Je obvodná lekárka povinná zobrať tehotnú ženu prednostne?
Ahojte. chcem sa opýtať, či je lekarka povinna zobrať tehotnu ženu prednostne alebo ju môže nechať čakať v čakarni medzi ostatnými chorými. Ďakujem vopred za odpovede.
nie je povinna- ale z ludskeho hladiska by ju podla mna mala uprednostnit
no kedze dvere otvara a pacientov vola sestricka, skor je to o sestricke... mna raz nechala cakat hodinu jedna "mila" sestricka na kramaroch s tyzdnovym babom lebo som nebola objednana (po porode som mala problem s krcovymi zilami, tak som musela riesit cievnu dr. a to som samozrejme nemohla tusit a objednat sa k nim dopredu) , teraz som bola milo prekvapena u inej cievnej z milej sestricky, ktora mi hned ako ma uvidela, povedala na plnu cakaren ze ma zoberie ako tehotnu prednostne 😉 . je to o ludoch...
@vejula ja som tiež zástanca toho, že tehotenstvo nie je choroba, robím aj jem všetko ako kým som tehotná nebola. na začiatku som bola chorá tri týždne, normálne som si odsedela v čakárni kým ma doktorka vzala (a to sa s ňou dobre poznám), rovnako aj na gynekológii na prehliadkach, v nemocnici na amniocentéze, na pohotovosti po bitke s narazenou rukou na RTG... ja nevidím dôvod prečo by ma mali brať skôr. to by potom mali aj starých ľudí, nie?
Podla mna by tehotne uprednostnovat mohli. Napriek tomu ze to nie je choroba, ale pozehnany stav, tak prave preto. Tehotnu zenu by mala spolocnost vnimat ako kralovnu, aby sa citila vynimocna lebo ma preco. Vplyva to dobre na dieta, aby sa skrze matku citilo vynimocne, a lepsie sa vyvija. Vzdy ked vidim tehotnu, samozrejme jej uvolnim miesto a rada by som ju pred seba pustila aj u lekara.
Mne kazdy prejav miloty v tom stave padol 100x lepsie nez inokedy, vyslovene som chcela byt hyckana.
To iste potom plati aj pre mamu s malymi dietatom.
A jasne aj potencionalna moznost nakazy v cakarni by sa mohla a mala eliminovat. No a co ze sa moze nachoriet aj v buse ci obchode. Ale ked aspon o 1 dovod, riziko, menej, je dobre. Ze sa inak ked jej nic nie je nebude setrit a bude aktivna, lahko cvicit a pod. tomu este neodporuje, nakolko to zdravie podporuje. Vsetko co nie, by sa malo eliminovat tam kde je to mozne, obmedzit. Tam kde to mozne nie je sa to samozrejme vydrzi.
Sranda ze mne ako tehuli vacsinou uvolnili stari ludia, alebo ponukli pomoc, mily slovom sa prihovorili. Naopak, mamicky co i len trochu odrastenejsich deti boli percentualne najviac "oprskle", smutny paradox.
fascinuje ma, ako sa na piatich stranach riesi tento problem, kt. odpoved je jasna - teda nie, nemusi byt tehotna uprednostnena. ziadny zakon ani predpis to nenakazuje. zalezi na voli doktora/sestricky, ci pravidlach ambulancie.
@vejula - ak sa u vasej lekarky neda objednat na termin a anii zaplatit prednostne vysetrenie, treba zmenit lekara, ktory to umoznuje.
inac, celych 5 stran tejto uz dlho neplodnej diskusie by vyriesil jeden telefonat do ambulancie - dobry den, mam taky a taky prolem, so ´m tehotna a bojim sa vacsej nakazy. mozem si zaplatit vysetrnie, resp.kedy mam prist?
@lenkadenisa Ty si bola v tehotenstve na RTG ruky? to ma troška prekvapilo, ja som vždy podpisovala papier, ked som šla na RTG, že niesom tehotná. V tehotenstve aj zub radšej preventívne vyytrhnu ako zrontgenuju...
@vejula Lekárka si može robiť čo chce ak samozrejme nemáš súkromnú kde si platíš za to že Ťa uprednostní vždy
@horana - to akoze zena netehotna je nieco menej ako tehotna? Clovek s chripkou moze aj skapat, hlavna vec, ze tehotna nemusi cakat, ako sorry... Nevyvysuj dolezitost ludskeho zivota nad zivot niekoho ineho, take uz v historii bolo a nedopadlo to velmi dobre.
Kazdy ma pravo volby, moze sa objednat na termin, zacvakat a necakat.
@zabka79 teraz ty trepes dve na tri.porovnavas akútny prípad - krvácanie a bežnú situáciu ktorú zazivas pri každej poradni.ja som len chcela vyzdvihnúť tu tvoju dôležitosť tehotenstva.bežné teda nie si až tak ohladuplna,len pri akútnych stavoch,že? Lebo bežné to povazujes za absurdné čo i len spomenúť a mne veselo tu vypisujes ako trepem dve na tri.môj postreh bola len hypotetická otázka ako by si sa sama zachovala.keď vo svojom prípade tu pozornosť a ľudskosť ocakavas.
@buducamama Ano, myslim ze tehotna zena ma - mala by mat, zvlastny status. Urcite je "nieco viac" nez netehotna - ved v nej rastie novy zivot a ako sa k tomu aj psychicky postavime, na tom vidno ako si toto, tento proces sami vazime. Nastastie to vidno na lastovickach typu vyhrade miesta na parkovanie pre deti a tehule, prednostne pokladne niekde v obchodoch a pod.
To ale neznamena ze zivot niekoho ineho ma vacsiu cenu, to je co za vyvod? Ked pustis sediet stareho cloveka tak preto ze ma jeho zivot vacsiu cenu? Robi to clovek z ucty. A ja povazujem tehotensky stav za nieco vynimocne a uzasne.
To este nema nic s tym preco by niekto s chripkou mal kvoli tomu skapat, ked je mu na skapanie nech prasi na pohotovost, alebo si zavola sanitku. Chripku som mala velakrat a chuderu preto zo seba este nerobim, aj x horsich chorob sa najde, ktore som prekonala. Na chripku sa totiz nekape, ta sa vylezi. Netehotny sa navyse nadopuje liekmi - ktore tehula nemoze.
Ukaz mi jednu civilizaciu kde si vazili tehotne zeny a nedopadli dobre? Mi to pripada ako vtip, nejaky tehotensky teror, ci co 😀 ... Prave naopak, tam kde si vazia jedny druhych priamo to ukazuje na vyspelost civilizacie. Tak kde su muz vazi zenu a napr. podrzi jej dvere (bez toho aby sa povazoval preto za podradneho, tak by sa prave citil macho z tej zlej civilizacie a preto to ani nerobi, bezne v buse sa tam prave musi zena postavit muzovi), tam kde si vazia starych ludi, tehotne zeny, deti, to su vzdy civilizacie ktore su na urovni.
@vejula V prvom rade ti blahoželám k tretiemu prírastku. Som prekvapená ako tu tie ženy na teba útočia. Stačilo napísať objednaj sa na prednostne vyšetrenie. Ja keď som bola tehotná, tiež som sa bála choroby. Tehotenstvo nie je choroba, ale prvé tri mesiace sú rizikové a tehotné tiež mávajú mbdloby. To pre tie hrdinky, čo na teba útočia. Ja som si platila prednostne vyšetrenie. Pred rokom som bola tehotná a keď som cestovala autobusom ku gynekológovi, pubertaci pri nastupovani do mňa strkali a sedieť ma nepustili. Ale ja som si vždy nejakého vyhliadla a slušne. ho požiadala, či ma nepustí sedieť.
@vejula ahoj. necitala som celu diskusiu. povinnost urcite nema, treba sa objednat. zaujalo ma ze si napisala ze onko pacienta by si pustila - kedze mam doma dvoch takychto - celkkm by ma zaujimalo ako by si spoznala ze ide o onko pacienta🙂
ja so. teda uz tehotna bola a chora raz naozaj akutne - moja tehotnost na mne vidno nebola - o to horsie - prvy trimester... ludia ma kolektivne pustili lebo videli moj akutny stav, nebolo treba apelovat tehotnostou... osobne si myslim ze tak by to malo aj byt... ked chcem vynimocny pristup tak si musim zohnat lekara ktory mi ho da...vaecsinou za poplatok samozrejme😉
pre mna tehotne nie su viac vynimocne ako ini pacienti hlavne z dovodu ze nikdy nemozme vediet ako realne akutny je stav cloveka sediaceho vedla mna...
nahodou som sa vratila do tejto temy
@vejula, poznam ta, viem,ze si fajn baba, preco niektore dievcata reagovali tak ako reagovali je pre mna uplne pochopitelne, mna tvoja otazka tiez rozhorcila, pretoze apelujes povinnostou lekarky, apelujes na empatiu pacientov, ale sama si vystupila arogantnejsie. Nezacala si tym, ci je to mozne, ako, ale hned si apelovala povinnostou a tu by som nadviazala na príspevok od @horana
Tehotnu zenu by mala spolocnost vnimat ako kralovnu, aby sa citila vynimocna lebo ma preco. Vplyva to dobre na dieta, aby sa skrze matku citilo vynimocne, a lepsie sa vyvija.
tehotna zena je predsa aj chranena zakonom, cize je zvyhodnovana v medziach zakona, ale taketo vyvysovanie nad inými ludmi sa mi nepaci. Je uplne pochopitelne, ze tehotnu pustim v MHD sadnut, ze si vsimam jej stav, ale zaroven je clovek ako aj ini ludia, ktori na to mnoho krat nevyzeraju a mozno by potrebovali skor iny pristup. Tato otazka mi znela arogantne, nepomozem si. Aj ja som bola tehotna, vzdy sa dalo nejako dohodnut, ale bolo to aj na mojej logistike, aby som si nejake veci zariadila, vybavila, aby som aj ja milo komunikovala. Takze tolko odo mna.
V rakusku kde žijem idú u obvodného doktora deti skôr. A u gynekológ tehotné a matky čo majú deti so sebou tiež prvé. A nikto nič nepovie. To som tam čakala minule dve hodiny. Myslím že to je inteligencia národa. Nechcem samozrejme nikoho uraziť a Ani som Nečítala celú diskusiu 🙂. Takže tak.
Mne v podstate zase vadi toto - uprednosnovanie samej seba a zahladenost len do seba. Ja nemam problem pustit niekoho, minule som pockala s jednou babkou na odvoz, lebo jej bolo zle a kupila som jej vodu. Ale poviem priklad. Raz bola u nas navsteva s malym dietatom, ktore este nechodilo. Moje 2 deti uz chodili , mali 2 a 5 rokov, to nechodiace, ale stvornozkujuce dieta malo rok. Otecko / inak je to moja rodina/ upozornil moje deti, ze musia stvornozkovat, aby sa jeho dieta nechodiace necitilo menejcenne. V prvom rade je to blbost, lebo dieta sa ma tahat a napodobnovat starsich, aj v chodeni, druha vec, on bol na navsteve, takze sa ma spravat podla nasich zvykov. Velmi ma to nahnevalo a urazilo a uskodil sam sebe,moj vztah s jeho dietatom sa nastrbil a toto je podobny pripad. Podla mna ide o zahladenost len do svojich problemov.
@zuzana76 suhlasim s tebou😉 preto som dala aj na zaciatok otazku ako chce zakladatelka spoznat onko pacienta - nie kazdy ma holu hlavu, nie kazdy vyzera na umretie zajtra... ale je tu velke ALE - moj otec v case brania chemo mal nenormalne zoslabenu imunitu, vlasy mu nevypadali, zaroven jeho zdravie akakolvek nadcha mohla velmi vazne poskodit... V case medzi chemo cyklami po odzneni najvaecsich potiazov by nikto kto ho nepozna nepovedal ze je to onko pacient, vlasy mu nevypadli🙂 Keby sedim v cakarni ja ako tehotna s nadchou a vedla mna vitalny 50-60tnik s nadchou - mam pravo povedat ze ja chcem prva lebo som tehotna? viem ja ze ten vitalny 60tnik si prave prechadza peklom a tato nadcha, pripadne nakazenie sa este horsou chorobou v cakarni ho moze stat zivot?
tiez sa mi nepaci to automaticke - som tehotna som viac... to je ako ked si starsi ludia myslia - my sme starsi musia nas pustit vsade si sadnut... Ja som raz davno v kostole zazila velmi neprijemnu situaciu - tehotna pravdepodobne zdrava ( lebo ved ide medzi milion ludi do kostola🙂 ) si narokovala dost nahlas si sadnut - oslovila mladeho chlapca a pridala samozrejme aj par poznamok aky je nevychovany a ci ho rodicia nenaucili ako sa ma spravat etc. ....- ten chlapec sa teda zdvihol, zobral barle a na jednej nohe odhopkal prec... hambila by som sa v tom kostole sa niekedy ukazat byt nou☹
o sebestrednosti niektorych ludi sa asi neoplati ani bavit - zazit taku navstevu ako ty spominas by som ich uz nikdy nepozvala... preboha ved na navsteve su oni, nie ty, druha vec je aby niekto cudzi mojim detom hovoril ze maju robit nieco len preto lebo jeho dieta nevie co oni robia...hm... jedna vec je milo deti poprosit vymysliet nejaku hru - ak taka existuje - kde by sa aj male mohlo zapojit, druha rozkazovat kto co ma robit☹
ja som chodila s bruchom tolkým ako bubon a nikto ma nikdy nezobral prednostne.... ani v nemocnici ked som bola prekne som si odsedela svoje hodinovky ....
@buducamama uz len to ze tehotnej je so zakona priznane na roznych poliach vynimocnejsie postavenie o niecom svedci. Vo vysplejsich spolocnostiach od nasej, je bezne aj neformalne uznanie a povazuje sa za sucast kulturnosti, ako pise aj sono2 o Rakusku. Mne o nic viac nejde, ziadne certifikaty svatosti 🙂, len u puhy respekt. Ked sa vsak uz pred poznanim situacie zacne niekto stavat do pozicie ze len aby to nezneuzivali to uz samo o sebe o niecom svedci, akomsi cudnom predpoklade ze automaticky budu. Napr. niekde ma aj narok parkovat na vyhradenych miestach, podobne ako mamicky s detmi co vozickari, napriek tomu ze tehu ani male deti nie su choroba 🙂. Ked prijde pred obchod "bezny clovek" co sa nahodou velmi ponahla - a opravnene mohol by sa citit dotknuty, akoto ze tie tehule, ved ja mam v tekto chvili vacsi moralny narok. A teraz urobime co, zrusime tie vyhradene miesta ako take, lebo moze byt aj "bezny clovek" ktory ma momentalne vacsi narok?
U nasej lekarky maju prednost tehule a akutne pripady. Takze ked sa niekto citi velmi zle, moze ist dopredu, a verim tomu ze aj ked je tehula neakutny pripad zavola si aby zistila ako je na tom v cakarni ci ju nevyblokuje nejaky akutny, sama sa logicky nechce ohrozit. Skratka tam nie je problem. Ked je akutna tehula, ma logicky prednost. Tak isto sa ohlasi aj akutny netehotny, ma zas prednost pred obyc. tehotnou. Problem prakticky nie je. Ked je niekto na tom zle a neohlasi sa, sam si za to moze, nemal by preto preventivne odsudzovat tehotne ze sa "predbiehaju" nakolko chyba je v nom ze sa neozval. A ked tam niekto sedi len s virzorou alebo zapalom dychacich ciest ale subjektivne sa citi na skapanie a ticho zavidi tehuliam a preklina ich, to uz len ako podla jednej zo zakladnych psychologickych pouciek si to zrkadlovo prenasa nejaky svoj nepracovany crt na druhych, v tomto pripade prave tie tehule.
@zuzana76 neviem preco ta ta navsteva nahnevala, dalo sa reagoval asertivne hned v pociatku, normalne slusne odmietnut ked nieco necitis, poviem vysvetlim svoj nazor. Kedze on je na navsteve, keby nesuhlasil nezostalo by mi nic ine nez sa rozhodnut ci odide ci akceptuje. Ale nie ze sa zozieram a potom niekoho neznasam a stvem sa. A to ze si svoj hnev previedla na dieta, ktore uplne za nic nemoze (to jeho otec) a dokazala si si na zaklde toho nastrbit vztahy s tym dietatom, to tiez o niecom svedci. Skraka sa mi len potrdzuje ze kto chce psa bit palicu si najde. Ja od zaciatku tvrdim ze tato debata nie je ani tak o tehotnych ale o nasej tolerancii ako takej a ta je umerna nasej schopnosti nadhladu.
@zuzana76 mas uplnu pravdu....tu sa jedna o to,ze '' len ja a ja a nikto iny zas len ja ...nevnimam okolo seba nic-nezohladnujem dalsie okolnosti len svoj stav a svoje potreby,lebo moj stav je niecim vinimocny.vinimocnost tehotenstva a dar noveho zivota neopravnuju osobu konat tak sebazahladene.uplne s tebou suhlasim aj v tom,ze uz ten samotny styl aky vejula zvolila len potvrdzuje to,ze sa svojej priority doslova domaha resp mala pocit,ze na prioritu ma pravo a bolo jej ukrivdene v tej cakarni.dalo by sa to aj uplne inak formulovat aby clovek z toho nemal pocit,ze som prespala dobu a citam tu problem '' princeznej na hrasku '' . sorry za prirovnanie ale to su moje pocity ako tento problem vnimam ja.
@horana ja ich vôbec neznasam, ide o blizku rodinu, normalne sa stretavame, ale uz si davam velky pozor, ako reaguju na moje deti, napr , ani to dieta za nic nemoze, spravam sa k nemu normalne, vztah sa nastrbil tak, ze jednoducho si davam pozor, ci su spravodlivi, ked su nase deti spolu , myslim, ze otec si to uvedomil, ako aj kppec iných veci si uvedomil, ked pribudlo aj im do rodiny aj dalsie dieta.
Zaujimava dlha debata... a velmi zaujimave je, ze ja som nikdy nemusela cakat u obvodacky medzi chorymi.. ak som sa neobjednala, tak som sa zapisala a pekne som odisla von ;) a vratila sa neskor... ak som chcela ist dalej (napr. bolo tam 10 ludi a isla som na nakup alebo daco) tak som povedala sestricke, ze idem a pridem ;) a bolo.. NIKTO nikde nemusi cakat a ani sa predbiehat. Co ak tam je vazne chory clovek?A co ak aj ini ludia sa ponahlaju (kazdy potrebuje ist do prace atd) ? 🙂 Na to je prednostny termin... zavolam a idem ;)

@vejula zena, obdivujem ta, aky mas prehlad o kazdej, co prispela do TVOJEJ diskusie.... nesledujem, ale zarazilo ma, ked som teraz vecer kukla na MK a zasa sa mi medzi diskustujucimi temami objavila tato diskusia... tak som klikla a nestiham sa divit, kam sa to posunulo.... tak som zareagovala... ci to sa nesmie? 😉 ale vlastne, naco ti to vysvetlujem....
dobru noc 😉