Mám 21 rokov a uvažujem o interupcii
Ahojte chcem poprosiť o normálone racionálne rady nie o odsudzovanie a podobne ibažeby dotyčný bol v mojej koži a na mojom mieste :D
Tak k veci včera som zistila že som tehotna predpokladám tak 2 -3 tt ale dieťa si nemôžem dovoliť ( zlyhala antikoncepcia s 98 % učinnostou ciža som tie 2 % ) na gyn som v podelok objednaná . Mám 21 rokov a s partnerom pracu v Švajčiarsku momentálne sme nie nejak zabezpečený ani materiálne ani finančne takže dosť uvažujem o možnosti interupcii ( inijekčnou fornmou sa dá do 8 tt som si zistovala) . Neviem potrebujem radu totiž ja si nemyslím že to zvladnem kedže to je momentálne ako to je a tiež psychicky som nie pripravená asi proste neviem . Potrebujem radu :( Dakujem
@ladymia a kú radu čakáš? vieš aké máš možnosti, tak neviem, čo ti má ešte kto poradiť! ☹
@ladymia musíš sa veru rozhodnúť sama, je to isto ťažké. Predstava dobrej práce s dobrým platom na jednej strane a s dieťaťom na druhej strane .....
Veru, ako baby píšu, aby si neskôr neľutovala ....akékoľvek rozhodnutie.
Poznám veľa kámošiek, od takých, čo mali detičky skoro(jedna super kámoška v 16 mala prvé, v 18 druhé a teraz mala tretie bábo)....prvé boli neplánované, ale milované a s láskou vychovávané. Bez peňazí, bez práce, veľmi ťažko....ale zvládli to a teraz si naozaj žijú na svk pomery skvelo. A až po také, ktoré nemôžu mať detí.
Neviem ti poradiť. Ale na interupciu ja žalúdok nemám....
Rozhodnutie je iba na tebe. Len si to dobre premysli. Ja som tiez takto uvazovala ked som ostala prvykrat tehotna. Bez prace, bez podpory.....rozhodla som sa ist na interupciu, mala som 24 rokov vtedy. Uz by som taku chybu nikdy neurobila. Sice som sa zbavila takto jednoducho zodpovednosti, ale nebolo dna co by som na to nemyslela. Den ked som mala vypocitany ako den porodu som cely prerevala. A doteraz kazdy rok na ten en si na to spomeniem. Kym som neporodila prve dieta, tak som kazdy den si na to spomenula. Najma ked sme sa snazili otehotniet a neslo to, no a ked sa to nakoniec podarilo tak dvakrat som potratila. Vsetko som si s tym spajala. S vtedajsim priatelom som sa kvoli tomu rozisla. Mala som ho rada, ale stale som myslela na to ze preco ....
tak si to naozaj dobre rozmysli. Nie je to az take jednoduche. Drzim palce
Zabit si decko pre svoje pohodlie.ja to inak nevidim...a ukamenujte ma!!! A rada? Ked chces mat ciste svedomie,vynos ho a daj na adopciu.
@ladymia ak dieta budes-budete chciet zvladnut-zvladnete ho 😉
to je cele...nemam co ine napisat ...lebo pri tvojej otazke nie je o com polemizovat
@ladymia ja som neplánovane otehotnela keď som mala 19st.. Vtedy som bola s priateľom 2mesiace jeho mama mi vybavila potrat ye sme mladý ze priateľ musí chodiť na vysokú atď ja som bola zamestnaná ale pomáhala som financne mame.. Tak som bola na pred vysetreniach a potom som už mala ísť na potrat... Ja som šla ráno do práce priateľ prišiel za mnou nech si to premyslim ze on bude pri mne stat nech sa rozhodnem ako kolvek.. Ja som zavolala do Trnavy ze neprídem sestrička mi len zagratulovala.. Svokre som oznámila ze nebudem prvá ani posledná slobodná matka ktorá výchova svoje dieťa.. No a o pár mesiacov sa narodil Jakub.. Teraz ma o chvíľu 4roky a svokra nedá naňho dopustiť miluje ho na svete najviac a my s priateľom sme už manželia a čakáme druhé mimco 🙂) tým ticchcem povedať ak sa na to ty necitis tak chod na potrat ale ak myslíš že to zvládneš tak neváhaj a užívaj si tehu... Ja by som osobne šla radšej na potrat akoby som mala dat dieťa na odobciu to by som nedokázala.. Premysli si to dobre..
