Neviem, či si mám nechať dieťa

michala70
20. sep 2015

Chcela by som vas poprosit o zivotne skusenosti a rady.Nejdem pisat o celom mojom zivote v skratke.Mam dvoch chlapcov 10r a 6r nemaju rovnakeho otca.maju sa radi a su stale spolu.Otec aj toho mensieho ma nechal.Teraz mam nového partnera sme spolu vyše roka a som tehotna.Neplanovala som to.Je to pre mňa veľká zmena určite aj pre deti.Nechcem im ublížiť tým ,že môj partner bude lubit viac svoje dieťa nez moje.A čo keď ma opusti.Potom mam strach či nebudem ľutovať,že som si to dala zobrať.

michaelamilan
20. sep 2015

No inak dosť neskoro takto písať ☹
Si dospelá žena, máš veľké deti a teda predpokladám, že vieš ako ste sa dopracovali k oplodneniu.....Karhať ani kázať Ti nebudem, na to niesom kompetentná ani nikto iní, ale teda si ma dostala....príde mi to nezodpovedné.......
Myslím, že tu Ti nikto nepomôže a obávam sa , že sa pekného slova nedočkáš....
Je to na tebe, dobre si to zváž..........

velkacica
20. sep 2015

pokiaľ ide o neplánované, niet čo riešiť. Plánuj koniec.

danavdana
20. sep 2015

Ja myslim, ze by si sa rozhodne mala podelit o to s buducim otcom. Ale vo vseobecnosti si myslim, ze dat zabit svoje vlastne dieta je chore. To ani zvierata nerobia, ja by som si to vycitala do konca zivota. 2 alebo 3 deti, neni to uz jedno?

charity
20. sep 2015

@michala70 A co na to Tvoj priatel?

greys
20. sep 2015

je mi ľúto, keď niečo také čítam.Dieťa je dar a ja bohužiaľ som obdarená nebola a čakám na to už dlho. Je mi do plaču, keď prečítam vetu od ženy, že si chce dať vziať bábätko. Ja by som to za žiadnych okolností nespravila.Stále sa dá situácia riešiť aj ináč. ešte prosím ťa o tom popremýšľaj.

danavdana
20. sep 2015

@velkacica nie je to potkan, je to dieta, ako mozes niekomu radit aby sa zbavila dietata len tak, akoby lusknutim prsta? Co ak to bolo neplanovane, na tom predsa az tak nezalezi. Mozno ma milujuceho partnera a ako pise, obava sa len toho ze ho bude mat radsej, nez jej zvysne dve deti...slaby dvovod dat zabit dieta, nie?

ukulela
20. sep 2015

najprv - ja som za to, ze zena ma pravo volby (aj volby potratu)
@michala70 a teraz: to si sa aj pri druhom synovi pytala,ci ten druhy otec nebude lubit viac len svojho,ako aj toho prveho synka? a nebala si sa rozpadu vztahu?
ono pochybnost tu jevzdy. ako ste na toms partnerom? je to vztah len na baze "uzijeme si a neplanujeme", alebo nie? ako to vnima on? a vie uz o tehotenstve? podla mna by si simala odpovedat najprv na otazku, ako vnimas svoj terajsi vztah a chlapa, co mas. a potom to prediskutovat s nim. ako ste na tom financne, kde byvate - to su dolezite otazky.
osobne si myslim, ze ako matka dvoch deti by si si potrat neodpustila a vo vnutri by si sa obvinovala ...
@michala70

kikuska_wedge
20. sep 2015

Nevážiš si čo máš, lebo si to dostala len tak. Ja na dieťa čakám 15 rokov. Všetko na svete by som dala za to mať dvoch a synov a čakať ďalšie. Nevieš, čo je v živote dôležité.

sardinka333
20. sep 2015

@michala70 Toto su všetko otazky, ktoré ,,šmykaj,, prebrať so svojim partnerom a nie tu na MK...čo my vieme koho bude lubiť a čo ty budeš lutovať? Ved si sadni so svojim partnerom a povedz mu o svojich obavách o tom čo citiš, čoho sa bojiš...si s ním rok tak snad už ho ,,trochu,, poznáš. Komunikácia je základ ale nie na forach ale v prvom rade u seba doma medzi sebou.
A či to budeš lutovať? Je to možné....ale cesta späť už nebude. Nevyhováraj sa na deti - deti prijmu kazdu zmenu ak im ju vhodne podáš. Ja mám tiež deti v takom veku a krpatu miluju ako kone...pomahaju mi s nou ze ich musim az odhanat. Vzdy som im prichod surodenca opisovala pozitivne, ze laska sa násobí a nie ,,delí,,...vzdy ked sa krpata na dceru usmeje tak dcere hovorím pozri sa ako ta lubi ako sa na teba pozerá ako na ,,svatý obrazok,,...to dceru velmi teší a naozaj nema dovod nelubit krpatu.
Držím ti palce aby si sa spravne rozhodla nech už to bude ako kolvek.

mia30222
20. sep 2015

Nedala by som si zobrať dieťatko, je to dar. Bývalá kolegyna z práce to urobila a viem, čo to s nou urobilo.Nikdy by si si to neprestala vyčítať. To dieťatko si Ťa už teraz vybralo za svoju mamu, tak mu ňou buď. Aspon ja tomu verím, že to tak je. Určite budú aj ťažké chvíle, ale za tú krásnu usmiatu tváričku tvojho dieťatka to určite stojí.

jeannna
20. sep 2015

@michala70 poznam zenu, ktora, presne ako ty, uz mala dve deti s dvoma muzmi a ani s jednym to nevyslo. A v 40 otehotnela 3x s dalsim muzom a su spolu stastni. Daj tomu sancu a neuvazuj uz dopredu negativne. Partner o tom uz vie?

applede
20. sep 2015

@michala70 ja mam jedno dieta, jedneho manzela a kedze viem, ze teraz ziadne deti nechcem, tak beriem hak, ak ju brat nechces, da sa to riesit aj inymi sposobmi.....,,s tvojimi zivotnymi skusenostami sa ti velmi cudujem, ze si to tak nezodpovedne ...hmm....vyriesila, a nechranila si seba, aj deti...ak hovoris ze by to bola zmena...teraz ti je uz darmo bedakat....v prvom rade si ty a tvoj partner....spytaj sa svedomia,ono ti odpovie najlepsie, lebo ani jedna z nas tvoj zivot nezijeme..a ani ten pocit PO znasat nebudeme...drzim palce

sissy27
20. sep 2015

@michala70 no a my máme rozhodnúť za teba? či sa rozhodneš tak alebo tak, následky ponesieš v prvom rade ty... my tvoje deti živiť nebudeme, ani riešiť tvoje prípadné výčitky... ale najlepšie by si urobila, keby sa o tom porozprávaš s nastávajúcim oteckom, možno príde to povestné "do tretice všetko dobré" a budete normálna funkčná rodina 🙂

lubka484
20. sep 2015

@ukulela áno, každý človek a teda nie len žena má právo voľby. Aj právo voľby zabíjať, pretože, keď to vezmeme z tejto strany, ono to zabitie je! Veď tomu bábätku už bije srdce!!! A v takom prípade by som všetky ženy, ktoré toto dokážu urobiť, aj za zabitie súdila. Kto sme, že chceme mať právo rozhodovať o živote iných?!? V takýchto prípadoch viem povedať len: adopcia, hniezdo záchrany, anonymný pôrod...

berilka
20. sep 2015

Na potrat nechoď, aby si to potom neľutovala. Celé tehotenstvo môžeš rozmýšľať, či to bábo chceš. A keď ho predsa len po všetkých úvahách nebudeš chcieť, tak ho daj na adopciu. Dieťaťu zachrániš život a jednému páru čo nemôžu mať dieťa naplníš celoživotný sen.

henikav
20. sep 2015

@michala70 Ak ty nevies ci si mas nechat dieta, nikto iny to za teba nevyriesi, pretoze je to iba tvoje rozhodnutie o tom co chces ty. Urcite bude mat tvoj partner radsej svoje dieta ako tvoje ostatne deti, ale tie deti su uz dost velke a ten rozdiel si mozno ani neuvedomia, ved je rozdiel lulkat novorodeniatko a 6 alebo 10 rocne velke deti. Aj take riziko je ano, ze ta partner opusti, alebo ty jeho, to sa bezne stava, stalo sa ti to uz aj predtym a ako vidis, svet sa preto nezrutil, ani svoje deti si neprestala kvoli tomu lubit, ci ano? Takze je to na tebe, momentalne partnera mas, takze minimalne na zaciatok oporu mas a neskor uvidis. Otazne je ci ty to dietatko chces. Usporiadaj si to hlavne vo vlastnej hlave a potom nebudes riesit co by bolo kedy, ale zacnes sa na babo aj tesit. V zivote aj tak nikdy nejde nic podla toho ako si to naplanujes. Osobne by som si ho urcite nechala a neriesila co by bolo keby..... tes sa na vonave babatko a uzivaj si lasku partnera

yogi123
20. sep 2015

@michala70 rozumiem ti. Donedavna som patrila k zenam ktore velmi lahko sudili / a tiez rychlo posudili / hlavne zodpovednost - nezodpovednost rodicov ktori sa dopracovali k neplanovanemu babatku a casto aj vo vyssom veku / @michaelamilan nemusia byt len nezodpovedni alebo hlupi, nevzdelani a pod. byvaju tiez ine dovody /
Dnes uz nesudim.
prevdepodobne si si presla pri druhom synovi presne situacie ktorej sa teraz bojis.
Porozpravaj sa najprv s partnerom.
Ked to urobis bez toho aby o tom vedel
1. nikdy si to neodpustis
2. bude to medzi vami visiet ako nevyslovene tajomstvo a tak ci tak to zrejme bude aj zaciatok konca
Akokolvek zareaguje, bude ti jasny jeho postoj k vasmu vztahu.
Prajem ti aby to dopadlo len dobre hlavne pre tvoje prve dve deti nech sa rozhodnes akokolvek

michala70
autor
20. sep 2015

Môj partner sprvu nechcel to dieťa,no teraz mi povedal,že nech sa rozhodne ako uznam tak súhlasi.

berilka
20. sep 2015

@michala70 no vidíš, a to je len začiatok. Budeš vidieť aj to ako sa počas tehotenstva správa. A keď by Ti hovoril, že si si bábo mala dať vziať, ... a pod., tak ho dáš na adopciu. Tak či tak, čas veľa vecí ukáže. Určite nekonaj unáhlene 🙂 . Je to predsa niečí život. Dopraj mu ho. 😉

tanusenka
20. sep 2015

v takomto pripade myslim ze nie je co riesit aspon z mojho pohladu urcite by som si nedala miminko zobrat.. sice komplikovana situacia ale da sa zvladnut.... nezabudaj ale ze si matka a svoje dieta treba chranit a ak pride k rozchodu aj s tymto priatelom nedat to pocitit detom nech sa netrapia...

karolinagabika
20. sep 2015

Ženo, už keď nemáš morálne a ľudské zásady, logicky uvažuj, že ublížila by si sebe a nie svojim deťom. Začal si s Tebou s vedomím, že dve deti už máš a nie sú jeho biologické. Nemaj pochybnosti. Ináč TO je ONO živé dieťa, nie TO - VEC.
2. Zamysli sa okrem iného aj nad tým, prečo čakáš tretie dieťa s tretím chlapom, aby si nečakala štvrté so štvrtým. Evidentne aj tu je nejaký problém/problémy.
Verím, že priateľ ťa správne usmerní 🙂

stefit
20. sep 2015

@michala70 PROSIM TA, daj mu sancu sa narodit................. po narodeni sa mozes rozhodnut.ci si ho nechas, alebo das na adopciu...ALE verim, ze potom rozhodovanie bude JEDNOZNACNE 😉

ukulela
20. sep 2015

@lubka484 ved ja jej potrat neradim. a na konci pisem, ze podla mna by ho ako matka, ktora uz deti ma, aj lutovala a vycitala by si ho.
na druhej strane, mame tu platnu legislativu a zena, ktora si zvoli potrat, nekona nelegalne. pred zakonom je cista. to, ze ju mnohi (veriaci/moralne citlivejsi/ludia v opacnej situacii) za vrahynu oznacia, to ju napriek tomu vrahynou nerobi. ma pravo volby. moze ho vyuzit.
na zaver: ja som potrat nepdstupila, mam dieta. ale viem si predstavit situacie, v ktorej je zena potrat ochotna/nutena podstupit.
@michala70 ak mozes, napis viac o vasej situacii. mate kde byvat? zili by ste spolu? vychadzate s peniazmi? ma partner pracu? to vsetko si zodpovedz, nez sa rozhodnes.

michala70
autor
20. sep 2015

@karolinagabika Ja mam morálne zasady preto sa pitam chcem pocut ,že ma niekto podpori.Je to tu blbe rozoberať.Chcem si to dieťa nechať a dufam,že mi niekto napisem,že je to správne.Kritiku znesiem a to ma nikam posuva.

stefit
20. sep 2015

@ukulela ...vo svojom svedomi...kazdy sa budeme raz zodpovedat za svoje ciny...tam sa nas nikto nebude pytat na LEGISLATIVU...ale na SRDCE.....ci tomu niekto chce verit, alebo nie...

lubka484
20. sep 2015

@ukulela veď to, legislatíva to žene umožňuje, ale nie všetko, čo je dovolené zákonom, je morálne správne. Je veľa "zlých" zákonov a toto je príklad. Je nespočetné množstvo možností ako predísť neželanému tehotenstvu a keď sa to tak vezme, tie možnosti sú omnoho lacnejšie ako následne riešenie potratom. Som veriaca, ale som aj žena, ktorá "čakala" na dieťa 4 roky a prežila popritom 9 potratov do 8 týždňa a preto z môjho pohľadu potrat vždy bol, je a bude zabitie! Žiadna legislatíva na tom nič nezmení...

katrin21
20. sep 2015

@michala70 prave si si odpovedala.. ty to dieta CHCES... len nemas istotu... v partnerovi.. lebo si sa sklamala? nie , lebo neveris jemu.... Ak ho das prec, budes si to vycitat, ak sama citis v sebe, ze ho chces....
podla mna si si mala dobre rozmysliet, chranitsa, aby si neotehotnela, kedze si sa uz 2x popalila rovnako ! to ta nesudim, ale konstatujem ...Mat 3 deti s 3 roznymi chlapmi, na to treba odvahu ...
kedze uz je ale neskoro plakat nad rozliatym mliekom, dieta je tu, uz to nejako dobojujes.... chlap je zatial pri tebe, tak to skuste a uvidis....
drzim palce..

karolinagabika
20. sep 2015

@michala70 Jeeej, máme tu vetu: "Chcem si to dieťa nechať", ja Ti píšem, že JE TO SPRÁVNE. Každý má nejaké problémy, starosti, pochybnosti, no netreba hneď myslieť na najhoršie, uvidíš, že o rok nám tu napíšeš ďakujem a budeš spokojná so svojím rozhodnutím 🙂
(Existujú aj iné riešenia, určite o nich vieš, no myslím, že to nebude Tvoj prípad. Ak by si ešte stále mala červíka pochybností, pozri sa do očí svojho druhého syna, či by si to urobila keby si s ním bola v takej situácii, on Ti dám odpoveď). Myslím, že si sa iba zľakla, pretože si to nečakala. Drž sa, ženo 🙂

cannella
20. sep 2015

Co si myslis, ze to babatko v tebe preziva, lubi ta rovnako, ako tvoje dve starsie deti. Uz vie, ze si jeho mama, fakt by si mu to urobila? Predstav si, aki uzasni ludia su tvoji starsi synovia... mas? A teraz si predstav, ze by si to urobila im, ked si bola tehotna... mas? Taaaak, nevahaj, nechaj si ho, ci bude partner niekoho lubit viac, alebo menej, ty ich budes lubit vsekych 3 rovnako, na tom zalezi.

katkaform
20. sep 2015

@michala70 fuha, no necitala som si vsetky prispevky, ale poniektore sa do teba teda riadne obuli...ale tak vies, kazdy ma svoje problemy, niekto ze nemoze mat deti a chce a niekto ze nechce a ma...to sa potom tazko hlada spolocna rec ked nechape jedna strana druhu, takze to radsej aj ber s adekvatnou rezervou. mozes sa na to pozriet z roznych hladisk a snaz sa to prezriet skrz na skrz, lebo len premyslene rozhodnutie je to spravne, si myslim (teda ak uz mas 2 deti s 2 muzmi a 3 na ceste) keby si takto pisala o prvom tak bez vahania poviem chod do toho ci s muzom alebo bez, ale verim, ze toto je komplikovanejsie, hlavne ked uz ake-take skusenosti mas. nic plodneho ti neporadim, lebo neviem co by som robila v tvojej kozi vobec. ale len taky posteeh sem napisem z praktickej cisto stanky (co sme prednedavnom "riesili" s kamoskou, myslim ze ak mas poriesene byvanie, tak financne by to nemalo byt take zle...mat alimenty za tri deti z troch zdrojov je lepsie ako zo zdroja jedneho :D to len tak na odlahcenie trosken. drzim palceky, nech sa rozhodnes tak aby dobre bolo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre