icon

Mám 19 rokov, som tehotná. Prežívam smútok, stres, zmätok

deniska1996
22. okt 2015

Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o svôj príbeh, je mozno ako kazdy druhy ale ja som sa rozhodla napisat, bola by som rada pre pripadne rady od vas.... Zatial dakujem.
Mám 19 rokov. Nedávno som sa dozvedela že som tehotná 5 týzden, priatela mam byvam s nim u jeho rodicov. Moja mama t vie zatial jedina o tehotenstve - ta reagovala stylom ze nemame robotu, nevieme sa postarat ani o seba, ja bohuzial nemam dokoncenu strednu skolu to je pravda..... Priatel ma podporuje aj ked vidim na nom ze nevie co bude, ma zmatok tiez..... Ked si zvazim pre a proti tak ma mrazi... Rozmysala som o interupcii, vlastne ma donutili o nej rozmyslat... ale ja sa nechcem dat a chcem bojovat a verit ze sa o dieta vieme postarat.... Znie to mozno naivne viem... ale predsa ma priate neopustil a chce sa starat, toto ma nakoplo pretoze nie kazdy frajer ostane!... Jeho rodina este o tehotenstve nevie....
Ja len skratka verim ze sa vztahy v rodine casom utrasu a budu sa tesit z dietatka somnou. Prosim poradte mam vobec rozmyslat nad potratom? ist? neist? ☹ ☹ ☹
dakujem vaaaaam paaa

victoriab
30. okt 2015

@renimac s nikým sa slovne neprestrelujem 🙂 idem sa vrátiť opäť k "pasívnemu diskutérovi" ;)

januska11
30. okt 2015

@deniska1996 milá Deniska, hlavu hore, nezúfaj, čo sa stalo už sa neodstane...osud ti rozdal takéto karty, tak musíš s nimi bojovať ako najlepšie vieš...
presne si pamätám ten deň, keď som nedostala MS a tak som si s malou dušičkou spravila tehotenský test, na ktorom boli dve hrubé čiarky... Moje plány a sny sa zrútili ako domček z kariet... Slzy v očiach a strach, že takto som si to vôbec nepredstavovala... zvládnem to? A čo môj priateľ? Síce som bola do neho zaľúbená až po uši, ale poznala som ho iba pár mesiacov....Je to ten pravý? Láska a chémia predsa nie je všetko, dôležitejšie sú oveľa iné veci... Bol pri tom, keď som si spravila test a keď videl moje slzy bol viacej zmetený než ja... Boli sme v tom spolu, ani on to takto nechcel ale povedal mi, že ma veľmi miluje a že bude vždy pri mne stáť. Moja mamina ma objala a povedala mi, neboj sa veď máš nás... to zvládneme - ona sama na polovičnej invalidke... ale mala pravdu... I keď som mala úplne iné plány, nikdy by ma ani len nenapadlo ísť na potrat... veď dieťa je dar a byť matkou je tá najúžasnejšia vec na svete... I keď sme to nemali zo začiatku vôbec ľahké, môj priateľ mal dosť búrlivú minulosť, ale zo všetkého sme sa postupne dostali a teraz môžem povedať, že mám toho najúžasnejšieho muža na svete, ktorého veľmi milujem... Dve krásne zdravé deti, ktoré sú pre mňa všetkým 🙂 držím ti palce a verím, že to zvládneš... Keď prvýkrát uvidíš toho malého človiečika, uvidíš, že to stálo za to... Veď priateľ má zdravé ruky, určite si prácu nájde... a tu na MK ak budeš potrebovať nejaké vecičky pre dieťatko isto sa nájde kopec mamičiek, čo ti rady pomôžu... Ja ti tiež môžem poslať nejaké veci, ak budeš chcieť... 😉

hankaop
30. okt 2015

A este, skus najst vo svojom okoli materske centrum a ist tam pozriet. Ak budes mat dieta, s velkou pravdepodobnostou tam budes travit vela casu. mamicky ti vedia povedat vela veci, na ktore sa mas pripravit a realne, niet vacsej podpory, nez je medzi mamickami, lebo presne vedia, co prezivas, ziadny spomienkovy optimizmus. A tiez si casto pomahaju, aj so strazenim deti, s darovanim veci, s typmi, ako zarobit na materskej, ako dieta co naucit, ktory lekar je dobry. na co sa pripravit....

januska11
30. okt 2015

@hankaop vôbec s tebou nesúhlasím
- denisa už je v 8. týždni tehotenstva a bábätko nie sú iba bunky, už určite bije srdiečko a takže tým pádom ide o vraždu... vraždu vlastného dieťaťa nie hocijakej muchy alebo pavúka.....
- mať jedno dieťa je prechádzka ružovou záhradou, samozrejme, že prvé 3 mesiace sú náročné, kým si mamička na to zvykne a hormóny do toho, ale ak si niekto myslí, že je to náročné, nech sa ide inšpirovať napr. k boubatenko, ktorá ma 2x dvojičky a zvláda ešte popri tom aj domácnosť... alebo ku ďalšej mamičke, čo má dvojičky chlapčekov, ktorí sú obidvaja postihnutí a vyžadujú 24 hodinovú starostlivosť...to je ťažké 😝

worker_falcon
30. okt 2015

@januska11 takže za splodenie dieťaťa môže osud? mňa to na biológii učili inak (ale asi si to už dobre nepamätám).

januska11
30. okt 2015

@worker_falcon no tak ti poviem, že stále tomu tak povediac nechápem, lebo ja som síce antikoncepciu nemala, ale dávali sme si pozor a nehoda sa nám nikdy nestala... takže to musela byť asi tá šťavička lásky, či ako tomu hovoria 😀 😀 😀 no a mi povedz, že to nebol osud, keď tu čítam tie príspevky žien, čo si merajú teplotu kedy majú ovulku, užívajú všelijaké lieky a hormóny, dokonca idú na umelé oplodnenie, ktoré nevyjde... a potom sú tú také čo majú antikoncepciu a aj tak ostanú tehotné.... čo to potom je ak nie osud???

worker_falcon
30. okt 2015

@januska11 to máš vo všetkom pravdu.... Len nemôže sa z toho snažiť vyzuť niekto, kto sexuje bez ochrany a potom plače, že sa s ním "osud" kruto zahral... Alebo niečo v tom zmysle. To môžu tvrdiť tí, čo popri antikoncepcii používajú ešte kondóm. Lebo ani jedno ani druhé samostatne nie je 100% spoľahlivé, to všetci vieme.

mk22
30. okt 2015

@hankaop nechapem co bude na tom extremne..extremne tazke?? ze porodi v 20ke? Nie je prva ani posledna..ty sama pises ze dieta je to najkrasnejsie co moze byt a v 8t su to neni bunecky ako pises, je to telicko s rukami a nohami. Ukonci tehot lebo nie je na to pripravena..sranda..a kde je rozum vsetkych ked lihaju do postele a su si vedomi nasledkov, vtedy su pripraveni na vsetko,ze..
Len ked pride poz test zrovna na ten nie..si myslim ze v 19 ma clovek muz ci zena dost rozumu na to, aby vedel ze po takom pohl styku moze prist aj tehot..

maminkajanka84
30. okt 2015

Ahoj urcite to nemas lahke,no ja ta určite podporujem aspon takto nadialku, držim palce a verim ,že napriek mlademu veku budeš dobrou maminkou a rodina ti pomôže.Ano môže to brat niekto ako nezodpovedne, no ja som mala 29 a cakali sme tretie dieta a svokrovci napriek tomu ,že sme mali svoje byvanie a zabezpečenie aj finančne, nam povedali ,že je v dnešnej dobe nezodpovedne mat tri deti!!!ani nacvhilku nam nenapadlo ,že by sme si ho nenechali, mame krasnu dceru ,ktoru svokrovci zboznuju ako aj ostatne nase dve detičky a zodpovedne a radi nam pomahaju ked potrebujeme detičky postražiť!!Takže držim palce, verim ,že to zvládnete a budete sa onedlho tešiť z bábetka a rada ti aj pošlem nejake vecičky, keby vám to pomohlo:o))kludne sa ozvi:o)
Janka

januska11
30. okt 2015

@worker_falcon jasné, v tomto s tebou súhlasím, ak niekto vedome sexuje a nedá si pozor, čiže najskôr koná a potom rozmýšľa, tak to na osud nemôže zvaľovať... 😉

macamac
30. okt 2015

@hankaop trochu ma zmiatla tvoja info na konci prvého tvojho príspevku, že tvoj muž mal 23, keď si otehotnela 😕
písala si ako nejaká zrelá zabezpečená žena, s odžitým, prežitým, nadhľadom,...
a že keby si otehotnela v jej veku, ideš na potrat
fakt teraz neviem odhadnúť tvoj vek, asi si staršia od manžela kus...
lebo nechápem, ak tvoj muž bol v 23 rokoch pripravený, zrelý, zabezpečený a vyzretý na dieťa, aký rozdiel je u priateľa zakladateľky? má 22..ok, hľadá si prácu, má brigádu, je mladý, zdravý....
takže naozaj nechápem trošku

a tu konkrétne naozaj nevidím dôvod na potrat
sú mladí, zdraví, začínajú....určite budú mať postupne všetko, čo budú potrebovať, tak , ako my všetci...tiež sme v 20-tke nežili v palácoch....
nechápem tejto dobe. baviť sa o človeku štýlom, či sa "hodí mať ho teraz,alebo potom"
ako o veci...
a tie scenáre, čo môže a nemusí byť, čo sa može stať, či sa rozídu, či sa "čosi zlé nestane"...akože sorry
to sa týka všetkých ľudí na svete
s týmto postojom aby som si to šla rovno "hodiť", lebo čo ak...bububu
fakt
už začínam byť znechutená touto dobou 😒 😝

hankaop
30. okt 2015

@mk22 Nie je to extremne tazke? Ja som na to nebola pripravena a to sa staram o deti od vlastneho detstva, lebo mam 3 mladsich bratov a popri skole som si privyrabala opatrovanim. To, ake to bude, ked budem na svoje dieta sama 24/7, lebo muz bude nonstop v praci, daleko daleko prekrocilo moje predstavy.
Ja neviem, ci ona ma v 19 dost rozumu, pyta si radu, ci ist ci neist na potrat, na Modrom konikovi, to vravi samo o sebe. Okrem toho, pisem za seba, ja v 19 som na dieta nebola pripravena a ked sa na to pozriem teraz o desat rokov neskor, rozhodne som nanho nebola pripravena a urcite by som mu nedala tolko, kolko mu dokazem dat zo seba teraz.
Je to zhluk buniek. Fakty nepustia.

@macamac ja som o pat rokov starsia od muza, ked som otehotnela, mala som po vysokej skole a nastupila som do prvej "normalnej" prace. Teraz si dokazem popri rodicovskej privyrobit. Dokazem byt trpezliva, nikdy nekricat, drzat nervy na uzde. Dokazem si uz treti rok nekupit novy kabat alebo zimne topanky, lebo tie pre dceru su dolezitejsie. Dokazala som zo dna na den prestat fajcit dve krabicky denne a s kamaratmi pomaly denne popijat. Poznam mnoho ludi, co po ani nie rocnom dietati hucia, dvojrocne deti bezne dostavaju bitky, jednu zenu som udavala kvoli studenym sprcham sedemmesacnemu dietatu, lebo vraj "mala mala hysak". Poznam matky, ktore nedokazu ani prestat fajcit, ktore nechavaju deti hodiny revat same, ktore placu pomaly kazdy vecer, ked dieta zaspi. Taktiez tri trpiace poporodnymi depresiami, takze sa o dieta stara rodina.
Pokusila som sa jej napisat to, co by som ja potrebovala pocut, nez to prislo. Pozitivnych reciciek o hromade stastia, co ti da dieta, bolo neurekom. Nikto ma nepripravil na to, co prislo tazke. Pol roka predtym, nez som otehotnela, prestala som strazit stvorrocneho chlapca, s ktorym som bola priblizne 300 dni v roku skoro tri roky, vratane vikendov a vecerov, najmenej osem hodin denne. A dovolim si povedat, ze som nebola pripravena na to, co prislo. Mozno mam na seba vysoke naroky, neviem.
Ano, ked sme mali 20, nezili sme v palacoch. VED PRAVE. Nieco chce odovzdat hadam tomu dietatu, svoj cas, nejake moznosti, co mu da, ked bude od nevidim do nevidim v praci, v skole, ked to dieta pojde z jednych ruk do druhych. Dieta potrebuje matku, bude s nim moct byt? Ja pisem za seba a mne nie je blizky pristup "ved ine deti to dako zvladli, aj moje to zvladne". Moja matka mala 20, ked ma mala a ked sa vravi, ze pri vlastnom dietati pochopite svojich rodicov, ja som pochopila, ze ona absolutne nebola pripravena.
No, muz zabezpeceny nebol, zrely haaaahahahaha :D pripraveny...takym sa stal asi v sekunde, kedy som mu povedala, ze som tehotna 🙂 Ale to su take veci, ani starsi muzi nemusia mat rozum ani byt zreli a pripraveni. To ma zaklad niekde uplne inde, nez vo veku.

Ja som znechutena nezodpovednymi ludmi, co robia deti akoby to boli ceresne a potom myslia viac na seba, ako na to dieta. Som znechutena ludmi, co sa nechaju ovplyvnovat hormonmi a potom si povedia, ze sa na to necitia alebo ze je to pre nich privela. Alebo co hadzu zodpovednost za svoje deti na svojich rodicov, svokrovcov, jasle, skolu, hocikoho, len nie na seba. Pre mna je dieta zavazok na cely zivot a aj ked nevravim, ze teraz sa mu obetujem a bude mi skakat po hlave, 99% mojich potrieb ide bokom. Pretoze ked som sa rozhodla ho mat, toto k tomu patri. Nemusela som sa tak rozhodnut, mohla som ist na potrat a mat dieta neskor. Je to kazdej zeny osobne rozhodnutie a mala by byt pripravena na najhorsie. Ved aspon bude prijemne prekvapena, ak bude mat pokojne dieta.

mamka_danka
30. okt 2015
Používateľ mamka_danka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamka_danka.

Mozes byt rada, ze cakas babo.. este to tak neberies ale ono to pride.. musis sa na to pozriet z ineho uhla pohladu.. 🙂

mk22
30. okt 2015

@hankaop no ja si pod extremne..a este raz extremne tazkou situaciou predstavujem uplne nieco ine, ako porodit dieta v dospelom veku a s laaaaskou sa on starat, pretoze je moje..to ze ty poznas takychto x maminiek v okoli neznamena ze to vsetko caka aj ju..
Ty si myslis ze u nas nie su rodiny kde sa maminka stara o deti sama..lebo manzel je za pracou aby mali z coho zit..a to mi ver ze obaja maju 19 daavno prec..
Vies tu je taka doba, bezne kazda druha tretia rodinka je na tom tak..to keby kazdy mal vnimat tehot tak ze teraz nie, teraz sa mu nechcem venovat 24hodin non stop a nemame byvanie a nie sme zabezpeceni, tak sa rodi extremne malo deticiek..lebo takychto parov je velmi malo..
Ja som zacinala byvanim u nasich, presla 2izb a 3izb bytom a momen kupujem pozemok, a to keby som mala cakat na toto vsetko ako prvorade tak teraz mi lekar povie bohuzial mate vysoky vek na prve dieta..
A to ich mam dve a mala som 21 ked som porodila prve a vbc to nebolo extremne tazke..lebo som sa na dietatko tesila..
A nepoznam ziadnu zenu, ktora bola na teh a porod pripravena..moze tisic krat pocut ake to je..na to sa nepripravis..to pride samo za pochodu.

jamnicka
30. okt 2015
Používateľ jamnicka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jamnicka.

Nevies si ani predstavit co by ine zeny dali za to keby mohli mat babo..

hankaop
30. okt 2015

@mk22 ano, su aj horsie veci, to je samozrejme.
Ja nad tym stale rozmyslam a ano, vsetky maminy, co pisem, maju okolo 30, aj nad 30. Takze moc neviem, ako to prezivali, ked mali 19-20, okrem toho, co viem z ich rozpravania alebo z toho, co vidim, ze musia teraz riesit. Poznam par muzovych byvalych spoluziaciek, co otehotneli tesne po strednej a tiez je to rozne. Vela vela zavisi od povahy a ja mam hromadu zlych prikladov asi preto, ze to kvoli svojej profesii citlivejsie vnimam. A tie najhorsie priklady su moje vlastne zname, ktore uz boli po 26, ked cakali prve dieta.
A tiez, tie stastne mamicky nerozpravaju nonstop o tom, ake su stastne, na rozdiel od tych, ktorym sa dari menej. Clovek sa celkovo viac stazuje, ako deli o stastie.
Myslim, ze mate pravdu. A radsej mat dieta v 19, ako ho nemat nikdy. Kukam na tu svoju krpanu a som rada, ze som nikdy skutocne nemusela riesit take rozhodnutie, pretoze aj keby mi take nieco prislo spravne v mojich 19, pri pohlade na nu by mi urcite bolo luto, ze som nedala sancu.

mk22
30. okt 2015

@hankaop ja som svoje prve dietatko porodila mrtve, dievcatko, krasne, dokonale, vinou lekara..ta bolest, to prazdno, ktore ostalo mne aj manzelovi sa neda opisat..
Ja vnimam tehot ako dar, ze vbc zena ostala tehotna, v dnesnej modernej dobe uz aj to je problem..ostat tehotna bez problemov, rychlo a na zelanie..
Preto by som velmi zvazila, ci by som nieco ako potrat riesila..a uz vbc nie pri prvom tehot lebo moze byt aj posledne..ak jej to pride vhod o par rokov, tak vtedy to nemusi byt vhod prirode..aj niekolko rokov a mozno uz druhe tehot ani nepride. Mam taku znamu, dala si vziat dieta, tiez nebola pripravena a teraz o 10 rokov presla vsetkym moznym ale mamou nie je, ostali je oci pre plac, ze premrhala moznost a vzala sancu dietatku, ktore jej bolo ponukane, ked ona nebola "pripravena".

macamac
30. okt 2015

@hankaop ďakujem za reakciu 🙂
k tomu len toľko - ja ti rozumiem, ale nezabúdaj - ty si ty, ja som ja a ona je ona 😉
chápeš?
ja som nepatrila k žúrkovacím typom, ty áno...ty si s tým dokázala prestať, ja som nemusela 😉
atď.
riešiť tu na fóre, či je niekto za druhým PC zrelý, či, kedy a ako nadobudne svoje bývanie, koľko času sa bude môcť venovať svojmu dieťaťu,..atď. je úplne zbytočné
je milión variant a nik nevie, čo bude a ako bude zajtra
apropo - nie je dôležité sedieť pri dieťati 24/7. nie je dôležitý čas, kvantita - ale kvalita
predsa materstvom sa nestáva žena otrokom 😉
je tu xy žien, ktoré zvládli materstvo, prácu a budovanie si bývania aj popri dieťati a ono nestrádalo, dokázali z neho vychovať spokojného a úspešného človeka 😉 takže toto tu nemá vôbec nič spoločné s tým, že len matka, ktorá venuje 24/7 celý život svojim deťom, ich najlepšie vychová a dám im všetko
nik nedá všetko a deti toho veľa nechcú/nepotrebujú
stačí im láska, istota, prijatie a spokojná mamina 🙂
ak maminu uspokojuje byť doma a len doma a niekoľko rokov - je to v poriadku presne tak isto, ak mamina popri mimču pracuje/študuje/buduje....a je spokojná 🙂