je tu aj možnosť dieťatko donosiť a dať len do PESTUNSKEJ starostlivosti..a nie na adopciu ...pojde profesionalnej mame / aj ja pracujem ako profesionalna mama / to znamená že neskor ked to budeš lutovať a dieťatko budeš chcieť spať tak si ho možeš vziať...🙂))) a ak ho chcieť nebudeš tak ho možeš uvolniť na adopciu... držím ti palce aby si sa rozhodla čo najlepšie lebo poznam vela mamičiek čo urobili tu chybu a išli na potrat a dodnes to lutuju a maju depresie..pretože dieťa je dar od Boha a je to život ako každy iný od počiatku v maternici..má dušu a maličké telíčko 🙂)))
@ladymia .. pozri🙂 ja som otehotnela tak, ze som nemala narok na matersku, len rodicovsky, manzel pracuje, ale tiez to neni strasne vela,,, plus platime hypoteku, ale on moze pracovat... co sa tyka babatka, mali sme ponakupovane kraviny, ale realne , co budem pri druhom.... dieta potrebuje Materske mlieko ( problem s nim vyriesi laktacna poradkyna, nepotrebuje ani postielku, najlepsie je ked spi s rodicmi, najoblubenejsie hracky pre deti su realne veci, oblecenie da sa aj uplne nove zohnat za lacno v internetovych bazaroch, znackove... take kraviny ako dudle, flasky, su pri kojenych zbytocne, vanicky a ine nezmyselne potreby..... dokonca aj sa da bez plienok: bezplienkova komunikacna metoda, alebo latkove..... takze asi tak, v ramci vnimavohe rodicovstva sa da aj setrit 🙂... ono vnimave rodicovstvo neni vevou penazi, ale teda to aj trochu setri.... ono treba mat , kde byvat a dobreho partnera... dieta je dar🙂 je to to najuzasneksie a verim, xe aj rodina podpori aj ked to moze byt sok, ale joooj nedaju dopustit na male nech budete kdekolvek... vela stastia, drzim palce... a inak su aj prace na doma, alebo opatrovanie ineho dietatka popri materskek.... vsetko sa da ked sa chce.
Poradim ti, neuvazuj o interupcii. 21 rokov je pekny vek. Mohla by si neskor lutovat. Ak by si urobila rozhodnutie "pre zivot" veci sa daju do poriadku a vsetko sa tomu prisposobi. Ty. tvoj partner, byvanie, financie,... Teraz je to mozno tazko predstavitelne, ale neskor to uvidis ako celkom jednoduche. ZA tych 9 mesiacov sa na babo pripravis a aj tesit sa budes. Tvoj pohlad sa bude menit. Prve sono - v 11tt je uz pekne vidiet rucicky, nozicky, prve pohyby, to vsetko je prijemny pocit a pripravi ta to. Nenechavaj sa odradit vekom, ci momentalnou situaciou. 🙂
@ladymia a este co sa tyka podpory, presne ako s tymi stolickami, pokial by pre teba dieta a tehotenstvo, ta predsrava mat dieta v ruke, starat sa o neho, vobec byt tehotna mala byt neprijemna a cele tehotenstvo, detstvo dietata by bola pre teba len obeta a nieco hrozne co ta obmedzilo a chapes ako to myslim tragedia... tak chudak dieta
Za dalsie ta predstava,,ze uz v 6-8t na 3d ultrazvuku, vidis tvaricku, prsteky, ako si babo cmula palec ako kope, .. sice je to mala fazulka, ale uplne dokonala bytost... a ze okolo teba mozno aj v ten den budu msminky bozkavat svoje vonave babatka.... a ze potrat by bol len racionalny a cely zivot budes sa budit
3. Budes brat dieta ako vyzvu, ako dar ako nieco co prislo, bude to tazke, ale mozno len chvilu, lebo pride nieco co vzdy prichadza a ta prilezitost vam pomoze... a proste vsak ty to babatko uz teraz lubis a dava vam silu bojovat... vsak mozno o mesiac bude mat partner skvelu pracu a za par rokov sa vypracuje tak, ze budete mat velku vilu... a ty budes tak cool mama, ze zvladnes aj pracu aj babo lavou zadnou🙂)))
Je to len na tebe co citis a vidis je to tvoje rozhodnutie a tvoj dar .
