icon

Povinné vyšetrenia v poslednom mesiaci

sisushka_7
19. feb 2013

ahoj dievcata... chcem sa vas spytat, ci mi viete niekto poradit ako to je s povinnymi vysetreniami, ktore je gynekolog zo zakona povinny vykonat v poslednom mesiaci...som v 39tt a uz od 31tt+0 mi nerobil ziadne vysetrenie moj lekar ak neratam ten ster na streptokoka v 36tt....hneva ma ale hlavne to, ze kym ostatne baby co poznam chodia kazdy tyzden na ozvy plodu, na prietoky, ctg atd a ja chodim akurat tak si pokecat so sestrickou kedze za lekarom udajne ani nemusim chodit co mi je samozrejme velmi divne kedze som pocula ze prave posledne tyzdne su tehulky viac monitorovane....ale ako hovorim sestricka ma uistila ze nie su potrebne ziadne vysetrenia co mi pride ako nonsens kedze uz od 32 tyzdna ani neviem co je s malou ci je vsetko v pohode....pohyby citit ale netusim ci je vsetko ok s pupocnikom ,so srdieckom a tak... bola by som rada keby ste mi vedeli poradit ako mam postupovat, pretoze jedine co ma uz teraz napada je vyziadat si vypis so ZP ci si iba uctuje za niektore vykony ale mi ich nerobi alebo su fakt neni povinne a zalezi od lekara....vopred vam dakujem

Strana
z2
sisushka_7
autor
19. feb 2013

@zuzkat1 ved prave ani ja nechcem...snad vychytim nejakeho schopneho 🙂

petenka
19. feb 2013

Fiha, daj meno toho doktora. Pojdem za nim. Hladam presne takeho, ktory ma nebude otravovat.

zuzkat1
20. feb 2013

@petenka vediet zdravotny stav dietata je buzeracia? Zeny vas fakt nezaujima ci sa vad narodi zdrave dieta-a teraz nemylim vrodene postihy ale choroby ktorym sa da predist.

moncha
20. feb 2013

@reanda ja som nebehala zbytočne po vyšetreniach, ale ked ti doktor urobí posledné sono v 20tt, tak tých dalších 20týždnov bolo naozaj plných strachu či je všetko v poriadku, obzvlášť ked si prvorodička a po dvoch rokoch snaženia je to tvoje vytužené dieťa. Mala som neustále bolesti a on ma ani nevyšetril, povedal, že je to žlčník podráždený, že som asi niečo zle zjedla. Až v tej nemocnici zistili, že bábo je v polohe KP a nohou mi odtláča obličku, ktorá nie je schopná pracovať tak ako má, preto následovala aj tá sekcia. Mysli si čo chceš, ale keby sa to malo opakovať, tak to urobím tak isto aj teraz.

reanda
20. feb 2013

@zuzkat1 a akym chorobam, zistenym pocas prenatalneho skriningu sa da predist? neviem o tom, ze by sa dieta dalo liecit a liecilo este v maternici.. a jedna vec je, co ti povie lekar, druha, ci je to naozaj tak.. vela veci, co tvrdia lekari, su uplne hovadiny.. vezmi si len, kolkym zenam vyjdu negativne geneticke testy, alebo aj amniocenteza a narodia sa im zdrave deti.. kolke zeny posle lekar na sekciu, napr. lebo podla ultrazvuku maju velke babo a narodi sa im ledva triapolkilove ..tak ver lekarovi, ked chces.. ja verim svojmu pocitu a svojmu dietatu a nemalujem certa na stenu, ak nemam ziadne problemy, neviem, preco by som mala ocakavat, ze moje dieta nie je v poriadku a cucat nanho kazdu chvilu ultrazvukom

reanda
20. feb 2013

@moncha o bolestiach si ale nic nepisala, samozrejme, ak sa clovek neciti ok, tak hlada pricinu.. ale inak nic ostatne nebolo nenormalne, ani 20 tyzdnov bez ultrazvuku, ani dieta KP v 36 tyzdni.. a ak by si nemala bolesti, tak by nebol dovod byt plna strachu

reanda
20. feb 2013

@zuzkat1 pozitivne testy som myslela

zuzkat1
20. feb 2013

@reanda napriklad omotana snura okolo krku moze sposobit aj mentalny postih. a co sa sekcie a velkych deti tyka. Moja mala 3760g a kedze primar nedovolil sekciu sla prirozene a dolamali jej 6 rebier. To ze ma dieta 3 a pol kila nic neznamena. Nie kazda zena ma siroke porodne cesty. A pre mna boli podstatne aj geneticke testy. Odmietnut mozes ale ked na teba kaslu tak je to zle.

sisushka_7
autor
20. feb 2013

@reanda ze sa dieta neda liecit uz v maternici ??? A ty zijes v ktorom storoci?? a co furt splietas ten UZV?? a len taky priklad,ktory by sa mohol tykat aj mna (samozrejme dufam ze nie) je ze keby mi pravidelne sledoval ozvy plodu tak je mala uz donosena a v pripade nejakych problemov by sa uz mohla aj narodit a dalo by sa predist moznym trvalim nasledkom takto ale keby boli problemy ani o tom neviem lebo mi nikto malu nesleduje mozem porodit v termine alebo dokonca aj prenasat a to uz by mohlo mat v pripade nejakych problemov aj trvale nasledky... samozrejme ale dufam ze je vsetko v poriadku pretoze u nas ani len do nemocnice nemozem chodit do poradne bez toho aby ma tam poslal moj lekar takze mi ine neostava len vydrzat uz tych par dni...

reanda
20. feb 2013

@sisushka_7 no ved sa pytam, ci sa da a ci sa u nas praktizuje liecba deti uz v maternici a ak ano, aka.. tak ma s tym oboznam, ked ano

sisushka_7
autor
20. feb 2013

@reanda vygoogli si to nemam totizto zaujem ta uz oboznamovat o nicom....mame absolutne rozdielne nazory na vec ja ti len prajem nech mas lekara co ti bude robit vsetky vysetrenia tak ako ma a nech ste obaja zdravy.... a myslim si ze uz aj ostatne baby tu pisali dost prikladov a zjavne si nepochopila ani pointu toho o com som tu pisala ja takze si fakt nemyslim ze ma vyznam ti dalej nieco vysvetlovat a pisat....

kobrtko
1. mar 2013

@reanda no, tak to sa dosť mýliš ...bez prehliadok nedostaneš príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa napr....a to som teraz len spomenula tú finančnú stránku.... čo je oveľa dôležitejšie, je právo byť informovaná o zdravotnom stave vlastného potomka. Ak nechceš byť v obraze, prosím. No takmer každá matka potrebuje vedieť, ako je na tom jej bábo, minimálne preto, aby mohla spokojne spávať a v skutočnosti preto, aby vedela, ako je na tom zdravotne jej dieťa.

moon1979
1. mar 2013

@reanda ale to sranduješ, že dieťa má šancu otočiť sa po 38tt tehotenstva 🙂 ... a ako prosím ťa, keď už po 30tt má miesta len tak tak aby sa ešte otočilo? ... prekvapujú ma tvoje názory, máš na ne plné právo, ale nedá sa s nimi súhlasiť ... CTG a prietoky sú nesmierne dôležité ... mne pri prvom tehotenstve zistili problémy s placentou, mala som hraničné hodnoty prietokov, bola som pravidelne sledovaná a som vďačná, že som porodila zdravého syna ... mohlo to dopadnúť podstatne horšie ....

reanda
1. mar 2013

@kobrtko a napisala som nieco ine? bez prehliadok nedostanes financne prispevky od statu pri narodeni dietata

@moon1979 dieta sa moze otocit aj pri samotnom priebehu porodu 🙂 ..
nebrala si nahodou magnezium?

moon1979
1. mar 2013

@reanda
no keď myslíš ... nebudem ťa presviedčať o opaku 🙂 ... užívala som magnezium ako každá tehotná, prečo?

reanda
1. mar 2013

@moon1979 kazda tehotna neuziva magnezium.. a prave magnezium sposobuje problemy s placentou.. ale doktori o tom vedia (niektori), len neviem, ci by priznali, keby sa spytas 😀

moon1979
1. mar 2013

@reanda hmmm, len ja som až po zistení týchto problémov začala užívať magnezium a hodnoty sa začali upravovať ... tak len toľko ...
magnezium má všeobecne veľa prospešných faktorov pre telo a nielen pre tehotnú ...

reanda
1. mar 2013

@moon1979 takze si uzivala magnezium "ako kazda tehotna", az po zisteni problemov s placentou? akoze predpokladas, ze kazda tehotna ma problemy s placentou? 😕
ok, nie je treba sa dohadovat, kazdy veri niecomu inemu, kazdy nech sa informuje a spravi si vlastny nazor

moon1979
1. mar 2013

@reanda
nie, veľa tehotných užíva magnézium už od začiatku tehotenstva, užíva ho ako prevenciu pred tvrdnutím bruška v skoršom štádiu tehotenstva, užíva ho pri krčoch v lýtkach a ako prevenciu ... ja som dovtedy užívala len vitamínové doplnky, ktoré obsahovali najmä kyselinu listovu 🙂

dejna20
1. mar 2013

@reanda a ako skodi magnezium placente?
Mas k tomu nej link, to som este nepocula?

reanda
1. mar 2013

@dejna20 napr.
"Česká PA Zuzana Štromerová o používaní magnézia v tehotenstve povedala na jednej z prednášok toto:
Niektorým mamičkám začne v 2-3 trimestri viac tvrdnút bruško, resp. si to začnú viac uvedomovať. Keď s tým zájdu za lekárom, naordinuje magnézium vo veľkých dávkach. A protivné je, že to magnézium sa dostane do placenty, potom má vplyv na jej zretie. Veľké dávky magnézia pretrvávajú v organizme dlho. Nielenže v je v placente,ale bráni placente ,aby dobre dozrievala a aby dobre vyživovala dieťatko až do konca tehotentva a to magnezium môže spôsobiť, že tie deti horšie rastú, že sú akoby mladšie. Nehovorím, že to robí, ale že môže. Ďalej môže prispieť k tomu, že čiastočne zruší tie rastové sťahy. Nie že uplne, ale oslabí ich. A tým, že pretrváva dlho a ak tá mamička berie vysoké dávky (3x2 tabl)tak sa môže sťat, že na konci tehotenstva nedochádza k tým prípravným sťahom a často tehotenstvo aj prechádza cez termín, lebo bábatko nie je ničím "pchané" dolu. Môže k tomu prispieť. oni tam môžu byť ďalšie faktory iné a horšie je,ked je tých faktorov stretne viac. A čo ešte môže spôsobiť, ak pretrváva vyššia dávka magnézia pred pôrodom a v čase pôrodu, vzhľadom k tomu, že magnézium pôsobí nielen na bežné svalové vlákna a uvoľnuje ich napätie,ale i na tie mikrovlákienka, ktoré sú vedľa ciev , a ak sa porežete, tak to bude krvácat a časom tá rana prestane krvácať, elbo tie cievočky to stiahnu, ono to pôsobí aj pri vačšom poranení, tie vlásočnice to proste stiahnu. Ale nie keď je veľká hladina magnézia a tie cievy tak nezareaguju, nestiahnu. Čo teda je nebezpečné, ak sa robí nástrih, ten môže veľmi krvácať (natrhnutie nie,pri natrhnutí vačšinou neprasknú cievy, pri nástrihu áno- tam je to prerušené natvrdo) alebo pri odlučovaní placenty. Nemusí sa tá rana tak stiahnuť a môže to prispieť v k väčšiemu krvácaniu. Aj keby ste mali nejaké sťahy a vyzeralo by to, že to dieťatko chce ísť niekam a von môžn, magnéziom tomu nepomôžete, rozhodne magnézium nezastaví predčasný pôrod.Ale môže hednikepovať to dieťa iným spôsobom. Práve cez tu placentu. Teda ak sa vám objavia také sťahy predzvestné, nepríjemné, prvé čo urobíte, naordinujete si samé kľudový režim. Zrevidujete, čo za den robíte a zvolníte. Ak máte malé deti, zvolíte také aktivity, pri ktorých môžete ležať, rozhodne sa nebudete brátit spánku. Ak máte malé deti, poprosíte babaičky, aby s nimi chodili von, v žiadnom pripade nebudete tahať ťažké tašky. Nebudete dvíhať mladšie deti...atd..a uvidíte, že za taký týžden kludového režimu sa veci zmenia a pôjdete dalej bez liekov. A čo ešte? Budtete prísne dbať na to, aby ste dostatočne pili. Dosť často sa také nepríjemne pociťované stavy objavujú u mamičiek, ktoré menej pijú a majú menej plodovej vody. A ak sa ten balonik nafúkne, to dieťatko sa tam môže lepšie hýbať a nekope do tej maternice zvnútra tak veľa
Ako spoznať či sú tie sťahy ešte v norme a kedy nie? Ak je zároveň pocit tlaku v podbrušku smerom dolu- akože to bábatko sa tam zosúva, tak to je trošku varovný signál.Ale nepovedal by som,že je to dôvod na to, brať magnézium. Magnézium všade vo svete, okrem postkomunistických krajininách, sa užíva na zníženie tlaku a proti kŕčom..Ale ked sa dáva proti krčom, najskôr sa robí mineralogram. Najskôr sa zistí, či je ho málo, pretože môže byť nižsia hladina, ale je dobré najskôr to zistiť až potom ho dplnovať. Ale najskôr by som skúsila doplnovanie stravou- Piť minerálku s magnéziom, jesť cereálie, mandle, nejakú dobu to robiť takto a plus ten kľudový režim a je to. "
...
"vo francuzsku vraj tehotným magnézium nepodávajú, pretože sa zistilo, že detičky potom mávajú absitnenčné príznaky, ktoré sa prejavujú neutíšiteľným plačom, trasom bradičky, nepokojom... "

sense
1. mar 2013

@moon1979 niektore deti sa mozu otocit aj v den porodu....mojej kamaratke sa syn nechcel otocit vsetko bolo pripravene na sekciu a nakoniec ked prisla do nemocnice tak zistili ze ideta je otocne a sekcia nebude nutna.....

moon1979
1. mar 2013

@reanda
také konské dávky čo do mňa pichali si ešte nevidela ... a dieťa som mala kludné, že som ani nevedela že ho mám 🙂
žiadny plač, žiadny rev, žiadny tras brady a podobne ... a to ma dopovali magneziovkami priamo do žily nielen injekčne ale aj cez infúzie ... jediné čo bol problém, že mi to podávali až do samého konca, teda pôrod bol ťažký ... magnezium by sa posledný mesiac tehotenstva nemal podávať práve kvôli tomu oslabeniu, čo je popísané v článku, ktorý si priložila ...
ale bez magnezia by som ja osobne ani chodiť asi nevedela, pretože mám príšerné krče v nohách, ale dávam si len 1x1 tabletku ... aj to už budem musieť vynechať, kedže som prešla do posledného mesiaca tehotenstva ...

reanda
1. mar 2013

ja som v deviatom mesiaci zacala velmi opuchat, lekar mi predpisal magnezium, nepamatam si presne, ale myslim, ze nie menej, ako 3x2 tablety denne.. nebrala som ani polovicu- lebo mi to ani vobec nepomahalo.. pri porode placenty do mna doktor ponoril ruky az po lakte, aby ju vytiahol, ked sa na nu pozrel, skonstatoval, ze bol "najvyssi cas porodit" placenta mala za sebou niekolko "infarktov" (rodila som presne na termin).. ked bol potom muz zaniest gynekologovi spravu z porodnice, ten sa pytal, co porod, ci bolo vsetko v poriadku a ze ci som nemala problem s placentou, pricom, ked muz povedal, ze aj hej, tak sa len pousmial 🤐
dcera trpela neutisitelnym placom "bez priciny" priblizne tri mesiace

sense
2. mar 2013

ja beriem magnezium od nejakeho 26tt lebo mi tvrdlo brucho dost casto ale len jednu tabletku, zeby to nejak pomahalo sa tiez neda povedat, nakolko kym ozaj oddychujem tak je to v pohode mozno 1-2x za den stvrdne a ked nieco malo urobim tak je to castejsie, ucinok to ma ale aspon taky ze odkedy mam magnezium nie je problem so "stolicou"....

sisushka_7
autor
2. mar 2013

moj osobny nazor na magnezium je taky, ze ho castokrat lekar naordinuje uplne zbytocne....mne povedal aby som brala magne B6 uz na zaciatku tehotenstva 2x1 tabletku denne....ci som ho uzivala pravidelne alebo ked som aj zabudla bolo to jedno ucinok nemal ziadny....teda co sa tyka mna ci to malo ucinok na dieta netusim...az sa mala narodi tak vam napisem 😉 dava si ale nacas kedze termin sme mali uz vcera 🙂

kobrtko
4. mar 2013

@reanda Sorry, som si to asi nedočítala do konca 😅 ...
inak keď sme pri tom Mg... asi to nie je až taká zbytočnosť, no asi máš s tým dávkovaním pravdu...lekári ti nakážu brať kopu tab. denne a kŕče sú furt. Ja beriem ráno 1 a večer 1, občas bruško tvrdne, ale asi keby som ho nebrala, tvrdlo by častejšie. Pozorujem to najmä, keď napr. viac pridám do kroku, takže sa všade ťahám ako slimák, vtedy je to OK. 😎

sense
4. mar 2013

@kobrtko no ja beriem sice len jedno mg denne, ale tiez mi brucho viac tvrdlo ked som chodila do prace al. nieco doma upratovala, aj ked len malo, al. ako ty pises ked som pridala do kroku al. dlsie kracam....na to mi kazal viac oddychovat, uz nechodim ani do prace, musim vela lezat (su tam aj ine problemy), ale davky magnezia mi nezvysil....ale asi iny kraj iny mrav....u nas sa davaju tabletky aj ked len taketo len v nevyhnutnom pripade, pokial sa to uz neda riesit bez nich....( i ked niekedy by som si dala viac magnezia aby som nemusela oddychovat lebo sa nudim 😉 , i ked za par tyzdnov sa uz nudit urcite nebudem)

Strana
z2