Len v pokročilom štádiu tehotenstva

akirlu
28. júl 2016

Som momentalne v 30tt tehotenstva a mam dvojrocnu dcerku, ktora je na mna dost naviazana a prave dnes som sa dozvedela, ze mi zomrela babka. Strasne rada by som jej sla na pohreb, ale rodina ma odhovara. Byvame v USA a let do Europy by trval 11 hodin a potom by som este musela prestupit na pripojovy let, ktory by trval dalsiu hodinu az dve. Letenky pre celu rodinu by boli na poslednu chvilu dosti drahe, tak som rozmyslala, ze by som prisla sama a manzel by si vzal na tyzden dovolenku a zostal by s dcerkou. Dcerka ma presne dva roky a k manzelovi ma velmi blizky vztah, ale asi tak dva mesiace dozadu ma zacala uprednostnovat a to hlavne v noci. Ked sa zobudi a zacne plakat, tak reve este viac ked ku nej pride manzel a niekedy ho aj rukou odhana a vresti "mama, mama" a ked si ku nej lahnem ja, hned si lazka a dalej spinka. Tak sa bojim, ci by to pre dcerku nebol sok, keby som sa na tyzden vyparila a taktiez mam iste obavy letiet kvoli pokrocilemu tehotenstvu. Uz som letela v 26tt z Europy do USA a posledne dve hodiny som mala strasne krce v nohach a bala som sa, ze dostanem trombozu, to som ale nemala kompresne pancuchy. A to som sa casto prechadzala po lietadle. V tomto tehotenstve mi este navyse takmer kazdy den zvykne tvrdnut brucho, a prejde to vacsinou az ked si lahnem. Dajte mi vediet, ak tu niekto bol v podobnej situacii. Citim sa strasne, ze by som mala zmeskat babkin pohreb, kedze sme si boli velmi blizke.

jana_eyre
28. júl 2016

dvojrocnu dceru by som s manzelom vklude nechala, tam problem vobec nevidim, ved je to jej otec.. ale taky dlhy let v takom vysokom stadiu by som nedala, navyse ak ti tvrdne brucho.. tvojej straty mi je luto, ale babku si radsej ucti navstevou na cintorine ked uz bude druhe babo dostatocne velke na prelet..

podla mna by ani tvoja babka nechcela aby si riskovala.. let proste nie je bezpecny.. moja svagrina minuly rok prezila plucnu emboliu, ktora ju postihla po dlhsom lete a to ani nebola tehotna.. vsetci sme radi, ze je v poriadku - nie je to sranda fakt..

fra
28. júl 2016

Dvojročné dieťa by som nechala jeho otcovi na tyžden uplne v pohode, vačší problem sa mi zdá ten let, obzvlašť ked ti tvrdne bruško- to by som neriskovala- a vzali by ťa vôbec na palubu?
.
Babka sa na ten pohreb bude dívať už aj tak len zhora takže či tam budeš alebo nie je vlastne jedno, možno by ani ona nebola rada, keby si kvoli nemu riskovala svoje zdravie a život svojho dieťatka, obzvlašť keď ste si boli blízke- radšej sa za ňu podľa svojho vierovyznania pravidelne modli, alebo daj služiť sv. omšu, alebo niečo podobné čím si ju uctíš ...

kasi1213
28. júl 2016

Hm tak to by som už asi neriskoval predsa ten let je dlhý. A už v 30 t môže aj letecká spoločnosť odmietnuť prepraviť. Babka by to urcite pochopila a netreba zbytočne riskovať a tiež spôsobiť traumu malej. Bude mať čo robiť zvládnuť to keď pôjdeš rodiť. Ja keď som bola s druhým v pôrodnici tak pre malú to bol riadny šok. Bola s manželom zvládli to v pohode ale keď som sa vrátila nesmela som sa ani pohnúť aby nevedela kde som stále ma sledovala či zas neodídem.

si_sa_6
28. júl 2016

@akirlu radšej by som to neriskovala. Predsa len už som v dosť vysokom štádiu tehotenstva a riskovať zbytočne. Neviem je to tvoje rozhodnutie ale radšej by som ostala doma. Čo sa týka dcérky tak to by som sa nebála, však snáď sa viem tvoj manžel postarať o vlastnú dcéru. Riziko by som skôr videla v tom lete

zabulka1
28. júl 2016

Ja na tvojom mieste by som urcite nešla,mozes ohroziť svoj zivot ale aj bábätka,radsej doma zápal sviečku mysli na babku a bude to to iste ako by si bola na pohrebe bez toho aby si riskovala,a na niektorom letisku by ta ani nemuseli pustiť na palubu v takom pokročilom štádiu tehotenstva

kacena4
28. júl 2016

ahojko nechcem strasit, tiez mi vo vysokom stadiu tehu zomrel dedko rodina mi nedovolila ist na pohreb a dobre urobili. tie emocie ti nemusia spravit dobre... + let... sestranica cestovala pred par tyzdnami len v ramci europy na sk a dnes ma v nemocnici dcerku v 32tt ☹ neriskovala by som to za ziadnych okolnosti letiet cez more ak si tehu. babickyn zivot tym nevratis, rozlucit sa mozes aj tam kde si, rodinu podporis aj cez skype a po porode mozes v klude ist s celou rodinou bezpepcne kam len chces. a nezabudni babicka by ti to asi tiez neschvalila takto riskovat... najma po tom co sa deje v europe...

moni73
28. júl 2016

Priklanam sa k babam. Kvoli tehotenstvu by som neletela. Presne tieto veci su moj strasiak v zivote daleko od rodiny. Drz sa!

sissy27
28. júl 2016

@akirlu v pohode by som nechala dieťa v akomkoľvek veku s partnerom či iným rodinným príslušníkom, ku ktorému mám dôveru... pokiaľ by som bola zdravotne ok, nemala by som ani problém sadnúť do lietadla... ale to som ja... ty očividne s týmito vecami problém máš, takže bude pre teba lepšie neletieť... trápila by si sa celý čas a to nie je dobré pre nikoho... s babičkou sa rozlúčiš inokedy, keď bude vhodnejšia doba... tvoja prítomnosť či neprítomnosť na pohrebe už pre babičku nič žiaľ nič nezmení... Prajem veľa síl 🙂

zuzka0605
28. júl 2016

nechod..myslim ze babka by nechcela aby si riskovala..riziko trombozy a si uz vo vysokom stadiu tehotenstva a ten stres k tomu..nie nechod.

emili31
28. júl 2016

@akirlu babke uz nepomozes a sebe mozes uskodit...tolko rizika za pol hodinu na pohrebe nestoji

nyusika
28. júl 2016

nevidim problem v tom, ci nechat dieta otcovi (bez debaty ANO), ale v tom , ze si vo vysokom stadiu tehotenstva.
ja by som toto neriskla.

denaha
28. júl 2016

Malu nechat s manzelom to v klude....ae ty uz nelet je to strasne dlha cesta

luciannka83
28. júl 2016

Asi si nechcela toto počuť, ale aj za mňa by si letieť nemala. Keby let trval 2 hoďky, tak ešte snáď, ale takýto dlhý let určite nie. Viem, že ti to bude ľúto a bude ťa to mrzieť, že si nebola na pohrebe,... ja by som na tvojom mieste šla do kostola v čase keď sa bude konať pohreb a bola na ňom prítomna aspoň duchom. Alebo choď na nejaký cintorín, zapáľ sviečku, dones kvety k hlavnému krížu,... je jedno ako sa s ňou rozlúčiš. Hlavne aby sa to tebe "rátalo" a si si to nejak inak vykompenzovala, aby si nemala výčitky. Určite to rodina pochopí, že si sa nedostavila. Úprimnú sústrasť. ☹

lumma
28. júl 2016

Nikdy nevieš kedy sa niečo zomelie a toto by bol ozaj velký risk..

akirlu
autor
29. júl 2016

Dakujem za vsetky odpovede. Tak som sa nakoniec rozhodla neletiet. Inak vala aerolinii pusta na palubu lietadla zeny po 28 tyzdni tehotenstva len s papierom od lekara, ze sa jedna o bezproblemove tehotenstvo. Tak ani neviem, ci by mi to vobec bola moja gynekologicka ochotna vystavit. Ked som bola tehotna s prvym dietatom tak mi cesky gynekolog (vtedy som zila v Prahe) odmietol take potvrdenie dat a odvodnil to tym, ze keby sa nieco zomlelo, mohla by som ho zazalovat. Ale vtedy som nastastie stihla odletiet este v druhom trimestri, kedze mi zamestnavatel pred nastupom na matersku dal neplatene volno plus 5 tyzdnov platenej dovolenky. Tak to pisem len tak na okraj, keby niekto mal v buducnosti podobny problem a cital tuto diskusiu.

ckatka
30. júl 2016

@akirlu skúste sa na to pozrieť z druhej strany. Keby ste vy babka a vaša vnučka milovaná čaká bábätko. ..asi by ste uprednostnili to, aby neriskovala a zostala doma , však? Ten pohreb je len formalita pre naše kultúry. ..v skutočnosti tam banking duša už dávno nie je a ty sa s ňou môžeš rozlúčiť či porozprávať akýmkoľvek spôsobom.
Zachovala si sa ako zodpovedná matka a tvoja babka by bola na teba pyšná.
Úprimnú sústrasť. ..sústredenie na dieťatko ako novy život vám v rodine isto pomôže stratu prekonať. Život ide ďalej. ..či tu budeme alebo nebudeme.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre