Nechcené tehotenstvo
ahojte
mám velký problem a prosim vas tymto o radu. mam 19 rokov a vcera som zistila že som tehotna. MS mi meškala tri tyzdne, mne bezne meskaju a pri sexe si davame pozor tak som nerobila paniku. tri rozne testy mi vyšli hned silne pozitivne. zajtra sa chystam k lekarovi. moj priatel je odo mna o 15 rokov starsi, sme spolu 4 roky. deti velmi chce. ja nie. viem ze ked mu o tehotenstve poviem s potratom suhlasit nebude. co sa tyka financnej stranky a byvania je zabezpeceny. ale vztah nam nefugnuje. dalsi problem je moja mama, ta by ma tiez prizabila. teda mam moznost ist na potrat a nikomu o tom nepovedat alebo sa porozpravat s priatelom ale v tom pripade on ma na potrat nepusti. ja sa na deti necitim, nemam k nim vztah, je mi uplne nanič. čo by ste robili na mojom mieste??
@briana
Podivej se na celou situaci "sobecky"...
Serad si vsechny duvody PROC dite nechces...😉
Serad si vsechny duvody za jakych argumentaci by sis dite pripadne nechala...
Vekovy rozdil neni dulezity, zalezi "na spojeni dusi" a spojovat k nim dusi matky ci tchyne nemusis... 😉
t.j. Na to, co rika "mama" nereaguj jinak, nez "vnitrnim hlasem"...Ridit se podle sebe je velmi dulezite, mozna pro nekoho sobecke, ale pro dalsi vyvoj zivota nepostradatelny krok...nikdy Te nebude trapit to, ze ses nerozhodla spravne ci podle nekoho jineho, at uz ze strachu ci hanby... 😉
Ja mam manzela o 17,5 roku starsiho, jako otec a partner je jen prinosem (ma zkusenost)
Proc partner chce dalsi dite? Protoze ma sva z predesleho manzelstvi a chybi mu?
Protoze Te miluje a veri, ze pro Vase partnerstvi je dulezite mit dite?
Pokud na tom zaklada Vas poslecny zivot, jednou se to dozvi...jednou budes mit krizi a vse pujde ven a on mozna odejde...Pro muze je tento krok bez nich (pokud dite chteji) neunosnym zklamanim...
Vztah je zalozen na uprimnosti, pokud se pro dite nerozhodnes, mel by s tim byt Tvuj partner seznamen...V opacnem pripade, by Vas vztah stejne nemel dlouheho trvani...
Pokud Ty jsi presvedcena o tom, ze dite v zadnem pripade pro Tebe nepredstavuje zivotni cil, priprav se na ztratu obou..
Obdivuju Te, protoze jen malo zen dokaze priznat, ze se na materskou roli neciti..Materska role nam neni dana...neni to automaticky vyvoj zeny...nekomu biologicke hodiny netikaji a NIKDY tikat nebudou...
"Byt matka je Dar, ale byt maminkou je Stesti.."
Moje matka se nikdy nestala maminkou...prave proto, protoze nikdy nepriznala svou neschopnost a za kazdou cenu si chtela udrzet sveho partnera..
Vznikl nestastny manzelsky par s nestastnymi detmi...
😉
@briana ... ja mám ešte otázočku briana. Čo by si robila potom, keby si aj na potrat išla? Myslím škola, partner a pod.
určite by som sa s nim rozišla. ja pracujem, a chystala som sa na externe študium. pokračovala by som v praci. asi... rozišla by som sa s nim lebo už by nebol dovod s nim ostavat. nebol by to fer. a viem že ked mu o tehotenstve poviem, on ma na potrat proste nepusti. deti su jeho tužba.
@briana - dobre si to premysli, to rozhodnutie je nezvratne. Ja som dostudovala aj pri dcerke. A dobru pracu som dostala aj napriek dietatu. Dokonca velmi dobru. Ide o to, ako ti tvoj maly zvysok sveta bude kryt chrbat. A to nie je len partner, ale aj zvysok tvojej ci jeho rodiny.
@briana
Spolecny bod pro zeny, ktere takto vnimaji "dite"...Je pro ne prekazkou v kariere. Na tom neni nic zvlstniho, normalni jev, umeni je s tim seznamit nasehho partnera. Je sposuta muzu, kteri dite nechteji...zrovna jako zen, pro ktere dite neznamena "touhu".. 😉
chapu..u moji matky to byla prave kariera a my prekazkou..kariera vyhrala, my jsme prestali existovat
@briana ....neodsudzujem Ťa, veď viem, že nie preto si sem písala, ale jediné čo by som Ti poradila, to bábätko si nechaj, nie jeden taký prípad poznám ako ty, a neskôr ženy oľutovali potrat až tak, že psychicky sa z toho nedostali a veľmi to vie zničiť aj vzťah ver mi......najlepšie urobíš, keď si bábätko necháš, veď je to to najkrajšie, čo v živote môžeš mať!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Škola a zamestnanie neznamenajú nič oproti tomu, keď máš doma krásne zdravé dieťa a milujúceho muža, rozmysli si to a to poriadne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja mám malé bábo a to aj napriek tomu, že som mala školu a bolo ju treba dokončiť, možno ju niekedy dokončím, ale ktovie, či by mi bolo niekedy neskôr dopriané bábo. neriešila som nič iné len to, že som chcela dať malému človiečikovi život.
a ešte niečo švagrinná tiež otehotnela nechcene, veľmi sa tomu nepotešil, no ked v 3. mesiaci potratila bola strašne nešťastná. a preto odporučám nechaj si toho drobčeka byť mamou je úžasné 😉
briana v kazdom pripade pocuvaj svoje srdce pretoze ak uz naozaj nemas vztah k detom a niekto ta do dietata "donuti" nebude to dobre.... ale nabuduce si uz davaj pozor ja ta sudit nejdem viem ako sa citis je to na tebe bohuzial na nikom inom len a len na tebe urob tak aby si v buducnu nelutovala svoj rozhodnuitie nech je uz akekolvek no neodporucam ti do niecoho san asilu nuititi ked vnutorne vies ze to nezvladnes resp. ze sa na to fakt necitis...
@briana my čakame tiež teraz neplánovanu kočku, zatial nemame dostavaný dom, penazi je tiež malo a navyše mame drobca, čo sa len teraz naučil chodit. ale aj napriek tomu sme sa s tým zmierili a začali tešit a teraz už len čakáme aby tu už bola s nami. to že k detom nemáš vztah, neznamená že ked sa ti bábo narodí, tak ho nezískaš, vieš, vlastné je vlastné. a ak je priatel zabezpečený, tak by som neriešila, mama pochopí (ja osm prvýkrát otehotnela na vyške a mama tiež nebola nadšená, teraz je z malého uplne mimo, z druhého tehu tiež nebola nadšená ale viem že malu bude tiež zbožnovat) a okrem toho niekedy tie matky čo maju stokrát chcene deti sa k nim a o ne staraju horšie ako tie čo ich nechceli. mna mama tiež nechcela ale nakoniec som jej oblubená (možno preto, že som najmladšia 🙂) tak hlavu hore a hlavne sa rozhodni tak aby si nelutovala.
@snazilka92 nemyslim si... je to jej vec ci sa pre potrat rozhodne ... a ci je to zabitie alebo ukoncenie... je dalsia tema... v kazdom pripade ak sa na materstvo neciti, dieta nechce, s frajerom byt nechce a celkovo ma inu predstavu o zivote, je lepsie na potrat ist ako byt zla matka
@briana Ahojchcem si trošku poradit a podelit sa s tebou o moju skusenost ak možem snad sa ti trošku ulaví 🙂 mám podobný vek ako ty a zistenie že som tehotná ma taktiež velmi prekvapilo 😒 ,,,ja deti milujem ale osobne som chcela ešte počkat ,,pre mojich rodičov to bol taktiež šok...s priatelom sme spolu rokov a nikdy by potrat nepripustil,,,otehotnela som cez antikoncepciu o to večší to bol pre mna šok...zrazu sa všetko zmenilo pre mna a zo začiatku som mala aj dost velké depresie(stále plač)ale nakoniec som sa rozhodla si bábetko ponechat ,, 🙂 a som rada ž som to urobila ale na druhej strane aj keby si sa rozhodla inak je to len tvoje rozhodnutie,,,vieš chlap necíti ako je žene zle...aj po tej psichickej stránke hlavne musíš ty vediet či sa na to cítiš,,ak budeš chciet napíš mi poštu rada ti napíšem ,,,možme si o tom popísat 🙂
@briana ak je taky ako pises priprav sa na teror ak sa dozvie ze si bola na potrate a zamlcala si mu to!napadlo ta ze umyselne to teba dal?aby si tehotna ostala?zvazila si aj take moznosti ze naozaj to dieta chcel a velmi by sa vaz vztah zmenil kazdopadne ma na to pravo aby vedel ze si tehotna ved akoby si si sa citila ty keby ze tuzis po dietati a niekto tvoje dieta bez tvojho vedomia len tak zabije?asi velmi dobre nie?vsak ja by som mu to oznamila podla situacie budes vedet na com si.
@briana viem presne ako sa citis ja som mala 18 ked som otehotnela mala som pred sebou cely rok skoly a maturitu a zvladla som a mamickovanie sa mi paci tak moc ze uz cakame druhe mimino 🙂 ked sa chce tak sa da 😉 teraz nam nic nechyba mame vlastny byt, sme manzelia a klape nam to obcas sa pohadame ale to asi kazdy tiez bol hrozne ziarlivy ale uz sa to upravilo povedala som mu ze sa musi zmenit a on to akceptoval 🙂
@briana inam mam kamaratku ktora bola taka co absolutne deti nemusela a kto ju poznal vedel ze ona a deti nejduu dokopy by si neverila mala tda uz svoj vek po 35ke dieta sa nedarilo nakoniec sli na umele oplodnenie a by si neverila ako sa zmenila uplne ziary zo synom sa blaznla uplne iny clovek akeho som poznala 🙂 neskutocne sa hrala aj s mojou malou to by fakt nikdy neverla ze dieta tak zmeni clobveka:o)
ahojte...nechcem radit..ale..este sa pametam aka som bola zmetena ked som mala 19 tnast ..chapem ta...myslela som ze uz vysku neurobim..a urobila som moja kamoska urobila na materskej pri 2 detoch.zeny sme strasne silne.....neboj sa zivot k tebe prichadza...mamka..je moja rovesnicka...chapem ju ale je to tvoj zivot ,,.ty nie si jej psik...alebo vec...si bytost ktoru musi ona respektovat..dalej vztah s priatelom...ten neries..to sa vyvrbi...
odkldala som tehotenstvo a ankoniec som to ledva stihla..raz nebol chlap potom bol ale pil...potom bol ale on nechcel...potom potom potom...a nakoniec som chcela a bolo to tazke,,,,ale mam dvojicky...mne sa vztah pri dvojickach rozpada,,,musela som od neho odist..takze nemyslim si ze vztah dieta upevni a obohati a bla bla bla..never tomu..je to stres...vstavanie v noci atd...ale,,uz nikto ti to nevezme...dieta co raste s tvojej usilovnocti co sa smeje s tvojho usmevu.v dietati uvidis licka tvojej mamky...a mozno celo tvojeho otecka,,.a ak sa na neho necitis...tak ho poskytni na adopciu poznam jednu dvojickarku co uz ma vyplnene papiere...a chcu si aj adoptovat...zoznamim vas...ak chces...ale prosim ta nezabijaj svoje dieta..si len vyplasena..ked som bojovala o donosenie dvojiciek a lezala som ...na izbu mi davali tie po potrate..nezabudnem pokial budem zit na ich plac po potrate...nezabudnem na prazdne vyhasnute oci ked telefonovali svojim partnerom ze problem je prec....isteze bol....ale vzdy budu mysliet na to kolko by mal problem rokov...akoby vyzeral....nedaj sa nahovorit na take nieco si velmi citliva....aspon mam taky pocit,radsej adopcia...alebo tajny porod...ako zit z pocitom ze problem s tvojim usmevom je prec......
uf, nechcem nikoho odpisovat za potrat, ale co takto pockat nech sa narodi a potom ho zabit???!!!! 😠 😠
kurnik, dieta je dar! je to zazrak! nikto, nikto nema pravo mu vziat zivot, len boh!!!
ak som ta nasrala, tak sorac, ale preco si si nedala antikoncepciu, ked dieta nechces a na ne sa necitis?
@briana
@briana ja by som na tvojom mieste na potrat nesla, mas cele tehotenstvo na to, aby si sa rozhodla...ak si aj nadalej budes ista, ze babatko nechces, mozes ho dat na adopciu a pomozes tym nejakej zene, ktora nema inu moznost, ako adopciu a urcite tym urobis radost aj babatku, lebo dostane sancu na zivot...a mozno si to cele rozmyslis a dietatko si nechas a budes stastna, ze si na potrat nesla...a musis brat do uvahy aj to, ze pocas interupcie mozu nastat komplikacie, alebo poskodenie rodidiel a deti nebudes moct mat uz vobec...
uz ti tu baby pisali, ze aj ked sa teraz na dietatko necitis pripravena, staci "par" hormonov a vsetko sa moze zmenit 🙂 ja som este pred dvomi rokmi tvrdila, ze deti nechcem a potom som otehotnela...zacala som sa velmi tesit a v tretom mesiaci nastali komplikacie a zo zdravotnych dovodov mi bola odporucena interupcia ☹ podstupila som ju...bolo to hrozne obdobie, ale mala som stastie a presne po roku som neplanovane otehotnela...a teraz mam 10mesacneho synceka (a uz vymyslam, je ze kedy vybavime sestricku 😀) ale aj napriek tomu, casto rozmyslam, ake by bolo to nenarodene dietatko, ako by sa volalo, ci by to bol chlapcek, alebo dievcatko ☹
viem, ze si v tazkej situacii, ale partnerovi by si to povedat mala, ako otec na to ma pravo, mozno ta jeho reakcia nakoniec prekvapi a mozno vas aj tehotenstvo zblizi...ked mu to povies, aspon budes zase mozno o kusok blizsie ku svojmu rozhodnutiu...a co sa tyka tvojej maminy, tu neries...si dospela, kedze pracujes, nie si od nej ani zavisla, takze nema pravo zasahovat do tvojich rozhodnuti, aj ked sa jej mozno nebudu pacit...ale osobne si myslim, ze keby si jej doniesla ukazat male babatko, urcite by zmakla...
drzim ti palce, nech vsetko dobre dopadne...a neboj, ziadna kasa nie je taka horuca, ako ked sa navari 😀
Ber to dieťa ako Boží dar.To nemyslím teraz ako frázu,ale je to naozaj tak.A nikde nie je napísané,kedy je vhodný čas na dieťa,keď k tebe prišlo teraz,tak to má tak byť.Ja mám tri dcéry a najmladšia sa narodila,keď som mala 41,5 roka.Ani na chvíľu som nerozmýšľala,či ju prijmem.A že sa na dieťa necítiš je podľa mňa preto,že pravdepodobne nemáš ani ty najlepší vzťah s matkou,keď povieš,že by ťa prizabila.Ty žiješ predsa svoj život a nie život svojej mamy.Mám už dve dospelé dcéry ale aj keby prišli v 15-tich,že je niektorá tehotná,tak by som len rozmýšľala,ako im môžem pomôcť a tešila by som sa na vnúča.A čo sa týka partnera,má právo to vedieť,je predsa otec.
@briana Len som si preletela Tvoje prispevky, ma to tu uz tri strany 🙂 dufam, ze si spomeniem na vsetko.
- Tvoja mama nechce byt mlada babicka.....akoze prosim Ta to co je? To je dost sebecky postoj. Ty uz nie si maly susen aby Ti mamina diktovala co mas v zivote robit.
- Mas si uzit mladost. A prave to si myslim paradoxne, ze si ju uzijes, ked budes mat dieta teraz. Ja mam 31 a som prvy raz tehotna - krasne som si do 30tky uzila, nehovorim, ze nie, ale sprosta som bola - opacne by to mozno bolo lepsie. No co? Rok dva nepojdes na diskoteku a co este stratis, Nic. Budes mat 23 rokov, uz relativne velke dieta a zivot pred sebou - vsetko, aj pracu, aj karieru aj vsetko. Ja som si karieru rozbehla krasne a teraz si davam jedno velke stop, chcem mat jedno dieta, druhe dieta a myslis, ze pre mna bude jednoduchsie startovat karieru znova v 35? 36 rokoch? Na trhu prace daju prednost mladym babam a nie mne s dvoma detmi. Takze podla mna mas prave naopak velmi dobru sancu si krasne uzivat zivot, ked budes mat babo teraz.
- S partnerom Ti to skripe a nie je to nic moc. No mozno kacirska myslienka, ale ved nemusis s nim ostat zit. Mlada pekna mamka s dietatkom nie je ziadna chyba krasy. A dobry vztah nie je zarukou toho, ze Ti to bude klapat navzdy. Neries teraz to, co bude o iks rokov.
- Su maminy, co sa doslova predrali zivotom mlade, bez prace, bez skoly, bez zazemia - ziadna Ti nepovie, ze to bolo lahke, ale myslim, ze vsetky To povedia, ze to aj tak bolo to spravne rozhodnutie.
- Zistila si to az v 7. mom tyzdni a brala si lieky. Ja az v 8mom tyzdni, liezla som po horach, robila nebezpecne sporty a co to som aj vypila (zijem v krajine, kde sa vino pije ako voda) - nevedela som to, vyslo mi niekolko negativnych testov. A nic zle sa nestalo.
