Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@moni244 neviem, tak ja tam tu otazku vidim celkom jasnu
"Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako."
mozno jej mama nevedela presne na otazky odpovedat, nevie ako to vygooglit, alebo je proste doma sama a zamysla sa nad buducnostou, mama je v praci a tak sa spytala na nete.. moznosti je vela..
Neda sa mi nereagovat.....nehovorim, ze otehotniet v 16-tich je raj, ale vzdy lepsie ako po tridsiatke vyplakavat na MK, ze mate zazemie a jedine co Vam chyba ku stastiu je dieta....a potom sledovat neviditelne palicky na testoch, merania bazalnej teploty a podobne, aby ste presvedcili svoje telo, ze ste mlade...... A vobec, vztah stroskotat moze ci mate 16 alebo 35.
PS: drzim palce zakladatelke tejto temy.
@sardinka335 tak musím uznať, že u nás mal aspon manžel také priority, je odomna o osem rokov starší 😀 😀 😀 čiže to až tak neprekážalo 🙂 🙂 a tajne dúfam, že moje deti budú po manželovi , aspon v puberte 😀 on bol taký knihomoľ tichý slušný :D :D
@janka_h147 Ok, ja som nešmírovala po profiloch ako poniektoré 😀 , takže som si jej vek nevydedukovala. Ale ako som sa dočítala, tak to pekne sedí, pretože má Bc. titul a je jasné, že v pohode sa to dalo stíhať externe popri jednom dieťati. Ja som skončila VŠ s troma deťmi a to nie externým spôsobom, ale denné štúdium (podotýkam zvládli sme to bez pomoci rodiny, opatrovateliek,... len sami s manželom). Všetko sa dá, len treba chcieť.
@0silvia0 u nás sa to stalo mojej sestre, do tej psychickej puberty prišla v 20ke a všetkým kvalitne lezie na nervy ako správny pubertiak 😀 😀
@calais budu tu mudrovat ake sme zle a neslusne voci nej a najdes milion tem, kde prave ony osocuju ostatne prispievatelky a hraju sa na najsuper matky a zeny na svete...a tu budu vystupovat ako svätice
@vika35 aspon ty si jej odpisala na to co sa pytala a nesudila ju.
@calais Áno, písala, že rodila v 17-tich, ale nepísala koľko rokov má jej prvorodené dieťa a ja nie som ten typ, ktorý "šmíruje" po profiloch 😀 ako niekto, aby som hľadala dôvody ako do niekoho "rypnúť" stoj čo stoj. Je smutné, že toľko energie venuješ snorením informácií o iných.
@rawmamka nehnevaj sa na mňa, ja ťa nechcem ponižovať, neviem, čo presne si vyštudovala na dennom štúdiu s malým dieťaťom, ale nepíšeš to tu, a ja ťa chcem iba uviesť na správnu mieru. Je rozdiel študovať medicínu alebo drieť právo a tzv. študovať sociálnu prácu. Pri všetkej úcte k dobrým sociálnym pracovníkom.
@denyadodo ano pytat sa ake prispevky moze dostat...nic by som jej nedala...ci moze decko krstit, tak ked sa to vala v posteliach bohvie od kolkych, tak nech sa nehra na pani veriacu sväticu...
@genialitka akoby si mi citala myslienky 🙂
@petrushka16 toto o tych socialnych pracovnikoch patrilo prosim k comu?
@petrushka16 jasne ze nevystudovali nic svetoborne, ale dalsia socialna pracovnicka alebo andragogicka do partie....sorry
@petrushka16 Nie nebola to sociálna práca a ani nič podobné😉 , ale jeden zaujímavý odbor na UK BA. A predstav si, že na manželákoch vo vedľajšej izbe bývala študentka medicíny - matka malého synčeka 🙂.
@spuntikmathiasko 🙂 tak nastastie to nieje moja dcera, tak mi neprislucha ju sudit. ale ak by moja o 4 roky dosla domov, ze mami ruka hore som v tom, tak taku hubovu by schytala a mozno aj za ucho. al epotom by som si ju vyobimala a urcite by sme to zvladli 🙂
precitala som len par prispevkov, ale musim sa smiat. v 6 rokoch sa nam zdaju deti nezrele, aby mohli ist do skoly, v 16 ledva opustia brany ZŠ a ono je to vlastne super hyper, ze 16 rocna je tehotna, nie? sak este chvilu takto a budu nam rodit dievcence na zakladke a my ioch budeme predsa chvalit, lebo sme empaticke, lebo doba sa pohla a ja neviem co. doba sa pohla kam, mile damy? tam, ako kazdej vyhovuje?
to ako sa moze stat, ze jedna velka krestanka /usudzujem podla toho, ze je pre nu podstatny krst/ ma vobec sex pred svadbou? ze vobec take nieco sa stane? o tom sa uz nekaze v kostole ci co? alebo je to tak, ze trtkam s raodstou od siedmej triedy a ked sa stane, sak farál pokrscí, zmyje šecky hríchy a šecko je ókej ólrajt? ja normalne ziram.
nie, rodit v 16 nebolo normalne ani v generacii nasich matiek, ani v nasej a neni to normalne ani teraz. 16 rocne decko sa ma ucit, zabavat sa primerane veku, pripravovat sa na buduce povolanie na strednej skole, aby z neho bol zodpovedny clovek, ktory ked si zalozi rodinu, tak ju bude vediet zivit.
kde ty, dievca, mas istotu, ze ten tvoj sa vrati? on sa nemusi vratit. aj to je realita. prilis rychlo sa spakoval a zdrhol, nie? preco tam nesiel uz predtym? a preco automaticky ocakavas pomoc od rodicov? sak sa postaraju? sak pomozu? sak poplatia? sak dostavaju, zrekonstruuju? vies, preto zeny rodia dospele, ked su sebestacne a vedia za kazdych okolnosti uzivit dieta. ved ty vo svojom veku si ani neskrtnes, co sa tyka pravnickych zalezitosti. uvedomujes si to? pre kristove rany.
zmyslanie 16 rocnej a vobec ma to neprekvapuje.
Ja ozaj rada poradim atd...a snazim sa inak vzit do situacie,ze mam 16 a som tehotna.posledne,co by ma napadlo by bolo pisat opis mojej situacie veselym stylom na forum,asi by som bola plna obav a stresu v 16. Ak uz by som chcela odpovede na prakticke otazky,tak by som bola maximalne strucna.asi preto som dost tejto teme nedoverciva...
@rawmamka mila rawmamka, poradim ti jednu fintu, som tu na koniku len velmi kratko, ale len ked prilozis pc mys na ikonku tej ktorej mamicky, tak ti vyskoci profil, ani klikat nemusis, ani snorit, ani nic podobne, a vobec som ani ziadne usilie nemusia vynalozit, ale to fakt staci porozumenie rawmamka, porozumenie 😀
Sama som sa inak nad týmto zamýšľala už dávnejšie, keďže mám dcéru. Čo by som robila, keby sa to stalo jej. Viem, že by som ju určite maximálne podporovala, a pomáhala jej, ale musela by si uvedomiť, že si musí dokončiť nejakú slušnú školu a pracovať a starať sa. Ale bolo by mi to veľmi ľúto, že nebude mať už nikdy tú šancu, zažiť sama svet, zabojovať niekde sama o seba, na vlastnú päsť a užiť si to, čo by mladý človek mal. A potom sa kľudný vrhnúť na plodenie detí atď.
@petrushka16 dobrych soc. pracovnikov, ktori sa tomu aj venuju je u nas ako safranu, ostatni su "len kvoli titulu"- ale taki su aj pravnici na istych, nemenovanych skolach. z celeho rocnika mozno 3, ktori to myslia vazne a zvysok len tak z pelziru, lebo tatko chcel, lebo tatko sa pozna, lebo sak co budem,. titul chcem, atd.
ale je fakt, ze socialnu pracu by dnes u nas v pohode vystudovali aj stredoskolaci 😉 tak lahka skola, ze az.
@mawka palce hore....
@genialitka musim reagovat...mam 37...10rokov sme sa snazili o babo teraz mame dvojcata ale napisat ze nieco v zmysle, ze niekto hlada neviditelne ciarky a podobne, tak to moze napisat lena len zena, ktora nikdy nemala problemy tohoto tipu....neruhaj sa prosim ta a neodsudzuj zeny, ktore nemozu otehotniet...som na to mimoriadne citliva....dakujem velmi pekne za pochopenie
keby sa to stalo mojej dcere, v prvom rade pojdem pred zrkadlo a spytam sa sama seba, kde som urobila chybu. a nasledne sa prefackam.
@calais Vidíš, mňa zaujalo skôr ako zakladateľke témy odpovedať, ako zisťovať info o diskutujúcich - a je úplne jedno, či musíš na profil kliknúť alebo stačí presunúť pc myš na profil, v tom je ten rozdiel medzi nami 😉. Tebe by neuškodilo viacej porozumenia v každej oblasti 😀, nielen v čítaní textu.

@rawmamka vieme rátat my sme nerodili v 16tich a chodili do skoly :D kedze v 17tich porodila dieta a na profile ma uvedeneho 5 rocneho syna taka tazka matika to nie je :D