Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@sophieeee no praveze to by si neverila.....mnohe zeny su nepoučitelne....stači čita niektore prispevky...napr. jedneho muža debila mala a dalšieho si narazila....
Podotykam mam male deti....keby niečo ze si niekto myslí ze odrastene tak preto sa mi lahko radí.
@sardinka335 kazdy clovek sa uci na vlastnych chybach takze nema zmysel poucovat cez internet cudze osoby
@jeannna ak to bolo mierene na mna tak moja mila ziadny rodinny prislusnik mi nepomahal, zijeme v byte s priatelom a dietatom..vsetko si platime my bez toho aby mi rodicia financne pomahali.. otec mi plati jedine vyzivne na mna a to je cely moj prijem s rodicovskym a ano moje dieta je spokojne neviem ako to vase..
@sophieeee Mudry sa praveze uci na cudzich chybach, blbec na vlastnych, povedal niekto mudry, uz neviem kto.. Sama som sa bohuzial vacsinou ucila na vlastnych, nikdy som sa na dokonalu nehrala.
Co sa tyka poucovania - toto je forum, kde sa vyjadruju nazory, to, co nazyvas ty poucovanim je kriticky nazor. Asi by sme nechceli aby kazdy na vsetko pritakaval, to by potom toto forum stratilo zmysel a zivot asi tiez....
@mircalla no nehovorte mi ze ste sa stale zachovali tak ako vam radil niekto iny.. kazdy ma vlastny instinkt.. to ako ked vam niekto keca do vychovy a aj to urobite po svojom.. a smutne je ze kazde forum (aj ked zacina uplne nevinne) sa stale zvrtne a zacnu sa tam zeny vysmievat,kritizovat,sudit,porovnavat dokonca si nadavat. O com tie fora su? Viete ako to nakoniec cele dopadne? Ze sa tu kazdy bude bat napisat! Uz dlhsiu dobu si vsimam par osob ktore pisu pomaly pod kazde forum skarede veci a zaujimave ze s nikym nikdy nesuhlasia.. aa dalsia zaujimavost ze oni sami nikdy ziadne forum nezalozili len tu sliedia a potom sa tu pridu pohadat
@alchemilkazltozelena - ja súhlasím s Tvojím odľahčujúcim príspevkom, a myslím, že všetky matky si to o svojich dcérach myslia tiež, ale problém je, že realita je, bohužiaľ, iná. A vždy aj bola, nie je to problém len dnešnej doby, to tu bolo vždy, len nebol internet, tak sa to tak nešírilo ako dnes.
A tak to aj bude. A asi sa s tým ani nedá nič robiť, lebo ideálny stav nikdy nenastane, bohužiaľ.
Každý si môžme riešiť svoje deti, snažiť sa ich vychovať čo najlepšie, aby sami svojím rozumom zhodnotili situácie, aby pochopili, že z akéhokoľvek pohlavného styku tu JE MOŽNOSŤ splodenia dieťaťa a v mladom veku "deti" nie sú pripravené sa o to dieťa plnohodnotne postarať a jediná cesta, ako sa tomu vyhnúť, je nemať pohlavný styk dovtedy, kým človek nie je schopný prijať potenciálne dieťa - to je jediná 100% ochrana (nielen pred tehotenstvami mladistvých dokonca keby takto uvažoval každý, tak možno by bolo aj menej nechcených detí všeobecne). A na základe toho by tie deti mali zodpovedne pristupovať k sexu. Ale to je len pekná teória, prax je, bohužiaľ, iná....
Ja som mala napr. spoluziačku, ktorá išla s dcerou na gynekologiu pre recept na antiku....a dokonca raz som sama stretla na gynde mamu s dcerou a kedze tam bolo všetko počuť tak detto pytala pre dceru HAK...nemam na to nejaky vyhraneny nazor...uvidim čo a ako ked moje dcery budu v tomto veku ale dotyčna spoluziačky razila teoriu ze radšej hak ako tehotenstvo..a ked uz ma aj frajera tak neni o čom.
