Pozitívne skúsenosti s tehotenstvom
Ahojte...som tu sice len chvilu, ale mam pocit, ze tu kazda rozobera len strasne problemy ohladom tehotenstva a vobec stavu "matka".
Kedze nemam ziadne kamosky v mojom veku, co cakaju/pripadne maju dieta, tak sa chcem opytat, ci mate POZITIVNE skusenosti s tehotenstvom (teda ze ste pocas neho vkuse nevracali a nerozviedli sa z muzom pre Vasu naladovost), ci ste mali OK porod (bez 20 hodinoveho trapenia, roztrhnutia az po rit a bezcitneho personalu) ci sa Vam koji dobre (nie s polrocnymi utrapami bolavych bradaviek a vecne revajucim deckom) a ci ste aj po pocati ostali "normalne" a nerozpravate len v zdrobneninach.
Som sice "len" v desiatom tyzdni, no doktor povedal ze je zatial vsetko ok, zle mi nie je, na dieta sa s muzom tesime, nejak to neriesime, a ano, dam si aj rozok s pastekou. Tesim sa na Vase pozitivne skusenosti, ktore podla mna dodaju viac odvahy a pokoja aj inym matkam-cakatelkam.
Dakujem 🙂
😀 krásna téma.. 😀 tehotenstvo bolo jedno z najkrajších období môjho života 😉 nebolo mi zle aj keď som mala obe tehu rizikové a potrhaná som bola až o riť dojčiť som nemohla a náladová som i mimo tehu.. 😀 s manželom sa ľúbime stále viac a viac 😅 😝 väčšinu času nerozprávam v zdrobneninách ale vrieskam 😅 (aj tak ma deti ignorujú 🙄 ) ale je to niečo úžasné a nádherné 🙂 manželstvo, tehotenstvo, pôrod aj všetko čo popri tom prišlo zlé i dobré lebo aj vďaka tomu svojho muža milujem a vážim s viac a viac 😉
Pekny prispevok od teba ... teda v prvom rade gratulujem 🙂
Ja som mala obe tehu ok, pri prvom sa mi obcas dvihol zaludok pri pohlade na surove maso a pri druhom uplne ze vobec nic 🙂 ani som nevedela, ze tam je, teda az do 20 tt ked zacal kopat 🙂 porody v poho, prvy trochu narocnejsi, kedze som nevedela do coho idem a druhy super, pez PEDA (u mna PEDA uz nikdy viac!!!). Prveho som nedojcila, nemala som mliecko a druheho do roka 🙂
Dakujem Vam 🙂 som rada, ze sa da aj po porode ostat normalnou (aj ked viem, ze inou) 🙂
@dominikav123 obe tehu uplne ok, ziadne nevolnosti, ziadne blbe nalady, ziadne opuchy, este som aj opeknela, pri oboch pribrala len 8 kil, vlasy mi zhustli, plet som mala ako babatko. prvy porod komplikacie, ale nepotrebovala som donekonecna o tom pisat, stalo sa, stalo, som ok ja aj maly, naco to riesit a robit z toho dozivotnu kauzu, nie? mala bola tiez sekciou potom. nekojila som ani jedneho, presli sme si kadecim, rozviedla som sa nie kvoli mojim blbym naladam, ale ze to bolo dlhodobo na figu, po porodoch som pribrala, padali mi vlasy, ale to je prd oproti niektorym inym zavaznym problemom. deti si na sebe nececkujem nonstop, neznasam zdrobneliny, na materskej som nebola a aj tak mam decka sikovne a lubime sa ako kone. vies, ono to je vsetko v hlave. niekto zazije pri porode peklo, ale nepotrebuje o tom donekonecna hovorit a dramatizovat a robit zo seba obet, lebo je rad, ze zije, ze dieta je ok. a potom su zeny, ktore maju v podstate bezproblemovy porod, ale z bolestivych kontrakcii urobia hotovu kovbojku, su precitlivele. samozrejme, ze porod nestekli a nie je pocitovo prijemny, sak ale to ani nikdy nebol, aj ked zeny rodili v jaskyniach. treba to brat prirodzene. tiez mam pocit, ze zenam tehotenstvom odchadza zdravy rozum, v okoli dost normalnych zien momentom ako ostali tehotne prepli a je mi ich skor luto. ostali strasne ušušlane, zanedbavaju seba, partnera lebo dieta dieta dieta, postuju denne fotky deti kade tade a ich zivot sa zuzil len na kakanie, papkanie a plienky. zivot je vsak aj o niecom inom a stale som presvedcena - a zazivam to v praxi vlastnej, ze deti nepotrebuju ususlanu matku zavislu na detoch, ale sebavedomu mamu do voza aj do koca, ktora z jedneho prdu navyse neskonci na praskoch 🙂
