icon

Nútia ma ísť na potrat, som zničená

miska_veverkova
15. máj 2015

Ahojte cca. pred tyzdnom som pisala,ze som tehotna a mam 17..Rozhodla som sa ze ho chcem bojujem on..Ale otec dietata ma posiela na potrat a moja mamina len prrto ze nemam skolu dokoncenu a nemam ho z coho uzivit..Viem ze by som mala byt silna ale uz nevladzem cez den som v pohode ale vecer placem nedokazem ist na potrat..Ale vsetci do mna hucia.Chod tam bude to lepsie pre vsetkych,neznicime mu zivot ale ja viem ze jedine ako mu vieme znicit zivot je ze mu ho vezmeme....Este som len na zaciatku tehotenstva ale uz to male lubim..Priatel mi vravi ze to nieje este babo len zacina a cim skor pojdem tym lepsie,ale on ma nechape :( pomozte mi prosim co mam robit? Ako ho presvedcit? Ja som uz skusila vsetko a nic :( Ak podstupim interupciu zruti sa mi svet :(

lieska
15. máj 2015

@miska_veverkova - mam zimomriavky, ked som si precitala tvoj prispevok!! Jendak z toho, v akej si situacii - tym nemyslim, ze cakas babo, ale ze zijes v prostredi, kde ti to najblizsi ludia ani nahodou neulahcuju!!! ☹
Na druhej strane ale z toho, ze napriek tomu, v tvojom zatial kratkom "mamickovskom" pribehu vidim jeden uplne jasny luc z neba ak sa to tak da nazvat a to je Tvoja laska k tomu malinkemu a odhodlanost branit a chranit si ho, aj keby sa cely svet postavil voci nemu! Ked toto citis v svojich 17-tich rokoch, tak klobuk dolu, tvoje babatko ma uz teraz naozaj uzasnu mamicku!!! Prosim ta, vyrdz to!!!!!!!!!!!! O 3-5-10 rokov sa budes na celu situacui pozerat uplne inou optikou a tvoja mamina tiez, uvidis! Akokolvek blbo to znie...priatela by som teraz urcite neriesila! Jasne, ze sa obava zodpovednosti! Vydrz a nedaj sa prehlusit okolim! Je kopec organizacii a ludi, ktori ti velmi radi pomozu...hmotne alebo aspon svojou pritomnostou, radou (ja sama sa hlasim ako prva....co budem moct, pomozem! Dam Ti kontakty kam sa mozes obratit, co ti budem moct posunut po mojich detoch...velmi vdacne posuniem!) Velmi velmi drzim palce!!!!! (Mimochodom....nechcem byt fakt sprosta ani hruba...ale spytala by som sa dospelych vyzretych ludi, napr. rodicov, ktori poslu vlastne dieta zabit svoje este nenarodene dieta, ci keby ich nedajboze teraz postretne nejaka mozgova prihoda a zostanu priputani na lozko, trebalo by ich krmit a menit plienky...ci by im to bolo podla chuti, keby ich zniesli z tohto sveta len preto, ze deti nemaju dokoncene skoly a nemaju ich z coho uzivit!!)

elika74
15. máj 2015

Je to cisto uhol pohladu, kto sa ako k takejto situacii postavi. Keby sme vsetky rodili 35-40rocne, stari rodicia by si neuzili a mozno ani nedozili svojich vnúčat. Ale ak uz sme 35 rocne rodili, mozno sa budeme aj tesit, ked nase dcery otehotneju 17 rocné. 🙂
Kam má Miska cestovať, čo má hladat vo svete, ked nasla lasku a zmysel zivota doma?
Dieta predsa nie je tragédia. Polutovaniahodny je ten, kto tak zmýšla.

matafen
15. máj 2015

Ja som mala v 19-ke par dni podozrenie, ze som tehotna a tiez som sa vytesovala ako decko, chodila som obzerat babatkovske vecicky po obchodoch... Mala som zrazu taky brutalne dospelacky pocit 😀 A moj frajer cely rad, ze jeeeej babatko keby sme mali.... No brutal recesia! 😀 Nastastie to teho nebolo, ale teraz sa dobre bavim, ked si spomeniem na moje zmyslanie v tej dobe 😀 A ked si predstavim, o co vsetko by som prisla, keby som vtedy fakt bola teho a to decko si nechala... No amen tma! Jednoducho, deti by nemali mat deti, to je este nevyzrety mozog, rozmyslanie sinusoida 😉 Mala som spoluziacky na VS, co otehotneli pocas skoly a deti si nechali, mali ich radi, ale vzdy trpko skonstatovali, ako si posrali mladost... a svojim rodicom zivot. Pretoze boli vo vsetkom odkazane na pomoc rodicov. A ani jednej vztah s dotycnym autorom nevydrzal. To by musela byt ta baba fakt nejaky introvertny asocial, aby ju v tom veku normalne uspokojovalo kvasit doma s deckom 😀

lundus
15. máj 2015

dôležité je čo chceš ty, nie si prvá ani posledná, ale musíš rátať s tým že to možno budeš mať v živote ťažké, musíš si hlavne utriediť myšlienky, ak ťa priateľ posiela na potrat, tak asi nie je ten pravý, bol pri tom rovnako ako ty. Hlavne si musíš byť istá tým že bábo chceš aj napriek tomu, že možno vám vzťah nevydrží a aj napriek tomu že budeš mať život náročnejšie, budeš sa musieť uskromniť a že život mladej baby (diskotéky a užívanie si mladosti) ti skončí. Ja osobne si myslím že to dieťatko za to všetko stojí a aj keď na to budeš sama tak to malé ti dodá toľko sily, že zvládneš všetko 🙂
Ak sa predsa rozhodneš si dať dieťatko zobrať, netráp sa tým, to ti nepomôže, život máš pred sebou, treba si povedať, že to tak malo byť a raz budeš mať krásne zdravé dieťatko keď na to budeš pripravená a hlavne s partnerom ktorý za to stojí a spoločne si to vychutnáte.
Držím palce, akékoľvek bude tvoje rozhodnutie, bude pre teba správne a hlavne sa s tým rozhodnutím musíš zmieriť ty a už nikdy ho neprehodnocuj spätne.

elika74
15. máj 2015

@matafen Tak mala by byt najprv fara a potom Mara, ale čo už, keď ludia kaslú na tradicie a pomaly na všetko a stane sa... Ale zase, pomoc rodičov sa zíde vždy, ci uz rodime v 17, alebo v 37 rokoch a tie 3 roky kvasime doma tak ci tak.

matafen
15. máj 2015

@elika74 To hej, pomoc rodicov sa zide... ale je rozdiel byt zarobkovo cinny, hmotne zabezpeceny a starym rodicom doniest dieta 1-2x za tyzden na 2hodky, kym idem do fitka alebo sa nechat vydrziavat 24hodin denne 7dni v tyzdni. No a to 3-rocne kvasenie doma - v 17-ke som isla z koze vyskocit, ked ma rodicia jeden vikend nepustili von.. . Ked som rodila v 33 rokoch, uz ma nerozptylovali nijake hyrive myslienky, bola som "vyburena" 😉

elika74
15. máj 2015

@matafen Tehotenstvo v 17 by ta hned ukludnilo, bud si ista. 😀 Neverim, ze by si vladala medzi 2 kojeniami v noci este tancovat. 🙂
Ja netvrdim, ze je najidealnejsie otehotniet v 17, ale ani na potrat to nie je idealne.

matafen
15. máj 2015

@elika74 Myslis, ze tieto 17-rocne zabky koja??? Este im ani sestonedelie neskonci a uz trsaju na didzine 😀 A decko so starou materou na flaske, vsak nech sa dievca nestastne odreaguje 😉 Poznam par pripadov. A vsetky zabky-matky co poznam su rodicom na krku a nechaju sa vydrziavat, bez mihnutia oka. Jedna babka dokonca zostala s vnucikom aj na RD, aby si chuda dievca mohlo skolu dokoncit. No jednoducho, ja by som decko mojej 17-rocnej dcere v ziadnom pripade nedovolila. A keby si urobila po svojom, tak u mna by pochopenie a pomoc nenasla, som tvrda povaha. Mozno keby nemala nikoho ineho na svete iba mna... nenechala by som ju na ulici... ale nikdy by som jej to neodpustila. Ale nejdem tu polemizovat s 10-rocnym predstihom, este mam kopu casu ju vyskolit v oblasti planovaneho rodicovstva 😀

martija
15. máj 2015

@matafen teoria pekna hold prax mladej dievciny je uz inde. Naco riesit situaciu ktora neexistuje, moc jej to asi nepomoze co myslis...

beatrixka77
15. máj 2015

@miska_veverkova ak si zo stredného slovenska,možem ti darovat veci po malom, hračky, oblečko, a iné. Budem ti držat palce a moja rada je aby si počuvala iba svoj vnutorný pocit. Ani nevieš ako ti to malé možno raz v živote vrati 🙂 ak budeš potrebovat niečo ozvi sa, rada pomožem

matafen
15. máj 2015

@martija Autorkina situacia je predsa realna, teda aspon myslim, ze to nie je zasa dalsia stredoskolska zabavka na MK 😒 Ja len aby sa autorka skusila pozriet na vec aj z druhej strany, aby pochopila aj zmyslanie svojich rodicov, ako sa asi citi jej mama, ked jej to neschvaluje... Jej mamu treba lutovat, nie autorku, pretoze celu tarchu povinnosti a starosti vezme na seba ona, nie ta nevykvasena zaba, ani autor jej decka! 😒

martija
15. máj 2015

@matafen ano ved prave, tak naco pises co BY mala 17 r. kocka robit, ked evidentne ma ine plany pred sebou ako diskoteku...
A viem, ze mas v mnohom pravdu, ale to jej moc nepomoze a po dalsie, nepoznas ju. Ja mam dve sesternice ktore otehotneli 16 a 17, sice podporu rodicov mali, ale zvladli bravurne a same... ale teda mali a maju dobrych manzelov.. nepodcenuj ju, ked ju nepoznas

dellfi
16. máj 2015

No poprve kazdy clovek je stastny ze moze zit! Takze aj tvoj maly cloviecik bude stastny, ze si mu zivotvdala. Tiez som otehotnela v uplne v nevhodnom case. Vsetky moje zivotne plany sa mi zrutili. Tiez som rozmyslala o interupcii, ale necha som si babo aj napriek vsetkym okolnostiam. Ked to vsetko na mna dopadne, je tontazke. Nemame s coho zit. Nas tatimo sa na nas sice nevykaslal, ale zial nestaci to. Aj napriek vsetkemu je moja dcerka cely moj zivot. Vsetci ju nakoniec miluju a kazdy jej usmev mi dava silu dalej bojovat. Neriesi to s!ce problemy, ale je to neuveritelne stastie. Take stastie cez slzy. Ale milujem ju. Nevadi, ze vzdelanie dokoncim s problemami, peniazkov nie je nazvys. Mrkni na moj profil akeho smejka som porodila. Stoji to za to!!!

sue
16. máj 2015

Viete,ak zakladatelka temy pri rozhovoroch o buducnosti len bezmocne myka plieckami a na vsetko odpoveda "neviem....potrebujem len vasu lasku..."a podobne,vobec sa nedivim,ze v mame nema oporu....
1.premyslela by som si vsetky fakticke veci (ako skoncim skolu - opytat sa v skole na indiv.plan, premysliet kde chce byvat,ako financovat seba i dieta - kolko to cca minimalne stoji...)
2.zorganizovala stretnutie s priatelom a oboma parmi rodicov a so sklonenou hlavou predostrela plan na riesenie...

Tehotenstvo stredoskolacky je pruser,ale da sa zvladnut...ked budu vsetci drzat spolu. Miska dokaz im,ze si dospela,rozumna,ze premyslas racionalne a myslim,ze postoj maminy sa zmeni.... Ale nebasni o ruzovom uzlicku,hovor o planoch na tazke chvile...tak im to dokazes....
Drzim palce...

bocianka123
16. máj 2015

mňa ešte napadlo, možno napíšem od veci, ale ešte nemá 18, nie je ešte "pod zákonom"? alebo sa to týka iba maloletých dievčat do 16 rokov?

sue
16. máj 2015

@bocianka123 sex od 16.rokov nie je trestny cin,len zakonnym zastupcom po porode nebude ona ale partner,resp.jej rodicia- ona nebude moct ani poberat tych par mesiacov RP 😊

oddrobceka
16. máj 2015

@matafen tvoje slova sa ma dotykaju, pretoze som sa vydavala v 20-tke a prve vytuzene a dlho ocakavane dietarodila v 22-ke o dva roky druhe. Vobec nemam pocit, ze som o nieco prisla, diskoteky mi nikdy vela nehovorili, hoci som uz mama, s najlepsimi kamaratkami som stale v kontakte, hoci tie deti este neplanuju, takisto si myslim, ze moj vztah s mm je velmi pevny a uz na cely zivot, aj ked to je pre nas oboch prvy vazny vztah a dufame, ze posledny. A vobec ani trochu nemam pocit, ze sme nejaki introvertni asociali. Predtym nez napisem nejaku sprostost, tak si v hlave prehram, ako to vyznie. Kolko je mladych matiek a kolko starsich, no a stava sa aj to, ze niekedy to tie mladsie zvladaju ovela lepsie ako starsie. Ale, samozrejme, nie je to pravidlo, len prosty fakt, ze to tak niekedy byva.

oddrobceka
16. máj 2015

@matafen a este jedna vec... Keby mne dcera pride v 17-tke tehotna, vedela by, ze u mna ma plnu podporu. Pretoze ja mam svoje priority, ludsky zivot a rodina su na tej najvyssej priecke, nikdy by som nedovolila, aby sa do konca zivota trapila vycitkami svedomia, neplodnostou a pod. Skola pocka. Dokonca aj na tu trapnu diskoteku moze ist aj v 40-tke. Ale sanca stat sa rodicom a milovat dieta nepocka a ta jedina sanca sa moze navzdy premarnit.

janinah
16. máj 2015

@matafen hned som kukla,či máš dcéru,lebo tvrdé slová píšeš...nikdy nehovor nikdy 😉

bianca
16. máj 2015

treba si uvedomit,ze kazda jedna z nas mohla skoncit v zumpe ,nie vsetky sme planovane ,ale nase maminky sa rozhodli inak a preto tu teraz piseme,podporujeme,hladame sposoby alebo nadavame a ponizujeme.Z niektorych prispevkov je mi zle.Radsej porodit a dat na adopciu a zit s bolestou v srdci ale myslienkou,ze ho niekto lubi ako len vycalovat neake to euro a splachnut vylevku.

sardinka333
16. máj 2015

@janinah máš pravu aj ty aj @matafen.my čomáme dcery sme ešte ,,nepreskočili,, a stať sa to može aj v ,,dobrej rodine,,. Na druhej strane ked si predstavím, že si decká odchovám, konečne mám aký taký klud a potom toto? Ved to su deti v 17tich! Neuživia sa, nemaju bývanie, školu, nič...Ja zase nesuhlasím s tvrdením, že škola počká - nepočká, čím si starší tým sa ti jednak menej chce chodiť do tej školy, sama som študovala pri 2 deťoch na materskej VŠ. Kto preberie zodpovednosť? Dceru by som podporila, ale stanovila podmienky - dokončí maturitu a pojde študovať. Ak by sme to finančne nevedeli utiahnuť tak aj brigadovať aspon pár hodin niekde v Tescu a ja budem varovať. Plus žiadne take že mlady si ,,omočil,, a vyzuje sa z toho! Pekne prispievať na malé, alebo podavam žiadosť o výživné...Takže ako matka by som v tom bola jo sakra zainteresovana, kolko mojho času a usilia, penazí by nás to stalo....aj pohodlia čo si budeme hovoriť. Takže ja sa matke ani nečudujem, že neskače od radosti, ja by osm tiež neskakala, ale na potrat by som neposlala, Nehrajme sa tu na hrdinky ako je to užasné a nieč sa nedeje ked baba otehotnie v 17tich....nie je...ale stalo sa a treba sa k tomuzodpovedne postaviť.

oskvarka
16. máj 2015

@miska_veverkova je tu vela bab co mali deti v 17 skus ich tu pohladat a pokecat si s nimi... inak sa vravi s niekym kto to zaziva ;) a nedaj sa je to tvoje rozhodnutie..

wewika1
16. máj 2015

keby mne pride dcera v 17tke tehotna je to len neklamny dokaz toho, ze som zlyhala ako matka a moja vychova mala znacne medzery 🙂z toho dovodu by som nemala narok jej vnutit rozhodnutie, kedze prvotna chyba by bola moja... kazdopadne rozhodnutie, ale aj nasledky by som nechala na nu. Neprevzala by som zodpovednost ani za pocit, ze si neuzila mladost a ani za pocit dozivotnej viny, ze mu zobrala sancu na zivot...s mojou pomocou ohladne diatata v takej miere, ze ona si bude uzivat svoju mladost a ja sa budem starat o babo ratat nebude moct
A z pohladu mna, keby sa to stalo mne? Rozhodla by som sa pre interupciu, ale nie zo sebeckych dovodov, ale z dovodu, ze takto nepripravena sama na vlastny zivot, by som nebola schopna zabezpecit plnohodnotny zivot svojmu dietatu a trpelo by tym omnoho viac

mircalla
16. máj 2015

@wewika1 Mala by si rovnaky nazor, aj keby si podstupila interupciu, nieco sa pokaslalo (aj to sa moze stat) a nasledne uz nikdy nemohla mat deti? len hypoteticka otazka

wewika1
16. máj 2015

@mircalla ano mala. Dala by som moznost na stastny, plnohodnotny zivot bez stradania adoptovanemu dietatu...myslim, ze to je dostatocny dokaz toho, ze moje rozhodnutie pre interupciu by nebolo len mojim sebeckym rozhodnutim 🙂

mylullaby
16. máj 2015

Miska velmi ti drzim palce! Rob to co citis, nenechaj sa ovplyvnovat inymi ludmi ked to citis opacne. Nie oni ale ty by si zila s tym rozhodnutim po cely svoj zivot. Si velmi odvazne a silna ked si rozhodnuta a citis ze to malinke lubis a chces. Ono ti to vrati stonasobne. Mrzi ma ze tvoj priatel tomu nerozumie a neciti to rovnako. Asi nema zmysel ho presviedcat. Ak ta naozaj lubi, pochopi to sam a bude vas bude oboch lubit a teba nosit na rukach ze malicke mate. A ak nie je natolko chlapom kvoli nemu sa netrap. Mysli hlavne na seba a to malicke! Drzim palce. je to tvoje telo a tvoje rozhodnutie.

sense
16. máj 2015

nuz ja mam dceru rozhodnutie by som necchala na nu keby pride v 17tehotna ale v noci by som k deitatu nevstavala, ani by som ich nezivila ...ked je dost dospela na to aby spala bez ochrany a je jedno ci jeden krat alebo x krat, tak ma byt dost zodpovedna niest si aj nasledky...a spat bez ochrany je nezodpovedne tak ci tak, uz len kvoli prenosnym chorobam....

namiesto vykecavania na MK by som si premyslela a dala na papier argumenty ako chcem v buducnosti vecci riesit...a v klude si to vydiskutovala s rodicmi (nepises nic o tom ako sa k tomu stavia otec), to ze sa s nim uz teraz rozpravas nie je argument ako to zvladnes a co v buducnosti chces, lebo z lasky nevyzijete a ani bez pomoci rodicov, jednych ci druhych, ked stoja priatelovi rodicia pri tebe tak si ich vezmi ako spojencov...

a co sa tyka mladeho ...moze sa zmenit na milujuceho otca ked sa dieta narodi, ale nemusi....ak pojdes na potrat vas vztah pojde do kytek tak ci tak, lebo budes mat vycitky a nedokazes sa na neho pozriet, ak na potrat nepojdes tak to tiez narusi vas vztah lebo on dieta nechce a dietatom si chlapa nepriputas....

v kazdom pripade ti drzim palce aby si sa spravne rozhodla nielen emocne ale aj rozumom....a nech to dobre dopadne...

a aby nevznikli nedorozumenia, nie nie som privrzenccom potratov ale ked tu poniektore pisete ze dieta je bozi dar, tak Boh to dieta zivit nebude ani vychovavat...

evening_star
16. máj 2015

Ja napíšem z opačnej strany z pohľadu tvojho dieťaťa. Neexistuje právo na dieťa, ale existuje právo dieťaťa na život. A ja verím, že to, čo nosíš pod srdcom, je už človek, samostatná bytosť. Pretože nejestvuje žiadny iný presne určiteľný moment ako moment počatia. Od splynutia buniek sa plod už len vyvíja dopredu, už nejestvuje žiadne: bum - do tohoto týždňa to bol zhluk buniek, od tohto momentu dieťa. Neexistuje. A z toho dôvodu ten človek, ktorého nosíš, má rovnaké právo na život ako ty. Je to základné ľudské právo. Takže pre mňa nejestvuje žiaden argument, akokoľvek vážny, žeby si mala potrat podstúpiť. Právo na život je nad všetky práva. To, že to bude ťažké, o tom niet pochýb, ženy ti už popísali dosť. Existuje množstvo organizácií, ktoré pomáhajú takým ženám ako ty. Už ti tu jedna radila poradňu Alexis. Zavolaj tam, riešia presne také prípady ako si ty. Poradia ti aj ako s financiami. Mimochodom, nemáš v okolí nejakú kamarátku, príbuznú, susedu, ktorá by ti napríklad požičala oblečenie pre bábo? Mne napríklad požičala po dcérach moja kamarátka, nechcela za to nič, ponosili sme, oprali, ožehlili a vrátili. Veď tie bábätká to tak rýchlo nezoderú.

nini1010
16. máj 2015

@vanesa1995 Fuuu,nedokazem si to ani predstavit :(

ullala
16. máj 2015

@miska_veverkova Nechaj si ho, zvladnes to. Nechapem vete, ktora sa zvykne casto pouzivat: Chod na potrat, aby si neznicila dietatu zivot. Ta veta je totalne absurdna, lebo zivot sa mu znici jedine tym potratom. Drzim vam (tebe s dietatom) palce.