@sardinka335 Ja osobne si myslim, ze treba mladych hlavne naucit, ze kazdy sex zo sebou nesie riziko tehotenstva. Jasne, mame kondomy, tabletky pred aj po a vsetko mozne, a sanca ze to zlyha, nie je velmi velka, ale nejaka je. Lebo aspon ja osobne mam pocit, ze si deti a mladi myslia, ze sak aj tak sa nic nemoze stat, tak preco by sa spolu nevyspali. Risknu to raz, druhykrat, zvyknu si, ze sa nikdy nic stat nestalo, potom nemaju kondom alebo co a si povedia, ze sak co, ked budu raz bez ochrany, nic sa nestane. No a ono sa niekedy zial stane. Obcas sa stane aj napriek antikoncepcii, aj ked to je uz riadna smola, ale aj s tym treba ratat.
@sardinka335 - no tak ja mám kamošku (alebo teda známu), ktorá je odo mňa o 3 roky mladšia. A to dievča už v tej dobe, keď ja som mala 17, malo "vážneho frajera", mala vtedy 14 rokov, "chodila" s ním niečo cez rok! a v tých 14 si šla s mamou po HAK. Oni obaja boli tanečníci (inak chodili spolu dosť dlho, neviem, či aj 10 rokov nie), bola to vlastne naj kamoška sestry mojej kamošky, my sme sa tak viac stretávali, tak sme to vtedy medzi babami rozoberali už, nám sa to zdalo ako nenormálne, a to sme mali 17, bolo to v 90-tych rokoch. Ale aj keby ste ju vtedy porovnali s rovesníkmi, ona bola oproti nim aj výzorovo veľmi vyspelá, malá veľké prsia a dosť že ženskú postavu (to asi aj tie hormóny robili svoje, lebo predtým bola taká skôr útla), a maľovala sa dosť výrazne, proste málokto by jej hádal 14. Inak ona tu HAK berie vraj doteraz, má takmer 34 - čiže 20 rokov sa cpe hormónmi. Neviem veru, či zrovna toto je tá cesta...
@katrinka8 HAK je pohodlna, ale ked si o tom clovek nastuduje trochu viac z normalnych nezaujatych zdrojov... Vsetko chceme bio, ziadne ibalginy ani ine lieky, len bylinky a prirodna medicina, ale HAK je v pohode...
@katrinka8 ty na to,že máš údajne dve deti si naozaj myslením na 15 rokov,ako zakladateľka,nepotrbeujem sa s niekým doťahovať o kravinách a veciach typu ľwikipedia povedala.ty ani nevieš,čo znamená,keď niekto povie niečo ironicky a nadnesene a ideš ma poúčať o tom,kedy skončila vojna a aké zriadenie bolo.moja zlatá,v roku 1848 nepadlo nevoľníctvo,ale poddanstvo,čo je niečo úplne celkom iné ( ale samozrejme to nemôže laik pochopiť,ako si ty ),a aké zriadenie ty mudrc bolo teda v 20.storočí ?:D demokracia ?:D:D:D alebo aristokracia ? po zániku poddanstva boli tzv.veľkostatky,majere,ktoré ale boli praticky to isté,čo feudalizmus,a pamstvá,len sa to nevolalo feudalizmus,ale to isté to pre ľud znamenalo. to isté ohľadom pôdy a tak. takže prosím ťa,nepoúčaj ma,oki ?🙂 áno,formálne sa to už nenazýval feudalizmus,ale bolo to v podstate to isté.keď sa nevyznáš do problematiky,tak nerob zo seba pani múdru. a viac na mňa už nereaguj,nepotrebujem riešit také bláboly,toto bolo len pre info,aby si si nemyslela také bludy a nie vždy verila wikipédii
@vydrnik prepac ale nerozumiem co pises
@cervenaruza123 keby som pred rokmi vedela co sposobuje HAK nikdy by som ju nebrala veru
@cervenaruza123 - presne tak, len, bohužiaľ, práve tá nešťastná realita... ☹
@marisola nemusíš mi tu písať traktáty o feudalizme, ja v tom mám jasno, narozdiel od Teba. História je odbor, ktorý je založený na presnej terminológii. A bola si to Ty, kto sa tu chválil jej ovládaním a poukazovala si Ty na to, že iná diskutujúca (mimochodom so správnymi faktami) ju neovláda. Ak by si presne čítala, čo som napísala, písala som o tzv. druhom nevoľníctve, čo je regulérny historický pojem daného zriadenia, ktoré bolo v tej dobe. A nie, nebola tu hneď demokracia, po feudalizme postupne nastúpil kapitalizmus. Neviem či to je smiešne, smiešne je skôr to, prečo to tu potrebuješ riešiť.
