icon

Mám 16 a som tehotná

jasmin189
4. feb 2016

Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂

lucia20
6. feb 2016

@alchemilkazltozelena ja len oci pucim ako sa za par mesiacov zmenilo tvoje vyjadrovanie. Tolko mesiacov sme si pisali a vzdy milucka, slusna a tu??? No cumi jak pero z gauca. Kto vie, co sa skryvalo realne za tvojimi prispevkami, ked si si dlhe mesiace pisala so stenatok, co kedysi roztahogalo nohy v 18tich zatial co malo sediet v skole.... a teda aj ja som prizivnicka statu s mojimi detmi? A ani ja si nic nezasluzim? A ani ja som zarucene nedokoncila skolu s dvoma detmi? Ani ja nemam vlastne byvanie? A moje deti zivi stat a rodina? Ja si ich nezivim? A aj mne zdrhol ten soplak, co bol len o tri roky starsi??? No uprimne som v soku.

Mile moralistky.... ano, otehotnela som skor ako dospele a financne zabepecene zeny.... moja cesta bola mozno tazsia, ale cudujte sa kolko chcete.... hoci som rodila ako 19nast rocna, nikto mi nic nedal.... nikto sa mi o deti nestaral zatial co ja som bola vonku zurovat....nikto mi kazdy mesiac nepride a nepovie, na tu mas prachy a ziv deti. Zivim ich sama a ziadne trpke prebudenie neprislo ani po rokoch. A mala by som to dieta v 19nastich znovu..... som rada, ze stojim na strane tych co mali deti ako nastrocne a nie ako ...... ale radsej nic.

alchemilkazltozelena
6. feb 2016

@lucia20 ja som nic na teba nepisala takze neviem o com tocis..moje vyjadrovanie sa nezmenilo a keby aj, tak asi na to mam dovod..

00bubka00
6. feb 2016

@lucia20 19 r je este v pohode super vek ale 16 to je uz trosku horšie , ved si chúda ani neužije zábavu , no vlastne ved v 30 môže chodiť s dieťaťom sa baviť 😀

