Nechcené tehotenstvo
ahojte
mám velký problem a prosim vas tymto o radu. mam 19 rokov a vcera som zistila že som tehotna. MS mi meškala tri tyzdne, mne bezne meskaju a pri sexe si davame pozor tak som nerobila paniku. tri rozne testy mi vyšli hned silne pozitivne. zajtra sa chystam k lekarovi. moj priatel je odo mna o 15 rokov starsi, sme spolu 4 roky. deti velmi chce. ja nie. viem ze ked mu o tehotenstve poviem s potratom suhlasit nebude. co sa tyka financnej stranky a byvania je zabezpeceny. ale vztah nam nefugnuje. dalsi problem je moja mama, ta by ma tiez prizabila. teda mam moznost ist na potrat a nikomu o tom nepovedat alebo sa porozpravat s priatelom ale v tom pripade on ma na potrat nepusti. ja sa na deti necitim, nemam k nim vztah, je mi uplne nanič. čo by ste robili na mojom mieste??
@helenka333 ale ser uz na to, idem prec. 😵
@pingu1
@helenka333 to bolo ironicke. zivot nadeli aj ine prekvapenia.. a mozes mat niekedy aj dve gumy aj anti a podari sa.. potom co? to je uplne mimo... tejto temy
ja som zistila, že som tehotná tiež v devätnástich síce som o 5dní mala 20ale to je jedno.... Tiež som zvažovala, že čo robit bo som nastupila na VS a bala som sa ako to zvladnem, bála som sa aj mojej maminy ktorá sice bola najprv sklamaná,že čo skola ale potom sa na bábo tešila. Ale dlho sme sa netešili....potratila som :( Zufálo si to vyčítam, že som mala také myslienky a, že ci som si to prave nimi neprivodila sama :( nebudem ta odhovárat od potratu je to tvoj život a viem, že sa nema sudit druhy človek bo som vela krat sama sudila a dostala som sa potom do tej istej situácie o ktorej som hovorila, že mne by sa to nestalo .... Dobre si to uváž aby si si to potom nevyčítala, že čo by bolo keby. Držím ti palce a daj vediet ako si sa rozhodla. Veľa štastia !!
@briana držím ti aj ja silno palčeky akokoľvek sa rozhodneš, rozhodni sa tak , aby si to nikdy neľutovala, možno nebudeš možno budeš, naučíš sa s tým žiť a to bude super, ale neunáhli sa máš čas si to rozmyslieť a porozprávaj sa o tom s mamkou 🙂 myslím na teba !!!
Nehadajte sa, prosiiiiiiim. Chcete @briana pomoct, alebo tu ide o to, ze chcete silou mocou prezentovat svoj nazor?
V zivote sa vzdy budeme stretavat s nespravodlivostou, mozme si byt 100000% iste, ze mame pravdu, ale kritikou nikoho nemotivujeme k niecomu pozitivnemu. Prosim. Teraz sa baba akurat moze citit ako tela a uz sem nenapise a co tym dosiahneme? Ulavime si, lebo sme si povedali svoje, ale pomozeme tym rieseniu problemu? No asi nie.
@pingu1 neodpisujem teba, odpisujem snahu zmenit niekoho nazor takymto sposobom
a co ked ja nemozem mat deti? mam plakat nad kazdou co ide na potrat? alebo co otehotnie nahodou? mam nenavidiet kazdu zenu, ktora planovala jedno a ma tri? lebo sa pritrafilo? mam nenavidiet, vsetky co idu na upt? ved s mojim tehotenstvom to nic nema... moj nazor na potrat moja situacia absolutne nezmenila...
@pici presne tak, tiež mi je ľúto, že nemôžeš mať deti, to nikdy nikomu by som nepriala aby deti nemal a prajem, jasné že ked aj ty chceš, aby sa stal zázrak a krásne a zdravé bábänko si raz v živote mala, a to ti prajem z úprimného srdca!!!
pozeram na svoje spiace deti...a citam tuna nechala by som si to....nenechala by som si to....pozeram na moje TO...duplovane.lebo mam dvojicky.....a je mi luto zien tu takto pisu....ako o dekoracii...ako o veci....dieta nie je vec je to clovek bytost..
ak je problem s nejakym TO..ako to nazyvate tak mi To poslite previazane v skatuli...postaram sa to tu prehlasujem verejne...
nečítala som reakcie predtým ale celkom mi úvod pripomína mňa 😅 mala som 19 keď som otehotnela po zhruba 2-3 mesačnej známosti, v tej dobe keď som prišla na to že som tehotná , môj ,,priateľ" odišiel na 8 mesiacov do zahraničia (nerátali sme jeden s druhým keď odchádzal) a ja som začala študovať na VŠ. moje prvé myšlienky po pozitívnom teste bolio všelijaké, vyhliadky do budúcna strašné, ja bez peňazí úplne a môj priateľ odišiel do zahraničia pre to aby sa zbavil dlžôb....rozmýšľala som nad všeličím ale som rada že som sa na koniec rozhodla pre bábätko. všetko sa časom vyriešilo.... a ja som rada že mám teraz doma veľkú predškoláčku 😵 😵 😵
takže hlavu hore a veľa síl!!
@briana 19 rokov nie je tak málo, tiež som otehotnela v 19-tich a nevidela som v tom žiaden problém. S teraz už manželom sme sa osamostatnili, ja ďalej študujem a absolútne nič neľutujem. Čo sa týka veku, vôbec ho nepovažujem za nejak nízky, skôr naopak, celkom vhodný. 🙂 Fakt, že si to bábo splodila s chlapom, s ktorým zrejme neplánuješ budúcnosť, tiež je nie je taký tragický. Veľa detí takto vyrastalo u slobodných mamičiek za podpory rodiny a nič im tento fakt nevzal. Mamy by som sa tiež na tvojom mieste nebála. Ty si jej dieťa a určite by ťa neprizabila. Možno by jej trvalo chvíľu stráviť fakt, že jej dieťa bude mať dieťa, ale iste by sa ho už ku koncu tvojho tehotenstva nevedela dočkať. 🙂 Možno nemáš vybudovaný vzťah k deťom, ale k tomu svojmu by si si ho určite vytvorila a bola by si pre neho jednoznačne tá najlepšia mama! 🙂 Ale už si možno aj rozhodnutá, čo urobíš, tak držím palce! 🙂
dakujem nastvali ma kazda si tu riesi svoju pravdu a polievku a tu ide o holku a dieta ...nie o To.......ide o zivot..
ale baby , nerobte tu vojnu medzi sebou , ide o to zekazda si tu piseme svoj nazor prip,skusenost , nikto jej nehovori co musi urobit
rozhodnutie je na tebe moja .... , ja len tolko aby si to potom nelutovala ---- ako sa rozhodnes 😨
@nativanativa no ved ja som si nazor povedala, ale ked niekto furt do mna skace....
cloveku je s toho smutno..prave pre tieto zvady a tahanie sa za slovicka a pre a proti si myslim a stale budem mysliet..ze taketo temy radsej na verejne forum nie..ak uz zena uvazuje nad tym, ze si da dieta prec..nech to riesi sama zo sebou, s kamaratkou, partnerom........nie tu a takto..akoby kazdy zabudal, ze tu ide o dietatko , nie o plysaka..ale o ziveho tvora..ak tu uz zakladatelka otazky napisala, tieto hadky jej fakt pomôzu..uff..cloveku je s toho fakt smutno..ved co tam po jednom dietatku.. 😔 ..ak nemam k teme co povedat, ak neviem cloveka podrzat, tak som radsej ticho..
Ja som mala 19 keď som otehotnela s vtedy ešte priateľom to medzi nami škrípalo...ale tehotenstvo a hlavne naša krásna dcérka nám to pomohla utužiť. Rodičia ma nezabili boli radi 🙂 možno viac ako ja ale neľutujem nič 🙂 Naša Tamča nám stojí za všetko!!!
@briana ja som prvykrat otehotnela ked som mala 21 rokov. Nemali sme vtedy nic, popri dietatu sme si nabrali hypoteku, kupili auto.., dcera vyrastla po 11 rokoch mam druhu dceru. Viem porovnat ake je to byt mamou ako uplne mladucka baba a teraz. Keby som si mohla v dalsom zivote vybrat v akom veku chcem byt mamou, tak si opäť vyberiem čas do 25-tky.. Este stale som "relativne" mlada, starsia dcera ide do puberty, ja mozem hocikedy odist za kamoskami, lebo starsia postrazi chvilku mladsiu. Dieta je urcite obohatením života človeka. Ze vam vztah nefunguje? mozno dietatom sa to zmeni k lepsiemu...ak on velmi po dietati tuzi, urcite bude rad, ze budete mat rodinu..Ak vam to nebude klapat ani potom no a co? novy vztah si v pohode mozes najst aj neskor.Takisto aj skola sa da urobit popri materskej. Daj urcite vediet, ako bude partner reagovat.. Prajem ti, aby si sa rozhodla tak, aby si bola spokojna a nic nelutovala
mna len bohuzial mrzi to , ze si s clovekom s ktorym mate doslovne ROZDIELNE CESTY a to je velmi velky problem .... on je niekde inde a ty tiez , viem o com hovorim , prezila som si podobne ....
teraz sa nevyjadrujem k dietatku 😖
@briana je zvlastne ze tvoja mama ti hovori aby si len neotehotnela mlada a jej sa to podarilo a ma teba a je urcite stastna ;)
Uprimne.. Az sa mi niekedy zda ten tvoj pribeh ako vymysleny - nemyslim to v zlom... Partner ktory ma o 15 viac a strasne chce deti je vo vztahu s mladou kockou ktora deti nechce a este jej aj neveri ale potrat by jej nedovolil... Hmmm...
.suhlasim s @pici - nebudem presne citovat ale z niektoreho prispevku som vyrozumela ze nie kazda zena si predstavuje buducnost s dietatom... Ak sa na dieta necitis, a nechces ho nikdy mat je to ok
Zase, ked nemas vztah k detom, pekne si zariskovala a neoplatilo sa...jeden moj gynekolog ked mi navrhol prvu antikoncepciu povedal doslova "ked otehotniete moze pri vas stat cely svet ale "odnesiete" si to sama" - mudry chlap Situaciu ktoru teraz riesis ti nezavidim :(
. Nemyslim ze ti niekto ma radit co mas urobit, nakoniec sa aj tak rozhodnes sama- a pravdepodobne rozhodnuta uz si.. Ja ti len mozem povedat ze svoje prve dieta som mala v 29, ked som si uvedomila ze slovo "uzivat si" vlastne straca vyznam bez rodiny... Klamat ti nebudem, nie je to lahke, moc sa nevyspim, niekedy som neumyta az do vecera a v takom kine som nebola ani nepamatam, ale ked sa na mna usmeje, alebo sa prvykrat postavi, alebo zaspava a drzi ma za prst... Vsetky problemy sveta (a hlavne tie s partnermi a matkami) su absolutne malicherne... Mat dieta bolo najlepsie rozhodnutie v mojom zivote
nedivím sa, že si zmätená... ALE naozaj si musíš uvedomiť, že si dospelá a mala by si sa postaviť k situácii čelom. Otec dieťaťa má právo vedieť, že si tehotná a musíte sa o tom porozprávať. Odporuješ si v dôležitej veci: priateľ chce deti ale ďalej už "nebude veriť že je jeho" Ďalšia vec, ktorej nerozumiem v dnešnej dobe sú možnosti antikoncepcie naozaj veľké ma udivuje, že pokiaľ si deti nechcela tak si sa nijak nechránila. Ohľadne reakcie mamy - neviem, či ostala s Tebou sama alebo ste žili s Tvojim otcom , možno odtiaľ pramení ten strach. Mám veľa protiargumentov od mojich kamarátok, ktoré mali deti vo veku 18 -19 rokov, dnes majú dospelé deti dnes tiež už 18 - 19 ročné a všetky si tento stav pochvaľujú. Naopak tvrdia, že teraz si začnú život užívať lebo majú skúsenosti a už sa nemusia starať o malé deti .... takže aj takýto môže byť pohľad na tehotenstvo v mladom veku. Nepoznám Tvoju mamu, ale myslím si, že ak sa rozhodneš si dieťa nechať tak Ťa kvôli tomu nezavrhne, veď ona keď bola v rovnakej situácii sa rozhodla pre Teba. Toto si musíš uvedomiť.
Na záver len jednu krátku vetu: my sa už niekoľko rokov snažíme o dieťa a absolvovali sme veľa cyklov asistovanej reprodukcie a doteraz nič ... mám 39 rokov a veľmi ľutujem, že som uprednostnila kariéru a budovanie zázemia pred deťmi. Dnes mám milujúceho manžela, zázemie a chýba mi to prečo sa žene oplatí žiť ... deti. A ak by si si to naozaj nevedela predstaviť a dohodli by ste sa s partnerom, existuje aj inštitút utajeného pôrodu, kedy novorodenci sú ihneď daní na adopciu. Daj tomu malému človiečikovi šancu na život, podľa mňa toto nebudeš ľutovať... potrat budeš ľutovať určite.
Prajem Ti aby si sa zbavila strachu a prijala také rozhodnutie, ktoré Ťa nebude neskôr mrzieť (nech už bude akékoľvek)
V každom prípade, ešte máš pár týždňov na rozhodnutie a akokoľvek sa rozhodneš, následky si ponesieš celý život - či to, že budeš mamou a Tvoj život sa zmení od základu, alebo nebudeš mamou a ako to už niekto písal predo mnou, celý život budeš počítať, koľko by Tvoje dieťa malo v danej chvíli rokov a ako si sa mohla mať s ním.
Ja svoje dve detičky ľúbim najviac na svete, ale to ako sa rozhodneš Ty, je na Tebe a naozaj to musíš dobre zvážiť ako sa rozhodneš. Držím palce a nenechaj sa nikým znechutiť takým, či onakým názorom. Konečné rozhodnutie je a bude na Tebe a predovšetkým Ty budeš sama so sebou žiť celý život.
myslim ,ze niektore to tu uz prehanate , kazdy nech sa vyjadri ,ale nemyslim si , ze je vasou ulohou tu do niekoho rypat kvoli ich nazoru.
ked chces ist na potrat , tak to aj spravis ,len aby si neskor neplakala nad tymto svojim rozhodnutim
Myslíš, že by to bolo férové? od teba? Nepovedať nič priatelovi? Ak by si šl an apotrat, zabiješ nielen svoje dieťa, ale aj jeho!!! myslím,ž e kto je dosť zrelý na sex, je dsoť zrelý aj na rodiovstvo a mal by sa tým aj raidiť.... Ja len aby ťa neskôr nemrzelo, ked sa o 5 rokov rozhodneš, že deti chceš, a nebudeš ich môcť mať...
Ja jsem take zastancem zivota, ale tady nejde "jen" o zivot jeden, tady jde o 2 zivoty....
Zena, ktera neciti materstvi jako svou "roli" do budoucna, vetsinou nedokaze se ditete zbavit jinak nez tragicky..
...pokud zena dite nechce a selhala ji prevence, tudiz ONA udelala maximum a neselhala...
a je na rade rozhodnuti...
Rozhodnuti - negativni rozhodnuti je tezke pro stavajici "maminky" zpracovat, protoze se divaji do svych kolibek, ale zena, ktera jednoduse NECHCE je schopna "ublizit"..nema kam se podivat, diva se jen do sve duse...a ta ji rika "NE"...
Respektuji toto rozhodnuti, uprednostnuji ho pred "tragickym jednanim" a nebudme pokrytci a netvrdme, ze takto prave nezacina "tragedie"...
Ziju v zemi dusevni, pokrytecke a zaroven v zemi "papezske"...muzes dostat kazani, muzes dostat smer dusevni, ale ani Papez Ti nepomuze s Tvym "ja"..Tve ja, pokud je uveznene v neschopnosti starat se o zivot druheho, v neschopnosti afrontovat situaci...je dalsi moznost a tu spravuje Zakon..
Zakon pamatuje i na dusevno matky, pokud dusevno matky neni prizpusobive dane situaci, Zakon jedna podle situace..
To, na co Zakon zapomina je "OTEC" ..v techto pripadech by mel nastoupit otec a vyjadrit se..pokud by dite chtel, matka by mela byt "povinna" dite odnosit a predat rodici...t.j. otci...
Nepovazuju dite za plysaka..ale zivot narozeneho a nenarozeneho je na stejne urovni, nesmime zapominat, ze jde o 2 zivoty...
Kdyz se stane nehoda, prvni zivot, ktery zachranuji je zivot stavajici (pokud budouci matka neda jiny pokyn)...

@pici ja nie som bezchybna, ale to ze tvrdim, ze potrat je vrazda, to podla mna bezchybny nazor je....
ja ked som sexovala 19 rocna s neperspektivnym frajerom, tak som mala antiku a kondom k tomu, kurnik.