@ladymia 3700 euro vyvazi zivot tvojho dietata? Ja som som snazila o dieta 5 rokov,od 27 rokov. Teraz lutujem ze som nazacala uz ako 20 rocna, mozno aj skor aj s tym ze by som nemala peniaze ani zamestnanie a mozno ani nie staleho partnera, bolo by to ovela lepsie nez potom pocit ze deti mat nemozem. Lebo teraz vidim, ze peniaze budu, aj zabezpecenie aj vzdelanie sa da dokoncit aj vsetko ostatne a babo by mi nic nevyvazilo. 21 rokov je na dieta najlepsi vek.
@ladymia ja tomu celkom nerozumiem - píšeš, že máš prácu vo Švajčiarsku s platom 3700 € ale o príspevok nižšie, že tam ako tehotná nenastúpiš 😕 takže tam ešte nepracuješ? Čo robíš teraz a čo si robila doteraz? (študovala, bola nezamestnaná, pracovala, brigádovala - na dohodu?)
...ak partner povedal, že sa "nejak postaráte" tak by som na žiadnu interrupciu nešla...ak aj nemôžete spolu žiť v CH, tak ty budeš doma s bábom a on tam bude pracovať. Áno, uvidíte sa 3x do roka, nateraz - aby zarobil peniaze pre rodinu a uživil vás - ale nie je to "lepší" pocit, ako vytrhnúť si dieťa z tela? 😔 Sú situácie, keď by som napísala, že choď na interrupciu, bude to lepšie - ale tebe neplačú ďalšie dve deti od hladu, ani nie ste invalidní ani neschopní. Ste dvaja mladí ľudia, ktorí by mali prevziať zodpovednosť za svoje činy 😒
Urcite nechod na prerusenie tehotenstva to je cesta k celozivotnym vycitkam a postabortivnemu syndromu. Prajem ti vela sily aby si zvladla tuto situaciu.
Prosim Ta z celeho srdiecka Nezabi - s tym sa velmi tazko zije...Daj dietatko na adopciu
Nehladaj vsetky mozne argumenty preco "to dat preč", skor skus rozumne pouvazovat ako by sa to dalo zvladnut.... aj v horsich situáciách to ludia zvladli, a dokonca aj mladsie dievcata.... Aby si to jednoho dna nelutovala... Nuz nakoniec svoj zivot aj tak zijes len ty, takze rady ostatných toho asi vela nezmozu....
dietatu je jedno, ci ma kocik za 1000 € alebo z bazaru za 50 €, ci ma najdrahsie znackove oblecenie alebo veci zo sekaca, potrebuje hlavne vela lasky a pozornosti, to je uz na tebe, ci mu to chces dat, je to obrovska vyzva a urcite nikdy nebudes lutovat, ked si dietatko nechas...
Dám ti ešte pár príkladov z okolia: kamarát žije v Anglicku, jeho priatelka v čase keď otehotnela žila na Slovensku. Kamarát ostal vo VB, jeho priatelka na SK tu aj rodila. Po porode sa presťahovali do VB, dostali socialny byt - dom, pretože mali malé dieťa. Teraz má ich syn 7 rokov, zije vo VB. Majú spolu už druhé dieťa. jeho priateľka pracuje v Anglicku. My s mužom sme boli rok na Malorke, muž tam pracoval, ja som si vybavila prácu tak, že som mala živnosť va SK, pracovala som cez net, dostávala RP na SK. Boli sme spolu, mali sme prenajatý apartmán a užívali si more. V tých časoch som mala dve deti vo veku 2 a 4 roky. Keď sme boli s mužom v Anglicku stretli sme tam veľa párov s rodinou- čo tam prišli zarábať. Ak sa rozhodnete, že si ho necháte, len si preberte dopredu, či chcete v zahraničí ostať, alebo len zarobiť peniaze a vrátiť sa domov. Ak tam chcete ostať, priatel zo začiatku určite zarobí a potom možeš ísť za ním, postará sa o Vás, kým bude musieť. Keď sa dieťatko narodí, začneš si hladať prácu, neboj sa povolenie dostaneš bez problémov, ak ho bude mať priatel, živitel rodiny. Možno zo začiatku nebudete veľmi bohatí, ale neskor určite zarobíte, keď budete mocť robiť dvaja. A budete sa mať lepšie - finančne ako vačšina nás tu na SK. Ak chcete len zarobiť, tak pošli len priateľa nech zarobí a vráti sa naspať a zbytok budete riešiť tu.