- Ako to povedat partnerovi? Nemysli na to so strachom, Ty sa nemas za co hanbit a uz vobec nie ospravedlnovat! A ak Ti zacne robit sceny? Tak sa zmieris s mamou a ostanes u nej a vydrzis jej frflanie (nebude ona veru dlho frflat 🙂 A o 7-8 mesiacov budes hrda na seba ako si si ten zazrak ubranila proti vsetkym. Neboj, Tvoje telo Ta podpori tak ako si teraz este neevies predstavit, lebo to nepoznas, kym to nezazijes. Nejak prirodzene Ti hormony dodaju silu, sebavedomie, rdost, priroda to zariadila dobre.
ale baby prečo sa hádate,,ja si ymslím že diskusia o tom či je to dieta alebo plod a či je to zabitie alebo nie je iná téma,,,ved ona musí mat v tom uplny chaos,,,ja si ymslím že ak sa teda povoluje potrat do 12tt tak to dieta ešte nieje,,je to plod...ona sa musí proste na to cítit či chce byt matkou alebo nie,,,,nieje to o tom že ked sa narodí tak ho bude zbožnovat pretože u niektorých matiek to tak proste nieje ani po porode,,,,a to že si mala dat antikoncepciu ked nechcela babo je tiež diskutabilné pretože ja som otehotnela cez antikoncepcia(tabletky čo je asi 5percet zo 100)ale stalo sa takže asi najlepšia antika je nesexevat ked ide o to..ved mi si tu máme pomáhat a nie sa osočovat 🙂
@lady511 Presne tak @briana sa nepyta co mala urobit pred tym inac, ale co si myslime, ze ma urobit teraz a v buducnosti. Poznam osobne jeden par - obaja lekari, obaja rodicia oboch tiez lekari a este + 2 stari rodicia tiez lekari = tj 8 lekarov v rodine a mladi otehotneli, lebo si mysleli, ze vsak predsa prerusovana suloz staci 🙂 Je to podla mna mila prihoda, nikdy nemozeme vediet co sa odohrvaa v hlavach druhych ludi, aj ked sa nam zda, ze ved to je jasne. No a co? Meni nieco na veci to, ci niekto otehotnie pri prerusovanej sulozi, za pouzitia kondomu, alebo tabletiek? Nie, na rezultate to nemeni nic.
@briana uplne suhlasim s @alenka600 hlavne v tom, ze je super, mat babatko v mladsom veku...ja ked skoncim RD budem mat 30 a to este planujeme aj druhe babatko, takze mozno do prace nastupim ako 33 rocna...to uz sa ta kariera rozbieha trosku tazssie ako dajme tomu v 23 🙂
a tiez suhlasim s @pici do 12tt je potrat legalny...nemyslim si, ze je to zabitie...akurat, ze v buducnosti ta to moze zamrziet...a mozno ani nie, to zavisi od tvojej povahy, takze to uz musis sama posudit...
vsetky tu piseme svoj nazor, ale rozhodni sa podla seba, je to tvoj zivot...len nekonaj zbrklo, vsetko si dobre premysli...
@pingu1 tiež súhlasím..............................potrat je zabitie, či už je to plod, hlupy je ten čo píše, že je to len plod, ved bábätku už srdiečko bije v 6-7 týždni, to je plod???????????????????????????????? Hnevá ma velmi, keď 19 či 21 ročná kočka povie, že nechce bábo.......... 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 asi musí prežiť niečo fakt hrozné v živote aby si vedela oceniť dar - bábätko 🙂...............a prečo vôbec taká temá tu je, ved modrý koník je pre maminky, tehuľky buduce maminky.............
@helenka333 klud toto nie je tema co je a co nie je potrat.. nikto nemusi prezit nic hrozne. niekto si vie predstavit zivot aj bez deti, nie je pre to zly... a preco je tu taka tema? lebo aj to je zivot
a presne tak...........ja tiež pracujem od 19 a medzitým som začala aj ukončila VS, nebolo to ľahké ale teraz mi je to načo? To nieje budúcnosť, budúcnosť je len to, keď máš bábätko a nič iné k tomu nemôžeš prirovnávať, načo ti budeš škola a práca ked možno nikdy viac deti mať nebudeš môcť????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ach jaaj...to sa tu uz nemoze ani spomenut slovo potrat??? 😠 ona si nepytala vase odsudenie,ale radu...fakt aby sa tu clovek niekedy aj bal nieco napisat

@briana neboj sa, veď on zmäkne, ale aj ty sa musíš snažiť. podľa mňa je práve toto príležitosť dať veci a aj váš vzťah do poriadku. za pokus to stojí. tak ako som už písala, hlboká úprimnosť urobí svoje.