Prerušenie tehotenstva v 23. týždni
Ahojte, nepíše sa mi ľahko, ale snáď sa so mnou niekto podelí o svoju skúsenosť.Otehotnela som začiatkom septembra, mám 7r synčeka a pred 4 rokmi som bola na čistení lebo nám nebilo srdiečko....už som nemala odvahu otehotnieť, ale u mňa náhodou sa podarli, kedže mám PCO a veľmi nepravidelnú menštruáciu.Bola to veľká radosť a zároveň obavy,či bude všetko v poradku.Srdiečko bilo , ale v 8 týždni ma zaliala krv tak sme utekali na pohotovosť so strachom, ze je asi po všetkom...ale zázrak, naše babo žilo, boli to 2 hematómy.Tak nastal prísny kľudový režim, len ležať vyše mesiaca, ale v pohode, čo človek nespraví, no nie.....potom už bolo dobre, začala som normálnejšie fungovať a keď sme prekročili 1. trimester aj tešiť,.... na to prišiel druhý úder, vyšli nám zlé kombinované testy na prvom screeningu na DS, podstupili sme gen .odber a čakali v strachu na výsledky, dozvedeli sme sa ich 4 dni pred Vianocami - všetko bolo v poriadku, bola to obrovská úľava, teraz sa už naozaj môžme začať tešiť, zvládneme to...........Teraz v piatok sme boli u Mudr.Holána na morfologickom vyšetrení, strávili sme unho dvojnásobok času, keď nám nakoniec povedal, že bohužial nás nepoteší.....svet sa predo mnou a manželom akoby zatočil.....náš synček má komlexnu srdcovu vývojovú vadu + uzku plúcnicu, je to jedna z tých najviac kritických srdcových porúch, ak by to prežil po pôrode, celý život operácie srdiečka, ktoré su veľmi rizikové a mnoho iných pridružených diagnóz, kvôli zlému - nedostatočnému okysličeniu tela a orgánov.........hovoril nám o tom viac.......nakoniec som sa ho spýtala, čo by robil, keby to bola jeho rodina ,odpovedal: keby to bola moja dcéra, pošlem ju určite na prerušenie, lebo to by nebol život.............vola sa to odborne DORV.+ ta plucnica.Plačem celý vikend, je mi hrozne, mám už pomaly 37, veľmi sme chceli surodenca pre syna, ale nie takto.....nechcem sa vyjadrovať bezcitne, tak ma ospravedlnte k to tak vyznie niečo. je to veľmi tazke....mame doma nastastie zdraveho syna a ak by to nase babo vobec prezilo, co by bolo so starsim, ked by som musela stravit vacsinu casu v nemocnicia to asi dlho.v stredu ideme na Kramare pre second opinion aby nám genetik mohol schváliť prerušenie, veľmi sa bojím ako to zvládnem.Mali ste niekto niečo podobné? Alebo máte dietatko s tymito diagnozami?Pripadne ako ste zvladli to vyvolanie porodu? Dakujem
@mircalla strelila si si gol do vlastnej bránky..ty ked sa raz obrátiš-nastane u teba konverzia z ateizmu k viere, budeš perfektný svedok , lebo ked ti lekári povedali citujem teba: ,,Pretoze som sa dala vysterit a sanca cista nula.!" na otehotnenie samozrejme ,, tak sa ti vlastne v živote stal zázrak...že máš deti.či myslíš že lekár zistil tvoju správnu diagnozu a začal ta liečiť....tak mi prosim prepáč ale si strašne naivná, čítaj v svojich osobných dejinách a pochopíš, že Boh existuje a celý život ti pomáha..
Ani neviem, co napisat. Asi len to, ze na teba budem zajtra mysliet, aby si sa dozvedela aj dobre spravy. Nikto nema pravo ta sudit, kym nestoji pred rovnakym rozhodnutim ako ty. Drz sa
@didi35 nepochybujem, ze si zazila vela utrpenia a bola by som radsej, keby sa taketo veci nestavali. musi to byt naozaj velmi tazke.
nejdem sa vyjadrovat k otazkam viery, lebo tato tema nie je o tom.
ale: "NIE, JA NIKDY NEDOPUSTIM, ABY MOJE DIETA TAKTO TRPELO!!!"
zaujimalo by ma, ako zabezpecis, aby takto (alebo podobne) netrpeli tvoji dvaja synovia. vies sa proti tomu nejako branit? to je presne to, o com tu celu dobu tocim.
ja vobec nepotrebujem odpoved, ja sa nechcem dohadovat, pisem to na zamyslenie.