katrinka8
6. feb 2016

@marisola - veď ja tiež netvrdím, že je to dobou, že je íná a pod. Len vravím, že to nie je nejaká extra výnimka, že tak, ako sa to dialo kedysi (a kedysi oveľa, oveľa viac, dokonca to bolo v určitom období považované za bežné), tak sa to deje aj dnes, a aj sa to diať bude. Mladé tehule proste vždy boli aj budú. Len dnes sa na ne inak spoločnosť díva, ale nedá sa paušálne povedať a predpovedať, ako sa budú chovať ako matky. Môžu sa k materstvu postaviť aj ony zodpovedne (s ohľadom na podmienky, ktoré majú). Ale aj nemusia. My zakladateľku nepoznáme, nedá sa povedať na základe pár príspevkov, aká bude, aká bude jej budúcnosť.
A fakt je, že tehotenstvo a materstvo ženu nesmierne menia, to je taký obrat o 180 stupňov v živote, že ono vlastne aj taká "žaba mladá" môže tak dospieť naraz, že až. A sú aj typy báb, ktoré sú vyslovene materské typy. Proste že "túžia po deťoch" - aj keď reálne možno netušia, čo to všetko obnáša, ale jednoducho to majú niekde v sebe zakorenené - tak pudovo, alebo ako to nazvať. Preto súdiť zakladateľku témy bez toho, aby sme ju poznali, mi príde naozaj kruté.
Inak je zvláštne, ako sa doba mení, ja keď som mala cca 12 rokov, tak sme s kamoškami vozili všetky susedovie deti vonku, mamy nám zverili ročné, dvojročné deti v kočíku na hodinu-dve. Pamätám, že sme chodili von aj s 3 a 4-ročnými sestrami. A to sme neboli jediné, kedysi to na sídliskách fungovalo. Teraz si ja nevieme predstaviť, že by sme ročné dieťa zverili 12-ročným cudzím deťom od susedov na dve hodiny. A nevieme si predstaviť, že by 17-ročná baba bola schopná sa postarať o vlastné dieťa.
Všeobecne sa teraz nad touto témou zamýšľam, a ešte mi napadlo, že vlastne akí sme všetci v dnešnej dobe "rozpačmaní", a zároveň sa nám preto aj horšie žije asi. Kedysi sa žilo oveľa viac "komunitne", ľudia si navzájom pomáhali, ženy v rodine si vzájomne pomáhali, aj žili viac spolu, strážili si deti, kým muži boli v práci alebo aj napr. počas vojny na vojne. Teraz sa žije veľmi oddelene, každý len sám pre seba. Čítala som kopec osudov ľudí počas vojny, to sú nesmierne tragédie, keď rodičia museli pozerať, ako im umierajú deti hladom alebo chorobami, alebo im ich vlečú do plynových komôr, skrývajú sa... Dokonca som čítala príbehy 3 žien, ktoré porodili v koncentračnom tábore tesne pred oslobodením. Nemali ani 45 kg, prežili transporty smrti, boli choré, podvýživené, nemali nič, absolútne nič, len holý život a deti pod srdcom, samé boli na pokraji smrti. A predsa dali život. Všetky detičky to prežili. A tu sa hrozíme nad 16-ročnou zdravou tehuľou, ktorá má podporu rodiny (frajera neviem, ale myslím, že rodina pri nej stáť bude isto), má kde bývať, má nejaké zázemie. Nie, nie je to tragédia. Je to len komplikácia. Ale dá sa to vyriešiť a neznamená to, že v živote nič nedosiahne.
Proste ako vravím, mne práve také osudy, rozprávanie o tom, ako sa žilo naozaj, reálne veľmi ťažko, na dnešné pomery priam neznesiteľne a nepredstaviteľne, to všetko mi dáva úplne iný pohľad na život.

katrinka8
6. feb 2016

@marisola - možno keď zbadala, ako sa do nej baby púšťajú, radšej odišla. Alebo veď vlastne jej poradili, čo sa pýtala, tak nepotrebuje sa vyjadrovať. Ona chcela praktické veci okolo úradov a pod. vedieť (a to tu povedané bolo), nie náš názor na jej tehotenstvo. Nemuselo to byť vymyslené.

lucia20
6. feb 2016

@alchemilkazltozelena no ocividne to dovod ma. lebo takuto nasranu a zatrpknutu na cely svet ta nepoznam.

@00bubka00 ale tiez som splnala tu cast, ze som v 18tich roztahovala nohy a valala sa v posteli..... je to smiesne ako sa tu niektore spravaju. svate.... priam vykupane v svatenej vode.

ano, 16 je skoro... ale je tu zbytocne moralizovat, ci mala alebo nemala.... neni to ich vec. caka dieta a to je fakt.

ja som na ziadne diskoteky nechodila... a tak cakam, kym starsie dosiahnu isty vek a budeme chodit spolu. 😀 😀 😀 😀

lissbeth
6. feb 2016

zase zatrpknute piXe co cakali so sexom az do 30tky riesia nieco uplne mimo temu, priblble moralizovanie je uz trochu dost zbytocne, nepytala sa na sexualnu vychovu........... mesiac pred 18tkou nam praskla sprcka a bolo, zial som sa rozhodla ako som sa rozhodla to by som asi nebola teraz tam kde, a s kym, som.
@jasmin189 tebe blahozelam, budes to mat naozaj velmi tazke, aj opletaciek so sudom, lebo si mlada a v tom veku streba odzit nieco uplne ine, ale s podporou a pomocou rodiny to urcite zvladnes 😉

alchemilkazltozelena
7. feb 2016

@lucia20 som emotivny clovek a dost ma vytocila tato tema preto som tak reagovala ako som reagovala..nedavam si servitku pred usta proste som rovno napisala co si myslim o tejto problematike..a tak ako uz tu niekto pisal, ty si nemala 16, to je sakramentsky rozdiel, v 19 stat sa mamou nie je porovnatelne so 16tkou ktora sa vlaci od 13ich s niekym a vobec ju netankuje ze ked uz ma taku obrovsku potrebu sexovat tak ze sa ma aspon chranit..a mlady takisto, to mu vobec netrklo v hlave ze moze otehotniet? Nezodpovedni obaja, nehovoriac o tom ze 19 rocny chlapec ma rozum a spravanie na 15, to snad vsetky dobre vieme, ze chlapi su pozadu..

