Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@marisola vies aka je doba? Asi taka, ze nejde na potrat, tak ako sa to zvyklo kedysi robievat. Lebo kedysi ludia mladu zenu zozrali. Bola "prespanka". Presne taki ludia, aki teraz lamentuju a vychvaluju sa svojou vychovou.
@zibi vies ako to chodi, kazdy vie riesit najlepsie cudzie zivoty 🙂
V zahranici je priatel zamestany alebo tu na SK? Je to dolezite pri vybavovani prispevkov na dieta.
@katuliena82 ja som jej nepovedala,aby šla na potrat,to si kde odo mňa čítala,prosím ťa?🙂
také slovo nepadlo. povedala som jej ,že spolu s partnerom,mali pri sexe myslieť aj na ochranu ! myslieť dopredu,a nie po tom,čo sa to už stalo.keď sú zrelí sexovať v 16-tich,tak mali by sexovať aspoň bezpečne,keď už nič iného.a nutne musia sexovať...
@marisola dieta mozes vychovavat najlepsie ako vies 🙂 ja som maka vzdy vzornu dochadzju v skole, jednotky od vrchu po spodok slusnr vychovana...ale stalo sa🙂 takzr ked budes mat svoje deti a budes ich vychovavat najkepsie ako vies mozu sa dostat do rovnakej situacie...nijdy nevies co sa stane? Alebo su teraz u teba vsetky baby ktore maju sex skor ako ty stetky?🙂 kam sa pozries tam je nieco co sa tyka sexu...znova opajuhem kym to nezazijes nevies!
@jasmin189 ahoj v prvom rade tebe aj bábätku prajem veľa zdravia, nech to hlavne dobre dopadne..... ohľadom tvojich otázok ti síce neviem odpovedať ale zaujal ma tvoj príbeh a veľmi ti držím palce, aby to všetko dobre dopadlo. Z toho, čo si napísala mám pocit, že tvoja rodina netrpí nejakými finančnými problémami, takže to isto nejako zvládnete 🙂 Mimochodom moja mamina so mnou otehotnela tiež v 16, narodila som sa keď mala 17, myslím, že bola v rovnakej situácií ako ty 🙂 s ocinom im to síce nevyšlo a po 10 rokoch sa rozviedli (netvrdím, že to bude tvoj prípad nechcem ťa nijako zastrašiť) ale mamina stále vraví, že je to najlepšie čo sa jej mohlo stať, pretože teraz má 42 rokov, 2 dospelé deti, dorobila si maturitu a vybudovala karieru a prežíva tie najkrajšie roky svojho života 🙂 o pár dní sa mi narodí dcérka, takže už z nej bude aj babička 🙂 .... nepočúvaj hlúpe reči, nedaj si prekaziť radosť z tehotenstva, užívaj si ho plnými dúškami, držím palce 🙂
@katuliena82 doba je taka,ze existuje antikoncepcia a nie ze v jedinej miestnej drogerii široko daleko tiško šepkate predavačke do uška ze si ,,prosíte žiletky,, (rozumej kondomy)
Vraj to tak podla mojej mamy bolo - ze predavačky ,to, mala pri kase a musela si si to trápne pýtať zatial čo za tebou stala nejaka suseda...
Kazdoapdne dnes je na toto doba ina, ale ludia su stale tí istí. Ja samozrejme držím mladým palce.
@papricka33 ved to, niekedy mi to tu uz ide na nervy... 😀 napisat to, co mi slina na jazyk prinesie ... 😀
@marisola počuuvaj ja som až veľmi prebratá tak nemaj toľko múdrych rečí nepoznaš našu situáciu ja som ťa neprosila o to aby si mi tu písala čo som robiť mala ked už to je tak ako to je. Ano išiel zarabať do zahraničia aby sme mali na tie najpotrebnejšie veci. Cele tehotenstvo budem mať pri sebe rodinu. Kolko žien ostanú na to všetko same? Ja tu podporu mam a písala som že prácu mame vybavenú na slovensku. Nepísala som že chcem isť hned do zahraničia.
zaujímavé, krst je tak podstatný pre teba, no zjavne sa neriadiš kresťanskými zásadami...:D eufória opadne, školu nemáš, a ver mi, ani nedokončíš, čiže budúcnosť nulová a tebe a tvojmu priateľovi dávam tak max. 1 rok...sorry nič v zlom, ale tak to chodí....fakt nechápem, že takéto deti si nevedia dať pozor
@baaambulkaa ty môžeš písať o svojom živote tak akurat nie o to že ja nemam buducnosť to ty určite vedieť nemôžeš a limity davaj svojmu priatelovi nie tomu mojmu
@jasmin189 to ked ti tu povie pani na modrom konikovi ze ti dava max 1 rok s priatrlom taj to tak urcite bude...tu vidis same dobre rady...ach smejem sa smejem akr mudre reci maju vsetky "postarsie" ktore rodia neskor ako ty...ani to dakrj necitaj tieto nrgativne komenty naco si kazit naladu v takyti krasny den a este ked si tehotna!! :*:*:*
@marisola nenahovaras ju na potrat. Ale mas tu kazanie, ako panenka Maria najsvatejsia. Az ma clovek pocit, ze ta asi trapi ze si nemala sex riadne ani v dospelosti (podla tvojich slov) a si jedovata. Dotycna tu napise, ze to maju celkom dobre premyslene ale hladas same negativa. Ako keby sme tu vsetky mali idealnu ekonomicku alebo inu situaciu. Ja som otehotnela aj s antikoncepciou napr. (Pharmatex), ktora mi fungovala roky rokuce. NIe je to vzdy o zodpovednosti a nezodpovednosti. A poznala som baby aj v mojom veku, ktore mali v 16.rokoch sexualny styk, ked mali staleho priatela.
@marisola zase si nepochopila... toto vobec nie je ani o vychove rodicov... Neda sa dietatu zabranit v tom, aby malo pohlavny styk... a v tomto pripade to urcite nebolo prvy krat... No tak si nedali pozor a stalo sa... Lenze ona bude matkou, on bude otcom a rodicia budu dedkovia a babky - to dietatko chcu vsetci, tak preco hned utocit... Je milion pripadov, kedy matka alebo otec dieta nechcu. Ked rodina nesuhlasi s tym, aby si to dieta nechala - odsudzuj ich. A nie 16 rocne dievca, jej priatela a ich rodicov, co sa k tomu postavili ukazkovo.
Boze zeny, niektore pisete akoby sa taketo veci nestavali aj v minulosti.. Moja babka prvy krat rodila v 17 mojho uja..
Keby sem slecna prisla vyplakavat, tak ju tu kazda druha zdrbe ze je nezodpovedna.. Tato aspon podla toho co pise sa k tomu postavila celom - no co stalo sa, teraz jej nejako pomozu reci, ze sexuju uz deti? Teraz bude cela tema len o tom co nemala robit?
Kazdy ma iny zivot, doelzite je ako sa k problemom postavi..
@3marhulka3 Tak, tak, tak 🙂 Ďakujem velmi pekne za podporu. 🙂 Chcela by som sa ťa opýtať ako si to všetko zvládala ty? 🙂
@jasmin189 ja priateľa nemám moja drahá, ale manžela ;) čaká ťa trpké prebudenie ;) už vidím ako v auguste napíšeš na fórum že si pred pôrodom a tvoj milý sa na teba vykašľal....:D v mojom okolí je dosť báb, ktoré otehotneli 16 ročné, ani jedna už nie je s otcom dieťaťa a so základným vzdelaním veľa vody nenamútili....bože deti sú v dnešnej dobe také hlúpe....hlavne že krstiť chceš a už to nohy rozťahuje :D
@baaambulkaa je mi zle z toho ako sa k nej spravas, tu by si mali ludia pomahat a podoorovat sa a ty ju stale len napadas a smejes sa. Ty si si to uz poistila a uzila preco nedoprajes aj druhym!?
@baaambulkaa tak to ti gratulujem keď maš manžela nech vam to drží roky rokúce tak ako to bude držať aj nám 🙂 Ahoj
A kde v zahranici partner pracuje?je to oficialne,? Lebo by to mohlo znamenat ze budes dostavat prispevky zo zahrqnicia, co moze byt vyrazne viac.
Zatial skus s mamkou obehat urady na svk nech ti povedia na co mas narok co vsetko musis vybavit a pod. zacni na upsvar a pytaj sa...na svadbu ti asi treba sud tiez si to vyzisti a farara musis hladat takeho ktory je trochu benevolentnejsi.
Tie moralizujuce komentare si nevsimaj, sama asi vies ze nie si v idealnej situacii, ze veci mohli byt aj inac...ale tu treba teraz proste prijat a bojovat dalej...drzim palce, spravila si pekne rozhodnutie ze si nesla na potrat...
@3marhulka3 ja jej doprajem, ja vravím, aká je realita....pozri keď ti chlap zdrhne hneď do zahraničia, nech nečaká že sa sem s eufóriou aj vráti...mne je smiešne len s tým krstom ako sa bije do pŕs, aké je to strašne dôležité pre ňu, no keď sexovala dobre že nie pod zákonom, na to nemyslela....
@baaambulkaa presne tak chalan ma 19 po case sa na nu vykasle kiez by to tak nebolo aleneverim tomu ze mu postaci iba jedna zena resp.dievcatko
@baaambulkaa Ty asi nevieš pochopiť čo ti tu píšem ja som s priatelom 3 roky poznám celu jeho rodinu on moju tak isto všetci sme v kontakte tak nehovor prosím ťa na neho že zdrhol do zahraničia ked on tam chodil pracovať aj pred tým aby mal na bývanie na slovensku aby mohol byť so mnou. Postavil sa na vlastné nohy a šiel robiť na mna a na malé. Tak už prosím ťa radšej nič nehovor. Co stale píšeš o tom krste opýtala som sa na to normálne ako na svadbu alebo podobne veci.
Akoze ja viem, vy jej chcete vycistit zaludok, mat pocit, ze to pochopila a teraz lutuje a uznala, ze je hlupa, ze sa mala chranit a ze bola totalne nezodpovedna... Ale co tym chcete dosiahnut, nechapem. Uznala, ze bola prekvapena, ze jej rodicia vycistili zaludok a ze to nebolo mudre. Ale postavila sa k tomu rozumne a nasla riesenie. Tymito recami ju maximalne donutite k takym vycitkam a strachu, ze pojde na potrat alebo sa bude chciet zabit, aby to napravila. Lebo neviem co ine chcete dosiahnut tymi recami, ze si mala dat pozor. To je uz teraz jedno, nie? Nikto sa tu netvari, ze to bolo mudre, ani ona nie, ale proste prijala realitu. Ako to ma zvratit?
Na cistenie zaludka tu ma svojich rodicov. Ak su rozumni, tak jej vsetko zdoraznili a vysvetlili. A ak ma rodicov takych, ze jej zaludok nevycistili, lebo maju volnu vychovu alebo co, tak sa zase take nieco dalo cakat a musia niest nasledky, ktore z velkej miery zapricinili oni. Ona sa tu pyta na uplne ine veci, nie na to, v com urobila chybu.
Je zaujímavé, že takmer každý týždeň sa tu objaví príspevok v zmysle: "Mám 15, 16, 17, či 18 rokov, som tehotná, veľmi sa na dieťa tešíme, rodičovstvo berieme náramne zodpovedne a celá rodina nám bude pomáhať!"
Je to zaujímavé v tom kontexte, že počet maloletých a mladistvých matiek u nás klesá - keď si odmyslíme matky v minorite - a vyzerá to tak, že pomaly každá druhá mladistvá tehotná cíti potrebu zverovať sa so svojim tehotenstvom na koníku, a to hlavne počas dopoludňajších hodín, kedy by mala byť v škole ... 🙂) Žeby nuda?
Pane boze...to sa tu uz fakt riesi ci mal niekto sex v 16 ,17 alebo 30...ved no a co ze ma 16.boze ked maju kde byvat ,priatel ma pracu a chcu si babatko nevhat preco ju odsudzujete?ako je to trosku skoro ale svet sa nezruti...kde je napisane ze nemoze dokoncit skolu?ved dieta nie je obtiaz....boze bude mat 20 dieta tri roky...moze pracovat a este aj vysku popti tom robit....je lahke kazdeho odsudzovat a len mat premudrele reci....poznam mnoho bab ktore mali deticky skoro a maju aj skolu urobene aj pracu a ziju si dobre....a ona vas len ziadala o radu nie o urazanie....tak ked jej nechcete poradit naco vobec pisete taketo blbosti...?pekny den....@jasmin189 nic ssi nerob s toho cely konik uz nie je o podpore mamiciek ale o urazani...ale to su asi komplexy niektorych milych mamiciek
@jasmin189 na také si mala myslieť keď ste si nedali pozor :D bože tri roky, poznáš jeho rodinu, no tak to je presne záruka, že ostane naveky s tebou ;) to je jasné, to ťa už nikdy neopustí naveky amen ;)

keby tu zacala riesit potrat, tak ju kazda tu presviedca, nech si to necha, ze babo vychovaju a ze nech ide za rodicmi atd...ze jej pomozu s vychovou ,ze to bude sok, ale ze si dokonci skolu a bude rada ,ze ma babatko.....
ked tu paradoxne kocka napise, ze je tehotna, ale ze ma podporu v rodine, partnerovi, ze ma kde byvat a ze si dokonci skolu , a potrebuje pomozno nejake prakticke rady a moralnu podporu..tak sa zasa nie je dobre....
dnes uz je asi zbytocne riesit, preco otehotnela, tak skoro a preco si partner nedal pozor, atd a preco sexovala v 16 ... dnes bezne deti sexuju aj skor... je to smutne, ale realita a v tomto smere si mladi ludia myslia, ze sa nic nemoze stat, aj ked to nepochopim..dolezite je, ze zobrali zodpvednost do vlastnych ruk a stavaju sa k tomu ako tak zodopovedne... netreba ju tu deptat recami, ktore aj tak nemaju nic spolocne s nejakou podporou .. zivot kazdeho nauci a ako to dopadne ukaze len cas...ono su uz dostatocne pouceni obaja si mylsim a rozpravat o nejakej zdrzanlivosti dnesnej mladeze je fakt zbytocne, ked im slovo zdrzanlivost a sebaovladanie velmi nic nehovoria 😝 urcite im uz rodicia vycistili poriadne zaludok... a hlavne, ze otec siel pracovat, maju ake take byvanie ... dnes o tychto veciach, mozu snivat aj starsi ludia..cize pre takych mladych ludi, je to pekny start aspon ta strecha nad hlavou ... a dom sa stale vie zburat a na pozemku postavit novy (nepozname majetkove pomery rodin, casom sa da zobrat uver, pstavit svojpomocne atd...)... cize chce to klud asi so vsetkych stran ... 🙂