Podstata toho celého je, že v tej dobe spred tých 100 rokov, o ktorej hovoríš, že nebudeme porovnávať feudalizmus so súčasnosťou, bolo celkom bežné to, že dievčatá sa vo veku 16 rokov vydávali a rodili. A nebolo to nezvyčajné dokonca ani v 50 rokoch minulého storočia. Čo, samozrejme, neznamená, že to vždy pre ne bolo prínosné a dobré (hoci možno v merítku tej doby to bolo pre ne výhodné - takéto veci sa porovnávať ani nedajú), ale neobvyklé to rozhodne nebolo. Vtedy z toho akurát nerobil nikto takú "vedu" ako dnes. Dnes je, samozrejme, úplne iná doba, ale zase hľadať v takomto jave nejakú extrémnu senzáciu alebo dokonca prvky hororu pre dané dievča či rodinu mi pripadá trochu dosť pritiahnuté za vlasy. Je to neuvážené, nezodpovedné, spôsobuje to ťažkosti a komplikácie (s ohľadom na dnešnú dobu), ale nie je to bezýchodisková situácia a dá sa to riešiť a aj s tým žiť. ,
Pre porovnanie, moja stará mama sa narodila v r. 1925, vydávala sa v r. 1951 - mala 26 rokov a na tú dobu už bola považovaná za starú. Študovala však na vysokej škole. Naopak, jej suseda - kamarátka, sa narodila približne v tom istom roku, boli rovesníčky, a vydávala sa ako 16-ročná a o rok na to už vozila v kočiari svoju prvú dcéru. Nemusela sa vydávať preto, že bola tehotná - najprv sa vydala, potom sa im narodilo dieťa. Potom sa takisto skoro vydala aj jej sestra. Naproti tomu moja stará mama ešte len"drala školské lavice" a problémy jej susedy jej boli na míle vzdialené. Len štatisticky z celej ulice približne rovnako starých detí bola len moja stará mama a jej brat tí, čo študovali. Väčšina bola najneskôr po stredných školách už povydávaná, poženená s deťmi.
A keby sme šli do neskoršej doby, ani v tých 660-70-tych rokoch nebolo nič čudné, že po strednej škole sa ľudia brali, to len teraz je trend, že každý ide na výšku, tak sa hranica posúva a 18-19-ročné tehule sú skôr výnimkou. Kedysi, a nie tak dávno, to bolo úplne iné.
@katrinka8 preboha hádam nechceš porovnávať 50te roky a dnešnú dobu....je to úuuplne ale úplne iná doba...doba ide dopredu míľovými krokmi takže tvoja stará mama a dnešné ženy to je úplne mimo čo tu porovnávaš
@katrinka8 vtedy mohli rodiť 16 ročné, ľudia boli jednoduchí a nemali prístup k informáciám, školu išiel študovať málokto, dnes 16 ročné dievča má možnosť sa chrániť, pokiaľ nedokončí školu, je pre ďalší život stratená, výdavky na život sú stokrát vyššie ako vtedy...čiže tľapkať sa tu po pleciach že je to ok a ešte ju v tom podporovať je naivné
Presne som cakala, ze sa sem zletia zeny, co mali deti velmi skoro a budu tu utocit do ostatnych, starsich, ale to, ze tu niekto napise, ze vlastne HAK je zlo, to som necakala, cize ak to cita nejaka pubertiacka,vdaka vam, benevolentnym osobam moze nadobudnut pocit, ze otehotniet v 16,17 je vlastne super, co ste tu vsetky spadli z jablone? Treba podporovat aby deti mali deti? To fakt? Bez zazemia, ved rodina sa postara? Ja si musim fakt tukat na celo nad niektorymi nazormi
@baaambulkaa - áno, hovorím s ohľadom na dobu 😉 Po pleci ju nik netľapká, to som si nevšimla, len tvrdíme, že to nie je nič výnimočné ani raritné a nie je to ani tragédia.
Tragédia je, keby jej matke niekto povedal, že má leukémiu v poslednom štádiu alebo by jej zavolali z polície, že jej dcéra leží mŕtva v havarovanom aute. To sú tragédie, nie tehotenstvo.
Apropo, nie je paradoxné a čudné, že na mamičkovskom fóre jej matky, snažilky a tehule vyčítajú, že sa na to dieťa teší? Veď to je to najlepšie, čo momentálne pre to bábätko môže urobiť. Či mu má azda každý deň opakovať, že ho nenávidí a nechce? Čo sa stalo sa neodstane, jej radosť je na mieste. Rodí sa v nej nový život, napriek tomu, že ten svoj si veľmi skomplikovala, a to je dôvod na radosť. Nielen pre ňu, ale hlavne pre to bábätko. To bábätko je chcené,, milované, hoci neplánované.