Ja som tiez otehotnela ked som mala 21 bola som bez prace narok len na rodičak muž pracoval ale byvali sme nejaky cas u svokry teraz sme si kupili byt na hypoteku a nejako bojujeme nevravim ze je to lahke ale da sa to.Nikdy som nevahala ci si dietatko necham a nikdy som to neolutovala,Mám nádherného synceka ktoreho by som nevymenila za nic na svete.Peniaze su dolezite ale nie tak ako dieta a zivot dietata .Teraz si otehotnela potom uz nemusis alebo mozes bez problemov ale to ti nikto nezaruci.Vela mamiciek co je tu by dali hocico za to aby boli tehotne....Ja by som nedokazala ist na interupciu svedomie by mi to nedovolilo.Ked mozem priviest na svet zdrave babatko nedokazala by som to.
@ladymia mať dieťa nie je až taká finančná záťaž ako sa všade hovorí. Na začiatku potrebuje len tvoje mlieko, základné oblečenie, nemusíš mať ani kočiar, dietko sa dá aj nosiť, pre niektoré maminy je to aj pohodlnejšie, nemusíš mať ani postieľku - my sme tú našu využili minimálne a nakoniec sme ju darovali, deti spali s nami, v podstate pre začiatok to nie je vôbec také hrozné s výdavkami. Spústa vecí, ktoré ľudia kupujú, je v podstate zbytočná (monitory, špeciálne podložky apod.), alebo len uľahčuje prácu - ako napr. sedačka na kŕmenie. To sme využili hojne, ale zaobišli by sme sa aj bez nej. Z jedného platu v pohode zvládnete. Neskôr, keď bude škôlkárik a školák, tak začnú väčšie výdavky, ale to už ty môžeš byť v práci.
ahoj ladymia, chcem iba povedať že to dieťa je dar z neba pre vás a vy ho chcete poslať preč...ale to sa nedá...vždy bude v tvojich myšlienkach v tvojej duši, lebo to je časť teba. pozri sa na ženy ktoré deti nemajú a pozri sa na tie ktoré ich majú, aké sú šťastné...skús si všimnúť rozdiel. Povolanie ženy je byť matka, prosím nepripravuj sa o tento dar. Viem o čom hovorím, sama som sa toho daru vzdala a vezie sa to so mnou celý život. rozhodni sa pre dobro, spraví ťa to šťastnou.
To si naozaj toľko žien myslí že je to LEN TAK vynosiť dieťa a dať ho na adopciu????? predpokladám že tu nie je ani jedna živá duša ktorá to spravila, lebo to opisujete ako by to nebolo nič. Prežiť celé tehotenstvo so všetkými príznakmi, jasné nemusí jej byť vôbec nič. ALe môže aj pol roka vracať a môže mať XY iných komplikácií kvôli ktorým napríklad nebude môcť pracovať alebo cestovať alebo ani jedno. A po tom všetkom by ešte mala to dieťa niekomu dať? Akože pardon. Ale podla mňa nech sa radšej nenarodí. A to nehovorím že ja by som to spravila.
@ladymia Ja som tiez otehotnela neplanovane. Mala som sice o par rokov viac, ale nie o vela. Bola som tiez v soku, uvazovala som nad potratom, nevedela som, ci moj priatel vobec so mnou zostane. Zostal. A teraz viem uprimne posudit, ze moje rozhodnutie si to dietatko nechat, bolo jedine to spravne. Moja kamaratka bola v podobnej situacii. Ona sa rozhodla pre potrat. Dnes uz ma dalsie dieta, ale poviem ti, ten potrat na nej zanechal vazne psychicke nasledky! Ona to mozno ani neriesila vtedy, ale tazke depresie prisli, ked otehotnela chcene a matali ju myslienky na to prve dietatko, ktore pred par rokmi zabila...
Co sa tyka povolenia na pobyt vo Svajciarsku. To, ze nie ste manzelia, by nemal byt problem. Ak by si zila s tvojim priatelom v jednej domacnosti a on by mal dostatocny prijem, tak by si to povolenie dostala. A spominala si, ze uz mas vybavenu pracu vo Svajciarsku tiez. Proste im nepovedz, ze si tehotna, nastup a po par mesiacoch nahlasis tehotenstvo. Je celkom standart, ze zeny oznamuju tehotenstvo az ked su v 4. mesiaci...
