icon

Odmietli ste orálny glukózový tolerančný test?

miriem
29. okt 2013

Chcela by som sa opýtať, či ste niektorá odmietli ísť na OGTT (glukozový) test, ktorým sa zisťuje tehotenská cukrovka. Test predstavuje záťaž nielen pre telo matky ale aj pre bábätko a i EU krajinách sa nerobí celoplošne, ale len u rizikových skupín (cukrovka v rodine, vysoká nadváha budúcej matky...).

jaja34581
3. nov 2013

Také závažné choroby ako je cukrovka sa nepodceňujú!!!

jalimag
3. nov 2013

Tak ju nepodcenuj a utekaj vypit tych 75 g cukru na lacny zaludok. Dufam, ze z toho nebudes mat tri dni zaludok hore nohami a ze ta nebude svrbiet az za usami - z toho cukru. Schvalne si odvaz na digitalnej kuchynskej vahe 75 g cukru a potom to zjedz polievkovou lyzicou na jeden sup. Dobru chut. Mohla by si nechat druhych, nech sa ohladom akychkolvek medicinskych zakrokov rozhodnu sami na zaklade svojho uvazenia. 7 z 10 oGTT je zbytocnych, podla jednej studie.

krprtka
3. nov 2013

Ja som oGTT pri poslednom už neabsolvovala...pri normálnych hodnotách glukózy sa tento test už nevykonáva. 🙂

jalimag
3. nov 2013

Som zvedava, ake testy pre tehotne do buducna este vymyslia. To aby sme sa nenudili. Kym je na ceste len prve babatko, tak sa to este da, ale kto ma behat po vysetreniach s malym neposednikom? Ked moja mama cakala mna, nebol ani ultrazvuk, ani tripple testy, ani oGTT, len odvazili, zmerali tlak, vysetrili moc, popocuvali brusko stetoskopom, popytali sa, ako sa mamicka ma,... a som tu. Zaujimalo by ma, kto urcuje tie hodnoty pre urcenie tehotenskej cukrovky a na zaklade coho a ci su vsade rovnake... myslim vo vsetkych krajinach...

sunshine85
23. máj 2014

ja by som chcela poziadat mojho gynekologa na inu moznost, ako je vypitie glukozy...viem, ze sa mohli zjest rozky na lacno napr.... lebo som pocula nazory, ze sa este nikdy nerobili testy, ako taketo mnozstvo cukru nalacno moze posobit na pankresa dietatka...

satyoblek
5. jún 2014

OGTT bol v pohode, z prispevkov som sa obavala toho roztoku,ale teda vobec to nie je take sladke,dokonca ked to vypijete na dva-tri razy ani tu sladkost necitite. Skor keby ste to pili po troskach. A to ja sladkosti nejedavam skoro vobec.

myrca_m
5. jún 2014

ja som tiež neodmietla, ale doniesla som si vo fľaštičke vyžmýkaný citrón a naliala som si ho k tomu, aby to nebolo také sladké 🙂

michaela2008
5. jún 2014

@myrca_m
dobry napad, s tym citronom. Mna to caka o 2 tyzdne. V prvom tehotenstve som mala vysledok slabo pozitivny, ale bolo to sposobene tym, ze ma na test lekar poslal neskoro.

chikitka
5. jún 2014

aj mne povedali ze si tam mam dat citron a urcite to bolo lepsie ako bez... pri prvom tehu som skoro odpadla co mam vypit, pretoze som do 6. mesiaca neustale vracala(10x za den), mala som velky problem cokolvek zjest aj vypit a pocas testu som musela zadrziavat sladke zvratky, ledva som to ustala, ale som si povedala ze radsej to silou vole udrzim ako to absolvovat este raz... mala som dost. pri druhom tehu som nastastie 10x denne vracala "len" do konca 3. mesiaca a test som zvladla podstatne lepsie. vysledky boli ok, aj ked to bolo neprijemne, a netesila som sa z toho testu, neodmietla by som ho ani 3. raz. radsej vediet ze sme v poriadku, ako sa bat a mat chimery ze co ak...

beruska141
5. jún 2014

nie, preco by som to robila? tak ako neodmietam nechat si zobrat krv na krvny obraz, tak ako neodmietam sono, aby maleho pomerali a pozreli, ci bije srdiecko, tak neodmietam ziadne vysetrenia. tehu cukrovka neni sranda, tam ide o zivot a trvale nasledky!

ajdika
19. jún 2014

ahojte, ja by som po3.krát už určite odmietla. Mala som nepríjemné stavy, oblieval ma studený pot - doslova, bolo mi na omdletie a nakoniec som sa povracala. Šla zo mňa čistá žltá voda,mne to maximálne podráždilo žalúdok. Nasledovali také problémy so žalúdkom, ktoré nikomu neprajem, zápal žalúdka, podráždenie...dávala som sa dokopy mesiac. Podľa mňa by to mohli zisťovať tak, ako v prípade klasickej cukrovky. Radšej ísť na krv aj 10x, ako absolvovať toto. A pritom pri prvom dieťati to bolo v pohode.

michala.s
19. jún 2014

Ahoj, v AT sa tento test nerobi celoplosne a tehotensku cukrovku tu zistuju inymi testami. Co mi vraveli kolegyne, tak ich nikto nenutil nic vypit

midori123
19. jún 2014

Tiež som to odmietla. Nedokázala som ísť nikam na lačno a nieto ešte tam aj takú sladkú vodu vypiť. Myslím, žeby som sa zgrcala ešte cestou tam🙂

julia225
13. nov 2014

No tak ja som neodmietla, ale pojdem tam a namiesto glukozoveho roztoku si dam biely rozok a sladeny caj. Nechcem nic riskovat, ale urcite ma uz nenahovoria na tu vodu, davala som sa dokopy mesiac!!!

30tnicka
13. nov 2014

ja som odmietla.

patkah128
Autor odpoveď zmazal
stastnamamulka
28. feb 2015

@patkah128 mne sestricka vypisala listok,ale doktora som sa opytala,ci fakt musim,povedal,ze ak sa ns to necitim,tak nemusim😉 a to vravi myslim o vsetkom,hlavne o dolezitosti testu bez indikacie a bez ohladu na rodinnu anamnezu,okrem ineho niekde testuju do 28tt,ja som uz 32tt,niesom pokusny kralik,dakujem pekne.

seelaus
28. feb 2015

Pri prvom tehu ked som tu vodu vypila tak som im na chodbe odpadla,este stastie ze somnou bola moja mama,vsetkych tam zaramlovala,dali ma sadnut priamo do labaku, aby som bola pod kontrolou,potom som sa nemohla vycurat,co tak mi stiahlo moc,cize ten test bol prd platny dokimu a len ja som trpela.pri druhom tehu som odmietla,doktor mi v poradni vytlacil vymenny listok do labaku, povedala som mu ,ze pri prvom som odpadla ci je to nutne,pokrcil predomnou listok a hodil do kosa...niektory lekary si ziadaju ten test a niektory nie.

patkah128
Autor odpoveď zmazal
trgypadl
28. feb 2015

@patkah128 zober si so sebou citron na vysetrenie

patkah128
28. feb 2015

@trgypadl citron? A načo?

trgypadl
28. feb 2015

@patkah128 vytlacis si stavu do glukozovej vody a tak to hadam vypijes

katka2365
28. feb 2015

ja som zjedla jednu horalku mne sestrička hovorila nech si kupim horalku že ma take iste hodnoty ako ta glukozova voda

trgypadl
28. feb 2015

@katka2365 horalka urcite neobsahuje 75 g glukozy

tamarocka
28. feb 2015

oGTT by podľa správnosti mali robiť gynekológovia a iba pozitívne nálezy posielať na diabetológiu...žiaľ, na SK je to tak ako to je, všetko ide na dia kde je okrem tehotenských oGTT roboty neúrekom...

sense
28. feb 2015

ja som si do toho vyliala pol flasticky citronovej stavy...tu mi poskytla sestricka ale aj tak mi to bolo priserne sladke a vypila na dva krat...potom mi bolo blbo a strasne navaly tepla ale hodnoty aj tak ukazkove...ono raz sa to vydrzat da...ale dobrovolne by osm to nepodstupovala...ja som bola ale na rizikovom tak som to radsej neodmietala...mala som dost inych problemov...

gbaguidi213
9. mar 2015

Ahojte kde sa v bratislave robí ten test na glukozovy test...lékar ma poslal na Tehelnu...na nete som nenasla ziadnu taku mabulanciu na tehlnej v ba...

jumi2009
17. júl 2015

Ja mam dnes glukozovy tolerancny test za sebou.Sestricka do toho vytlacila citronovu stavu,tak sa to celkom dalo.Ja by som nikdy tento test neodmietla.2 hodiny som obetovala tomuto testu,aby som mala pokoj na dusi,ze som nijako svoje bambino neohrozila.

vedorka
17. júl 2015

no ked to tu tak citam, rozmyslam ze uz je problem v tehu a pri porode asi vsetko... problem vypit cukrovu vodu? ako chcete rodit, ked sa neviete zapriet v takej hluposti ako vypit pohar sladkej vody. co ste nikdy nezjedli naraz vela sladkeho? nikoho to jednorazovo nezabije, ani nic nevyvola, urcite neohrozi dieta a zdravy organizmus sa s tym vysporiada uplne v pohode sam. nerozumiem tym reciam o pokazenom zaludku niekolko dni.. ak ma zena v poriadku travenie, tak toto je pre telo uplna brnkacka

lucinkaboz
7. aug 2015

@trgypadl 75g , to je asi ako dve apol horalky....
dalsia vec, citron stahuje glykemiu....