Či by bolo lepšie, keby ju našli s podrezanými žilami, lebo ju rodičia z domu vyhodili alebo našli krvavé telíčko v záchode?
@katrinka8 som zvedava aky bude mat to babatko zivot v dnesnej tazkej dobe
Dievcata stavila som sa ze sa budete "kusat"do nedele takze ma neskkamte🙂🙂🙂🙂 chcem vyhrat .Odmena bude sladka DAKUJEM
@alchemilkazltozelena - bude ho mať taký, aký mu ho rodičia pripravia. Možno bude mať ťažký štart do života, ale ak dokáže využiť možnosti, ktoré mu dnešná doba ponúka, môže to zvládnuť rovnako ako aj iné deti. Najmä, ak bude mať podporu rodiny. To, že je niečo ťažké, neznamená, že to je nemožné. Je to len uhol pohľadu.
@baaambulkaa - 50-te roky som porovnávala preto, že tu bolo predtým tvrdené, že pred 100 rokmi to tak bolo, ale potom nie. To som chcela vyvrátiť, že tá "iná" doba tu vôbec nie je tak dlho, a že to vôbec nie je také nezvyčajné, ani vtedy. Je to rovnaké, len teraz sa o tom jednak viac hovorí, lebo internet atď., a jednak to, že vtedy sa to inak bralo ako sa to berie teraz. Proste vždy tu boli aj budú mladučké tehule, to je fakt. Je iba uhlom pohľadu, ako sa na ne "doba" pozerá 😉
Nevidim na tom absolutne nič zle pripada my to tu ako vo vešteckej kabinke sama SYBILA,TEODORA ....vlastne už polovica z vas vie ako to dopadne 🙂takže už mate každa s negativnym nazorom už naštudovany aj svoj život vy viete vlastne aj čo bude zajtra? WAU mat take schopnosti....no podla mna by ste si každa mala od nej vypytať aspon nejaky cent za predpoved(že vraj sa to tak robi) no nič život všetko piše nikto ti tu nepovie nič normalne netvrdim že ja ano ale možno nakoniec dopadneš ešte lepšie než hociktora zatrpknuta žena DOSPELA aver že poznam pripady ktory sa dostali aj bez školy ovela dalej než tí čo do nej chodili všetko je len o šikovnosti a o konexiach to že sme raz hore a potom zas dole to sa stava aj 50tnikom s 30 ročnymi skusenosťami čas všetko ukaže nedaj sa znechutit nevysexovanymi ženami teraz si uživaj seba a každy pohyb ktory budeš čoskoro citiť prajem veeeeeľa zdravia to potrebujete 🙂a ked bude to , tak pride všetko a ver že všetko zle je na niečo dobre 😉 držte sa
@silvitita bude citit pohyby a jest co bude? Z coho budu zit, rodicia ich budu zivit? Tvoj prispevok je len dalsi blby do zbierky a to s tou skolou si tiez zabila, mlada nema ani 1. Rocnik ukonceny, je to stena, tak netrep ze skola nie je dolezita, take dristy si nechaj pre nejakych dementov lebo podla teba by potom asi nikto nechodil do skoly lebo je to nepotrebne...a ked pozeram na tvoj pravopis mam pocit ze ani ty si do tej skoly nejako casto nechodila..
Ked otehotnie dievca v 16 a povie, ze partnera a jeho rodinu pozna, ved maju uz 3 roky vztah, mi pride cez Kosice a nemyslim, ze je to nedostatkom sexu 😀
A na margo toho, ze studovat netreba, lebo su v kurze ine "kvality" ako konexie a "sikovnost" len dodam, ze tak to v nasom state aj vyzera ....
A dievcinke sebavedomie rozhodne nechyba, moze rozdavat 🙂 za to a za mnoho ineho moze byt rodicom ozaj vdacna.
@silvinkabb napisala som to jane,ked nechapes je to tvoj problem,stava sa ze temy su vymyslene a nielen na MK,decka pisu hluposti pytaju rady,skus si niekedy precitat nektore temy a bude ti jasne co je pravda a co vymyslene

suhlasim s vami