icon

Som stredoškoláčka a som tehotná

malatehu
3. máj 2014

Ahojte. Neviem ako začať. Pred pár dňami som si robila tehotenský test vyšiel poz. Na chvíľku prišlo potešenie a potom aj obava ako to povedať ostatným a hlavne rodičom. Poradte mi prosím :(. Mám ísť radšej po tom na potrat? študujem na strednej a som sama.

lyzzy
4. máj 2014

@misaelka
@jabadaba ....alebo ako jabadaba povedala minule mne....nech zase slnko vyjde a dobre vysoko. 😀

jabadaba
4. máj 2014

@lyzzy tak jest, poriadne vysoko! A uz naveky vekov. Tak!

lyzzy
4. máj 2014

@jabadaba ....aaaale,niekedy musi zajst na istu dobu....aby potom,ked vyjde si znova mohla objavit tu krasu. 🙂

junova
4. máj 2014

@anatalia77 Aj mne sa páči tá rada typu, že neboj, rodičia sa musia o teba postarať do 25 rokov. U nás v paneláku je veľa hnilych mladých chalanov po 30-tke, ktorí žijú v detskej izbicke a mamička ich živí. Večer chodia po krčmách a v noci sa vracajú, ďakujem neprosim.

anatalia77
4. máj 2014

Cisto hypoteticky:ak sa teda dievcina rozhodne pre materstvo,tak vlastne sa naozaj moze ohanat zakonom,ze sa rodicia musia postarat do 25 rokov?
Je to ine u studenta,ktory opakuje niektore rocniky na vs,a ine u takychto studentov,co sa stanu rodicmi.Ved je tam vlastne dalsi clovek,to nie je skrecok,co si priniesla od spoluziacky..
Naozaj rodicia tahaju za kratsi koniec?

lyzzy
4. máj 2014

@anatalia77 ....moze ich dat na sud.....oni nie su povinny sa o nu starat do 25-tky....oni su povinny sa o nu starat kym ona nie je schopna sa postarat sama o seba....nezaraba atd.
Alebo kym sa nevyda,potom je to povinnost manzela

zuzanockamt
4. máj 2014

@anatalia77 jedine ju potom rychlo vydat, potom bude zavesena na krku manzelovi 😝

zuzanockamt
4. máj 2014

@lyzzy kazdy, kto vie priviest na svet dieta, tak musi byt schopny sa vediet aj postarat o seba a aj o to dieta

lyzzy
4. máj 2014

@zuzanockamt ...myslienka je ok.....ale v praxi to nefunguje

zuzanockamt
4. máj 2014

@lyzzy jasne, ze nefunguje

lyzzy
4. máj 2014

@zuzanockamt ....mnoho 20-30 rocnych nie je schopnych sa postarat....ani o seba.Len tam sa to potom sudi inak....akonahle niekto zacne pracovat tak je schopny sa o seba postarat....tam uz rodic moze dat ruky prec

25daniela
4. máj 2014

@malatehu aby niekto bol tehotny 1 tyzden 🙂 to som este nevidela 😀 😀 😀 to to dieta splodis este iba o tyzden 😀 😀 😀 to sa jednoducho da zvladnut, nesexuj o tyzden 😀 😀 😀
Ale vazne, asi si pozadavala neake zl datumy, lebo pri tvojom nicku svieti tyzden tehu 1.
Kazda zena zacina tehotenstvo piatym tyzdnom, pretoze vtedy zisti ze je to neprislo...
A ak je to pravda, ze si tehotna v 16stich, tu nepomoze kon, ani modry a ani konik, iba RODINA...
Takze hura, rodicia krasne nedelne poobedie....

anatalia77
4. máj 2014

@zuzanockamt ano vydat..
A potom si spravia este jedno,zoberu hyposku a v 21 rokoch sa mlada prinavrati domov s 2 detmi a 5 pozickami...
Joooj....

atomica87
4. máj 2014

no neviem ako vy, ale ja mam info, ze ak zena porodi, a dostava rodicovsky, ktory ju ma "zabezpecit", tak je o nu postarane, a rodicia mozu dat ruky prec.

bosoriak
4. máj 2014

@anatalia77 Tak pokial ja viem, tak vyzivovacia povinnost rodicov voci detom trva dovtedy, kym "nie je schopne sa samo zivit". Nezaopatrene dieta je do veku najdlhsie 25 rokov, ale zas musi aj chodit do skoly (stredna alebo denne vysoka). A navyse je ten termin "nezaopatrene dieta" pouzity len co sa tyka prispevkov statnych socialnych davok. Takze az take cierne to nie je.

Rodicia teda nie su povinni zivit svoje dospele deti, pokial im deti nestuduju denne studium. Kazdopadne kazde dieta ma narok na zdielanie zivotnej urovne so svojimi rodicmi. Takze tiez nie je mozne dieta uplne vysackovat z rodinneho rozpoctu. Kazdopadne slecna, ktora otehotnela, ma zas narok na vyzivne na seba a dieta od otca dietata. Ak je ten malolety, tak to je zase zodpovednost, ktoru nesu jeho rodicia.

Alebo ak mam zle informacie, tak prosim, ak ma niekto ine, nech ma opravi.

mimka11111
4. máj 2014

takže pre všetky premúdrelé a hlavne nejalové, ktorím vadí môj prvý príspevok!!!!!!....ja naozaj nemôžem za to, že vaše dementné mozgy nedokážu spracovať to,čo som napísala...ale však prečo nie?!!! autorke som v žiadnom prípade nechcela vytknúť to, že ona otehotnela skôr,ako sa to podarilo mne......chcela som jej poukázať len na to, že mať dieťa je dar, a niektorí aj ked po bábu velmi túžia,nedarí sa im.......ale vy nejalové to aj tak nepochopíte, pretože vy máte len a alen svoju pravdu!!! tá vaša namyslenosť tu, ozrkadluje len vašu skutočnú povahu, jdu blejt velebnosti!!!! fuj 😠

anatalia77
4. máj 2014

@atomica87 ok,tak rodicovsky a alimenty
Rodicak skonci,mlada ma 20 rokov,ale socialne davky nedostane,nakolko este spada do kategorie "do 25 rokov",takze zostava na alimentoch a rodinnych pridavkoch.Robota nie je.
Co ked sa obrati na rodicov,aby jej dali vyzivne na nu,ved este nema 25..
Toto su len predpoklady,neviem ci sa realne niekedy toto riesilo..

lyzzy
4. máj 2014

@anatalia77 ....to je komplikovane....tam musi rozhodnut sud

atomica87
4. máj 2014

@anatalia77 no ved vravim, ze nie su povinni sa o nu starat, a ak aj poziada o vyzivne na sebe, moze skpncit so smiesnou sumou. Vyzivne na jej dieta je povinny platit otec dietata....takze ta predstava ze rodiacia sa do 25 musia starat nech sa deje co sa deje je podla mojho nazoru mylna

anatalia77
4. máj 2014

@lyzzy aky sud?
Mlada ma PRAVOsa obratit na sud,aby stanovil vyzivne na nu,lebo sice ma 20 rokov,ale nemoze sa zamestnat,lebo jej nevyhovuje napr.pracovna doba z titulu,ze ma dieta????

anatalia77
4. máj 2014

@atomica87 nech by bolo vyzivne aj 30 eur,tak je to v tomto kontexte tragicke...

lyzzy
4. máj 2014

@anatalia77 ....no ked bude chciet cisto teoreticky od rodicov aby jej pomohli financne a oni odmietnu tak moze podat na sud ziadost.....teraz ked ma 16....je neplnoleta....bude ju zastupovat socialny pracovnik
Ale prosim ta....nie som pravnik,takze sa mozem v mnohych svojich vyjadreniach mylit.....takze nie som si celkom ista ze ci toto este plati ako to naozaj funguje

lucinka2811
4. máj 2014

Ale riadna debata sa tu rozbehla :D jak to citam tak to citam ... kazda mate scasti pravdu ..len by som chcela aby autorka tohto prispevku napisala ako to zobrali rodicia .. lebo teraz vazne rozmyslam ze neviem ako by som reagovala keby mi takuto novinu oznamila moja dcera....

zuzanockamt
4. máj 2014

@lucinka2811 zakladatelka sa asi uz neozve 😝

anatalia77
4. máj 2014

@lyzzy mala som tu cest sa stretnut so socialnym systemom na Slovensku,a veru tie kusance,ktore mi ustedrili sa velmi tazko hojili.
Ako som uz niekedy davno napisala,mala som problemy s dcerou..
V skratke- dcera bola fest problemova,a ked sa to riesilo na kuratele tak mi s muzom sme boli vedeny ako vinnici,dcera ako poskodena a mali sme sud,kde sme boli pravoplatne odsudeny,lebo sme ohrozovali mravnu vychovu...
Dcera nechodila do skoly,bola problemova a napriek nasej snahe to riesit sme boli potrestany.Kuratela si spravila bodik do tabulky vykonov a mne rozkopali predstavu o spravodlivosti.

lyzzy
4. máj 2014

@anatalia77 ....rozumiem.Neviem,co na to povedat.....je mi to luto 😒
Kazdy takyto pripad je tazky....a vzdy niekto dostane kopanec.....je to tak.

lucinka2811
4. máj 2014

@zuzanockamt skoooda ..😉

jabadaba
4. máj 2014

@mimka11111 o tom ako je dieta darom je zbytocne hovorit tehotenstvom zaskocenej 16stke. Takze opat, zbytocny pokus a uplne mimo. Rovnako ako na nu apelovat svojou neplodnostou. S tym nema ona nic spolocne. Trosku rozlisuj. A pozor na poklop, velebnosti.

anatalia77
4. máj 2014

@lyzzy aj mne je to luto..
Ale zase na druhej strane,ked som si odrabala VPP v domove dochodcov/cca 60 hodin/,aby som sa poucila 😀 ,tak som mala kopec zazitkov..
Ja som si to odmakala na najtazsom oddeleni-geriatrii...ved preco pracujucej matke nenalozit,nechvie,kde je sever..
Smutna tato doba..

lyzzy
4. máj 2014

@anatalia77 ....neviem.Tazka tema.Kazda minca ma dve strany.Asi to tak malo byt