takze ak si udrzis jasnu mysel a budes mysliet aj na seba aj na muza a budes v kontakte s okolitym svetom a tvoje zaujmy sa nezuzia len na flasticky, plienocky, bepanthen a sudokrem, budes aj ty v pohode. takze vitaj v klube (ne)normalnych matiek 😉 😀
To z tvojich ust vyznieva ako keby tie co sa stazuju boli nenormalne 😀. Teda.. Vsak raz uvidis. Ked sa tu zeny nechcu stazovat muzom, tak sa urcite radi postazuju tu niekomu kto ich isto pochopi. A to su prave az tie matky, ktorou sa aj ty za cas stanes 🙂. Mne sice byvalo zle, tazke tehotenstva, narocne zaciatky, ale za nic by som svoje deti nevymenila 🙂. A predstav si, som uplne normalna, aj ked obcas hovorim v zdrobnelinach ako hotentot, aj ked po porodoch som nevedela ako sa volam, teraz mam cas aj na pracu co ma naplna a postupne sa vraciam do sveta dospelych. Nemysli ze teba sa to netyka, ze si ina a ze zostanes po porode uplne nezmenena 😉.
@liv1 pravdepodobne si nepochopila, o co mi ide, a ze aj ten popis je tak trosku "sarkazmus".
Nemyslim si, ze zeny co sa stazuju, nie su normalne, chcela som si len precitat hlavne nieco pozitivne, kde sa nebudu riesit strasti, ale skor tie radosti. A aka budem, alebo nebudem, to uz snad mozme nechat na mna 🙂
no prepac,ale nedalo sa to inak napisat? Ved ty tehu opisujes ako nejaku otravnu vec,nieco co rychlo pretrpiet nech mas pokoj.aj tie co zazili nieco z toho co si opisala su stastne ked vidia ten svoj uzlicek a vedia ze to stalo za to. A kolko mas preboha rokov? 16? Viac ako 20 asi nie
tehotenstvo nič moc, ale zvládla som to, pôrod som mala 12 hodinový, bolieť to bolelo, ale prežila som, neroztrhla som sa až "po riť" 🙂 a 2 hodiny po pôrode som sa hádala so sestričkou, že ja už ďalšiu hodinu ležať nebudem a keď mi konečne dovolili, tak som sa postavila a do večera behala po oddelení ako naspeedovaná 😀 vôbec nič ma nebolelo a mohla by som ísť domov aj hneď...
no a čo sa týka toho, čo nasleduje po narodení dieťatka - prvý rok je ťažký (aspoň pre prvorodičky), ale rýchlo utečie a to čo nasleduje po tom je určite to najkrajšie v živote každého človeka 😀
@dominikav123 jemine, to fakt potrebujes pocut od cudzich zien... ved tvoje tehotenstvo je len tvoje, ako ho ty a tvoj partner budete prezivat je len na vas, ak aj budes vracat - je to normalne a k tehotenstvu to niekde patri, co uz... budes velka a aj tak sexi, alebo nie🙂 ved je to cele jedno... tvoj porod bude opaet len tvoj ( ja mam odrodene 2x, dokopy pod 2 hodiny ked ta to uz zaujimalo🙂 ) - tak ako cely zivot je len tvoj a ty ho subjektivne prezivas, tak aj tehotenstvo a tvoj vztah budes prezivat len ty sama - porozpravaj sa o tom s kamoskami, blizkymi ludmi...
to je akoby si sa pýtala, ešte nie som na svete, ale chcem sa spýtať- je Váš život bez problémov? budem ho mať aj ja? to, že budeš mať tehotenstvo dobré, Ti nik nezaručí..ja som sa pri porode natrhla, veľmi, ale nebolelo ma to, tak ako druhé, ani zašívanie a pod, chcem povedať, že každý to vníma inak 🙂 a počkaj až sa Ti dieťa narodí..jedno je také, druhé, také..musíte hlavne držať partnerom spolu a užívať si to 😉
Tato tema ma inspiruje k tomu aby som spisala dalsi clanok : )) "Moje Tehotenstvo I."
