icon

Je sono v tehotenstve škodlivé?

kacenkaharris
22. máj 2012

Snazila som sa najst diskusiu na Konikovi o sone ako takom, ale nic som nenasla. Zaujimal by ma vas nazor, co si myslite o sone, ci ho povazujete za nevyhnutny ukon, ci si myslite, ze je sono skodlive a preco, alebo ho povazujete za neskodne. Podelte sa i o informacie z netu, od doktorov a podobne. Myslim, ze vela tehotnych si kladie tuto otazku - ako casto je potrebne sono a je vobec potrebne tak casto ako sa v sucasnosti robi?

Strana
z6
anjelicek26
28. máj 2012

@pacica - fakt sa neboj, ono ide o prehrievanie, takze otazka je skor nie ako casto - ale ako dlho v jednej sekvencii. Preto je napriklad 3d ultrazvuk pre mna nie prave ta najuzasnejsiai zalezitost, kedze nema ziaden skutocny dovod - len pozeranie na dieta a ochkanie nad tym, ake je krasne a to niekedy aj hodinu 😖

kacenkaharris
autor
29. máj 2012

@norwayka
@lili_mia Tak isto v USA. Tam sa chodi v 8.-10. tyzdni prvy krat (pokial zena nema vytok, bolesti atd.). Vezmu krv, moc, vseob. zdrav. prehliadka, zdrav. historia rodiny. Detailne sono az v 20. mesiaci na zmeranie celeho miminka atd. A to su desne opatrni, aby starostlivost nezanedbali, lebo kazdy je posadnuty sudmi s lekarmi...

norwayka
30. máj 2012

@kacenkaharris Presne tak je to aj u nas. Niekto to tu kritizoval, teda USA, ze je to kvoli peniazom. V Norsku to nie je iba kvoli peniazom. I ked ten system urcite nie je tak postaveny ako na SK. Lekari su na SK velmi dobri, to nepochybujem, pochadzam sama z lekarskej rodiny. Ale ked napriklad jeden internista ma za den 30 ludi, tak to podla mna nemoze byt kvalita na 100% a ten clovek-pacient ma potom aj taky ten pocit z lekarov. Ale sami si ludia neuvedomuju, ze chodia k lekarom, aj ked to absolutne netreba alebo by mohli pockat par dni, ze ci imunitny system to neporiesi sam 8teraz hovorim o vseobecnych lekaroch). A potom sa vela ludi stazuje na system, ze platia, ale starostlivost ziadna. Podla mna takuto starostlivost nonstop nemoze utiahnut ziadny system. Takze vzdy je to aj o peniazoch. Ale teda treba rozlisovat, co je potrebne a co nie. Tak tak je to aj s tym ultrazvukom. Pokial zena nema problem, tak fakt netreba a je skoro hovorit, ci to ma nejaky skodlivy ucinok alebo nie, fakt sa to dozvieme az o pol storocia neskor. Tiez maju velmi nizku toleranciu na hocico, ak len trosku nieco nesedi, ides o par tyzdnov na dalsi ultrazvuk. A samozrejme, ak chces extra ultrazvuky, mozes ist aj 100krat, ale to uz si musis zaplatit.

babatko123456
9. aug 2013

Neda mi ked citam prispevky zien.ktore sa obavaju ci sono skodi dietatu...ja som zdravotnik, moja teta pracuje na radiologii roky a moj manzel vysetruje tyzden co tyzden tehotne pacientky ultrazvukom...Nikdy nikde nikto nedokazal , ani ziadna studia neprebehla o tom, ze sono skodi plodu...Su to strasne stupidity, ked tu citam prispevky o tom, ako zeny maju obavy ze poskodi to deti, ze budu mat neurologicke problemy atd.Ja som v 7 tt a uz som mala sono robene 4krat, pretoze som musela...Mam kamaratky, ktore boli tehotne a mali ho robene aj 12 krat.a maju krasne zdrave babatka.USG nie je ZIARENIE!!Je to vlnenie pomocu zvuku.Jedine, co vo vyssom stadiu moze vadit je, ze dietatko je pri vysetrovani nekludne,leo to pocuva..To je vsetko!Cize vsetky mamicky, ktore maju robene viackrat sono, uzivajte si to, a nie stresujteVychutnavajte si,ze tam vidite ten maly zazrak. A ak vas maju reci typu ze to skodi stresovat, tak tieto prispevky ani necitajte, zbytocne vas to rozhodi. Vela stastia vsetkym..CO najviac zazitkov z obrazkov dietatka🙂

katarina1984
9. aug 2013

@babatko123456 konecne niekto kto to tu napisal polopate...ja som tiez zdravotnik a uz som sa pokusala tuto famu vyvratit no nepomohlo.Snad tvoj prispevok upokoji ostatne mamicky 😉

zuzannazuzanna
28. aug 2013

Čítala som o tom nedávno v jednom mamičkovskom časopise.. pointa bola asi taká, že: "áno, môže byť, najmä pokiaľ je prístroj starý a výška frekvencie zle nastavená a lekár nie je odborník.." Takže, všetko s mierou.. ja osobne z toho nemám dobrý pocit, dieťatko je pri tom vyrušované, mrví sa.. ale zas, lepšie ako kedysi odber plodovej vody pri nejakom podozrení a pod. Na 2.stranu, naše maminy o sono ani nechyrovali a sme tu.. Ale na 3D nejdem, veď to trvá vraj aj hodinu.. nehovoriac o cene.. Viem, že pri 3D sa dá presnejšie odhaliť prípadný problém, ale pokiaľ nebude treba ísť - teda, žeby sa doktorovi niečo nezdalo - tak na 3D radšej nejdem 🙂 Okrem toho, aspoň tvárička bude pri narodení prekvapením, keďže pohlavie už chtiac - nechctiac vieme..

Strana
z6