jeannna
7. feb 2016

Baby, uz je to tu mlatenie prazdnej slamy, kaslite na to, sup sup radsej sa postavit k hrncom a nieco dobre ukuchtit a potom sa ist von vyventilovat.

leslyelee
7. feb 2016

@alchemilkazltozelena Inak otvorene ti poviem. Áno, možno zakladatelka témy tehotenstvo neplánovala, ale je veľa slobodných mamičiek ktoré sa to buď hanbia alebo boja povedať, že dieťatko plánovali. Ja som mala tak isto iba 16 rokov a priateľ 19 a dobre sme vedeli čo sme robili a aké následky to môže mať ten nás nechráneny pohlavný styk. Áno bola som mladá hlúpa, no nikto nikdy nemal istotu, že aj "dospelá" žena musí byť múdra, naraziť na toho pravého s ktorým keď počne dieťa z lásky a rozhodnú sa spolu vychovať, že bude deťom príkladom. Žiadna žena nemá istotu že bude schopná finančne UŽ s manželom zabezpečiť rodinu a všetko okolo toho.( alebo vlastne nikde není napísane koľko financii treba mať nachystaných vopred pre dieťa. Dá sa žiť aj skromnejšie a v dobrých podmienkach) Vlastne nikdy nikto ti nepovie ani nedá garanciu kedy je správny čas mať dieťa, v ktorom veku za akých okolností.... Priateľa som mala stáleho a veľmi sme sa lúbili, naše dieťa je počaté z čistej lásky. ( aj keď sme samozrejme nedúfali, že sa to podarí tak skoro) Nie preto, že by sme obaja boli zo zlej rodiny, práve naopak. Napríklad ja osobne som sa s deťmi stretávala každodenne nakoľko moja mamina robila už vtedy a robí ešte doteraz profi mamu a starala sa o novorodeniatka ktoré matky nechali v pôrodnici alebo podobné prípady. Keď som zistila, že čakáme nemala som ani z ďaleka takú podporu ako túto zakladatelka, bola som na to sama a sama som sa musela rozhodovať o život mojej dcéry. Nikto si to nevedel predstaviť aké to bude, čo škola aká budúcnosť, bývanie atď. Presne tieto veci čo rieši zakladateľka, či budem mať aspoň nejaké peniaze aby som mohla vyžiť s tým bábom. No ja hneď som vedela, že si babätko nechám aj napriek všetkym nástraham čo na nás v živote budú striehnuť. Skôr som si ani v zlom sne nevedela predstaviť, čo by som robila ak by som mala dať na slová okolia a bábo si dať vziať a denne pozerať na tie malé telíčka a premýšlať " aké by to bolo alebo ako by vyzeralo to moje". Nikdy som nelutovala ani neolutujem, nepotrebovala som chodiť po diskotékach a užívať si ani po dovolenkách alebo neviem čo užívať. Som šťastná matka čoskoro troch detí, doteraz sa stretávam aj s negatívnimi názormi, zvykla som si a popravde ani ma to nezaujíma lebo je to môj život a každý nech si robí ako sám uzná za vhodné. Však každý si je strojcom svojho šťastia/ nešťastia. Nemám dokončenú školu, čiže nemám pre deti zabezpečenú nejakú extra budúcnosť ale som rada že žijú v harmonickej rodine. Moje deti majú všetko čo potrebujú a nič im nechýba, hlavne majú milujúcu rodinu. Neviem si predstaviť život bez nich, je to to najkrajšie a najlepšie čo ma mohlo v mojom živote a v mladom veku stretnúť, lebo to ma spravilo ozajstným človekom. Človekom zodpovedným a s veľkým srdcom a všetko tak náhle skoro, keď možno iné ženy alebo dievčatá v mojom veku teraz lietajú po diskotékach a "roztahuju nohy" kade tade... Ja som vyrastala a aj som zo slušnej rodiny a nebolo to ani následkom toho že by som nebola poučená čo sa môže stať "AK". Vychovaná som bola tak, že ak si aj niečo myslím, vyjadrím sa tak aby som druhým neublížila. Vždy sa snažím pochopiť aj tú druhú stranu. Predstaviť si aké by to bolo keby som ja na jej/jeho mieste. Koľko krát keď tu niečo na MK vidím tak rada by som reagovala aj negatívne ak si myslím svoje ale radšej si fakt len pomyslím a preklikám ďalej. 😉 A život ide ďalej. Netreba hneď odsudzovať mladé mamy. Koľko krát sú rozumnejšie ako tie staršie a veru aj zodpovednejšie. Toť môj názor. Neber v zlom že som označila priamo teba, snaď sa ťa to nedotklo. Samozrejme som zachytila kopec príspevkov na začiatku a preto som si dovolila reagovať teraz aj ja. 😊😊😊