už trochu mimo tému 😉

biancal
30. okt 2015

Ja som mala pred 20.narodeninami ked sa mi narodila dcerka, teraz ma 2 roky a 9 mesiacov a uz rok sa neuspesne snazime o druhe babo. Interrupciu zvaz, dietatko je dar a vsetko sa da zvladnut 🙂 Tiez sme nemali podporu v rodine ani z jednej strany, ale uz sme byvali sami a priatel (terajsi manzel 😀) mal pracu. Drzim palce 🙂

mima4
30. okt 2015

@sardinka335
podla mna, je to prirodzena delba v spolocnosti (nemyslim objektivne priciny ako choroba, invalidita, atd), ze niektori ludia nie su schopni pohnut sa z miesta a neustale doslova vyhladavaju sracky a problemy..... a klinec toho celého je, ze chybu vidia vo vsetkym a vsetkych, len oni su tie chudatka....

neviem ci to ma s nimi sancu riesit, neraz sa chcu len vyrozpravat, nechcu pomoc, rady... len to dostat zo seba von... a mat polutovanie od druhych... Nikde ich to neposunie, ale im to staci... takto to tahaju cely zivot...

mima4
30. okt 2015

@biancal nechces ist aspon na 3-4 roky do prace, ziskat prax... nadobudnut nejake nove kompetencie... zlepsit sa v jazykoch?

biancal
30. okt 2015

@mima4 ja u pracujem, dcerku mam v skolke, co ta to zaujima?

biancal
30. okt 2015

@mima4 pre mna je prvorada rodina, manzel zarobi dobre 🙂

mima4
30. okt 2015

@biancal ved normalne sa pytam, ako zena zene 😀 😀

no ale však to ze pojdes pracovat neznamena, ze prim u teba nehra rodina...len nebudes mimo profesnu sferu... a nebudes mat fasa problem pri hladani si prace a v pripade, ze manzel nebude schopny dobre zarobit, alebo bude mat ine dovody, napr. zdravotne, preco nebude moct zarabat, budes vediet sa postarat o rodinu, o deti...

maminkajanka84
30. okt 2015

@mima4 myslim ,že je to každeho osobna vec ,trošku ide z teba závisť 😒

biancal
30. okt 2015

@mima4 my sme chceme mat dve deti za sebou, bohuzial sa zatial nedari, ja zijem pre dnesok a nie co keby bolo keby..aj teraz som mala fasa problem najst si pracu, manzel robi na smeny, nemame nikoho, kto by malu mohol vybrat/odniest do skolky, cize pre mna jedine pracovna doba 8-16

mima4
30. okt 2015

@maminkajanka84 zavist čoho?

polozim otazku a uz zavidim?

mima4
30. okt 2015

@biancal v pohode... tak nech sa čím skor zadarí 🙂

leika00000
30. okt 2015

Ahoj,je to vážne rozhodnutie,mám 18 ročnú dcéru,ktorú nadovšetko milujem.Ja sama som bola v inej situácií ,keď som nemohla otehotnieť.Bola som zúfala,vyšetrenia,nemocnica a kolotoč dookola,ale poviem Ti jedno,keby moja dcéra čakala bábätko ani na okamih by nad interupciou neuvažovala.CHodí na gymnázium,chce študovať stomatológiu,ale to sú len plány-do života Ti vstúpia prekážky,ktoré musíme prekonávať.Viem ťa pochopiť sme obyčajný ľudia s hypotékou do dôchodku,neviem ako zaplatím deťom vysoké školy,ale vždy budem stáť pri nich.Ak sa zamyslíš tak aj mi tu pre niečo sme a to čo sa nám deje tak to tak ma byť.Nemali by sme to za každú cenu chcieť zmeniť-dieťa je to najkrajšie čo v živote máš je to kúsok Teba.Pa

mimuska125
Autor odpoveď zmazal