Mám 19 rokov, som tehotná. Prežívam smútok, stres, zmätok
Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o svôj príbeh, je mozno ako kazdy druhy ale ja som sa rozhodla napisat, bola by som rada pre pripadne rady od vas.... Zatial dakujem.
Mám 19 rokov. Nedávno som sa dozvedela že som tehotná 5 týzden, priatela mam byvam s nim u jeho rodicov. Moja mama t vie zatial jedina o tehotenstve - ta reagovala stylom ze nemame robotu, nevieme sa postarat ani o seba, ja bohuzial nemam dokoncenu strednu skolu to je pravda..... Priatel ma podporuje aj ked vidim na nom ze nevie co bude, ma zmatok tiez..... Ked si zvazim pre a proti tak ma mrazi... Rozmysala som o interupcii, vlastne ma donutili o nej rozmyslat... ale ja sa nechcem dat a chcem bojovat a verit ze sa o dieta vieme postarat.... Znie to mozno naivne viem... ale predsa ma priate neopustil a chce sa starat, toto ma nakoplo pretoze nie kazdy frajer ostane!... Jeho rodina este o tehotenstve nevie....
Ja len skratka verim ze sa vztahy v rodine casom utrasu a budu sa tesit z dietatka somnou. Prosim poradte mam vobec rozmyslat nad potratom? ist? neist? ☹ ☹ ☹
dakujem vaaaaam paaa
@babydesire no ja uz porodit do 30-ky nestiham 😒, ale snad aspon otehotniem. Uz som fakt zufala. Ale to mam len taky den, zajtra bude lepsie 🙂. Pekny dnik. A gratulujem k babatku, nech je zdrave a spokojne 😉.
@deniska1996 Pisala si ze cast rodiny to zobrala dobre ale ze napriklad tvoja mama to stale neprekusla..nuz povedz jej ze ju chapes,ze sa boji,a ze rovnako ako ona miluje teba a boji sa o teba TY uz takto milujes svoje dietatko (jej vnucatko) a velmi sa onho bojis...priamo do oci a s citom a materskym presvedcenim jej povedz uprimne pravdu,ze aj ty sa bojis co bude a ze vies ze to nebude jednoduche a ze chapes ze ti nemoze vela pomoct,ale ze to od nej nechces,ze chces len aby ta podporila,aby milovala tvoje dieta tak ako teba,popros ju nech si zaspomina ake bolo jej tehotenstvo,ako ho prezivala,ako prezivala tvoje detstvo,,nech ti to porozprava,ako s citila... 🙂 ukaz jej ze niesi blazniva puvertiacka,co premysla na aku zurku ist, ale ze si zrala zena ktora ma v hlave a v srdci jedine - stastie tvojho dietatka... A partner? Noo,materinske city su vzdy silnejsie ako otcovske,,a zeny si skor zvyknu byt matkami ,nez muzi otcami...taky idealny vek na materstvo v dnesnej dobe je 24rokov a na otcovstvo 30rokov...muzi fozrievaju neskor (a niektory vobec),,, niektory dozreju az ked sa dieta narodi...iste ma strach a mozno mal ine plany a uvedomuje si ze touto situaciou sa vsetko meni...dolezite je aby ste obaja to dietatko chceli,strach je jedna vec vzajomnou podporou sa da prekonat,ale ak jeden z vas dieta nechce a tlmi v sebe zelanie dietata sa vzdat je to horsie...snad napatie opadne,a tiez sa zacne tesit a strach pouzije nato aby ho hnal vpred...drzim palce
Prajem Ti aby si si dieťatko obhájila ...... počkaj keď sa na teba bude po narodení usmievať 🙂 Budeš t najšťastnejšia matka na svete.
Veľmi veľmi ti držím palce. Určite to zvládneš my ženy sme silné bytosti
Ahoj, uz len to, ze priatel stoji pri tebe je velke plus, vo dvojici sa bojuje lepsie, i ked teraz mate hlavu plnu myslienok..malicke sa narodi a budete ten najstastnejsi par.
Moj manzel ma sesternicu, umrela jej mama mala 13rokov, bratia sa na nu vykaslali, otec si po pohrebe nasiel druhu a zil si svoju zamilovanost. Ona sa pretlkala, ostala tehotna, tri tyzdne pred terminom ju priatel opustil, nechal tak..hnusne, smutne, neuveritelne..porodila krasnu dokonalu zdravu Emku..ma v prenajme jednoiz byt, plati ho sama, byva sama, jej otec vnucku nevidel, je to pre nu pankhart..A vies co, ona je stastna, prestastna, ze ju ma..Otec by ju prijal iba ak by ju dala na adopciu, bratia sa jej strania..Je mi jej luto, pomaham jej s plienkami, ako viem, ako sa da. Nema nikoho iba tu malinku.
Ty mas priatela, rodicov, mamu aj svokrovcov,ktori ked sa malinke narodi budu pysni a radi, uvidis.
Drzim palce pre spravne rozhodnutie, toto je prvotny sok, ktory sa utrasie a potom to pride, to vsetko krasne okolo dietatka, jasne aj starosti, ale to by bolo prilis vsetko jednoduche, keby sme nemali starosti 🙂
Ten pribeh ohladom tej sesternice je priklad toho, ze dietatko nie je prekazka, dietatko je dar..ked sa ho teraz vzdas..o par rokov budes tuzit, chciet a priroda to zariadi tak, ze sa nebude darit roky..
@renimac Dakujem,snad uz tentokrat to dobre dopadne 🙂
Tebe drzim palce,nech sa uz podari otehotniet,,,viem ake je to zufale,pozerat na ine mladsie zeny ako tehulkuju a kocikuju..my sme nastastie nemali s otehotnenim problem ani prvy raz ani druhy, takze toto naozaj neviem ake je ked sa clovek tak dlho snazi a nic ,pre mna bola vecnost cakat aj len ten jeden mesiac ci prijde ms alebo nie,ked si nato spomeniem,boze tak predstava ze sa tak dlho nedari je fakt frustrujuca..preto vela stastia,nech uz sa zaradis do tehulkovskych skupin,uprimne ti to zelam
@babydesire dakujem, si velmi mila 🙂. Napisem, ked sa podari 😉. Drzte sa aj s babatkom.
Chcela som ti ešte napisať ak budeš mať chlapčeka môžem to poslať veľa veciciek co mam po Gabrielkovi pocitaj s mojou pomocou !!! 😉
@deniska1996 ako to u vas pokracuje?
@deniska1996 drzim palce, si statocna maminka!
Ahoj, ja som porodila v 19 rokov. Teraz mam krasnu dcerku, ktora mi uz dost pomaha s druhym dietatkom. Mala som tiez skolu, na rok som ju prerusila, potom som sa vratila a uspesne dokoncila studium. Nikdy som neolutovala to, ze som ju porodila. Je pre mna radostou, utechou.
Moja sestra v tom istom case isla na potrat... Donutil ju manzel. Ale dovolila mu to. Po tom potrate nemoze mat deti. Nevie to odpustit manzelovi, ani sebe.
@sasa1983 všetko sa deje z nejakého dôvodu... 🙂 len ho hneď neviem nájsť alebo nechápeme. ja som bola v bakalárskom ročníku, keď som otehotnela - neplánovane. v 8mom mesiaci som odštátnicovala, jasné, bez roboty, bez podpory rodiny by to nešlo (ale aj to sme museli prejsť ťažkým obdobím - muselo sa to utriasť, aj sme sa pohádali, ako to už býva...). dnes už viem, že malý je tu preto, lebo mi mal zaplniť srdce, keďže mamina 4 roky po jeho narodení zomrela na rakovinu. všetko je vždy tak, ako má byť...
@8291 môj je vďaka nej tým, kým je. bola mu akoby druhou mamou. dodnes ešte zvykne za ňou plakať a ja verím, že nikdy nezabudne... s maminou sme sa nerozprávali, o otcovi ani nevravím. hanbila som sa, keď mi rástlo brucho. potom sme sa udobrili, ja som mala vo vnútri stres a zmätok, ale darmo, mladý človek znáša tieto veci inak. aj sa ľahšie prispôsobí. ja som rada, že som ho mala "mladá", teraz mám 29 a sama sebe sa čudujem, že "som to vtedy dala". 🙂 keď mamina prišla do nemocnice a prvýkrát si vzala malého na ruky, nebolo pochýb - bola do neho. a ja viem, že ho mala najradšej ;)
bude to tazke, ale vzdy je to tazke, v kazdom veku. No ked bude mat male dva roky, budes najstastnejsia ze ho mas.
@sasa1983 victoriab ma pravdu...vsetko sa deje z nejakeho dovodu,, kazdy veri v nieco ine..ja v osud..aj to co mozme ovplyvnit je tak len preto ze to tak malo byt,lebo nielen to zle ale aj to dobre je sucastou osudu kazdeho z nas
@babydesire ok,ja sice s tym nesuhlasim,ale kazdy ma svoj nazor a pristup. Robim s ludmi,ktori dostali do osudu onkologicke ochorenie,no a neviem teda,mnohi to urcite nevnimaju ako sucast svojho osudu. Ale tak zalezi na tom,ci je to osudova laska,alebo daky osudovy problem,to potom je hned iny uhol pohladu. Som len pragmaticka. Vela veci sa da ovplyvnit,a za vela veci nemozeme,ale osudom to podla mna nebude.
@8291 Nalália je ,,darček,, (podla charakteristiky mena) aj my máme doma taký 😀
@sasa1983 verím tomu ze vela vecí sa deje z nejakeho dovodu - duchovného a dajme tomu máme aj takto porásť v zivote. Ale osobne som uz alergickááá ked človek robí evidentne stale rovnake chyby a čitam to tu na fore podchvílou, ze neplanovane otehotnela - ok moze sa stať, prečo nie, ale potom ze a o napr. 2 roky otehotnela ,,neplanovane,, znova....a niektore aj znova. PRipadne ma na figu chlap je to nezodpovedny a sebecky človek, uz X ,,kontroliek,, bliká ze to nie je partner s ktorym sa da budovať zivot a niektore aj tak bez rozmyslu sa zenu do takýchto vztahov, svadieb a ,,robenia,, detí s takymito individuami. A nie je to vobec rarita...proste nepoučitelnost niektorých ludí je neskutočná. Potom idu bedakať ako sa ,,zivot s nimi kruto zahral,, alebo ,,zivot sa s nimi nemaznal,, to su take oblubene frazy ....ale svoj podiel viny nevidia - to bol ,,zivot,,. Samozrejme su okolnosti, ktore tazko ovplyvnit, zmenit, ale vela vecí sa ovplyvnit da. Ludia budu radšej ,,hračky osudu,, ako by sa pozreli na svoj zivot realne a zhodnotili ho. Byť obeťou je niekedy ,,vyhodnejšie,,.
Baby riesite uplne iny problem, ako zakladatelka tejto temy. Rieste to cez spravy, nech ju nemetu Vase slovne prestrelky.
@sardinka335 ale tiež sa nedá donekonečna samej sebe niečo vyčítať, donekonečna sa obviňovať. darmo, človek je tvor racionálny i emocionálny, ja sa tiež skôr riadim emóciami, málokedy rozumom, niekedy sa jednoducho musí človek popáliť 10x, aby mu niektoré veci ozaj dopálili, nie každý sa dokáže hneď razantne a správne rozhodovať. 🙂
človek vždy robí tak, ako cíti, že je správne. u mňa to bol paradox, že keď som sa s bývalým teda rozišla s tým, že áno, už som pochopila, že on nie je pre mňa, zistila som, že som tehotná... nuž darmo, ešte ma vzťah s ním mal asi niečo naučiť, niečo mi dať... urobil zo mňa silnejšieho človeka, keď si predstavím, ako sme sa súdili a podobne. 🙂 s odstupom času isto aj niektoré ženy chápu, že ich rozhodnutia neboli najsprávnejšie, ale na to musí byť človek vnútorne zrelý, aby to vedel už pochopiť a pozrieť sa na to aj z inej strany. 🙂
@victoriab vieš to uz je taky alibizmus ludí, ktorí sa nechaju ,,vláčiť,, emociami a potom možno po x popaleniach ktore vooobec nemuseli byt začnu rozmýšlať lebo uz aj okolie sa často nemoze pozerat na to ako dotyčna zije a ,,husti,, do nej.
Clovek sa potom uz ani ine nemoze len pozret na to tak ze ,,ved malo to byť,, ale ono to vobec byt ani nemuselo. Samozrejme ine je ked je tam dieta...čo uz, stava sa, hlavne sa treba poučiť. Ale je smutne ze niektore maju tých detí aj 2, 3, 4 a stale sa nepoučili a rozum nikdy poriadne nezapli. Doplacaju na to potom tie deti. Lahšie zena vychova jedno dieťa ak je sama...ako 2, 3 a viac... 😖
@renimac a čo ty si tu moderátor? To že sa zeny nevedia poučiť suvisi stale z temou...študentka čo nema ani fuka ...ok, stalo sa ale nech sa z toho poučí a začne sa ku svojmu zivotu spravat zodpovednejšie napriklad uzivanim antikoncepcie.
@sardinka335 ty musis byt strasne nestastny clovek, zena.
@renimac prosím ťa....ten kto povie pravdu je hned zlý,nešťastný a neviem aký..typické ,,koníkovské,,.
@deniska1996 Ahoj, nemam cas citat vsetky prispevky, iba by som ti rada odpisala, kedze som citala ten sardinkin :D
Pravdupovediac, ja kebyze otehotniem v 19, idem na potrat. Aj ked tomu nerozumiem teraz, ked uz dieta mam a je to to najnadhernejsie, co moze byt, viem, ze by som vtedy sla, najma, kebyze o tehotentsve viem tak skoro a este to nie je cloviecik, iba bunecky. Ked sa rozhodnes ist, cim skor.
Ked sa rozhodnes neist, priprav sa, ze to bude extremne extremne tazke. Nespoliehaj sa, ze ti rodina pomoze, castokrat sa rodina zbytocne stara alebo sa spolahnes a nepomoze. Kedze si taka mlada, predpokladam, ze rodicia su este pracujuci ludia a maju dost starosti, nebudu moct prebrat za teba a za vas tie vase. Priprav sa, ze budes doma, peniazkov bude malo. Ak sa rozhodnes ist pracovat, budes musiet pracovat od nevidim do nevidim a s dietatom budes malo. vychova ti ho niekto iny a nebudete mat k sebe taky vztah a potom budes menej zvladat jeho naladicky. Z mojho pohladu zena s dietatom potrebuje mat istotu, lebo inak je v strese nielen s dietatom a tiez si citlivo berie aj vsetko ostatne. A najhorsia je na tom ta bezmocnost, ze kym je dieta male, nemozes s tym nic robit, proste musis sediet tych par rokov doma, potom ho musis dat do jasiel ci skolky, lebo musis isst do prace, aby si ho uzivila. Musis musis musis.
Ale dieta je taka mala tovaren na stastie. Urevana, narocna, pytajuca pozornost, ale isto niet vacsieho stastia. castokrat ma napadlo, ze kebyze viem, ake to je, mam dieta aj skor. Ale vzdy ma potom napadne, ze na to, aby som mohla tomu dietatu dat priestor a lasku a pozornost, ktoru potrebuje, musela som prist vo svojom zivote az sem, pretoze kym som bola mladsia, neslo to. Moja dcera vyzadovala pozornost 24/7 a na 150%. Teraz ma rok a pol a je nadherna a dobra a stale ma velmi potrebuje. A casto si uvedomujem, ze kebyze sa jej na tych 150% nevenujem, ked bola mala a casto plakala, casto myslim STALE, tak by nebola take pokojne a dobre dieta teraz.
Zas, ma mnoho vyhod mat dieta mlada. Ale musis si uvedomit, ci si pripravena robit kompromisy a absolutne sa prisposobit. Spoznavam vela mamiciek a musim povedat, ze zeny, co maju teraz okolo 30 a maju velke dieta, nie su v stave, ze "dieta uz mam velke, mozem si zariadit zivot". Myslim, ze najblizsie si budu moct podla seba zariadit zivot v 40. Vztahy nevydrzali, niektore museli odist od zleho muza, niektore muz opustil a zostali na dieta same. Nevravim, ze to musi byt vas pripad, ale treba sa na veci pozriet realne. Ale musim povedat, ze moj muz mal 23, ked som otehotnela a nemohla som najst lepsieho muza a otca pre deti.
Mam mnoho myslienok, ktore by som ti este napisala, asi nakoniec len jednu. Je to iba a jedine tvoje rozhodnutie a s tebou pojde dalej zivotom. Nenechaj sa do nicoho dotlacit, ale tiez nerozmyslaj naivne. Ak si predstavujes, ze to bude narocne, tak tu predstavu este tak zdesatnasob. Ale zas, rovnako, ako prekvapujuce je mnozstvo starosti, rovnako prekvapujuce je mnozstvo radosti, ktore ti dieta prinesie. Nikdy ta nikto nebude tak bezhranicne lubit a potrebovat, ako tvoje dieta. Ale musis zvazit aj to, ci si schopna tam pren byt.

@deniska1996 tak vidíš, že všetko bude dobré...a keď príde bábo všetci budú namäkko 🙂...mne sa bábo narodilo tiež na VŠ a všetko sme zvládli...držím palce