Nechcené tehotenstvo
ahojte
mám velký problem a prosim vas tymto o radu. mam 19 rokov a vcera som zistila že som tehotna. MS mi meškala tri tyzdne, mne bezne meskaju a pri sexe si davame pozor tak som nerobila paniku. tri rozne testy mi vyšli hned silne pozitivne. zajtra sa chystam k lekarovi. moj priatel je odo mna o 15 rokov starsi, sme spolu 4 roky. deti velmi chce. ja nie. viem ze ked mu o tehotenstve poviem s potratom suhlasit nebude. co sa tyka financnej stranky a byvania je zabezpeceny. ale vztah nam nefugnuje. dalsi problem je moja mama, ta by ma tiez prizabila. teda mam moznost ist na potrat a nikomu o tom nepovedat alebo sa porozpravat s priatelom ale v tom pripade on ma na potrat nepusti. ja sa na deti necitim, nemam k nim vztah, je mi uplne nanič. čo by ste robili na mojom mieste??
@snazilka92 absolutne mimo... len trepat o vrazde a nevrazde jej aj tak neotvori oci... takze je to zbytocne.. a podla legislativy to legalne je.. tak o com ?comu ja verim a comu nie... ach... popriala som jej dobre rozhodnutie.. na boha sa nehram... zamysli sa
zas to je tu len o tom ze nikto chcel radu a vsetci sa tu zas hadaju..jak v kazdej teme najskor normalne prispevky ktore su normalne potom pride mamicka ktora ma iny nazor ostatne sa pripoja a je koniec...vzime sa do jej role a normalne jej poradme nie sa tu hadat a riesit ine veci....
Ahoj, ja som zažila niečo podobné ako ty. V 19-ke som otehotnela s chalanom s ktorým som ani nechodila, len sme sa stretávali sexuálne. Samozrejme on sa hral na frajera, že to zvládneme, budeme šťastná rodinka. Ja som vtedy ešte chodila na strednú a bývala som so starými rodičmi. lebo som sirota. Oni sa to dozvedeli, až keď som bola V piatom mesiaci, najprv, že na potrat, čo už bolo neskoro a potom, že na adpciu. Ja som bola samozrejme hotová, nemala som kam ísť, tak som súhlasila. Až jedného pekného večera mi babka oznámila, že si dieťa môžem nechať. Ver, bola som najšťstnejsšia budúca mamička na svete. A keď sa mi 5 dní pred 20-kpou narodila dcérka bolo to nádherné. Ty máš šťastie, že sa máš o koho oprieť, priateľ ťa chce, túži po rodinke. Držím ti palce ahoj 🙂
ja si myslim, ze taketo temy tu nemaju snad ani co hladat, lebo pokazde sa to zvrhne do hadok na temu potrat-vrazda, nepotrat- nevrazda a nakoniec temu admin uzamkne...samozrejme ze vacina bude proti UPT, nakolko cela stranka je orientovana pro rodinne...ja si myslim, ze by svoj problem mala briana riesit v prvom rade s priatelom a tak cast zodpovednosti za svoje rozhodnutie preniest aj na nho a ak sa da povedat to aj matke mozno bude prekvapena, ze bude mat od matky nakoniec podporu, aj keby mala dieta vychovavat bez priatela a nie riesit to s ludmi, ktorí ju ani jej zivot vobec nepoznaju..
@traktor tiež som si povedala len svoj názor a vôbec ju neodsudzujem keby sa aj rozhodla pre potrat, je to len jej vec a ona s tým bude musieť vedieť žiť, a naopak budem ju obdivovať ked to tak zoberie a nebudem mať zlý pocit nikdy, len mne veľmi ublížilo čo pici napísala, že som bezchybná...atd...pričom tiež nevie čo ja som v živote už musela prežiť! ☹
@briana tak podla mna by si sa s tym isto mala zveriť priatelovi. LEbo je to i jeho dieťatko a ma pravo sa vyjadriť k tomu čo sa deje a čo sa bude diať. Neupieraj mu to pravo. A na druhej strane ak sa mam prihovoriť za ešte nenarodene babatko tak to teraz chcem urobiť. PRosim ťa zaň aby si to nespravila, kedže jeho hlas ešte ušami počuť nemôžeš Daj mu šancu sa narodiť a ono ti v živote velakrat dokaže že to bola dobra volba. A ak ani potom nepocitš tužbu si ho nechať tak je mnoho rodičov ktorí by dali všetko na svete aby sa mohli starať o tvoje dieťatko.
@helenka333 helenka, kľud, to len pici má asi hormonálnu nerovnováhu 🙂
@irriss tak ony v podstate to dieťatko ani vidieť nemusia, ked nechcu.. Ale tak ťažko sa o tomto rozpravať. Mam v okoli viacero prikladov, jeden mne velmi blizky o ktorom sa tu verejne rozpisovať nebudem, ale druhy pripad, ked sestra mojej kamaratky čakala babo so ženatym mužom, dala si ho vziať a skončilo to pre nu velmi tragicky ☹
dakujem vam všetkym za nazory zatial, nemala som čas prečitať si všetky teraz ale rano to dočitam, priatelovi o tom poviem určite. aj ked neviem ako. no a zajtra ma čaka doobeda lekar, uvidim ako dopadne vyšetrenie. určite sem hned potom napíšem ako to cele dopadlo. dakujem vam pekne zatial a dobru noc.
@briana teším sa na tvoje zajtrajšie správy. drž sa dievča. budem na teba myslieť.
@briana drz sa moja a hlavne , rozmylsi si svoju buducnost , cmuk 😉
@briana no nie najstastnejsia situacia veru 😒 .hlavne si uvedom,ze nikoho do tvojho rozhodnutia nic nie je,az na otca dietata.co povie mamka,kamaratka, suseda ci nejaka komplet cudzia zena na konikovi ta trapit nemusi.nazory zien tu ti mozu pomoct v rozhodovani,vacsina ti aj tak bude radit si miminko nechat.no finalne rozhodnutie je na tebe. a nech je akekolvek nikoho (okrem tatina) do toho nic nie je.nik iny nema pravo sudit.pretoze my tvoj zivot nezijeme,my nie sme v tvojej kozi,my netrpime tvojimi starostami ani sa netesimi tvojimi radostami.
ja osobne by som sa jednoznacne porozpravala s otcom dietata.ja mam pocit,ze on ma pravo vediet,ze tam niekde je jeho dietatko a mal by mat pravo si k jeho zivotu svoj nazor povedat.hlavne rozhodnutie je vsak na tebe.nemas to lahke.si sice mlada(no nie si zas nejaka mala zaba co nevie co chce),no mas za sebou niekolkorocn vztah so starsim partnerom a to vacsinou zenu posunie niekde inde a skor dospeje.
si cca v 7tt.na iterupciu mozes ist do 12 tt-teda mas cca mesiac na to,aby si sa rozhodla co chces.
ja som matka a ja by som si mimco nechala.toto neber ako radu(teda ber ak chces 😉 )len pisem,co by som robila ja.kym som nemala maleho,tak som netusila ake nadherne je mat dieta.a stale hovorim,ze keby som vedela kolko stastia mi maly do zivota prinesie,tak by som ho mala uz davno 🙂 .lenze mne sa spatne dobre hovori,ked som si maleho porodila k 27 narodeninam a s manzelom sme vtedy boli spolu 9 rokov (krasny partnersky vztah),pocestovane aj zazite som mala.
mam par kamaratok co maju interupciu za sebou.a ono to fakt narychlo situaciu vyriesi,no myslim,ze to necha na zene nezmazatelnu stopu.ci chce ci nechce, z casu na cas ju prepadne smutok a bude vzdy rozmyslat nad tym ako by asi teraz jej dieta vyzeralo.ake by malo oci,vlasy,zaluby... zivot po dobrovolnej interupcii je niekedy pre zenu velmi tazky.
ja ked pocujem,ze nejaka zena bola na planovanej interupcii(nie koli zdraviu dietata- z inych dovodov),tak vzdy ztazka preglgnem,lebo sa ma to ako matky dotyka,no nikdy nesudim.
drzim ti palce,nech tvoje rozhodnutie,nech je akekolvek,je pre teba tym spravnym rozhodnutim.este mas cas na premyslenie,tak premyslaj 😉
@briana som rada, že si napísala, držím ti palčeky na zajtra a verím tomu že sa dobre rozhodneš, veľa šťastia 🙂, a tiež dobrú noc 🙂!!!
@vejula
Nevim, jestli i na Slovensku, ale tady jsou novorozenecke boxy...jsou anonymni, videokamera zabira jen miminko a cip privolava lekare...
V nekterych kostelech jsou jeste otaceci kola typu vrata... ☹
Je to spis o tom, jak se s tim zena vyrovna vnitrne...
neni stejne porodit a dite dat k adopci a vedet, ze nekde je, ale nemit moznost ho nikdy videt...
a rozhodnout se pro interupci - jakysi "zmizik"
Tezke tema...nebezpecne tema...
😉 ale "aktualni tema"...at uz chceme nebo nechceme..
Je tezko soudit nekoho a myslet si ze NAM by se to stat nemohlo...
@irriss jasne preto nesudim, nesudim nikoho kto bol na potrate, pretože viem že v ťažkej kritickej situaci sa može ocitnuť ktokolvek... Važne viem o čom vravim, nie sice o sebe ale o človeku ktorý je omnoho silnejší odomna ovela lepší a predsa. Bol to šok ked som to zistila ale ani na okamih som ju neodsudila
@briana ahojky...ja som tiez otehotnela nahodou...s priatelom sme spolu az tak dho neboli,on sa vlastne nedokazal postarat ani o seba(ked na to spatne pozeram)tiez som nevedela,co mam robit,tak som mu to povedala a posielal ma na potrat a rozisiel sa somnou..ja som si malu nechala a viem,ze som urobila spravne..ver mi..nic nie je krajsie ako rano,,ked vstanem a usmeje sa na mna..ako ked mi prvykrat povedala mama🙂
ňco sa tyka zabezepcenia..on neni schopny si ani robotu najst a ja z rodicovskeho ledva vychadzam,ale stejne by som nemenila🙂))
ja mam dietatko tiez len preto az teraz,lebo som sa na deti doteraz necitila...ak by som to mohla zmenit,mala by som babo urco skor..a ako povedala moja sestra,ked cakala malu...KED SA NARODILA,ZRAZU JEJ PRECVAKLO A VEDELA CO MA ROBIT..ked je zabezpeceny,neries to dalej a tes sa z toho,ze budes maminou..a hlavne si uzivaj tehotenstvo..teda ak sa rozhodnes,ze si toho drobceka nechas...comu verim🙂
ja na Tvojom mieste sa urcite porozpravam s priatelom nie je nic zle mat dieta v 19 rokoch ja som tuzila po babatku tiez a v 19 sa mi narodil krasny syn Juraj o 2 tyzdne oslavi krasnych 18 nikdy som svoje rozhodnutie nelutovala ano bola som mlada ale zvladla som to a ja mam teraz krasne 4 deti vo veku 18,14,11 a najmensia pred mesiacom oslavila svoje 3 narodeniny a v aprili cakam opat babatko a nikdy by som sa nerozhodla inac neboj sa vsetko spolu zvladnete a uvidis ze babatko budes milovat stale a urcite ho uz milujes aj teraz
@briana ahoj.. tiež som mala prvú dcérku v 19tich a intenzívne som rozmýšľala nad potratom, ale akokoľvek som sa presviedčala, proste to nešlo tomu zázraku urobiť. Treba sa k tomu postaviť zodpovedne, stalo sa.. snáď by si nezabila vlastné dieťako ☹ Teraz, keď sa spätne pozriem, som neuveriteľne šťastná, že som sa rozhodla správne a našu lásku mám pri sebe. To isté sa nám potom prihodilo aj druhýkrát a aj keď nám to úplne nabúralo plány a obrátilo životy na ruby, nemenila by som. Dieťa je zázrak a ak máš čo len malú možnosť sa o neho postarať, neváhaj a začni sa naň tešiť 😵
ahoj,,, už sa tu popísalo všeličo,,, ja ti nebudem radiť,čo máš alebo nemáš robiť,,, chcem ti napísať môj príbeh: s mojím mm sme sa spoznali v 19 rokoch,,, hneď od začiatku nášho vzťahu sme hovorili o svadbe a deťoch,,,po 3 mesiacoch sme začali na deťoch pracovať,,, po 2 rokoch som to začala riešiť s lekárom,,, mala som vysoký prolaktín,,, vraj mi LEN nasadia lieky a do 3 mesiacov otehotniem,,, nič sa nestalo a pridala sa mi k tomu aj štítna žľaza,,, takže ďaľšie lieky,,, potom sme absolvovali 2x IVF ICSI a 1x IVF s darcom,pretože mm zistili veľmi zlý spermiogram,,, prešli sme všetkými možnými vyšetreniami,,,
len chcem napísať,že všetci starneme a neznamená,že keď som teraz zdravá,že budem aj za pár rokov,,,
po našom dlhom úsilí mať dieťa mi teraz zistili autoimunitné ochorenie sjogrenov syndróm,,, ešte som nerodila a už sa musím rozhodnúť,či vôbec ešte môžem,pretože pri tomto ochorení sa môžu narodiť deti s chorým srdiečkom,,, a hrozí aj komplikovaný pôrod,,,
a vieš ako som sa rozhodla??? prečo by som mala zahodiť šancu byť mamou,,, my s mm to dieťatko chceme aj keď vieme,že na 99% budeme musieť použiť darcu,,,
teraz mám 37 a mm 38,,, myslím si,že som tu asi najdlhšia snažilka...
nikdy som si nemyslela,že sa to stane práve nám s mm,,, modlím sa,dúfam a verím,že raz sa aj ja dočkám // na teste
nechcem ti byť príkladom v toľkom čakaní,preto ti píšem môj príbeh
myslíš,že budeš zdravá aj za rok,dva tri...
držím palce pri rozhodovaní
@briana ahoj- dnes ked si to citas- uz vies isto na com si. Potrat je velmi vazna vec-malo by sa na neho mysliet iba v tedy ak ide o zivot matky, co je uplne minimalne percento tehotenstiev. Kazdy iny problem okolo nezelaneho tehotenstva sa da vyriesit v prospech dietatka. Len treba trosku chciet a obetovat svoje telo na devet mesiacov- potom sa uz nemusis vobec starat. Ja osobne mam v rodine manzela tetu, ktora nemohla mat deti- vychovava 5 adoptovanych-jedno je fyzicky aj psychicky postihnute, teraz su etse aj profesionalnymi rodicmi dvoch deti- pricom dievcatko je mentalne zaostalejsie a chodi do specialnej skoly. Tiez opatrovala jedno nechcene dietatko mladej slobodnej mamicky a sama jej navrhla aby si ju mohla adoptovat naco mamicka si vylepsila vztah s dietatkom a teraz sa o nu v pohode stara.
Co sa tyka samotneho potratu- moja mama tiez dva krat nechcene otehotnela- druhy krat som to bola ja. Surodenec predo mnou bol zabity ale ja som sa pocala v termine ked sa este nemoze ist na potrat. Bolo to velmi bolestne zistenie a nikdy jej to neodpustim aj ked mame spolu v podstate dobry vztah- inak bola skvela matka a vychovavala ma s bratom sama-urcite by to zvladla aj s troma detmi, ale spravila to takto- nepovie to ale viem ze to pre nu bola velmi bolestna skusenost-co bolo aj pre mojho surodenca.
Asi ti to nikto nepovie ale uz od deviateho tyzdna male babo v brusku citi fyzicku bolest. tzn. ze pri potrate kde je za ziva rozdrvene alebo roztrhane (ano-tak sa to robi) vsetko citi, pretoze mu nepodaju ziadne uspavadla alebo lieky proti bolesti. Jedna otazka?
Rozpucila by si vajicko s kuriatkom vnutri keby si vedela ze ho to bude boliet?
Ked nieco chces riesit s potratom-zisti si aj co to vlastne naozaj je-nie len riesenie nejakeho tvojho problemu ale aj kruta bolestna smrt pre druhu ludsku bytost.
@briana
...ja bych to zakoncila mym pribehem:
Za mne rozhodli druzi..a nikdy si (jim) to neodpustim..mozna, kdybych o tom mela sanci premyslet ja sama a vic, mozna bych dospela ke stejnemu zaveru..ale tim, ze jsem nemela sanci, prohrala jsem...cely zivot mne bude pronasledovat jakesi "jestli , kdyby, coby a ..."
At uz dojdes k jakemukoliv zaveru, dojdi k nemu TY...jen tak, nebudes litovat sveho rozhodnuti..
hodne stesti...
p.s. Nezapomen, ze nejsi sama...ale sama muzes zustat... 😉
neverim, ze by si dokazala zabit vlastne dieta, lebo nad tym prave rozmyslas! predstav si, ze by si ty nedostala sancu narodit sa! a ked lubis svojho priatela, tak nic nemoze byt krajsie ako dat mu vsetko, co mozes a aj pises, ze on chce mat dieta, tak neverim, ze by ti nepomohol! drzim prsty, aby si dietatko prijala a mala ho najradsej na svete!

@pici ako nechcem sa ťa dotknúť, ale väčšina tvojich príspevkov v tejto téme má dosť irituje. Aj keď ťa nepoznám, mám taký pocit, že si naštvaná na celý svet a tu sa akosi ventiluješ a sršíš blesky dookola na niektoré diskutujúce. Prečo máš hneď potrebu niektorú "sprdnúť" za jej názor? Že dieťa nie je boží dar? Tak si ho choď kúpiť, alebo si ho môžeš zaobstarať Zmluvou o dielo podľa slovenskej legislatívy. Prepáč, ale ty by si tomu mala ako prvá veriť, lebo máš problém otehotnieť a ako sama už vieš nie je to ako kúpiť si chleba v supermarkete. Takže by sa ani @briana nemala k svojmu tehotenstvu a dieťaťu stavať ako k nejakému tovaru. toť môj názor a moje presvedčenie. lebo o pár rokov sa môže stať, že tu bude v ďalších príspevkoch vyplakávať ako veľmi túži po bábätku a ako nemôže 🤐 😲 dievča by malo vedieť čo v živote chce!