Pozitívny skríning na Downov syndróm
Ahojte babulky, vyšli mi zle skríningové testy na DS - 1:50. Keď mi lekár robil UZV v 12. týždni, hovoril mi ako ma krásne naše dieťatko vyvinutú nosnú kostičku + lebkovú, preto bol z tohto výsledku veľmi prekvapený. Amnio som odmietla kvôli tomu, že sme s manželom rozhodnutí si dieťatko nechať, napriek veľkej túžbe, aby bolo zdravé, ho nebudeme ľúbiť menej, ani keby malo DS. Len viem, že tieto testy bývajú dosť skreslené, no napriek všetkému mám veľký strach Už teraz milujeme nášho synčeka a nedali by sme ho za nič na svete. O dva týždne ma čaká UZV, je možné, ak by šlo o DS, že by lekár videl nejaké zmeny oproti zdravému bábätku?
Ďakujem...
@katarina644 lenze, slezak je odbornik na srdce a robi to skvele a cunderlik tiez robi dobre morfo, ja by som k inym lekarom na morfo jednoducho nesla
@celasapremenim ako v pohode, kazdeho nazor. ja uz tym pristrojom a vsetkymi vysetreniam tymto neverim. alebo je to v ludoch, ktori sa tomu nerozumeju alebo v tych pristrojoch.
@katarina644 nejak nerozumiem, co si napisala, vobec
co sa tyka tych dvoch, tak su profesionali, erudovani, certifikovani, rozumeju tomu, ale screening bez riadneho technickeho vybavenia jednoducho neurobis, napr. u mna bolo na nieco podozrenie, co sice zbadal na normalnom ultrazvuku, beznom....ale bolo to potrebne pozriet lepsou technikou, aby sa to potvrdilo, ci vyvratilo, a aj tam je lepsie, ked s nou pracuje dobry odbornik
ahojte, mne vysli testy na DS 1:60 bola som dnes na genetike, zajtra by som mala ist na odber plodovej vody, ale s partnerom sme sa rozhodli, ze tam nepojdem. Nechcem to podstupit...sice mam obavy, ale verim, ze moje dietatko bude Ok...termin mam koniec marca 2016
@sisinta drzim prsteky, ale je to velmi vysoke riziko.. ja som mala 2:3 a tiez som dober plodovky odmietla... aj tak by nic nezmenilo na tom ze je to moj krasny chlapcek...
Dakujem, katuska_za , ja verim a viem ze to bude ok, ved je to len koli veku...
Ahojte, aj mne vysiel DS 1:50 vek porodu 36, tak som podstupila odber plodovej vody.. chcela som urychlene vysledky, tak sme si priplatili.. no a stalo sa to, xe mi kontaminovsli plodovku s mojou krvou, no hriza.. pani dr volala, co sa stalo, ze nechcu tio pidpisat ze vsetko je ok, ci nejdem este raz na odber tak som odmietla no a nastadie za tie 3 tyzdne co sa caka normalne mi oznamila, ze budeme mat zdrave dievcatko .. uz nikdy by som nesla na odber.. este je dobry morfologicky ultrazvuk tam tiez vedia urcit chyby deticiek.. tak drzim palceky a urcite babatko je zdravucke :-*
@ninka2015 mne robili morfo utz 3x a neprisli na nic 🙂 takze nic neije stopercentne az ked sa babo narodi 🙂
@sisinta aj ja som v kutiku duse dufala ze moj ysncek bude zdravy, hoc materinsky instinkt mi hovoril ine... mam synceka s DS ale nelutujem ani sekundu.. je uzasny a nadherny.. robi moj svet dokonalym
@katuska_za to ano.. na morfo aj tam sa daju zistit naznaky na DS.. maju hrubsie prsteky, pupocnu snuru len rozdvojenu a vady srdiecka.. nam NT vyslo 1.09 tak uz vtedy som si mohla mysliet, ze dcerka bude zdrava 😉
Tiez som rozmyslala na Prenascan ale dr Slezak povedal, ze to je len tiez pravdepodobnost, tiez neurcia na 100% by bolo zbyticne vyhidit 450 eur.. tak sim isla na amnio..
@ninka2015 nas matusko nic z toho na morfo nemal :P mal vadu na srdiecku ale tu akosi nevideli, ine znaky DS nenasli
@martinella1 Prosim ta, mohla by si menovat toho doktora, aby sme vedeli, ktoremu sa radsej vyhnut? Onedlho ma caka morfologicky ultrazvuk, a pri prvom dietatku sme si prezili peklo, nechcela by som to zazit znova.
@fuvola
Aj mne vysiel takyto vysledok a bola som hotova vcera cely den a dala som si spravit Trisomy test za 350€ a cakam tyzden na vysledok.
ahojte. ja som bola na morfologickom skriningu v bratislave v sobotu, 19.3. viac-menej sme tam isli kvoli tomu, ze v case porodu by som mala mat 35 rokov. podla lekarov som v 11 tom tyzdni. lekar mi robil sono asi 13 minut, male sa velmi nechcelo otocit z profilu, tak mi silnejsie tlacil sonom na brucho, aby ho nejako rozhybal. pytala som sa ho, ci sa nemam nejako pomrvit, alebo nieco podobne a vraj netreba. vysledky, ktore sme dostali nas zrazili na kolena, vysledok 1:5tim. dokopy som ani nechapala co to znamena, ale dr. vravel, ze uz ked je pomer 1:50, odporucaju umele prerusenie tehotenstva. preplakali sme s manzelom dva dni.. vcera vecer sa nam podarilo konecne trochu pozbierat aj vdaka prispevkom, ktore som si tu precitala. a konecne sme zacali aspon trochu uvazovat. podla nasich vypoctov sme najskor v 10tom, nie 11tom tyzdni. vypocitali sme to podla toho, kedy sme sa realne po ukonceni menstruacie milovali. mozno sa chytame slamky, ale na ultrazvuku bolo male zive, srdiecko bilo ako besne, nosnu kost mu nemeral. vysledky vyhodnotil na zaklade nuchalneho prejasnenia (bolo 6,6mm, co je asi dost, aj ked neviem, ci aj na vek 10tyzdnov. neviem sama, co si mam o tom mysliet. pravdepodobne pojdeme na dalsiu morfologiu o nejaky tyzden - dva, ak sa nam podari k niekomu objednat. a az potom budeme riesit genetiku (ak vobec). sama neviem. babatko cakame druhy krat, o jedno sme minuly rok v lete prisli samovolnym potratom. neviem, na kolko verit vlastnym pocitom, ale som podozrivo pokojna. a teraz neviem, ci je to tym, ze je v skutocnosti vsetko v poriadku, alebo sa len tomu snazim verit...
@chribik mozno len proste tvoje podvedomie vie ze vsetko zvladne.. ja som bola tiez velmi prekvapena aka som uplne pokojna ked nam vyzli vysledky 1:2 a 2:3... proste citila som pokoj a synceka milujeme nadovsetko.. narodil sa s DS nic na morfo nikto nenasiel jedine NT mal 3,5 co je iba hranicne.. odkial ste? skuset zajist za grochalom do Martina alebo Babjak v Ziline.. uzasny lekary a urcite vam vsetko objasnia... drzim palceky nech je vsetko ako ma byt a ste stastny
@chribik neboj este nic nieje 100% Urcite by som zasla za Grochalom. Aj ja som tam bola. Mne vysiel na genetike vysledok 1:75, tiez som tam bola kvoli veku....okamzite mi volali, ze sa mam okamzite dostavit na odber plodovej vody...bola som taka nahnevana, ze mi nedali ani na vyber, ze som rovno do telefonu povedala, ze v ziadnom pripade nepridem. Dr. mi povedala, ze som nezodpovedna matka!!! No a moje dietko je na svete, je krasne, zdrave a nechce spat, len pri maminke byt 🙂 Neboj, ten pokoj je dolezity, asi tvoje telo vie ako reagovat a preco 😉
@chribik u koho si bola na morfo???
@lenocka80 ja som bola v strachu cely prvy trimester, mamenastastie napriek vsetkemu, co zvazovali, zdraveho syna, ale dala som si spravit aj test z krvi na dna, nie amnio, tu som tiez odmietla
odvtedy som dobre spavala, velmi mi ten test pomohol, mnoho nazorov je tu na to, ze je to pridrahe a zbytocne, lenze nas tiez strasili kvoli veku, hoci som bola aj na kombinovanom prvotrimestralnom u cunderlika, ale hoci vyslo vsetko ok aj vzhladom na vek, alibisticky ma tiez posielal radsej na amnio
tak kedze hlavne vysla trizomia na downa a ta sa z krvi rovna amnio realne, kedze je to lahucko diagnostikovatelne ...t.j. nepomylia ju tak lahko ako ine pri testoch..... tak som sa dal na ten test a super mi pomohol a na prachy sa mozem vy, co som za to dala
za tie deep spanky potom, mi to veru stalo
@katuska_za dakujeme za povzbudenie, pomaha to. sme z banskej stiavnice. akurat sa nam dnes podarilo poprosit dr. grochala o termin, mame tam ist v piatok, ale uz po telefone bol velmi mily a povedal, ze vysledok moze byt skresleny, ak som chora a ani o tom neviem. mam sa pokusit vyliecit a ked sa vyliecim ja, vylieci sa aj mimi. momentalne mam nadchu. tak uvidime, ale nadej zablikala este o trochu silnejsie, aj manzel je taky viac "nastartovany" 🙂
@lenocka80 dakujeme za kazde povzbudenie. je to situacia, na ktoru sa asi pripravit neda, ale fakt je ten, ze vsetko , ako to tu citam je jedna velka nahoda. dobre vysledky, chore babatka, zle vysledky zdrave babatka.... keby sa z toho clovek vedel aspon vysomarit. dost sa momentalne zaoberam tym, ze ci to skutocne je tak, ze niektore veci su nam "dane" a jednoducho, ci chces, alebo nechces. nevyhnes sa im. chapem nazor lekarov, ze statistika urcuje nejake udaje. napriek tomu stale premyslam, ze pri vysledku 1:5 su stale 4 deti z piatich zdrave
@chribik toto si velmi pekne napisala, presne tak to je
inak na tieto trizomie je velmi dobry holan, lebo on je srdciar a ak by bol dw, tak on to uvidi aj keby co bolo
sorry, mylim si dve mena :D tak som opravovala
@celasapremenim bola som u dr. slezaka. bol mily, ale mala som pocit, ze ako zbadal tu tekutinu vacsiu, tak bol pre neho vysledok jasny. neviem, mozno mu krivdim. v zasade, ked si nas posadil k pc, ukazal nam vysledok 1:5 a povedal, ze uz pri 1:50 sa odporuca UPT a potom hovoril o tom, ze nie je problem, aby tretie tehotenstvo bolo v poriadku. neviem, ci sa da vsetko brat pragmaticky.
@chribik doktor grochala je super odbornik mne vysilo aj downow syndrom aj razstep chrptice ale po vysetreni u pana dr sa ukazovalo vsetko v poriadku samozrejme nemohol mi to potvrdit na 100 percent nato je amnio ale. Podla toho co videl bolo vsetko v poriadku, Liborko sa naarodil zdravy.. drzim palce
@celasapremenim tiez som cakala, ze sa bude skumat asi srdiecko, ale to bilo o pretrh aj na pohlad, aj na zvuk. babatko bolo na moje pocudovanie velmi zive, vystieralo nozicky a rucicky.... srdiecko ani neskumal. len pozrel, ci bije, pockal asi na 5-6 uderov a zrusil to. neviem, nie som lekar. ale hlavne pri tak zavaznych vysledkoch, kedy sa ma clovek rozhodnut o zivote a smrti (aspon ja to tak vnimam) by som cakala viac informacii a trochu iny pristup. ale mozno som len narocna. v zasade nam hned povedal, ze mame ist na odber klkov z placenty (choriocenteza). povedal, ze sa pichne tenka ihla a polezim si 2 hodiny, ziadne dalsie informacie sme nedostali. ci je to nebezpecne pre dieta, alebo pre mna, alebo cokolvek ine. len, ze sa to robi v dunajskej strede a mam napisat sms a on ma objedna. dnes mi volali, povedali sme, ze potrebujeme trochu casu na rozhodnutie. podarilo sa nam objednat k dr. grochalovi, tak uvidime, kam nas povedu dalsie kroky. prosim, drzte nam palce
@chribik zmenila som, myslela som holana
ja nechcem strasit a desit, ale odber z choriovych klkov je riskantny viac ako amnio
@smalova pekne meno ste dali :D

@baxovci o niketorych veciach sa vazne hovori tazko a pisat vsetko cim sme si preskakali by som asi nezvladla... znova spominat na vsetky tie krute veci co nam spravili by ma len rozplakali, zavrela som to do ciernej skrinky, ale nezabudnem im to nikdy !!!!!
aj ja ti velmi prajem zdrave dietatko, clovek ma dost starosti aj pri standardnych detoch a samozrejme ze nikomu neprajem aby mal zivot tazsi... ja som len tym vsetkym chcela poukazat ze casto ten zivot si komplikujeme my dospely a nie to dietatko...