Jedálniček pre tehotné

5. dec 2022

Ahojte, som v 22 tt a pribrala som už 13 kg. Doktorka ma trochu z jazdila, aby som už toľko nepribrala. Je niekto kto vie zostaviť plnohodnotný jedálniček nie na chudnutie ale na udržanie aktuálnej vahy? Aby som priberala už len váhu baba??

anjelicek26
5. dec 2022

Tak na 22.tyzden je to bohuzial fakt dost, to budes mat +25kg ku koncu tehu urcite, ak to nejako neskusis "regulovat"... aj ked ine je pribrat 25 kil pre zenu 160 a ine pre zenu zo 180cm... urcite si nenechaj robit jedalnicek hocikym, popytaj sa priamo na dietologa, ktory vie, co v tehu ano a co zasa nie... obvodny by ta mal vediet nasmerovat. Ale prakticky plati vsetko ako pri kazdom drzani vahy - nepit sladke vody, nevyjedat sladkosti, dat si mensi tanier co sa tyka velkosti porcii. Chudnut - nie, hladovat - nie, drzat vahu - ano...

autor
5. dec 2022

@anjelicek26 áno som si toho vedomá ze je to veľa. Nemám však ani pocit žeby som sa prejedala. Samozrejme občas si dám aj sladkosť ale s mierou. Sladké vody absolútne nepijem iba čistú. Takže neviem kde sa to na mňa lepí 😁
Iste chudnúť teraz určite nechcem aby som neublížila bábätku, ale ďakujem za radu skúsim zájsť za dietologom. 🤗

1angelika
5. dec 2022

Ja som tiež tak strašne pribrala, dokopy 23kg a schudla som to potom, proste niekto priberie veľa a nieje to z prejedania...strašili ma ako budem rodiť, aký budem mať vysoký tlak ..a nič sa nekonalo, pôrod bez komplikácií a tlak tiež v norme, skôr nízky. Neboj sa nič..

viestta
5. dec 2022

Uber sacharidy a tuky, pridaj bielkoviny, ovocie a zeleninu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
chadkroeger
5. dec 2022

ono závisí aj od toho koľko meriaš... ja mám napr 181 cm, som v 17TT a pribrala som zatial cca 8 kg. Ale zacinala som na vahe 65 kg.

autor
5. dec 2022

@chadkroeger ja som nízka 165

chadkroeger
5. dec 2022

tak to potom uz musite mat asi riadne brusko. U mna zatial este viditelne velmi nie je ale zato váhou som isla podla mna dost hore za tiež krátku dobu.

autor
5. dec 2022

@chadkroeger áno mam už riadnu loptu 😁 ja neviem, fakt sa meprejedam a priberiem len z toho ze sa pozriem na jedlo 😁

thereisabear
5. dec 2022

Ja som mala v 24tt 12kg navyše, potom do konca som pribrala ešte 5kg a nič špeciálne som pre to nerobila. Par týždňov po pôrode bolo všetko preč.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
54tinka54
5. dec 2022

Ja som pribrala dokopy 17kg do konca tehotenstva, ale ja som zadržiavala veľa vody. 10kg zostalo v pôrodnici 😀

nina004
5. dec 2022

Jedz racionálne. Ovocie s mierou, sladkosti výnimočné, daj do jedálničku viac bielkovín: mäso, ryby, vajíčka, veľa zeleniny a len čisté vody a nesladené čaje ,prípadne kávu. Daj si radšej menšie porcie , viackrát denne. Prechádzaj sa každý deň, snaž sa poriadne vyspať. Pokiaľ aj napriek tomu budeš veľa priberať ,tak to môže byť zadržiavaním vody alebo metabolizmom. Každá sme iná. Určite sa váhou nestresuj to urobí viac zla ako dobra. A tiež niektoré ženy priberú viac na začiatku a potom sa váha trošku stabilizuje ,iné viac ku koncu.

simonka15513
5. dec 2022

Tak tej sestricke sa to teda povie 😀 nic by som stym nerobila .. ja som jedla normalne ziadne prejedacky nic a pribrala som cez tehu cca 23 kil a to mam 160 cm 🙂 a ako som porodila a vsetka ta voda tak som nechala v porodnici 15 kil 🙂

bluemoon24
5. dec 2022

Muzes se inspirovat dietou pri tehotenske cukrovce. Tam se nepribira a tobe ani diteti neublizi. Pro zacatek staci, kdyz zacnes jist pravidelne 5x denne, mensi porce, zadne maskrty pomimo. Kvalitni jidlo - ovoce, zeleninu, komplexni sacharidy, bilkoviny a i tuky (omezit je na minimum je v tehotenstvi blbost).

wazowski
5. dec 2022

Urcite sa nestresuj tym... mne doktorka sama povedala, ze kazde telo je ine a priberie kolko same potrebuje. Ak sa citis dobre a vies ze sa bezhlavo neprejedas, tak je vsetko ok. Moja sestra pribrala 25kg a to bola vzdy chuda a potom to aj pochudla rychlo. Proste ak si telo pyta papaj ale nic neprehanaj. 😊 urcite sa tym netrap!

nikusik1995
5. dec 2022

Ja som 38tt a pribrala som 26kg a nikto mi nič nepovedal 🤨 asi záleží aj akú počiatočnú váhu si mala 🙂

oblecenie99
5. dec 2022

Na začiatku som mala 54 kg (167 CM), ku koncu tipujem plus 20 kg (tipujem, lebo o váhe som vedela len z poradní u gyn., Potom v nemocnici sa ma uz nepýtali, nevazili, tak som to jemne odignorovala ale tých 74 kg som podľa mňa určite mala... A neprejedavala som sa, jednoducho som rástla len tak (pravda, brucho som mala obrovské). Skoro všetko zostalo v pôrodnici.. (skoro .... 😁). Ja mám vlastne takú milú spomienku na príchod domov z pôrodnice: všetky šaty na mne viseli, ešte aj v čižmách, ktoré mi boli týždeň predtým úzke, som len tak čaptala, lebo mi boli veľké, a ako som vystúpila z auta, tak jasne, že všetci susedia, čo boli vonku hneď nabehli akože blahoželať a ja som vyzerala, akoby ma muž našiel niekde pri diaľnici vyhodenú z auta... Snažila som sa vyzerať šťastne, ale pritom som vedela, že vyzerám hrozne zubozene a neupravene a potom prišla viete tá klasická scéna, ako rozžiarená s vajíčkom v ruke otvoríte dvere a poviete: tak ahooooj maličký, no kde si? Doma si, vitaaaaj" no tak toto u nás vyzeralo vyzeralo tak, že strašiak do poľa (toto som bola ja) otvorilo dvere, položilo ooooopatrne vajíčko aby nedajbože sa dieťa nezobudilo, pozrela som sa okolo seba a povedala som si: a teraz čo do p*či budeme robiť? 🙈😅 Aaaach, staré pekné časy, si mi pripomenula skrz tie kilá "najkrajšie" spomienky môjho života 😂 neboj sa, dávaj si pozor na jedlo (napr. prihodiť viac bielkovín namiesto sacharidov) a bude dobre, čo naberies, potom zhodis 🙂

linki90
6. dec 2022

ja som mala v 36 týždni plus 22 kg 🙈 ale ja som sa prežierala vedome proste malý bol mäsový typ 🤣 klbasa,hurka,tlačenka to bolo moje .Týždeň po pôrode povodná váha takže u mňa to bolo len brucho a voda .A mne nik nič nepovedal ja som bola zase veľmi chudá a každe kilo som si užila 😄

zuzkazuzkazuzicka
6. dec 2022

Ahoj, necitala som odpovede. Moja pôvodná váha pred tehu bola 63 (aktívne som cvičila). Poslednýkrát som sa vážila dva týždne pred pôrodom, mala som 85 🫣 a ešte som dva týždne priberala.. koľko som vážila nakoniec, to neviem. Tak som priberala napriek dennému cvičeniu, prechádzkam, normálnej strave. Pol roka po pôrode som bez diét a bez aktívneho cvičenia mala pôvodnú váhu, vďaka intenzívnemu kojeniu a prechádzkam s malým v šatke. Neboj, bude to dobre, hlavne nestresuj 😊

luba28
6. dec 2022

pracujes??,,

heni79
6. dec 2022

V prvom tehotenstve som priberala podľa tabuliek. Cvičila som, jedla som všetko, ale so strachom, že priberiem príliš. 🤦 Prišiel tretí trimester, kilá šli hore šialene. +20kg! Rodila som v 42.týždni! Aj to vyvolávačka. Celé zle. Prežili sme, hoci to dnes vnímam ako zázrak. Odišla som z pôrodnice až na 5.deň, našťastie aj s dieťaťom. V ten deň som mala -12kg! Do mesiaca ďalších 10kg preč. A šlo to ďalej. Mala som ďaleko menej kg ako pred tehotenstvom. Pri druhom som pribrala iba 6kg. Ale pribrala som po ňom. 🤷 Neviem prečo.

eila88
6. dec 2022

Vôbec si z toho nič nerob. Ja mam 164 cm, tri tehotenstva za sebou, s váhou 57-59kg a vzdy som pribrala cez 20kg. Napriek tomu ze za celé tehotenstvo som nezjedla nic sladke, nepijeme doma sladke vody ale len nesladeny caj alebo čistú vodu, žiadne prejedanie a jedenie za dvoch. Byvame v dome, teraz v poslednom tehu, dvaja chalani doma, pestujeme si vela zeleniny a v podstate zahrada bola len na mne, domácnosť tiež, každý den varit, proste nonstop v pohybe bez oddychu a aj tak šlo vyse 20kg hore. Mne povedali aj u mojho gynekológa aj v pôrodnici ze pokial sa neprejedam, ze je to geneticky dané a ja to neovplyvnim nijak.

veronicka1901
6. dec 2022

Prvé tehotenstvo plus 19 kg, druhé plus 9 kg, tretie plus 12 kg. Dodnes neviem, prečo to tak bolo, ale v každom tehotenstve mi chutili iné veci a iné robili zle, pri treťom má brutál celé tehotenstvo pálila zaha.
Každý to má inak, dokonca aj tá istá žena to má pri každom tehotenstve iné, usudzujem podľa seba 😁.

marzuz89
6. dec 2022

Jedalnicek na udrzanie vahy? Vahu neudrzis, v poslednych tyzdnoch tehotenstva ide najviac hore, telo sa nalieva vodou a ta vazi... Skor sa pozri na svoje stravovacie navyky, nejes nahodoh hluposti, uchytkom, neskoro vecer a velke mnozstva? Vzdy som jedla pocas tehotenstiev normalne ako aj pred tym, nieco mi chutilo viac, nieco menej, ale jedla som rovnako, mala som dobre navyky a pribrala som primerane. Co jes, ako vyzera tvoj den?

lubipetras
6. dec 2022

Ja som pri obidvoch tehotenstvach užívala produkty Herbalife, ako doplnok k vyváženej strave a pribrala som max 10kg(mam 170cm bežná váha 60kg ročník 80) a vôbec som nemala žiadne špeciálne chute, že by som v noci musela vyjedat chladničku. K tomu vyvážená strava, žiaden špeciálny jedálniček.

blontimka
6. dec 2022

Ahoj, ahoj
Mne automaticky zvyšujú lieky na štítnu žľazu napríklad, čiže 2 tehotenstvo som vracala jak besna a pribrala som 28kg. V pôrodnici som nechala 6. Do 3m som bola na pôvodnej váhe
A to som mala aj pri prvom- s tým že som nevracala, ale išlo to +25. Tam som to dala za mesiac a pol.

Čiže si treba uvedomiť že či sa prejedas, máš málo pohybu alebo si ako ja - hormóny

lydiasabolova
6. dec 2022

no ja neviem, žienky.. nerozmýšľali ste niekedy nad tým, že za nadmerným priberaním v tehu môže skôr nejaký zdravotný problém než jedlo?
ja mám za sebou 4té tehu, a počas všetkých som pribrala 10kg +- 1-2kg (po pôrodoch mi z toho zostali cca 2kg) a, to nepreháňam, som vyslovene žrala.. klasika normálne jedlá dňa, potom priemerne 1/3 čokolády plus 1-2 keksy alebo čokotyčinky denne, pila som aj sladké vody, džúsy, sirup, jedla som sladké aj po večeroch, aj v noci, nemala som problém si dať meeega hamburger s hranolkami, z pizze aj 3-4ks.. a ako som vyššie napísala, pribrala som v norme..
neviem povedať, o aký zdravotný problém by mohlo ísť, možno ako vyššie písala mamička, že hormóny.. alebo cukrovka.. len ma to tak napadlo, že či náhodou nie je problém inde než v jedle.. hmm.. 🙄

gionella
6. dec 2022

Ja som to mala take iste. Preto v druhom tehotenstve som si povedala že Si budem davat extra pozor, aby som tentokrát nepriberala tak rýchlo . Ale prd mi to bolo platne. Pribrala som 20kg. Nechápem
Prečo ale tak to proste mám. Ale čo som si všimla okolo kamošky tak tie čo sme boli fakt chudé pred tehotenstvom sme priberali take šialene váhy.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre