icon

Nútia ma ísť na potrat, som zničená

miska_veverkova
15. máj 2015

Ahojte cca. pred tyzdnom som pisala,ze som tehotna a mam 17..Rozhodla som sa ze ho chcem bojujem on..Ale otec dietata ma posiela na potrat a moja mamina len prrto ze nemam skolu dokoncenu a nemam ho z coho uzivit..Viem ze by som mala byt silna ale uz nevladzem cez den som v pohode ale vecer placem nedokazem ist na potrat..Ale vsetci do mna hucia.Chod tam bude to lepsie pre vsetkych,neznicime mu zivot ale ja viem ze jedine ako mu vieme znicit zivot je ze mu ho vezmeme....Este som len na zaciatku tehotenstva ale uz to male lubim..Priatel mi vravi ze to nieje este babo len zacina a cim skor pojdem tym lepsie,ale on ma nechape :( pomozte mi prosim co mam robit? Ako ho presvedcit? Ja som uz skusila vsetko a nic :( Ak podstupim interupciu zruti sa mi svet :(

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katarinamarkova
15. máj 2015

@miska_veverkova
riad sa svojim pocitom, ctimi, instinktom - jediny kto bude musiet do konca zivota zit s nasledkami rozhodnutia - ci uz idem, alebo nejdem na potrat - budes - len a len TY!
nazory inych si vypocuj, zamysli sa nad nimi, ale zariad sa podla seba.
ak to male lubis - bud milujucou mamou - dietatko ti to 1000krat vrati 🙂

enka111
15. máj 2015

@brady1 môže aj nemusí mať potom deti.....ja keby som čakala, tak by som sa dieťaťa nedočkala........prečo by mala milovať len myšlienku, že bude mať dieťa? Ty si svoje deti začala milovať až po narodení? Ja som mala 17 a svoje dieťa som milovala hneď, ako som sa dozvedela, že som tehotná....niektoré násť ročné sú často rozumnejšie avedia svoje deti vychovať lepšie, ako dospelé ženy....vidím to aj vo svojom okolí.....treba ju nechať, nech sa rozhodne sama

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mamima34
15. máj 2015

Potrat je to najhoršie riešenie - to ani nie je riešenie, je to vražda úplne bezbranného dieťaťa. Viem, že to máš ťažké a teraz sa ti to zdá neprekonateľné, ale určite v sebe nájdeš silu (každá žena túto silu má - inak by nezvládla všetko, čo zvláda). Nedaj sa ovplyvniť zlými názormi, pretože zodpovednosť za svoje rozhodnutie ponesie iba ty. Uvidíš, že ak prekonáš všetko to zlé, tak budeš najšťastnejší človek na svete, keď to malé vezmeš do náručia, keď sa na teba usmeje, keď ti povie mama. Neurob chybu, ktorú budeš ľutovať do konca života. Skús si pozrieť dokument Nemý výkrik (daj si do Googlu), možno pochopíš tento nesprávny krok z inej strany. Je to fakt sila. Držím ti palce a budem na teba myslieť. Verím, že sa rozhodneš správne a o 9 mesiacov dáš vedieť o svojom šťastí.

vanesa1995
15. máj 2015

Nerozumiem jednej veci. Ked ho tam strašne moc chceš tak načo to tu stále riešiš? my ti nepomôžeme stým aby sa tvoji rodičia či priatel zmenili ;) ja som mala diata ako 17 ročná a poviem ti že to nieje sranda , celú výbavu my kúpila mamka ktorá mi to dodnes vyčíta , robiť som nemohla bola som na rizikovom, ked som dostala pôrodné kúpila som kočík nejaké veci pre maleho dopredu a peniaze za 4 dni neboli ;) veci mu boli o 3 mesiace malé a na nove som nemala , maleho mi nechceli strážit takže som robiť nemohla ani po nociach , a jediný moj zarobok bol že som predávala zachovale veci tu na bazári školu som si nedokoncila pretože už na nu nebol čas, a priatela som mala a ten tieš chodil v tedy do školi a nemal prijem a jeho mamka a tatko nám tieš nič nepomohli , nakoniec môj partner odišiel po roku zo školy lebo nevladal už pozerať nato že malí stale nemá čo jest a co si obliecť a šiel brigádovať do liddla zarobil 415 eur a polepšilo sa nám ale aj tak byvam u mamky a stale vyčíta vsetko , takže tak. poviem ti je to na nervy stale mysliet nato co zase budu na konci mesiaca že zase nebudu plienky ani sunar a tek malí nebodaj ochorel konečna tie drahé lieky no hruza :( DIETA JE DAR , RADOST ALE AJ OBROVSKá ZODPOVEDNOST AJ STAROST

martina833
15. máj 2015

@miska_veverkova skola sa da dokoncit aj s babatkom, nebola by si prva ani posledna,
babatko toho az tak vela nepotrebuje, pouzity zachovaly kocik sa da kupit za par desiatok €, vecicky pokupis v sekaci za aj za par desiatok centov, vela ludi na nete ponuka nejake veci pre deti zadarmo, to je najmenej....
na priatela by som sa vykaslala, skor by ma trapila mama- aspon od nej by si potrebovala pomoc, kym dokoncis skolu...
vsetko je len na tebe, na nikom inom, drzim palce

mircalla
15. máj 2015

@vanesa1995 tak ja to beriem tak, ze ma 17, je zufala a stratena a potrebuje to riesit....asi moc nema s kym, ked su vsetci proti...a nutia ju do toho
Myslim, ze sa boji trosku vzopriet rodicom a priatelovi a preto tu hlada podporu, hoci vnutorne to chce

martina833
15. máj 2015

@vanesa1995 800 € sa dalo vyuzit aj lespie, bolo treba rozmyslat dopredu, ked na to nemam, tak nekupujem drahe veci...
napr. ja som sesternici pokupila vybavu pre babatko od 0-6 mesiacov za 15 €, (asi 50 veci, mala som stastie, ze krachoval sekac, ale aj tak sa da nakupi vyhodne), vsetko krasne zachovale veci, ako nove..... kocik si kupila za 50 € k tomu jej pani dala jedalensku stolicku zadarmo, a takto podobne sa to da vyriesit

awamys
15. máj 2015

@fidka79 Ja som to nebrala ako problem, len taku mensiu komplikaciu, ktora sa rychlo vyriesila a zivot isiel dalej. Je to vec pristupu. Nejdem tu riesit, preco sa to stalo, o tom nie je tato tema, ale o slobodnom rozhodnuti zeny. Aby sa rozhodla podla svojho vnutorneho presvedcenia, bez natlaku. Keby som ja vtedy to dieta chcela, mohli by ma akokolvek presviedcat proti, ja by som si ho nechala. Pretoze nikto nema pravo rozhodovat za mna.

katarinamarkova
15. máj 2015

@brady1 dovolim si 3x oponovat! materinsky instinkt sa prebudza vtedy, ked sa zena stotozni s tym, ze je matkou.
v mojom pripade to bolo 3x od prvych priznakov tehotenstva.....3x sa vo mne hormony uz po par dnoch tak vzburili, ze to malinke som milovala nadovsetko aj ked malo par buniek a naznak srdiecka......kazdym dnom sa ta laska umocnovala, stuponovala........materinsky instinkt nevznikol po narodeni....uz tam davno bol.....uz od prvych dni tehotenstva som vedela, ze som mamou a ze to male musim chranit a milovat......

martina833
15. máj 2015

@awamys za akychkolvek okolnosti je to vrazda a ze to beries takto v pohode, je chore... hlavne ked sa to stalo z cistej hluposti

maruskamolny
15. máj 2015

@miska_veverkova Veľmi Ťa prosím, nepočúvaj nikoho iného len seba.....Váž si, že môžeš byť mamou..a už teraz keď tú bezbrannú bytosť tak chrániš, tak budeš určite super mamka...pokiaľ Ťa priateľ nepodporí, tak t o nie je správny partner pre Teba...držím pršteky...pevne verím, že sa správne rozhodneš...

emily_666
15. máj 2015

@martina833 táto téma nie o súdení ženy, ale o tom, že sa majú právo slobodne rozhodnúť. 🙂

martina833
15. máj 2015

@emily_666 neodsudzujem, len podporujem slobodne rozhodnutie za ziadnych okolnosti nezavrazdit! 😉

oddrobceka
15. máj 2015

@miska_veverkova ak si uz teraz o tom presvedcena, ze ist na potrat by bola chyba, tak svoje srdce pocuvaj, pretoze ak by si tam nakoniec isla vycitala by si si to naveky vekov, jednoducho do konca zivota, aj ked by si si nasla ineho partnera, aj ked by si bola znovu tehotna a mozno by si cakala svoje vytuzene babo, aj ked by si bola mamou, stale by si myslela na svoje nenarodene babatko, vzdy ked by sa blizil cas, ked si mala rodit, v hlave by si si ratala, kolko by malo rokov, ake by bolo a nikdy by ti ho nikto nenahradil v dusi by ti uz navzdy zostalo prazdne miestecko.
Je smutne, ze nemas podporu, ale nikto nema pravo ta do takeho niecoho nutit. Ak sa ti vyhrazaju, ze nebudes mat z coho zit a zostanes na male uplne sama, existuje xy skupin, ktore pomahaju maminam ako si ty, v podobnych situaciach, dokonca aj priamo tu na mk. A ver mi, ze ked to male porodis a budes vychovavat, nebudes lutovat, kazdy den budes dakovat Bohu, ze si odolala natlaku, ked sa pozries na svoje dieta, budes vediet, ze sa oplatilo bojovat. Pretoze kazde dieta si vybera svojich rodicov, dokonca aj tie, ktore vedia, ze ich cesta sa skonci skor nez zacala, tak to prosim nedovol. Ved kolko je takych zien, co sa marne pokusaju o babatko.
http://rodobrana.org/psychika-zeny-po-potrate-a...

oddrobceka
15. máj 2015

Asi 50 % žien po interrupcii TRPÍ DUŠEVNÝMI PORUCHAMI: pocitom viny, narušením partnerských vzťahov, sexuálnou disfunkciou, depresiami, stratou zmyslu života, zníženým sebahodnotením, autoagresiou, ústiacou až do samovraždy. 30 % žien trpí dokonca posttraumatickou stresovou poruchou. Je to vážny stav, „normálne“ nastávajúci po život ohrozujúcom zážitku, živelnej pohrome, únose, znásilnení, úmrtí veľmi blízkej osoby, teda po udalostiach, ktoré si normálny človek, samozrejme, neprivodí dobrovoľne a úmyselne. Na rozdiel od interrupcie. 90 % partnerských vzťahov slobodných párov, ktorí neželané tehotenstvo „riešili“ interrupciou sa definitívne rozpadlo. Myslím si, že tento fakt by mala vedieť každá slobodná adeptka na interrupciu a vážne sa nad ním zamyslieť.

bielavila
15. máj 2015

ked to dietko chces nechaj si ho a napriek vsetkemu a vsetkym, je tvoje, ako vravis uz ho lubis a ked sa narodi budes ho lubit este viac, mne sa pred troma meisiacmi narodl syncek a je to tak laska, ze sa zacniem triast pri myslienke ze by som ho nemala...nic neni krajsie ako ked sa na teba usmeje vlastne dietako...ser na vsetko a vsetkych...budes to mat moc tazke, budes vela plakat, malo spat, vela sa trapit s fianciami a existencnymi problemami, ale zvladnes to, urcite to zvladnes, budes to musiet zvladnut pre teba a to male, nikdy nedopust aby niekto hlupy a hnusny rozhodol za teba ci darujes zivot...tvoj priatel je ch*j s prepacenim ked ti spravil dieta a teraz ta nuti ist na potrat...je to tvoje dietatko, tvoje telo, krv, nikdy si neodpustis, ked pojdes na potrat...ono to je ine kedby ze sa rozhodnes sama ze pojdes, s tym sa mozno tie zeny ktore to urobia dobrovolne casom vyrovnaju, ale ked ta donutia nikdy sa s tym nezmieris...budes ich nenavidiet a aj seba...chcem ta iba podporit aby si sa zivot toho maleho bozieho stvoreniatka bojovala a bola zodpovedna, ked ste sa vedeli s priatelom milovat musite teraz znasat nasledky, aj ked pomenovat dietako ako nasledkok je dost hnusne...svojmu priatelovi povedz, ze co keby sa jeho mamak rozhdola ist s nim na potrat...jemu dala mamka zivot a on ho chce vlastnemu dietatku odopriet? silno budem drzat palce, aby si si vybojovala to co chces, bude dobre, hned ked prvy krat uvidis jeho ocka zalubis sa na cely zivot 🙂

oddrobceka
15. máj 2015

Interrupcia znamená potrat alebo umelé prerušenie tehotenstva. Je to hlboký zásah do slobody vyvíjajúceho sa života s deštruktívnym celospoločenským dosahom. Medzi základné riziká, ktoré sú s výkonom interrupcie vždy spojené, patria najmä:
Ničivý dosah na fyzický zdravotný stav ženy s možným narušením jej plodnosti mechanickým poškodením pôrodných ciest – aj trvalého charakteru.
Ničivý dosah na psychiku ženy, pretože nezvládla základnú materinskú povinnosť ochrániť život svojho nenarodeného dieťaťa, častokrát aj pod vplyvom silného tlaku najbližšieho okolia.
http://www.pre-slovensko.sk/clanky/003-duchovne...

vanesa1995
15. máj 2015

@martina833 Moja milá 🙂 a ty odkiaľ vieš že ja som kupovala drahé veci ??? a kočík ??? hmmm čo si suseda od vedla ?? že vieš či čo :D čo je v dnešnej dobe 800 eur ??? ja som kúpila kočík tak tiež na bazári za 120 eur , postielku za 15 aj z matracom , a ostatné veci na bazári alebo v tesku v zlave , nakúpila som tesko plienky vlhké utierky mlieko , kozmetiku všetko do predu aby som mala aspon na 3-4 mesiace pokoj , ja čo som si dovolila kúpiť boli jedny čižmi za 17 eur lebo sa mi rozpadávali a bol v tedy sneh , musela som kúpiť malému fusak a teplú deku lebo mal vsetko tenké takže asi tak ja som z tých penazí minula na seba 20 eur max a vsetko na malého išlo , a hovorím čo som pokúpila my vičlo max na 3-4 mesiace a potom bolo vsetko fuc aj plienky aj vlhke aj mleko, aj hygienické potreby z vecí vyrástol , a zase som nemala co mu obliecť pomali , dakovala som ešte že su na svete ludia ktorí tu na koni daruju veci alebo predaju za 50 centov lebo inač tažko by som mala . ked som bola tehotná mamka mi kupila preinku od susedy flase dudle nejaké kosielky dupacky bodičká a ostatné veci som mala od krsnej a to boli veci ešte za komunizmu otrasne ale nebola som fajnová lebo som vedela ze lepsie mat nebudem takže tak

lilimoni
15. máj 2015

Misi, oznam mame aj fesimu, ze si sa rozhodla nechat si babo. Nerob to, lebo ak to ty vnutorne povazujes za zabitie svojho dietatka, tak isto skoncic na psychiatrii a budes mat depresie do konca zivota. Teraz places kazdy vecer, lebo ta tam posielaju. Ale ak tam pojdes budes plakat dalsich cca 60 rokov. Mozno by pomohlo, ak by si zasla za psychologom ale psychiatrom a poprosila ho o pomoc. Mohla by ist s tebou aj mama a keby jej povedal odbornik ake nasledky by to pre teba malo, urcite by zmenila nazor. Tak v pondelok hura na gyndu a vybav si tehu knizku. S tym do skoly a oslobodenie od telesnej a buduci rok do vianoc v skole a druhy polrok dorobis individualne. Ja som si tiez tak maturitu popri malej spravila 🙂

martina833
15. máj 2015

@vanesa1995 prepac, len sudim podla toho, ze si nemala za co 3 mesacnemu kupit veci...
120 € je vela... atd atd

lilimoni
15. máj 2015

A ked potrebujes pomoct, tak na bazosi najdes detske veci za par korun alebo cez charitu sa da zohnat aspon nieco zadara. Kto chce najde sposoby, kto nechce najde dovody 🙂

vanesa1995
15. máj 2015

@martina833 ja som napísala že o 3 mesiace mu boli veci malé ne že on mal 3 mesiace , ja som peniaze dostala ked mal malí 2 mesiace , a ked mal 5-6 mes. už som nemala veci, ja som mu pokupila dopredu ale len do 6 mes. max, a 120 eur je vela za kočík? sak pre boha nebudem chodiť z nejakou herkou po chodniku sak aspon nieco som chcela mat pekne sak ten sak tak kocík mal mali do 3 rokov iny som ja nekupovala,a urcite ja ona bude chcieť aspon niečo pekne a ne vsetko len staré a po druhých , to su dnesné baby mám kamošky z podobnou situáciou a tiež su na nervy že detom nemôžu kúpiť to čo by chceli oni ale vsetko maju po druhých . ale to je jedno kašlať na materialne veci hlavne má biť že je dieťa zdrave a to je vsetko , veci sa vždy daju zohnať . a ak sa rozhodneš si dietatko nechať nejde mi ta označiť miška tak ja ti sama pošlem balík veci mam ich dosť teda ak nebudeš náročná mam aj neutrálne, ale hlavne pre chlapčeka , ja som z bratislavy tak ak chceš kludne mozes prist a vybrat si alebo môžem ti pofotit a poslat poštou 🙂

matafen
15. máj 2015

@miska_veverkova Mam kamosku, ktora ma za sebou 2 interupcie z vlastneho presvedcenia - prvu mala tiez v 17-ke a druhu uz pocas vztahu so sucasnym partnerom, ale vtedy sa na dieta este necitili, boli spolu kratko a chceli si uzivat len jeden druheho. Teraz po rokoch maju spolu chcene dieta a su happy a nic nelutuju. Dieta je rozhodnutie na cely zivot, treba si to dobre zvazit a najma, ked si este sama dieta a mas pred sebou to najkrajsie obdobie zivota.... Teraz by si si mala uzivat zivot, spoznavat ludi, ucit sa, cestovat... Mozno sa ti to teraz zda ako super napad, si nadsena, ale v 17tke sa kazda baba lahko nadchne pre hocico 🙂 Teda moja dcera keby takto vymyslala ako ty, tak by nasledky tak lahko nerozdychala!

miska_veverkova
autor
15. máj 2015

@vanesa1995 ja som zo stredneho slovenska a dakujem 🙂

elika74
15. máj 2015

@matafen Nemusí kazdého bavit cestovanie. A o 5 rokov može cestovať kolko chce. Kazdy ma iný rebríček hodnôt. Podla mna, Miska si uziva zivot a spoznáva ludí tiež. A suhlasim s tebou, ma pred sebou najkrajsie obdobie zivota, je tehotná a bude dobrou matkou. Prajem jej, aby aj rodicia ju konecne pochopili a podporili. 🙂

matafen
15. máj 2015

@elika74 Mozno ju naozaj caka najkrajsie obdobie zivota, pretoze nic ine uz spoznat nestihne 😀 Ale lutujem jej rodicov 😖

martasz
15. máj 2015

absolútne si nemyslím, že by si život pokazila, ak by si to dieťatko porodila. Niektoré moje rovesníčky rodili tesne po maturite a teraz majú dospelé deti a oni prežívajú ako keby druhú mladosť.... a ja som čakala furt na "ideálne" obdobie a rodila som v 35...ale teraz si myslím, že nikdy to úplne ideálne nie je a v pohode som mohla rodiť skôr.... Školu dokončíš, ak budeš mať záujem, dieťatko ťa zabrzdí najviac na tri roky a potom je to OK.... Stihneš aj výšku, ak by si chcela, sú možnosti aj diaľkovo, externe... Ak cítiš vnútorný materský inštinkt, počúvaj to.... držím ti palce. Teda Vám.... 🙂

nikola599
15. máj 2015

Ahoj viem ze je to pre teba tazke keď nikto pri tebe nestojí a nemas oporu , potrebujes aby ta niekto podrzal. Nepocuvaj co vravia iný je to tvoje rozhodnutie . Peniazky budeš dostávať 300 euro aj s pridavkaMy tak pekne stoho mozes babo zivit obliekať a kupovať mu veci dostanes aj príspevok od štátu 889 euro to ti stavu na vybavicku. Ja som tiež zo stredného slovenska . Neboj sa všetko bude dobre nakoniec sa tvoj priateľ zmeni keď uvidí prvý krát vaše dietatko keď sa národu .tak sa hneď do neho zamiluje . Dieťa je ten najkrasi dar na svete . Mam dve deti prvá bola planovana druhá nie ale milujem ich obidve nadovšetko aj môj manžel ich strašne miluje .. Nechod na potrat nerob tu najvacsiu chybu na svete nikto nemá právo vziať mu život lebo je to maličký človek boje mu srdiečko aj citi všetko to by bola vrazda . Mala by si výčitky do konca života niektoré ženy po potrate nemohly mať deti. Tvoja mama to rozdiha vskolu si dokoncis mozes aj externé aj pri babu sa to da drzim palceky