marisola
7. feb 2016

@qidko máš tortu!🙂 dobru chut.:D

jana_eyre
7. feb 2016

@marisola prave som to isla pisat 😀 😀

alchemilkazltozelena
7. feb 2016

@leslyelee nevadi ze si ma oznacila lebo som prave teraz skoncila s prispievanim sem 🙂 ako pise
@jeannna je uplne zbytocne sem dalej nieco pisat..a zacinam lutovat ze som sem vobec nieco pisala

qidko
7. feb 2016

@marisola Dakujem dam si ju urobit 14.2 manzel pride 15.2. Tak si osladime Valentina🙂

DAKUJEM ze dievcata maju tolko energie pisu,pisu a pisu🙂hoci niektore by lepsie urobili keby nepisali no co uz aspon mam
tortu pekny zvysk dna

katrinka8
7. feb 2016

@qidko - máš tortu? 😀 Chcela som sem napísať len tak, aby si vyhrala, ale vidím, že netreba 😀 Hoci som nestihla čítať ešte...

oli18
7. feb 2016

@leslyelee ako si sa tu vychválila 🙂 tvoje rovesníčky majú práve správny vek na " rozťahovanie nôh", zatiaľ čo ty si s touto činnosťou začala vtedy, keď si sa radšej mala učiť. Dalo by sa veľa polemizovať o tejto téme, ale načo, " každý svojho Boha chváli". Nemyslím, že hociktorá bezstarostná rovesníčka by s tebou menila. Život je plný starosti, tak načo si ich vešať na plecia tak zavčasu?

qidko
7. feb 2016

@oli18 Co Ta caka Ta neminie

mircalla
7. feb 2016

@oli18 pokial jej to neprekaza, deti zvlada a je zodpovedna, tak nevidim problem. problem je, ked sa dotycna o deti nevie postarat. a nemam pocit, ze by sa vychvalila.

sardinka335
7. feb 2016

@mircalla tak kus nezodpovednosti tam vidim, aj ked z toho čo píše ok, zatial to zvlada....ty kks ale mat take sebavedomie. Ja mam 3 deti ake take vzdelanie a školy, nejake roky odrobene ale aj tak by som az tak spokojne nespala s nedokončenou školou. Mozno som zlá ale na kieho otca je komu tretie dieťa v 21 rokoch? OK, ved ja ho krmit nebudem...a prajem dotyčnej naozaj uprimne len to najlepšie, ale tie materske na ktorých je/bola by som využila aj na niečo ine to je idealny čas na tu maturitu...kedy ked nie teraz? Zatial maju všetko lebo je tam zrejme mužov prijem mozno rodičia pomahaju....ale vieš ako to je. Dnešná doba je neistá a byť 100%zavislá na rodičaku a mužovi lebo sama čo by mala aky prijem? So základným vzdelaním? Nič moc...ja osobne by som taketo sebavedomie chcela mat...ze si o sebe myslím ze som v 21 rokoch ,,rozumnejšia ako tie staršie,, a ,,veru zodpovednejšia,,. Do času...len čo skončí materska tak realita zobudi. Ale ako nič v zlom len konštatujem. Inak držím palce nech si taku rodinku aku ma udrží.

irusa
7. feb 2016

nič proti , no krst podstatná vec.... a čo tak smilstvo pred manželstvom ???? hmmmm 😒 😒 😒 😒 😒 keď katolík tak poriadny... ináč držím prsty, nech všetko dobre dopadne...

matricia
7. feb 2016

@leslyelee klobúk dolu, krasne si to napisala🙂

alchemilkazltozelena
7. feb 2016

@sardinka335 sice som vravela ze uz sem nebudem pisat ale musiiiim 😀 co ty vies...mozno bude mat 10 deti a bude cely zivot na materskej tak realita ju tym padom nezobudi 😀 😀

jana_eyre
7. feb 2016

@qidko mozes sa s kamaratkou stavit este o dalsiu tortu, ze sa tu bude diskutovat do pondelka.. este par jedovatych zien neprispelo 😀 😀

qidko
8. feb 2016

@jana_eyre Niektore sa velmi nudia napr:uz sa nebudem vyjadrovat a bum dalsi pychlavy prispevok,ale najviac sa mi pacilo Ked sa jedna maminka vyjadrila ze jej dcere sa to nemoze stat lebo ju dobre vychovava (nieco v takom zmysle)ja ties mam dceru a verim ze som ju dobre vychovala ale NIKDY NEHOVOR NIKDY bodaj by mala pravdu prajem jej to lebo je tazke byt matkou v takom veku no pockam 10 r.a mozno bude diskusia na temu Budem mlada babicka🙂🙂

alchemilkazltozelena
8. feb 2016

@qidko nudis sa asi ty ked sem stale chodis 😀 a mne sa najviac pacilo ako jedna maminka dookola to iste opakuje ze nikdy nehovor nikdy, napisala to viackrat, asi nevie nic lepsie vymysliet 😀 a pekny den samozrejme..a opakujem ze mne sa to nestane, ale mozno tebe, ked to tolko privolavas..tak sa uz neopakuj..nie sme primitivni aby sa take nieco stalo v nasej rodine

senta_sofia
8. feb 2016

@jasmin189 necitala som vsetko, ale budes musiet poziadat o sude o priznanie rodicovskych prav ako malolety rodic,aby si mohla ziadat o prispevky z uradu prace. Jedine ze by si stihla do cca 6 mesiacov od narodenia dietata dovrsit 18 rokov. Co sa tyka materskeho, musis mat 270 dni nemocenskeho poistenia,co uz nestihas,aj keby ta prihlasili teraz,cize budes od narodenia babatka poberat len rodicovsky prispevok.

oli18
8. feb 2016

@qidko niektoré sa nudia? Ty si za mesiac a pár dní pridala 450 príspevkov, takže kto sa nudí? 🙂 Niektoré sa ešte nezobudili a ty už píšeš 🙂

mircalla
8. feb 2016

@oli18 🙂

qidko
8. feb 2016

@alchemilkazltozelena Nato nemusis byt primitivna a dakujem ze mi nieco take prajes ja by som to prijala urcite by som najprv urobila krik ale co uz zvladli by sme to a neviem preco sa domna navazas musim Ti byt simpaticka🙂 ja son Ta nespominala ale Tebe zjavne chyba ak si nemas do koho sprtnut tak si to uzi pa PEKNY DEN🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

mircalla
8. feb 2016

@qidko Myslim, ze s tym nudenim sa to skvele trafila