiež ale na nej bola, kvôli výsledkom...a všetko je o.k. Malý je zdravý :D

matkape
5. aug 2018

@alenka2006 nie je povinná ale ak treba určite ju netreba odmietať, ten pocit že je babatko v poriadku je na nezaplatenie. Neviem si predstaviť 40tt čakať či je zdravé a trápiť sa

cucoriedka81
5. aug 2018

Povinna nie je. Ja som ale bola lebo mi vysli zle vysledky a ani ultrazvuk sa doktorke nepacil. Robil mi ju perfektny doktor, co mi pocas celeho zakroku hovoril co robi a vsetko sledoval na monitore. Mne sa zial potvrdilo podozrenie a musela som sa rozhodnut 😢 tehotenstvo som ukoncila. Teraz uz ale existuju panoramaticke (tak sa to tusim vola) testy. To robia z tvojej krvy. Pozri to na internete.

cucoriedka81
5. aug 2018

@cucoriedka81 je to na fb: panorama test slovensko

mircalla
5. aug 2018

@matkape Amniocenteza jednak neodhali vsetko, jednak moze sposobit smrt dietata (riziko 1:100 je podla mna dost velke) takze ja by som sa zariadila podla vysledkov prenatalneho screeningu

cucoriedka81
5. aug 2018

@mircalla ano pri tej amnio. je riziko 😕 ked som bola ja tie testy asi este neboli. Keby som o nich vedela tak idem urcite na ten screening. Tam viem ze sa babetku nic nestane kedze su robene z krvy maminy.

tecko28
5. aug 2018

@mircalla prenatalny screening nie je diagnosticka metoda, okrem toho je maximalne nespolahlivy (ak sa bavime o screeningoch, ktore preplaca poistovna, cize triplle) vykazuje falosne vysledky v oboch smeroch, takze tym sa ozaj riadit netreba. Ak vyskoci riziko (lebo on poukazuje len na riziko) a mamicka si chce byt ista, tak ine neostava len bezplatna amnio, alebo to risknut s trizomy testom a ten ak ukaze tak aj tak treba ist na amnio- ak si zena nechce nechat chore babo. A ziadny test neodhali vsetko. 100% istotu, 100% zdravia dietata vam nezaruci ziadny prenatalny test

mircalla
5. aug 2018

@tecko28 100% istotu nezaruci ani amniocenteza. Nedavnu to bola mamicka s dietatkom s diagnozou, ktoru amnio nezisti. Nebavim sa o tripple, ale o screeningu v 13tt, kde sa meria NB, NT plus sa berie krv. Takisto je tu este morfologicky UZV.

zuzanaete
5. aug 2018

Ziadne vysetrenie pocas tehotenstva nie je povinne. Ja som odmietla pri druhom aj tripple testy, lebo tam zvyknu vychadzat kadejake vysledky.

ressankajanka
5. aug 2018

@alenka2006 Ja som ju odmietla už pred otehotnením, aj keď mi ju odporúčali, pretože by som kvôli zdanlivej diagnóze, ktorá nie je 100% určite tehotenstvo neprerušovala. Som šťastná, že som otehotnela po dlhom čakaní a verím, že naše dieťa bude zdravé, genetické testy vyšli všetky v poriadku. Niektorým lekárom ide o biznis, tak nechajú ženu opakovať testy aj viackrát. Amniocentéza je podľa môjho názoru zásah do organizmu ženy a plodu.

tecko28
5. aug 2018

@mircalla presne o tom hovorim, ze kazda metoda je na nieco ine, ak sa bavime o NT a NB, tiez ak sa nieco lekarovi nezda, je to len o vysloveni rizika napriklad na Dawnov syndrom a neznamena to, ze ho dieta ma, takze potom mamina bud vlozi peniaze do trizomy, alebo ineho plateneho spolahliveho screeningu z krvi, alebo bezplatna amnio - pricom stae je to len o zisteni zakladnych syndromov. A morfologicky UTZ zasa zistuje nieco ine, veci ktore je mozno vidiet. Ale ak by sme skombinovali aj vsetky mozne dostupne metody, nikdy nie je istota, ze dieta bude zdrave. Vzdy je to loteria. Ja som podstupila aj amnio, pre svoj klud, nemala som zle vysledky , len vyssi vek. Ziadny so sledovanych syndromov sa nepotvrdil, po tjto stranke mam dieta zdrave. Ale maly s narodil so stredne tazkou hypospadiou - co sa nedalo zistit z krvi, z amnio a nemohol to dr vidiet na ultrazvuku.

cucoriedka81
5. aug 2018

@tecko28 to mas ASI Pravdu, na 100% ti to ASI nikto nezaruci. Ked teraz pozeram do tych mojich papierov. Test je pisany na stanovenie poctu chromozomov 13, 15, 16,18, 21, 22 a chcela som vediet aj pohlavie tak X a Y. Je to geneticky laboratorny test vysetrenia buniek z biopsie choriovych klkov. Mozno pisem uplne o inom teste. Ale keby tak dnes uz existuje aj taky. Odborne nazvy odpisujem z mojich papierov ☺