@ladymia rozhodnutie je na tebe. len si popri rozhodovani poloz aj otazku, ci chces niekedy mat deti.
z prispevku je jasne ze teraz idealny cas nie je......ale ak niekedy v buducnosti chces mat deti zvaz aj alternativu, ze ziadne dalsie sa uz podarit nemusi. a poloz si este jednu otazku - ci bude pre teba jednodchsie vyriesit tuto situaciu takto, ci ti tie kratkodobe ,,vyhody,, z tohto riesenia prevysia tie dlhodobe ,,vyhody,,
kratkodobe - stihnenes si trosku viac zabezbecit zivobytie, byvanie.......- mozes si este par r. uzivat slobodneho zivota
dlhodobe - budes/nebudes mat dieta......bude/ nebude ta dennodenne az do smrti napadat, ako by to bolo, keby to bolo......?
ps: kazde jedno rozhodnutie, kt. spravis je to spravne, ak ho spravis s pocitom, ze takto to ma byt, ze takto to chces. nepocuvaj okolie, pocuvaj seba. pretoze len ty budes zvysok zivota niest zodpovednost za kazde svoje rozhodnutie - ci uz to bude to, ze budes dieta mat ( mozno super stastna mama, mozno ho budes vnimat ako decko, kt. ta o vela pripravilo ) alebo to, ze dieta mat nebudes ( mozno super, lepsie si to nacasujes....mozno si to budes stale vycitat)
s jednym dietatom sa vzdy dajak vytrapis a ako sa hovori vygulas a poznam aj mladsie baby ktore otehotneli, neplanovane...vycitky z potratu, ktore pridu su podla mna urcite horsie ako sa postarat o dieta a to si musis uvedomit, lebo potom sa to uz neda vratit...
@ladymia keď nie si psychicky pripravená na dieťa, nemala si ani sexovať... a čo tak pomoc od rodičov? a tiež si myslím, že by nebolo na škodu o všetkom popremýšľať a racionálne sa porozprávať s partnerom. nie hneď riadiť sa prvoplánovým rozhodnutím. neskôr by si to mohla veľmi veľmi ľutovať a mátalo by ťa to po celý život...
@ladymia neblazni za tie prachy to nestoji 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ja som mala prve , ked som mala 19 a nikdy som to neolutovala, teraz mam 5 krasnych deti vo veku 21,17,14,6 a najmensia bude mat o 2 mesiace 3 roky a nikdy by som na interupciu nesla, aj keby som mala zarabat 5000 eur
@ladymia
daj ho na adopciu a mozes pracovat dalej bez vycitiek svedomia ... 😉
pises, ze na dieta nie si psychicky pripravena,..ale co urcite pride ci budes alebo nebudes pripravena a bude sa to s tebou po potrate tahat su vycitky a depresie. Takze ked na dieta nie si psychicky pripravena, tak urcite po potrate sa psychicky pripravuj na psychicke nasledky, ktore kazdy potrat prinasa, lebo zeny ich maju. Mozno nie hned , ale po rokoch, ked su uz zabezpecene maju vycitky , snivaju o tom dietati, rozmyslaju ako by vyzeralo, kolko by malo rokov na koho sa podobalo, ako by ich milovalo...
tes sa ze tolko zarabate predpokladam, ze aj partner, v svajciarsku je mozno aj lepsia materska a podpora pre matky, ako na slovensku .. plus velky bonus, ze parter dieta chce 🙂
tak bud to prehodnotis, alebo das dieta na adopciu.
ziadna antikoncepcia nie je 100 percentna. Ked vedies intenzivny sexualny zivot, taketo veci sa stavaju. S tym musis stale pocitat ... 😖

Die
@ladymia pokiaľ nie si na dieťa pripravena myslím že bude lepšie keď to ukončis kym sa to dá .určitú dobu ta to bude v hlave burit no ale lepšie ako si ho nechať ja som mala v nemocnici takú holku čo sa zrútila vždy keď malý zacal plakať ju museli nadopovat bo furt bola v tom že ju bábo nemá rado a to sa cítila keď sme tam dosli úplne vyrovnaná a sa zrutila hentak po pprode neviem ako žijú no snad dobre a sama z dieťaťom byť nieje vyhrá