Je naozaj spánok na chrbte v tehotenstve nebezpečný?

15. jún 2023

Vsade to citam, ze hlavne vo vyssom stadiu by sa tak nemalo spat. Ja som v 20tt a mne sa najlepsie spi na chrbte. Vzdy aj ako netehotna, som tak spavala. Casto aj ked sa zobudim, lezim prave na chrbte. Necitim ze by sa mi zle dychalo alebo nieco.. tak neviem. Je to fakt take nebezpecne? Mate nejku tlu skusenost niekto?

divokykonik
15. jún 2023

Ja som tak spala do konca tehotenstva, mala som malého menšieho ako mal byť, v 9. mesiaci som mala brucho ako v 7., čiže v pohode som spávala na chrbte a nič sa nestalo.

jeanne14
15. jún 2023

Tak teraz ti prijemne možno je, ku koncu nemusí byt.
Ja som nemohla, omdlievala som, zle sa mi dýchalo .. aj na záznamoch som musela ležať len na pravom boku

bordelka
15. jún 2023

Tiež by ma to zaujímalo, lebo som sa na to pýtala aj gynekologičky, ktorá mi odpovedala, že sama budem cítiť, že sa niečo deje, jednoducho na chrbte nevydržím. Ibažeby hej :D
Samozrejme, teóriu za tým viem, že vlastne bábo v ľahu na chrbre tlačí na dutú žilu, ani na pravom boku by sa nemalo ležať, najlepšie je na ľavom, ale tiež sa mi najlepšie leží na chrbte, a to som na konci siedmeho a malá má už 1.5 kg. Necítim žiadne problémy s dýchaním, nemám závraty, zaspávam na boku a v noci sa xkrát zobudím na chrbte, len ma to stresuje, furt sa otáčam na bok a skôr tam ma bolí a ťahá brucho, aj keď ho mám podložené.

mariamisko
15. jún 2023

Ja som uz treti krat tehu a cely zivot zvyknuta spat na chrbate...aj ked laham na bok v spanku sa dam do polohy na chrbat nevadilo mi to nikdy ani babatku bolo kludne...praveze na lavej strane neviem vobec spat vtedy ma taha okolo pupku a mala je nervozna vkuse kope na tej strane

anavixy
15. jún 2023

Je to nebezpecne ak ti je z toho zle. Ak mas fyziologicke tehotenstvo, nemas problem s tlakom napr, tak mozes kludne spat ak na chrbte. Telo vie kedy mu nie je dobre a vtedy sa zobudis a zmenis polohu. Ja som do konca spala takmer na bruchu, aj to je uplne bezpecne, ak je to zene pohodlne.

pinkgirl
15. jún 2023

Je to individuálne ale zvyčajne je plod v bruchu už dosť veľký a celá váha tehotneho brucha môže pri polohe na chrbte pôsobiť ako závažie a pritlačiť rôzne vnútorné časti ako sú krvné cievy, črevá, nervy - čo spôsobuje ťažkosti. Každá tehotná si vie nájsť svoju uľavovu polohu. Všeobecne vyhovuje poloha na boku s vankúšom medzi kolenami.

dejka77
15. jún 2023

Pocas druheho tehu som spala na chrbte, pretoze ked som bola na boku, tak po chvili ma to zacalo boliet. V tejto polohe mi nic nikde netlacilo a to nerada spim na chrbte. A brucho som mala dost velke.

euka210
15. jún 2023

20t je nic, pockaj na taky 35t...dieta tlaci na mechur, zaludok, pluca...na boku bolo najlepsie

majamat
16. jún 2023

asi ej to individualne, ale ak si napr das pod hlavou vysoko, brusko sa taha viac smerom dole a netlaci na pluca, resp branicu, ani nevznika priamy tlak na rizikovu cast tvojho tela, lebo tlac viac zosikma.
terza mi napada, ze ja mam anvyse aj velke prsia, co je dalsia nevyhoda. velke tehu brusko+ prsia, ziadna slava na chrbte.

tehu sm bola uz davno, na chrbte som potom uz nevedela spavat, brucho som mala fakt velke. no prsia mam samozrejme stale velke a minule ma obchadzali mrakoty u zubarky a ona ma dala do rovnej polohy, som myslela, ze ma prsia pridusia 😀

sajmonka_1216
16. jún 2023

v 2Ott to ešte nemusíš cítiš.. ja vždy spím len na bruchu, takže pre mňa bolo utrpenie skúsiť zaspať na chrbte alebo na boku, bohužiaľ musela som si zvyknúť a sama uvidíš..
na konci to na chrbte fakt už nešlo.. nemohla som dýchať, všetko ma tlačilo, na kríže a pod...
takže neboj sa, ešte to príde.. :D

cookie29
16. jún 2023

Ale nie je... vzdy je lepsie spat ako sa vedome nutit lezat v urcitej polohe... tak zatial spi a netrap sa, kym sa da

gabishek
1. aug 2023

Kazda zena to ma inak. Ak ti to bude prijemne, tak dalej spi na chrbte.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre