Je sono v tehotenstve škodlivé?
Snazila som sa najst diskusiu na Konikovi o sone ako takom, ale nic som nenasla. Zaujimal by ma vas nazor, co si myslite o sone, ci ho povazujete za nevyhnutny ukon, ci si myslite, ze je sono skodlive a preco, alebo ho povazujete za neskodne. Podelte sa i o informacie z netu, od doktorov a podobne. Myslim, ze vela tehotnych si kladie tuto otazku - ako casto je potrebne sono a je vobec potrebne tak casto ako sa v sucasnosti robi?
@kacenkaharris - na mimomaternicové môže mať lekár podozrenie, ak napr. dostatočne nestúpa HCG, ale to môže byť aj v normálnom tehotenstve..možno toto si mala na mysli. Nejestvuje žiadny špecifický marker GEU v krvi. Jediné, čo potvrdí alebo vyvráti extrauterinku je sono, aj to ho musí robiť skúsený lekár...stáva sa aj, že sanitka prifrčí ku kolabujúcej žene s bolesťami brucha a za pár minút je žena na sále a robí sa probatórna laparotómia/laparokopia a až tam sa zistí, že žena krvácala do brucha kvôli mimomaternicovému tehotenstvu.
@bobocka ved v pohode! 😉 Ja pisem len o svojich pocitoch, skusenostiach a pohladoch na vec. To sa snad smie, ci??? Nech si dava kto chce robit 3D obrazky kolko ich len chce. 😀 Ja som len napisala, ze podla MNA je to hlavne biznis a ja o ne nestojim - to je vsetko.
A mimochodom, moja skusenost je, ze obe moje deticky (pocas tehotenstva) reagovali (to druhe reaguje) na utz extremnym nepokojom, aj ked chvilku pred utz boli uplne kludne. Takze moja osobna skusenost je naozaj taka, ze ultrazvuky su minimalne rusive.
Tym vobec nechcem povedat, ze utz su cele a od zakladu zle!!! Ako som uz spominala, prve tehotenstvo som mala od 7. mesiaca rizikove a kazdu chvilocku som absolvovala utz. Bolo to nevyhnutne, takze som to respektovala. Teraz zatial nemam ziaden problem, takze nemam ani potrebu vystavovat svoje dieta pripadnemu nebezpecenstvu. To je vsetko co som chcela napisat.
@henrike suhlasim s tebou že je to velky biznis. Ako v dnešnej dobe všetko.... Mne pri prvom robil velke sono vyše pol hodiny. Hned ako zapol sono tak maly otvoril vekuuu pusu aj doky povedal, že asi zazyval - podla mna sme ho zobudili . Ku koncu si normalne prekryval tvaričku ručkami akoby už chcel aby sme mu dali pokoj. PReto toto tehotenstvo nechcem take dlhe ultrazvuky. PRi prvom som sa pohravala aj s myšlienkou na 3D sono. Po tom ako zareagoval dominko na to sono som to zamietla, lebo som na nom videla že mu to bolo neprijemne.
baby sono v tehotenstve moze skodit ked ho robia casto, ale to by vam ho museli robit kazdy den ...5-10 krat sono za cele tehotenstvo je k dietatku neskodlive,,,mimochodom poistovna preplaca 3 sona za cele tehotenstvo , takze na sillu vam ho robit nikto nebude 🙂 skor by som varovala tie mamicky co vysedavaju s notbukom na kolenach dennodenne, to viac narusuje nervovy system vyvijajuceho sa cloviecika 😒
@vcelickamaja, tak potom nerozumiem tomu, ako to robia lekari, ktori robia usg na kazdej poradni!!! A to nepisem len tak - bolo tomu tak pocas mojho prveho tehotenstva. A podotykam, ze do 7. mesiaca som ziaden problem nemala, takze na to dovod skutocne nebol. Teraz mam uz inu Dr., takze je to o inom.
Mně dělá doktor ultrazvuk na každý kontrole, jsem v 18. tt a ultrazvuků jsem měla 8. Je to zástupce primáře jedný hodně velký nemocnici a nepředpokládám, že by nevěděl, co dělá. Vím o ženských, který ležely spoustu týdnů v nemocnici, musely být dlouhodobě pod kotrolou a ultrazvuky jim dělaly vlastně pořád. Můj názor je, že tohle je spoustu zbytečnýho povyku.
mne robili iba 4x ked zistili že som tehu,potom v 20 tt, 30tt a nakoniec pred porodom
Ja ti poviem ako sa robi u nas (Norsko). Pokial nie su ziadne problemy, tak sa robi raz v 19-21 tyzdni a tym to konci. Hovorim, pokial je vsetko v poriadku. Pri prvom synkovi som mala sono raz, pri druhom sa jej nieco nezdalo (nenehavaju nic na nahodu) tak sme boli este raz, aby sa potvrdilo, ze vsetko je v poriadku. Toto sa robi v nemocnici. Doktor na ambulancii alebo u nas sa chodi k takej tej porodnej babe- ta pocuva roznymi somarinkami, bud elektrickymi alebo takou drevenou srandou 🙂
Neviem, ci je sono skodlive alebo nie, taketo vyskumy mozno budu o 50 rokov. Ale zase podla mna nic netreba prehanat a pokial je ta zena zdrava a nema komplikacie, tak ja osobne nevidim dovod na tolko ultrazvukov. Podla mna uz aj 3 je dost.
@norwayka a podľa čoho potvrdzujú tehotenstvo? myslím tým, ked vezmú krv a otestujú hladinu hcg? jasné, dá sa čakať a sledovať ako rýchlo rastie hladina hcg, ale keby je to mimomaternicové či cysta, tak vedia hneď operovať .. aspoň ja si to myslím .. čiže ako prebieha potvrdenie tehotenstva v Nórsku?
Beru krv, beru moc, kontroluju cukrovku, tlak. A viac menej sa s tebou rozpravaju. Zistuju sa choroby v rodine, tvoje choroby, ci fajcis, pijes, atd. Pokial je vsetko OK ako v mojom pripade, tak tym to konci.
Napriklad ja ked som zavolala, tak som povedala, ze som asi 3 tyzdne tehotna, tak ma objednali asi az okolo 8 tyzdna, ani tam skor nejdes. A potom normalne este meraju brusko metrom a pocuvaju roznymi pomockami. Ale zase prizvukujem, je to len vtedy, ked si v poriadku a nemas ziadnu historiu, ze by to mohlo byt inak. Potom to velmi sleduju, ale to ja poznam len z rozpravania.
Ale hovorim, nie som rizikovy pripad, som zdrava ako repa. Oni velmi pocuvaju mamicky, ak by som okamzite mala nejaky problem alebo co, tak ma objednavaju a robia kontroly. Ale zbytocne sa nic nerobi. Niekto (napriklad aj ine mamicky, co ziju v Norsku) by povedal, ze je to tu na hlavu padnute 😀 Mne to naopak velmi vyhovuje. Lekar je pre mna osobne posledna pomoc, ked uz nic z mojho repertoaru nezabera 🙂
Ale celkovo zdravotnictvo je trosku inak postavene. Ja som za 11 rokov, co tu zijem bola u doktora 3krat. Raz som si pretrhla vazy v kolene pri lyzovacke a 2krat som bola tehotna. Tak asi tak.
@lili_mia s tym suhlasim .teda nechapem preco to bolo adresovane prave mne.no to je jedno 😉 aj ked osobne si myslim,ze kazdy jeden rodic ma pravo na 3D a 4D a absolutne nik mu nema pravo hovorit,ze kona zle a nema to robit a bla bla bla.starostlivost o maminku a babenko je na rodicoch a pokial dr nema problem 3D spravit a rodicia to chcu,tak fajn 🙂 maju na to pravo 🙂 ti co tak robia predsa zjavne veria tomu,ze ich babenku to absolutne neublizi .a mnohi su toho dokazom.ja sama mam kamaratky,ktore absolvovali 3D a maju zdrave deti,ziaden problem.riziko je vzdy,zalezi od toho co je pre koho mensie zlo.
@omnia23 presne to si myslim aj ja.mozme byt rady,ze zijeme v dobe v ktorej zijeme a veda a technika je na takej urovni akej je.bez sona by sa mnohe tehu komplikacie vobec nemuseli prejavit a nakoniec by to cele mohlo az tragicky skoncit.podla mna tereba sono vyuzivat,no nezneuzivat.malo by ozaj sluzit k diagnostike ,ale zas ked ma maminka scan v 12tt,20tt a 32tt a este chce 3D v 24tt (ci kedy sa to robi,sama ani presne neviem),tak si nemyslim,ze nejak strasne ohrozuje svoje miminko.ale zas napr ak ma maminka rizikove tehotenstvo a sono ma koli tomu castejsie,tak si podla mna 3D odpustit moze.proste podla mna treba najst taku zdravu strednu cestu. 😉
@lili_mia inak sibnuty cruise si vraj domov kupil scan koli tomu,ze katka mala vysetrenia robene doma v sukromi.aj ked ozaj uz chudak nevie co so sebou asi 😀 vsak vies,ze aj porod mala v tichosti podla scientologickej viery.co zas uplne od veci nie je,miminko aj maminka potrebuju klud ,ale zas odkial pokial. 😝

@kvetinqa ved ano.preto hovorim ,ze scan v 7-8tt nie je uplne odveci.bud vie v skorom stadiu problem zachytit,alebo maminku uisti,ze je vsetko na spravnej ceste.ale zas netreba tam babo obzerat strasne dlho.to moze byt otazka 2-3min.kuknem,zmeriam a hotovo. 🙂