Aj ked ani tehotenstvo ani porod nie je moj zivotny ciel, ako som pisala v teme Hainburg.. no zit normalne ako predtym, tak aj potom, je to, ako to podla mna ma byt. Tehotenstvo nie je choroba, je to prirodzena vec, stav zivota zeny, a partnerov, a tak ako pride tak aj odide. Tak sa porodi, a tak sa treba starat o deti, a potom opat do prace, alebo podnikat alebo ineho zivotneho kolobehu. To moze byt len pozitivne, ked mame k tomu pozitivny pristup. A ako svokra povedala : )) nestaci urobit deti, treba ich aj vychovat!
A moja skusenost? Hej bolo mi prve tri mesiace aj zle, ale nezvracala som, mna to len nutilo k tomu aby som jedla maso atd. Pri druhom zas syry. Inac to bolo ok, chodili sme po horach, lietali kade tade, lyzovali sme, bicyklovali. Niekto to mozno riesi. Niekto ma mozno rizikove tehotenstvo. Ale ja som do tej skupiny nepatrila, a pri prvom som aj chodila do prace do 38 tyzdna. Nemam s tym najmensi problem, kym vladzem. A jedla som aj plesnive syry, aj stejky, aj ryby, aj pasteky aj neviem co.. bez obmedzeni, ibazeby mi daco nevonalo. Nasledovala som svoje telo a instinkty, a zila svoj (uz nas..) zivot dalej.
Teraz pri dvoch detoch malych, tiez zijem svoj zivot dalej : )) iba sa to uz netoci okolo mna, ale halvne okolo nich, no nesmiem zabudat na manzela a na seba samozrejme. Este si hladame s manzelom harmoniu, ale verim ze to pride.
Pozn.: Nie som ziadna svatica, mam aj stavy, aj hormonalne vykyvy, obcas aj depky, obcas sme vsetci super statsni.. stromy rastu, slnko svieti :D
Ono tie problémy sa rozoberajú preto, aby žienkam niekto poradil.
Ak nemáš problémy tak sa teš. To myslím ozaj vážne a prajem Ti to.
Ja som pri prvom tehu tiež nemala, pôrod samotný celkom fajn a krátky/hoci prístup personálu bol hrozný - pri druhom pôrode boli zase milučkí/ , kojenie super, prechod na tuhú stavu jednoduchý, dieťa šikovné.... no nepísala som to tu na mk, lebo by to nikoho nezaujímalo. Zato pri problémoch so spánkom malej , mi veľa žienok poradilo a bola som rada.
Na tejto stánke hľadá veľa žien radu a tie zvyčajne nejaký problém majú. Tie čo problém nemajú sa pochvália vo svojom blogu 🙂
baby, ale zakladatelka to myslela trosku inac, nez to tu chapete. bolo to mierne nadnesene a myslela tym to, ze ci tu existuju aj zeny, ktore ssu v pohode. ktore vecne nekonecne nedramatizuju natrhnutie hradze az po rit, aj ked natrhnute az po rit boli. proste chcela vidiet, ze su aj zeny pozitivne mysliace, respektive nehystericke a podobne.
pretoze skutocne ma vacsina zien tendencie nafukovat a hladat problem aj tam, kde nie je 😉
@ivkadracova lenze vidis, beries to prirodzene a radsej nez riesit online tri dni popraskane bradavky si typ cloveka, co si ich natrie a ide radsej na vylet a nema potrebu o tom debatovat donekocna. a tak by to malo byt. a o tom vlastne je uvodny prispevok 🙂
zboznujem akcne mamicky, ktore si vedia zadelit cas aj pre seba, aj pre deti aj pre muza a ziju, uzivaju zivot a nestresuju zbytocne. mne osobne sa s takymi lepsie aj komunikuje 🙂
tak tu asi nenajdes topic, ze Ahojte, som tehotna a nemam problemy, iba take bezne tehotenske 🙂 Kto mi zavidi? 🙂))) Ale inak, ja som mala v podstarte bezproblemove tehotenstva. Mam sice nastrih az po rit po kliesotvom porode, no stale by som dala este 10 takych porodov radsej ako sekciu, ktoru som mala predtym 🙂 Ina ksom nemala nejake vaznejsie problemy okrem preventivneho pichania heparinu
@mawka ale nie som dokonala : )) ver ze dakedy aj stresujem.. Co mam robit, neobesim sa. Aj s manzelom sa vieme kvalitne pohadat. No a? Kazdy by mi len povedal alebo aj jemu keby sme sa stazovali, co si si vybral to mas, nepaci sa Ti, odid : )) abo hladaj cestu.
Ty nestresujes nikdy?
@mawka no hej, a nepotrebujem o takych banalitach debatovat, lebo uz 35000 ludi tu o tom debatovalo, vsetko je na MK vyriesene : )), na pive sa tiez dobre debatuje, aj o plienkach : ) uz ani neviem o com inom by som...
@ivkadracova nestresujem. ja zasadne chytam nervy 😀 sak ale o tom to je, nebyt dokonala a vediet s tym zit. nie je nic horsie, ako ked clovek chce byt silou mocou dokonaly. sak to nejde. sme ludia, omylne bytosti s roznymi pocitmi. osobne to beriem, ze pride nieco divne, neprijemne, tak to aj odide.
@ivkadracova ...a pouzivam google v prvom rade. potom sa popytam v okoli. precitam si nazory inych a ked tak, radim sa s odbornikmi. ako pises, tu je vsetko. nepotrebujem zakladat 934. temu o tom istom... 😅
No ja uz momentslne prezivsm 4 plsnovsne neplsnovsne.plsnovsne bolo desst rokov ale ked sme chceli tak kolo dvsnssteho tyzdns prestslo byt srdiecko druhe sa strebslo teds to boli dvojicky potom ss nedsrilo tak sme to vzdsli dsvsli si pozor js vdetky vecicky åredsls postielku komplet vsetko zatial tehu bez krvscsnis vsetky porody boli rychle moj muz bol pri dvoch a treti cez telefon.ani som nevracala nslsdy su hrozne ale na to mam muziks ktoremu vzdy poviem moje pocity vzdy ma krssne vypocuje ukludni rozosmeje.nss vztsh je plny lasky ucty krssnych slov aj pri tolkych detoch a rokov sa proste milujeme.tskze su aj ludis co ziju rsj na zemi a nie peklo.
@dominikav123 Ja som mala celkom prijemne tehotenstvo co sa tyka zdravotného stavu. Ziadne vazne problemy neboli. Vdaka hormónom sa mi vycistila plet. Porod prebehol rychlo, aj ked problem so sadanim som mala asi dva tyzdne ale potom uz bolo vsetko fajn. Dcerka mna a priatela este viac zblizila a vdaka tomu ze som sa stala matkou a citim ako lepsi clovek. Dcerka bola uplakane babo ale to postupne preslo a plakavala stale menej. Samozrejme ze kazde tehotenstvo, porod a nasledne materstvo moze priniest aj nejake problemy. Nic nieje dokonale a bezproblemove ale treba sa tesit z toho malého cloviecika ktorého nosis v sebe, lebo uz coskro ti zmeni cely zivot na ruby...a to v dobrom 🙂 A netreba citat zbytocne vela hororových clankov a prispevkov 🙂
@dominikav123 ale jasne pri prvom som ani nevedela,ze som tehu.. Pohoda klidek..jedine cisarsky bol horsi.
Dojcenie sa krasne rozbehlo,2x kratucka kriza sa lahko prekonala.
Ja sa nestazujem.
Pri druhom mi sice prve tri mesiace bolo zle,ale inak vvpohode,celkom sa dala zvladnut aj starostlivost o drobca,co nemal ani dva roky. Cisarsky som si uzila,bolo to uplne super,atmosfera,dojcenie opat v pohode,bez problemov.
Obe deti sa malo budili..dcerka sice kolikova,ale aj v noci bud bola hore hodunu ci dve vkuse alebo ju prespala celu.. Syn od 3.m.prespal celu noc.
@dominikav123 fúúha chcela som odpísať niečo pekné ale hneď na začiatku "nevracali ste"...od rána do večera 😀 "nerozviedli ste sa"...nerozviedli a nie pre náladovosť, rozídeme sa lebo na malú kašle a ženy nie sú náladové ale precitlivené, veď uvidíš rozplače ťa aj film na ktorom si sa inokedy smiala a nechápala si ako pri takej kravine môže niekto revať. No keďže nechceš čítať o "trhaní sa až po riť" tak ti môj pôrod neopíšem 😀 No ale samozrejme je na tom aj niečo pozitívne, napr. kopanie bábätka takto je paráda, až budeš nie cítiť ale vidieť ako ti ide po bruchu jeho nožka akoby sa votrelec chcel dostať von, budeš si robiť milióny nahrávok 😉 Bradavky mám ok lebo som mala mlieko len 2mes. No a joj tie prsia počas tehotenstva! Také veľké! To bolo úžasné dať si výstrih a vidieť ako sa chlapi pri vás nevedia sústrediť! (ako vyzerajú dnes ti znova neopíšem... 😅 ) No dcérka mi dala zmysel života, popravde ja s ľuďmi moc nevychádzam takže je to moja naj kamoška 😀 Koliky mala len 3x, každý mi hovorí aké mám dobré dieťa, hlavne v kočíku, keď iné jačia a ona na nich nechápavo pozerá, nikdy NIKDY v kočíku neplakala a už od 4mes niekedy pospala aj 6hodín asi od pol roka aj 10 a približne od 8mes spí 12hodín!!! No zlatá moja 10tt to je ešte nič to pekné aj nepekné ešte len príde, nechcem byť zlá ale raz sa budeš aj ty sťažovať, s tým treba rátať, život nie je ružový 😉 Inak odvahu ti vlastne môžu dodať aj mamičky čo sa tu sťažujú. Ak opisujú hrozný pôrod tak ho opisujú, čiže žijú..pôrod sa dá prežiť! paráda 😀 všimla si si koľko žien tu stále je? každá má na to čas, tak asi tie deti nie sú až také zlé 😀 jo a sestra nevracala ani raz a po cisárskom prišla domov a šla plieť!!!
@dominikav123 jo a je to od teba inak trochu drzé napísať "nerozviedli ste sa s mužom pre vašu náladovosť"..ani netušíš aké môže mať niekto problémy, náladovosť je to posledné prečo by sa pár rozišiel. Ak budeš mať často plačúce dieťa budeš ho volať "večne revajúce decko"? Často hovorím v zdrobneninách no nemám pocit, že by som nebola "normálna"
Ja som mala 4 krasne bezproblemove tehotenstva, super rychle a krasne porody, mam 4 krasne zdrave deti, za co som Bohu velmi vdacna...radost byt matkou ! 😊 iste, su sj tazsie chvile, ked od unavy padam na hubu,...ale to patri k tomu 😊 a urcite este jedno babatko planujeme, tehotenstvo aj porod si velmi rada zopakujem 😊 materstvo skratka dava mojmu zivotu zmysel 😊
Ja ta potesim..vsetky horory, ktore mi ludia opisovali, ze ma cakaju v tehotenstve, porode a sestonedeli, vsetky katastroficke scenare...NIC SA NEKONALO. Otehotnela som rychlo po svadbe a to mam po 30tke, ked som sa v 11tt konecne az raz a naposledy rano pogrcala, telefonovala som od radosti celej rodine. Pribrala som len 10 kil a nemam strie. Bola som aktivna do konca, v 9. mesiaci som sa vedela zohnut ku spickam a umyvala som byt po robotnikoch. Porod bol za mnou za 4 hodiny s epidrulom bez nastrihu, hned som sedela, ziadna trauma, uzasni personal a pod tou radostou som vraj vravela, ze o rok pridem zas ( to nie ja, to tie drogy)..kojenie sa rozbehlo ani neviem ako a maly je savec. Bonus, ked maleho o 7 rano nakojim, spime spolu do 11tej ( ale to nemozem nikomu povedat, lebo ved mas byt nevyspata)... Pravda je, ze aj mna na konci pichalo snad vsade, ze kontakcie boleli ( ale oblickova kolika viac) a ze su aj noci, ked nespim a vtedy malemu slubujem, ze si vychutnam, ked ho budem budit na nulte hodiny v skole... 😀 ...chcem tym povedat, ze vela je o vnutornom nastaveni a pristupe, tiez by som mohla pisat eseje, ako ma napinalo, ked som otvorila chladnicku v prvom trimestri...ale radsej z toho spravim zabavnu historku. A ano, naladova som nebola a nerozviedli sme sa... 🙂. Vies, toto forum sluzi naozaj, ked mas problem..tak ako nikto neotvara temu, mam skveleho manzela, ktory mi doma pomaha a lubim ho ako kona....tak malokto napise, ze moje tehotenstvo, porod a ostane boli super a fakt si to rada zopakujem... mozno to suvisi aj s mentalitou nas ako naroda, dost sme ustazovani, zahladeni do seba a casto v problemoch nevidime vyzvu, ale katastrofu.
@dominikav123 ja som mala s tehotenstvom len super čas ked sa teraz tak obzriem, ani raz mi nebolo zle, vzdy som si priala ze aspon raz nech mi pride ze som tehotna, riesila som sice nejake veci bola som ustrachana ci vsetko dobre dopadne ale nakoniec aj dopadlo a neskutočne si to uzivam, porod nakoniec skoncil sekciou, ale zazila som si aj 5 hodin v bolestiach , s odstupom času si myslim ze sa to asi dalo vydrzat aj ked v tu chvilu som si myslela ze sa to vydrzat neda 🙂 mala ale nezovstupovala tak akutna sekcia po ktorej ked som sa zobudila tak ma nejak nič nebolelo, a hned som pytala mobil 😀 bola som vystrasna lebo kamoška mi hovorila ze vytlačaju brucho ešte dodatočne, a ked sla na mna sestrička tak uz som jej chytala ruky, a napodiv ma to nebolelo, prijemne to nebolo ale napisem ze normal.. po sekcii som sa vecer postavila na nohy a pytala som sa na oddelenie nech uz som pri babetku, ale pustili ma az rano, mala som drobca pri sebe az do noci, a normalne som okolo neho chodila a sustredila sa na to aby sa mi rozbehlo kojenie, takze stale prikladanie, bradavky po prvom dni boleli ako keby som tam mala prisateho krokodila, priserne , pre mna to bolo asi horšie ako tie bolesti kym nespravili sekciu 🙂 ale nakoniec som kojenie rozbehla a laktačne poradkyne na mamila.sk maju mast na bradavky a tu som si kupila hned po prichode z porodnice a do dvoch dni som mala bradavky uplne zahojene a prestalo ma kojenie boliet. na podporu mlieka som si kupila bylinky benedikt lekarsky a senovku grecku tyzdenna kura a odvtedy kojim uplne bez problemov, bradavky nemam ani vytahane ani nijak inak zatial nevyzeraju ako pred kojenim akurat ich mam necitlive ze teraz aj keby sa tam ten krokodil prisal asi to necitim 😀 takze kojenie si uzivam a ide to bez problemov , dieta mi nema koliky takze ani raz sme neriesili plac ze čo sa deje a mam doma kludne spokojne babetko ktore sa uz vedome usmieva ma skoro 4 mesiace a robi mi len radost, ziadne koliky ziadne place, v kociku bud pozera alebo spinka, vozime ju aj tri hodiny vkuse z toho hodinu spi a dve hodiny pozera uplne v pohode , ked zastavim s kocikom tak neplace nemusim kolisat, nemusim nosit na rukach ani doma iba na odgrgnutie, a v noci spi 8-9 hodin a to uz dva mesiace, prvy mesiac bol taky ze sa budila len v noci o 3tej a potom rano o 8mej, sama neviem čim som si take dobre babetko zasluzila ale dufam ze to tak aj ostane..na materskej si zachovavam svoje vyjadrovanie takze nerozpravam v zdrobneninach ani v mnoznom cisle 🙂 naladova som bola si trochu skor taka precitlivena ale s manzelom je to fajn. akurat nemam chut na sex 🙄 😅

:D ano ja som mala celkom pohodove tehu vobec mi nebyvalo zle ale zopar tazkosti bolo no nakoniec vsetko dobre dopadlo 😉
porod bol rychly s malym nastrihom, hojilo sa to dobre a sedela som uz v ten den uplne normalne.
Kojila som 27mesiacov a mohla som robit dojku aj dalsim desiatim :D
bod rozchodu - rozisli sme sa ked mala dcerka 3roky ale urcite nie koli mojej naladovosti 😀
Prajem pohodove tehotenstvo este krajsi porod a hlavne vela zdravicka nech ste vsetci stastny 🙂