icon

Nútia ma ísť na potrat, som zničená

miska_veverkova
15. máj 2015

Ahojte cca. pred tyzdnom som pisala,ze som tehotna a mam 17..Rozhodla som sa ze ho chcem bojujem on..Ale otec dietata ma posiela na potrat a moja mamina len prrto ze nemam skolu dokoncenu a nemam ho z coho uzivit..Viem ze by som mala byt silna ale uz nevladzem cez den som v pohode ale vecer placem nedokazem ist na potrat..Ale vsetci do mna hucia.Chod tam bude to lepsie pre vsetkych,neznicime mu zivot ale ja viem ze jedine ako mu vieme znicit zivot je ze mu ho vezmeme....Este som len na zaciatku tehotenstva ale uz to male lubim..Priatel mi vravi ze to nieje este babo len zacina a cim skor pojdem tym lepsie,ale on ma nechape :( pomozte mi prosim co mam robit? Ako ho presvedcit? Ja som uz skusila vsetko a nic :( Ak podstupim interupciu zruti sa mi svet :(

lusi24
17. máj 2015

@decode ked on neuzna otcovtvo bude vieč čo nie platit ked ho nechce

stangb
17. máj 2015

@lusi24 ja priznam ze rozvedene matky a slbodne matky, vdovy (a tiez v muzkej verzii :D ) to maju ovela tazsie,ale ziju a zvladaju to, snad si nebudeme nahovarat ze v spolocnosti mame len deti v riadnych manzelstvach. Nevieme vsetky informacie, aky mlady je ocko,ci uz zaraba, z akej rodiny je,ci ma ona nejakych surodencov, a celkovo v akej su situacii, ale neverim ze by sa nenasiel jeden clovek v rodine,ktory by nebol proti potratu a ktory by sa jej nezastal.ja chapem jej mamu chce pre nich to najjednoduchsie,ale nie vzdy je to aj najlepsie.

lusi24
17. máj 2015

@mircalla na slovensku si predstav a vidím ako to tu je narozdiel od teba.. tu podporuju iba romsku kulturu nie bielych

stangb
17. máj 2015

@lusi24 na to existuju testy otcovstva a sudy aby sa takyto oteckovia nevyhli zodpovednosti

fopka
17. máj 2015

@miska_veverkova len tolko,mam kamosku, ktora otehotnela v prvom rocniku na strednej, teda ako 16-rocna, kym individualne dokoncila strednu, mala este jedno. Dnes ma celkovo styri deti a je myslim spokojna a stastna. Akurat,ze terajsi manzel stal pri nej od zaciatku. Jedno dietatko zvladnes v pohode aj sama, aj ked to bude niekedy tazke. Ak to dieta chces,na nazor partnera kasli a nepresviedcaj ho. A mamina zmeni nazor po case,ked sa babo narodi,tak urcite.

lusi24
17. máj 2015

@stangb a čo mu nariadí dávať na dieťa 30e? ak je to študent ,či chlap ktorý žije zo soc.nic viac nedostane

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 Prepac,s tebou si fakt uz nemam co pisat....
Ozaj neviem v akom prostredi zijes..s tym predavanim svojho tela si uz uplne zabila. mozno by si mala raz vystrcit nos z dediny, v ktorej zijes...skoda reci, ozaj

lusi24
17. máj 2015

@fopka a to je presne ten rozdiel ked chlap pri tebe stoji a ked si na všetko sama... ale dievčence to tu nechápu čo im tu vysvetlujem

lusi24
17. máj 2015

@mircalla ja žijem v normálnom prostredy.mm mojej dcére nič nechýba je zdravá a šikovná.mna by zaujimal tvoj vek

fopka
17. máj 2015

@lusi24 ja som diskusiu necitala, pisem len svoj nazor priamo zakladatelke temy

lusi24
17. máj 2015

@fopka v poriadku ja ta chápem

stangb
17. máj 2015

@lusi24 ved prave ze nic o tom chalanovi nevieme tak ako si mozes byt ista? A ak len 30 eur, aj to je nieco,ved nebude studentom vecne ;) o rok to mozu byt 50 a o 5 rokov 100 alebo viac, to ty stale utekas pred tazkymi rozhodnutiami a beries len to najjednoduchsie riesenie??alebo sa aj niekedy postavis a zabojujes?lebo takym pristupom neviem ci nieco dokazes v zivote,myslim nieco na co by si bola hrda, lebo zatial mam z tvojich nazorov pocit ze sa dost spoliehas na muza a rodinu.

lusi24
17. máj 2015

@stangb ja som hrdá na všetko čo mám.. ja sa spolieham na muža?moja zlatá kým som otehotnila-- kupila som si auto,urobila vodičák. a spoliehať sa na to že o rok to može byť 50 ha ha ha.nesnívaj moja drahá

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 Moj vek je takmer dvojnasobok tvojho,takze bud tak laskava a nepouzivaj moja zlata, ci moja draha - to rozhodne nie som....dakujem....apropo, ja sa ta tiez nepytam na tvoj, ani na vek, v ktorom si sla na potrat

stangb
17. máj 2015

@lusi24 paci sa mi ako nas tu vsetky pekne volas, moja draha, zial tvoja urcite nie som :D a k tomu tvojmu osobnemu uspechu, zial musim ta opravit, ty si isla na potrat aby si si mohla urobit vodicak a kupit auto, potom najst chlapa a zalozit si rodinu,nuz za uspech ja toto nepovaujem.
V kazdom pripade zakladatelke temy odkazujem, ze jej prajem aby sa rodicia spamatali a ak nie,aby si to dietatko uchranila a ak by potrebovala pomoc s nejakymi vecami,nech mi napise spravu, po dvoch detoch sa toho nazbieralo dost, pripadne viem pomoct cez skupinu na fcb,ak budem moct rada pomozem. Peknu nedelu vam prajem.

ali08
17. máj 2015

@lusi24 a prečo si nekúpis pampers ktoré môžeš dieťatku nechať dlhšie A neminies tak denne 5-6plienok.určite to dieťa nemá 2-3roky to by som ho cez leto nechávala bez plienok A hneď uušetris.ak má menej ako 2roky kúpiš pampers 70ks do 16kg keď sú v akcií za 17eur.čím je dieťa menšie tým je aj viac plienok v balení.
Mlieka sú drahšie to je pravda ale ak je dieťa väčšie určite už papa aj normálne jedlo.
A miska_veverička ty sa riad srdcom.zopár mojich kamosiek otehotnela v mladom veku ale všetky si deticky nechali či už s tým iní súhlasili alebo nie.čo ty vieš čo sa môže stať náhodou sa niečo pri zákroku dos.... A už nikdy nebudeš mať vyše deti.A,ak ťa priateľ opustí tak si ťa nezaslúži možno toto je tá skúška či váš vzťah vydrží ale stroskota. Už tu jedna písala že veď nase babky sa vydávali mladé A aj mladé mali deti A vtedy rodičaku neexistoval A ženy tvrdo pracovali aby mali z čoho žiť,chodili na polia alebo sa starali o domácnosť A myslíš si ze vtedy sa im niekto staral o dieťa?väčšinou ho brali zo sebou A deti sú zdravé.vždy prvá reakcia je tá negatívna ale časom to ustúpi.školu si dokončis popri dieťaťu.nie si prvá ani posledná A ak ti to nevyjde s priateľom si ešte mladá A ešte môžeš spoznať toho pravého ktorý Ťa bude ľúbiť aj s dieťaťom.držím.palce

sheila72
17. máj 2015

@miska_veverkova ahoj, reagovala som na tvoju predošlú diskusiu, tiež som otehotnela v 17. Musím povedať, že tiež som sama rozmýšľala či ísť na potrat, chcela som si spraviť vš a som celkom karierne založená. Ale teraz som rada, že som nešla, lebo už viem (pri mojich terajších zdrav.problémoch) že už bu som viac určite nemohla mať deti. Strednú som zvládla individuálne a robím si vš externe, pracujem, mám vlastný byt na ktorý sme si brali úver, malá pôjde za chvíľu do školy. Sme normálna rodina, ako každá iná, aj ako tí, ktorí si všetko naplánovali typ škola-práca-robota-svadba-dieťa akurát že v inom poradí, jedine nie sme zosobášení. Aj keď to bolo ťažké sa zrazu starať okrem seba aj o dvoch ďalších ľudí, splácať účty, variť atď ale časom som sa zdokonalila a dnes mi to príde úplne prirodzené. Je mi ľúto, že nemáš oporu v rodine lebo viem, že neskôr by to dieťa milovali. Viem, že ti chcú dobre. Ak ich nepresvedčíš, ja by som ti radila dať dieťa na adopciu. Viem, že sa to ľahko hovorí a úrady nepovoľujú výber náhradných rodičov, ale povedzme si pravdu, dnes sa dajú zákony celkom hravo obísť. Môžeš sa dohodnúť s niekým, kto túži po dieťatku a čakajú niekoľko rokov na adopciu, že im ho dáš do pestúnskej starostlivosti s tým, že môžeš dieťa navštíviť. Na potrat by som ja osobne už nešla, nie z morálnych príčin, ale zo zdravotných. Lebo je dosť možné, že keď už budeš chcieť babo, nebudeš môcť otehotnieť :( skús to takto vysvetliť rodičom, je to v prvom rade tvoj život a ty o nom môžeš rozhodovať.

cecil36
17. máj 2015

@ali08 ano nase babky mali deti v mladom veku...ale uz aj väcsinou manzela, viacgeneracne byvanie, ked mal kto dieta prizriet, rodina si pomahala, drzala spolu, teta ci ujo strazili neter a synovca lebo medzi najstarsym a najmladsim dietatom bol velky vekovy rozdiel....Stari rodicia dietata nechodili do prace, robili robotu doma...a tak sa vsetci nejako prestriedali... Dnes si to fakt neviem predstavit. Mam 16 rocnu dceru a ak by otehotnela a nadejny ocko by zbalil saky paky, tak som slusne povedane v prdeli obe. Vychovavam deti sama, sudim sa o vyzivne uz niekolko rokov (a to sme boli manzelia a nemusela som riesit priznavanie otcovstva a podobne), splacam hypo mam dve roboty, mladsi je stale chory, skolka len do 12.00.....Fakt netusim, kde by som nabrala financie, cas a energiu na dalsie dieta do rodiny. A nech mi nik nehovori, ze male dieta nie je velka polozka a veci sa daju kupit aj z bazaru. Ak mamicka nebude dojcit, nielen preto, ze nechce, ale mozu byt rozne zdravotne dovody (som toho prikladom), tak len za mlieko da cca 100€, plienky, oblecenie, lieky, drogeria, prasky, energie, odvoz smeti (haloo aj male dieta zan musi platit), cestovne ak si tehotna dcera chce dokoncit skolu a nema ju pod barakom, jej oblecenie, jej strava a energie, kozmetika, asi aj nejaka opatrovatelka ked buduca babka chodi do roboty a dcera si chce dokoncit skolu...atd. Ono sa to nezda, ale mamina, ktora zije sama vie o com hovorim. A sarandicky, ze ved ocko bude platit vyzivne 😀 😀 toto napise len niekto kto sa o vyzivne nikdy nesudil a nikdy ho nevymahal...btw a na prispevky od statu ked bude dostavat matersku moze zabudnut...

ali08
17. máj 2015

Miska_veverkova prepáč dochomolila som ti meno.

vejula
17. máj 2015

@lusi24 prosím z čoho vychádzaš, ked si mysliš, že organizmus 17 ročnej nieje prispôsobený na dojčenie tak ako napr. 30 ročnej? Hod nejaku publikaciu alebo nejaký zdroj, z ktorého si tuto mudrosť vyčítala. Moja kamarátka otehotnela v 17 rokoch, jej syn má 2 a pol roka a ešte dojči 😉 Takže prosím zbytočne nestraš.

hanit8
17. máj 2015

@lusi24 Cloveka s tak pomylenymi prioritami som davno nestretla, je mi ta velmi luto :( Zakladatelke odkazujem, nech bojuje o svoje dietatko, iba ona mu moze zachranit zivot (a tym mozno aj ono jej)..

lusi24
17. máj 2015

@mircalla pyram sa ta to preto bo mas nieco odrobene a ušetrené aby si mohla dieťa vychovávať

lusi24
17. máj 2015

@hanit8 priorita je mať dačo ušetrené aby moja dcéra netrpela

miska_veverkova
autor
17. máj 2015

Moj priatel uz zaraba je o par rokov starsi 🙂 Dohodli sme sa ze sa opyta ci by sme nemohli u jeho rodicov byvat aspon pre zaciatok..Ak povedia ze ano tak by sme si ho nechali no a ak nie tak vobec netusim co bude po tom.Ale dufam ze to dobre dopadne a male si nechame

lusi24
17. máj 2015

@vejula ja hovorim o strese u 17 baby bez partnera a bez pomoci rodiny

lusi24
17. máj 2015

@ali08 veru menim kazde 2- 3hodiny bo ju ma riadne precuranu

vejula
17. máj 2015

@lusi24 no tá moja kamrátka ostala tiež sama, lebo jej partner bol blb a ohrozoval ju nožom, ked mal malý par týždnov, svojho otca nemá (resp. ho nepozná)a matka jej stále nadáva. A mlieko sa nestratilo 😕

lusi24
17. máj 2015

@miska_veverkova ty sama si písala že ho nechce už zrazu zmenil nazor?

lusi24
17. máj 2015

@vejula neverím že ak ma stres mlieko nestratis

vejula
17. máj 2015

@lusi24 tak ak neveríš s tým ja už nič nespravím.