Je spanie na chrbte v tehotenstve naozaj zlé?
Ahojte, momentálne som v 6 mesiaci. Všade mi vyskakuje, všade čítam, že sa odporúča spávať na ľavom boku, príp. aspoň na pravom, ale určite nie na chrbte - dôvodom je dutá žila. Aj pre bábätko to nie je vhodná poloha. Čo mi teda príde logické, okej. Ale ja sa tak neviem dobre vyspať, ani uložiť. V noci sa x krát pretáčam, hľadám polohu. Bola som zvyknutá spávať na chrbte, často sa v noci zobudím a som tak otočená. Tehotenský vankúš mám kúpený, neviem sa s ním skamarátiť, zatiaľ mi skôr prekáža. Máte nejaký tipy? Je spanie na chrbte v tehotenstve tak zlé? Či to už začalo to povestné, že mi aj spánok bude nepohodlný.. Ďakujem za rady.
Áno a nie, sama budeš cítiť. Dieťa svojou váhou vie pritlačiť a obmedziť tým návrat krvi do srdca matky, čo ma za následok nevoľnosti.
Mne sa to napríklad nedialo, normálne som mohla ležať až do pôrodu na chrbte. Takze rob tak ako ti je prijemné 🙂
@anonym_autor Spi na chrbte. Ak ti babatko pritlaci dutu zilu, zobudis sa. Osobna skusenost.
@anonym_autor Môj gynekológ mi vravel, že kľudne na chrbte môžem. Keby sa niečo dialo, telo ťa upozorní - zobudíš sa. 🙂
mne sa najlepsie spalo na chrbate dokonca tehu inak som sa nevyspala
Ja som na konci 6.mesiaca a uz dva mesiace spim tak 4h 😩. Snazim sa spavat bud na jednom alebo druhom boku, ale cca od tretej-stvrtej v noci sa zacnem budit na bolest boku. Takto sa pretacam kazdu pol hodinu az do rana, lebo po pol hodine ma vzdy zacne silno boliet bok. Skusala som tehotensky vankus, rozne polohy noh, nic nepomaha, takze som s tym uz zmierena, ze do porodu budem takto trpiet. Neviem ani, cim to je, zas brusko velke nemam..
A len dufam, ze sa to po porode da spat do normalu.
Nie je to "zle". Ide o to, ze vacsine zien nepohodlne. Mne vzdy v tehotenstvach dlhsie na chrbte zacalo byvat slabo, ani potom na ctgckach som nemohla lezat na chrbte lebo sa mi hlava krutila. Ak Ti to tak vyhovuje - kludne lez. Ked Ti to zacne prekazat, sama zistis. Ak Ti z toho bude blbo, na to sa normalne v noci zobudis, neboj sa 🙂
@anonym_autor mňa na chrbte dusilo, nemohla som tak spávať. Ale treba počúvať svoje telo, ak ti tak je dobre a pohodlne, neriešila by som, čo mi vyskakuje na internete
Ja som v polovici 5 mesiaca najviac spim na pravom boku ale uz sa da celkom aj na lavom ale prve mesiace ma len napinalo len co som sa nanho otocila, nad ranom som chvilu aj na chrbte sa prebudzam ked citim ze mi zacina byt zle pretocim sa. Asi pred 2 nocami som sa omylom v spanku pretocila na brucho ale taky kopanec som dostala ze hned som bola na boku. Takze spim tak ako zaspat viem, ako ma nic neboli alebo ako ma nenadrapuje. Mam aj tehotensky vankus ale ten ma zachranuje aby som sa nepretacala na brucho kedze pred tehotenstvom len tak som vedela zaspavat. A pohyby zatial citim najma len na chrbte v lahu bud pred spanim alebo pri zobudzani takze bez toho by som stale nic necitila keby som si ani raz tak nelahla.
Ďakujem za odpovede. 🙂

Vo vyššom štádiu mi bývalo zle,keď som poležala chvíľu na chrbte. Spávala som väčšinou na boku a pod brucho som si dávala paplón 🫣