@timih este mi napadla moznost (neviem, preco az teraz) kontaktovat poradnu http://www.alexisporadna.sk/ ktora pomaha mamickam, ktore uvazuju nad potratom, mozno ti budu vediet nejako pomoct alebo objasnit nieco, da sa aj mailom alebo telefonicky...
@december12 Musim sa vyviest z hlbokeho omylu. Sanca prirodzene otehotniet nula. Podstupila som umele oplodnenie a nie jedno. Pokial viem umele oplodnenie je pre vas krestanov neakceptovatelne v rozpore s Bohom ze? Pokial by som sa riadila podla tohto, tak deti nikdy nemam.
Este nieco o naivite? Dufam, ze nie. Nie o mne je tato tema. Ale ja verim tomu, ze ludia daco dosiahnu jedine vlastnou snahou. A nie zazrakmi
@mircalla nie nie ...len sa spoliehaj celý život na seba....ved na konci všetko pochopíš.
@december12 Dosli argumenty....v poriadku
@timih Drz sa nedaj sa uplne zdeptat niektorymi ludmi tu . Boli tu aj prispevky, ktore ti dufam pomohli.
Neviem si ani predstaviť čo musíš prežívať, ale napadlo mi ci nie je šanca, že by dieťatko operovali v brušku? Kamarátka bola tehotná a malej zistili v 22tyz rázštep chrbtice. Nás gynekológ jej vybavil operáciu vo Švajčiarsku, kde malú myslím v 25.tyzdni v brušku operovali a teraz je to zatiaľ podls všetkých testov zdravé polročne dieťatko. Moc držím palce!!!
@mircalla čosi argumentov je plno, len ty nie si pripravená.
@december12 Samozrejme. Inu odpoved som ani necakala. Inu pravdu (pravdu ja beriam ako nieco relativne) ako svoju ani nepripustas. Iny nazor netolerujes a neakceptujes. Prave si to dokazala. A to je na tom cele to smutne. A tomto celom je tato diskusia.
Az na par prispevkov tlacenie si svojich nazorov a presvedceni aj cez mrtvoly za kazdu cenu znova a znova 8 stran dokola to iste. Bez kuska tolerancie ci empatie k autorke.
@december12 Inak pozrela som si prave tvoj profi a spomenula si na tvoj historicky vyrok v inej teme, kde si nazvala deti chodiace do skolky - teraz citujem - STADOM rovnako nezrelych deti. Uz vtedy som si o tebe myslela svoje, Nechcem tu dalej rozvijat nejake osobne antipatie, lebo sa to nehodi
@mircalla nemáš pravdu, že iný názor netolerujem a neakceptujem.....a úplne chápem tvoj postoj
jedenásť rokov dozadu som mala podobné názory ako ty.
ale Boh sa neponáhľa do poslednej chvíle čaká...len ty ho odmietaš.
@maja22 Úplne suhlasim.
Nie som ateistka, ano, verim v duchovno. Ale k môjmu duchovnu nepotrebujem nabozensku doktrinu, kostoly, cirkev a jej hodnostarov, ani ich vyklad, o ktorom su presvedceni, ze je jediny spravny. A nepotrebujem ani strach z trestu a vecneho zatratenia, ktorym su presiaknuti. Kedysi to strasenie malo svoj zmysel, potrebovali ludi ovladat...
Ano, mam svoju vieru. Vieru, ze clovek nema trpiet, ze ziadne dieta nema trpiet, ze zivot nie je/nema byt o utrpeni, ze svoj osud mam vo vlastnych rukach, ze boh dal ludom slobodnu volu, neverim, ze utrpenim si ziskam/ zasluzim miesto v raji, neverim, ze ma stihne trest. Verim, ze dusicka môjho synceka je v poriadku, ze isiel priamo do svetla, ze pochopil moje konanie, ze ma neodsudzuje, verim, ze tam "hore" je len nepodmienena laska... Verim, ze sa s nim este stretnem, v inom zivote, za iných okolnosti... Verim, ze citi moju lasku, lebo navzdy zostane mojim syncekom a nikdy na neho nezabudnem. Verim, ze vsetko je v poriadku.
Viera uzdravuje.
Musi to byt naozaj tazke starat sa o chore dieta a vidiet,ze trpi, ale este horsie by bolo zit s tym, ze som siahla na zivot vlastnemu dietatu. Iba Boh ma pravo zivot dat a vziat. Nechcem odsudzovat, ale skor napomenut, ze potrat nikdy nie je spravna cesta. Prosim vas, dajte mu sancu, proste Boha, aby vam dal silu a doveruj mu. Pomodlim sa za vas
(Oprava: doverujte mu)
Pardon
@jvlo " kym nestoji pred rovnakym rozhodnutim ako ty". Tiez citat, ktory uviedla trdielko: “prejdi si mojou cestou, potkni sa na kazdej skale ako ja a potom hodnot moje rozhodnutia... “ Aj keby zeny isli rovnakou bolestivou cestou, nie kazda sa zachova rovnako. Kazda sa totiz na rovnaku vec pozera inak. Jedna si z tych skal postavi dom, ina ich bude hadzat, dalsia ich bude brat ako sucast zivota....Ludia su rozni, ako aj ich postoj k celemu zivotu.
Viera v Boha je nezasluzeny dar, ktory niekto dostal do vienka a iny k nemu prisiel svojou tuzbou po poznani, alebo obetou blizkeho cloveka, o ktory je vsak potrebne sa starat. Mnohi (vyznamni vedci, sportovci, umelci, chudobni, bohati, trpiaci ... ) sa kazdodenne na Neho obracaju s doverou o pomoc a silu na kazdy den. A to neznamena, ze nam Boh odprace vsetky prekazky a utrpenie, ale ze nam pomoze tieto tazkosti znasat s pokojom. Utrpenie je tajomstvo, ktoremu len malokto rozumie a pozna jeho cenu. Avsak aj v sucasnosti sa deju zazraky. Napr. Zo strany mediciny k nevysvetlitelnym uzdraveniam tazkych zdravotnych stavov na prihovor svatych (osobne poznam zenu, ktora mala rakovinu v terminalnom -konecnom stadiu, a na prihovor svateho Charbela sa uzdravila).
Tiez je rozdiel odsudit cloveka a je rozdiel poukazat na vsetky dosledky aj zamyslaneho cinu zo sirsieho uhla pohladu. A prave tie, ktore o odsudzivani pisu, odsudzuju. Preto sa medzi tymito 2 skupinami mozeme dohodnut len na tom, ze sa nedohodneme. Vsetkym prajem len to najlepsie.
Viete co vy damy, ktore sa tak ohanate Bohom (hanba, ze vieru zneuzivate tymto "propagandistickym" sposobom), detske domovy a ustavy su urcite plne deticiek s roznymi tazkymi diagnozami. Chodte, adoptuje si a starajte sa. Alebo to uz nie je vase vlastne, tak preco by aj? Viete, ono je rozdiel ist na potrat lebo niekto otehotnel vdaka svojej nezodpovednosti a este sa na materstvo "neciti" (v tomto pripade som razatne proti interupcii. Ked nechces zabezpec sa tak aby harasenie ostalo bez nasledkov....) a ist na prerusenie lebo morfo sono vo vyssom stadiu ukazalo na defekt kvoli ktoremu dietatko neprezije, alebo nebude vnimat alebo mat ine tazke vyvojove vady.... Ano, stava sa, ze lekari sa vo svojich prognozach uplne seknu (sama, som toho zivym dokazom) ale aj neseknu a prognozy sa do bodky naplnia. Keby autorka vedela, ze sa jej toto prihodi, urcite by neotehotnela. Ona sa v tejto nezavideniahodnej situacii neocitla dobrovolne. Verim, ze by dala cokolvek za to aby sa dal vratit cas alebo aby ta diagnoza bola len jedna velka chyba a bolo by vsetko ok. Ale este raz prizvukujem, autorka este sama definitivne nevie co bude a ide po dalsie nazory!!! Nevnucujte jej svoje nazory, ale dodajte jej silu, ktoru teraz potrebuje zo vsetkeho najviac.
Dnes som docitala jednu knihu kde odznel celkom zaujimavy citat (na niektore z vas to v tejto situacii fakt sedi ako rit na serbel).
"...my pohané jsme křesťany nikdy nepronásledovali a neztrpčovali jim život. Věříme v různé bohy, proto uznáváme, že je věcí každého, kterého boha uctívá. Křesťané však zatvrzele trvají na tom, že je pouze jeden bůh, a jsou přesvědčeni, že je jejich povinností pronásledovat, proklínat, zotročovat nebo zabíjet každého, kdo s nimi nesouhlasí. A pak se nám ještě snaží namlouvat, že je to pro naše dobro..."
@timih prajem Vam hlavne vela sil a energie....
Akokolvek sa rozhodnete bude to spravne rozhodnutie...ale ako matka matke vam prajem aby vsetko dopadlo dobre a budem na vas mysliet.posielam jedno silne objatie...
A nepripustajte si tieto tu debaty tie sa vas netykaju ide o vase zivoty a len vy mate pravo o nich rozhodovat...
@chvostik1 K tomu tvojmu citatu: ze pohania skutocne nikdy neprenasledovali krestanov?! Tak podme pospominat: nacizmus, komunizmus - niekolko milionov obeti zidov, krestanov, inteligencia (prof., ucitelua, Mudr...), nepohodlni ... Komunizmus na Slovensku pokropil zem krvou tisicky krestanov, knazov, reholnikov.... V indii a Cine vyvrazdili niekolko milionov krestanov, francuzka revolucia -vyvrazdenie krestanov spolu s knazmi a ostatnych vyhnali, .......
A k dalsej casti: "přesvědčeni, že je jejich povinností pronásledovat, proklínat, zotročovat nebo zabíjet každého, kdo s nimi nesouhlasí.", len tolko: 1 cast priamo z Biblie: Rim12, 9 Nenáviďte zlo, lipnite k dobru. 14: Žehnajte tých, čo vás prenasledujú - žehnajte a nepreklínajte! 17 usilujte sa robiť dobre pred všetkými ľuďmi. (I vsetkym ludom)
keby to malo byť na mne, tak si zistím aj iné názory odborníkov
a možnosti liečby, šancu na život malý má, iné by bolo keby nemal dajme tom plúca, to je 0 bodov na prežitie. v podstate zvažuješ, či sa mu budeš celý život venovať, lebo pravdepodobne skončí na invalidnom. minimálne do 18 rokov, možno ho budeš musieť učiť z domu, lebo bude mať slabú imunitu. kde je vôľa je aj cesta sa píše v jednej knihe.
@mirkaradko dakujem
Zkusila bych nase kardioventrum v motole. Je to svetova spicka a “za rohem”. Kdyz hned sednes a treba napises email s dg, jestli se muzete objednat, nebo zavolat s prosbou o konzultaci...verim, ze neodmitnou
@katharines Toto su veci pachane v mene CIRKVI (najvacsej mafie), ktoru riada chamtivi, zlomyselni a sebecki ludia nie v mene viery ako takej! A neohanaj sa tu nacizmom, komunizmom a neviem cim este... Ludia, ktori to vsetko odstsrtovali boli tiez "veriaci", ale slepo a nenasytne baziaci po moci. Vsak im pan Boh odpusti vsetky hriechy... Ked povies A, tak povedz aj B. Nikto nie je bez viny! A to co tu poniektore dokazujete uz hranici s fanatizmom a nie vierou ako takou....
Mylit sa je ludske, ale odpustat je Bozske.
Tak v sebe najdi tolko slusnosti a nestaraj sa do zivota inych ked sa ta to netyka, respektive aj ked s niecim nesuhlasis, prijmi nazor ineho s pokorou a modli sa aj za cloveka s ktorym sa nazorovo rozchadzas aby nasiel svoj pokoj, svoju cestu a modli sa aj za seba aby ta Boh nikdy nepostavil do takejto alebo podobnej prekernej zivotnej situacie.
@dzejzia a podla vas je spravne ze bábo sa narodi no po dvoch hodinach zomrie to je uz lepsie ?? Ako sa ma citit ta mamicka ako ma fungovat dalej jej zivot ? Keby mate dieta ktore ma velmi velky hendikep žil by v bolesti a jeho život by nebol ani život ? Treba sa na to pozriet s viac stran
@katharines Tu sa tiez ukazalo to ako velmi svojou vierou zijes. Ja som ten citat nenasla v obdornej literature a hned si sa zacala ohanat citatmi z Biblie... Ten citat bol o tom, ze nikto nikomu jeho vieru neberie ale netreba silou mocou pretlacat len tu "moju" , ktoru "ja" povazujem za spravnu...

@didi35 "Svojho anjelika som vyprevadila s laskou a s vierou, ze nabudúce bude mat viac stastia a bude sa sem moct vratit ako plnohodnotna a zdrava ludska bytost." V čom je tvoja viera lepšia od viery, že len Boh má právo život dať i vziať? Ty máš svoju vieru, aj dievčatá, ktoré podľa teba "moralizujú", majú svoju. Všetky naše rozhodnutia v živote sú ovplyvnené práve tým, čomu veríme. Ak veríme, že utrpenie nemá žiadny zmysel a robíme humánnu vec, keď človeka utrpenia zbavíme jeho usmrtením, tak obhajujeme usmrtenie. Ak veríme, že utrpenie obetované za spásu nejakej duše (vlastnej či cudzej) má nadprirodzený zmysel, tak to utrpenie prijímame a prebíjame sa životom, ako vieme. Stále to je len o našom vnútornom presvedčení.