icon

Som stredoškoláčka a som tehotná

malatehu
3. máj 2014

Ahojte. Neviem ako začať. Pred pár dňami som si robila tehotenský test vyšiel poz. Na chvíľku prišlo potešenie a potom aj obava ako to povedať ostatným a hlavne rodičom. Poradte mi prosím :(. Mám ísť radšej po tom na potrat? študujem na strednej a som sama.

misaelka
4. máj 2014

@jabadaba odbocim od temy, ale asi si nikdy nebola konfrontovana s neplodnostou. je vedecky dokazany fakt, ze zeny prezivaju neplodnost horsie ako rakovinu 😒 je to naozaj najhorsie co moze byt 😔 a napisat o niekom ze je jalovy je dost zle... tym neschvalujem reakciu tej prvej uzivatelky, ale dokazem ju pochopit. tolko ludi by chcelo babatko a nejde to... pripravena si, ale nic z toho... aj ja teraz riesim vlastne byvanie a mame len prazdnu izbu a dufam ze snad raz sa aj na mna stastie usmeje 😔 a s tym ze neplodnym zenam vadia tehotne a bruska atp. napisem len ze kto si tym nepresiel nepochopi... a agresivita neplodnych? ja neviem, ja sa len kazdemu vyhybam tak neviem... aby som si stale nejatrila svoje rany a neozivovala bolest... ale niekto aj to moze povazovat za utok...

zuzanockamt
4. máj 2014

@misaelka pekne si to napisala, ten, kto to nezazil, tak to nepochopi 😔

dana_l
4. máj 2014

pozri, nie si jedina ktora ostala tehotna tak skoro. a ani prva ktora bude mat dieta slobodna. a je tu este stale moznost "troch mesiacov" kedy sa moze tehotenstvo spontanne ukoncit. (nemyslim ze ty nieco urobis ale tvoje telo + priroda)
rodicom to povedz, mozno budu sokovany a vycitat ti co si urobila a ze si si pokazila zivot. mozno budu ziadat aby si sa dietata vzdala - ci uz teraz alebo po porode. ale mozno ti podaju pomocnu ruku bez vsetkych veci napisanych horevyssie.
drzim palce a nevzdavaj sa, tvoje dieta bude tvoja buducnost, aj ked mozno s velmi tazkym zaciatkom. ale nikdy nevies co ta stretne v neskor.

jabadaba
4. máj 2014

@misaelka nuz, asi treba prehodnotit co je skutocne v zivote to najhorsie. Na neplodnost sa neumiera. Viem si predstavit, ze to niekoho zranuje, trapi sa a je sklamany. To vsak neopravnuje nikoho k tomu, aby sa odreagoval na kazdej vhodnej prilezitosti. Neplodnost nepovazujem za polahcujucu okolnost k zakernosti! Vsetci mame chapat, sucitit a rozumiet, a kde je to iste vice versa? Skratka, nehnevaj sa - nie ste jedine, kto sa v zivote trapi sakra! A ak si to niekto namysla, je pekny sebec. Naposledy som sa dozvedela, ze su to emocie. Neplodne maju na ne pravo. Jasne, lebo nikto iny emocie nema... Skoda reci. Reagovala som ako som reagovala lebo mi to uz prislo cez mieru. To je vsetko.

jabadaba
4. máj 2014

@zuzanockamt ano, kto nezazil nepochopi - ani mozgovy nador, ci karcinom prsnika a podobne. Zacnite chapat aj vy inych, bude to potom fajn. Trosku menej sebestrednosti.

lyzzy
4. máj 2014

@jabadaba ......
@misaelka .....nehadajte sa baby...mam vas obidve rada!
Ja rozumiem aj jednej aj druhej...suhlasim aj s jednou aj druhou.Chapem vas obe..

cekankacamomille
4. máj 2014

ahoj 🙂 poznam dievcinu z okolia, ktora sa stala matkou v 14tich. Rodicia ju nezabili, ona tiez na potrat nesla. Teraz ma tusim uz 3rocne dieta 🙂 Rodicia pomozu. Ona si dokoncuje skolu a zivot ide 🙂 Dieta ma krasne zdrave a jej rodicia sa z vnucata velmi tesia. Kaslali na to, co povedia ostatni ludia. Zivot ma vzdy prednost. Jasneee, ze to nebudes mat na ruziach ustlane, ale zvladnes to 🙂 Nuz a ten hnup, ktory Ti k tomu dopomohol by si zasluzil taky fajny kopanec medzi nohy! Drz sa ;)

jabadaba
4. máj 2014

@lyzzy neboj, to je len v ramci diskusie. A v uplne pohodovom tone. 😉

zuzanockamt
4. máj 2014

@cekankacamomille ale pri tej "vyrobe" boli obaja, nie len ten "hnup"

lady511
4. máj 2014

@malatehu Ahoj,,ja ti nechcem radit ako sa maš rozhodnut chcem ,,ti to trošku priblížit svojou skusenostou,,,,ja mam svoju malu dcerku ktoru neskotočne milujem..a pred cca mesaicom som bola na interupcii,, ☹ ....(musela som íst koli braniu nežiaducich liekov)..nikdy som nebola extra proti potratom,,,brala som to že je to rozhodnutie každej ženy,,,neodsudzovala som to,,ale to čo prišlo potom,,výčitky,,prázdnota,,,ten pocit že to už nemožeš vrátit spet ☹ ☹ ☹ ☹ ,,,ešte nebodaj zlé sny(mne sa snívalo o tom zakroku vela nocí a aj doteraz sa mi ešte občas sníva)...naozaj nechod na potrat,,,dobre si to rozmysli,,je to velka rana pre žensku dušu :((((((

lyzzy
4. máj 2014

@jabadaba .....ja ti rozumiem.Aj mne to pride niekedy cez.Ale viem,ze ked si ubolena,smutna a vsetko tak hocijaka moznost sa vyventilovat ti pride vhod.

jabadaba
4. máj 2014

@lyzzy hm, ano, ale...

lyzzy
4. máj 2014

@jabadaba ....ja viem,viem.Chapem....ale neries

cekankacamomille
4. máj 2014

@zuzanockamt ospravedlnujem sa, ale tu spravu som nechala pre malatehu ;)

zuzanockamt
4. máj 2014

@cekankacamomille to mi je jasne 🙂 , ale pises to tak, ako keby bol vinny len on a ona chudatko, co ani nevie ako k tomu prisla ... na vine su obaja

jabadaba
4. máj 2014

@lyzzy uz som ticho... 🤐

kristinka86
4. máj 2014

@malatehu Ťažko písať, čo by som robila na Tvojom mieste. Zrejme by som ešte chvíľu počkala a tak to povedala rodičom. Ak si dieťatko nechceš nechať zobrať, tak je, podľa mňa, ešte zbytočné chodiť tak skoro k lekárke. Rodičia isto nebudú nadšení, si mladučká. Ale zas možno Ťa prekvapia a podržia.
Na strednej škole som mala spolužiačku, ktorá už maturovala s dieťatkom. Narodila sa jej zdravá dcérka. Síce, mala chlapa, ktorý sa k tomu postavil zodpovedne a zobral si ju, ale aj on bol len študent. Podržali ich rodičia oboch strán, no najmä jej rodičia a starí rodičia. Obaja doštudovali a neskôr mali aj druhé bábo. Nič nie je nemožné a z domu Ťa vyhodiť nemôžu! Ak sa nedokážeš postaviť na vlastné nohy, tak sú, tuším, povinní sa o Teba starať do 25 rokov. A sama si písala, že ich máš veľmi rada, tak určite aj oni Teba majú radi. A aj keby prišlo najprv sklamanie, tak si myslím, že by si zvykli a potom sa veľmi tešili, keby zbadali tú malú guľôčku šťastia. Nebude to ľahké, ale zvládnuť sa to určite dá. Držím Ti palce! 😉

lyzzy
4. máj 2014

@jabadaba ....ale zas to nie. 😉

misaelka
4. máj 2014

@jabadaba ja viem ze na neplodnost sa neumiera... vsetky dobre vieme, ze existuju horsie veci a horsie diagnozy... mohla by si napisat kde si sa so zakernostou od neplodnych stretla? naozaj by ma to zaujimalo. totiz ja sa snazim tesit ked sa niekomu podari babatko, ale akosi to uprimne nedokazem... ale ja sa uz posledne 3 mesiace netesim z nicoho... aby som ludom nekazila radost tak sa im radsej vyhybam, som taky vlk samotar... ale uz som pocula o sebe ze som sa zmenila, som namyslena a odmerana 😠 ked sa zaujimas tak sa staras do veci do kt. ta nic...

meri2608
4. máj 2014

@malatehu ahoj ja som bola na tom podobne otehotnela som tyzden po 17 narodeninach dnes mam uz krasnu 16 rocnu dceru a vobec nelutujem tiez som sa to bala povedat nasim ale zobrali to celkom fajn ja som tonajprv povedala mamke a ta potom nejak spracovala otca jeho reakcie som sa velmi bala ale tiez to aj napriek tomu ze mi par krat pred otehotnenim povedal za by ma "zabil "tak sa somnou v klude a hlavne bez kriku a vycitiek porozpravali 🙂skus to povedat mame

lyzzy
4. máj 2014

@misaelka ....je mi to luto...ale nevyhybaj sa ludom...bude to horsie....ved si psychologicka,tak to vies

anatalia77
4. máj 2014

..a z domu ta vyhodit nemozu!Ak sa nedokazes postavit na vlastne nohy,tak su,tusim,povinny sa o Teba starat do 25 rokov.
Toto je ta najsamlepsia rada,aku som kedy citala.
😀 niet nad mladez,ktora pozna svoje prava.

misaelka
4. máj 2014

@anatalia77 bohuzial ak je tato tema skutocna, dievcina si kazdopadne musi uvedomit, ze detstvo skoncilo.

zuzanockamt
4. máj 2014

@anatalia77 presne, pravami sa ohanaju, ale povinnosti ziadne ... a ked cosi, tak mama, oco staraj sa

jabadaba
4. máj 2014

@misaelka nuz, stretla, to je jedno. Najprv je to zatrpknutost, potom zakernost. Kazdy prezivame zivotne traumy inak, zrejme aj v sulade s celkovym charakterom jednotlivca. Ja Ta chapem, ale vyhybanie sa ludom nie je najlepsim sposobom ako spracovat svoj smutok. Ako psycholog asi vies kolko dokaze samotna psychika. 😉

anatalia77
4. máj 2014

@misaelka ano,detstvo skoncilo,ale ako tak citam,tak poniektora mladez je ochotna sa prikryvat perinou zvanou-povinnost rodca sa postarat do 25 rokov..

misaelka
4. máj 2014

@jabadaba ako psycholog viem kadeco. a nebojte makam na sebe zacala som vela sportovat. aby som sa zaktivizovala a aby prisli nejake endorfiny 🙂 a to mi je luto, ja sa snazim robit maximum aby som nezatrpkla. neprajem nikomu nic zle, aj ked sa niekomu podari babatko mu pekne pogratulujem ale akosi momentalne nemam kapcitu uprimne sa radovat. snad to casom zase prejde 😔

misaelka
4. máj 2014

@anatalia77 to uz zavisi ci su im to rodicia ochotni tolerovat

lyzzy
4. máj 2014

@misaelka ....si sama ci mas partnera?

jabadaba
4. máj 2014

@misaelka ale prejde, neboj. Urcite. To su take obdobia, kedy clovek mysli bez perspektivy a diva sa na svet skreslenou optikou. Vtedy nema naozaj chut, resp. energiu silit sa do usmevu. Ale to su pominutelne obdobia a naozaj treba zapracovat na ich prekonani. Moc drzim palce, aby to u teba bolo co najskor. Nech sa opat mozes a hlavne dokazes zasa usmievat. 😉