icon

Som tehotná - neplánovane a bez radosti

rachelgreen
24. apr 2012

Ahoj,
Som v krachujucom vztahu, kde kriza trva uz rok. Nie je to stratene, ale vela citov z nas vyprchalo. Dozvedela, som sa, ze som tehotna, spavali sme spolu zriedkakedy, raz za 3 mesiace. A ono to najust vyslo. Len minuly rok som ukoncila studium, v praci som ani nie polrok. Je mi z toho na dusi, aj fyzicky velmi tazko. Neviem sa s tym vyrovat. Som zufala, smutna, bezradna. Neviem, ci doprava, alebo dolava, Nespim, rozmyslam, ako sa rozhodnut spravne. Je to pre mna neskutocny sok, vzala som si dovolenku a uvazujem, ze sa pojdem poradit s mojou maminou, ale zatial by ma mozno potesili reakcie vas, ci ste si niektora niecim podobnym presli a ako sa teraz mate.

macamac
8. máj 2012

@somi8 😕 a čomu si sa "nasmiala"? naozaj si myslíš,že sme sa nepochopili-resp. že ja ťa nechápem?

no po týchto tvojich dvoch príspevkoch na mňa som asi pochopila jediné- píšeš posmeškársky, ironicky, uštipačne. či taká si neviem.ale píšeš tak.
a potvrdzuješ mi len jedno-kto má iný názor ako ty, toho vysmeješ, nazveš jeho slová klamstvom. budiž, mne je to v podstate jedno. každý sme nejaký 😝

a to o tej adopcii- ukazuješ zbytočne znova tvoju úroveň komunikácie. načo posmeškársky rýpeš? ja do nikoho tu nerýpem, nikoho "neznásilňujem" svojimi názormi,len ich slušne vyjadrím. ako vidím-niekto si to berie osobne a nevie to asi spracovať. žeby predsa len akési umlčané svedomie? či ty si čakala svoje dieťa vyhladovaná na smrť v Afrike? keď sa tu s tým stále oháňaš.

apropo adopcia-keby som mala adoptovať každé jedno dieťa, o ktorého živote sa tu verejne rozhoduje, veru, bohužiaľ,-nebolo ich málo, mala by som riadne plný dom a aj tak by som nezachránila všetky. o to tu nejde. ide o zmenu v myslení ľudí. a trošku by podaktorí mali začať byť naozal ĽUĎMI a ľudskejšími.

vytráca sa vo svete láska- nezištná láska- k sebe, k svojim blízkym a úcta k iným ľuďom.

toto fórum je len toho dôkazom / v mnohých prípadoch/.

a Matku Terezu prosím Ťa nespomínaj v posmešnom kontexte.
Ty ani ja jej nesiahame ani po členky.

macamac
8. máj 2012

@alice107 rada by som vedela bližšie niečo o tom uhle pohľadu.
ty už vieš,kedy je "to" už človek?
ešte na toto nik nedal odpoveď, preto tehotenstvo trvá 40-42týždňov. teda je tam zahrnuté "všetko"-myslím tým pre niekoho "zhluk buniek, plodové vajce".....

afrika
8. máj 2012

@somi8 diskusiu som čítala len zbežne ale teda čo ty si napísala v dvoch príspevkoch???rozum sa mi zastavuje. spomínať v takom kontexte Matku Terezu, to je teda dosť trúfalé....tie ostatné veci čo si písala mi tiež nedávajú moc logiku. asi som málo chápavá a málo životom skúšaná oproti tebe.

alice107
8. máj 2012

@macamac ja nie som genetik.ale podla vedeckych studii znamych pri dnesnom vedeckom poznani je stanovene,ze bytost schopna samostatnej existencie sa stava narodenim/aj predcasnym/.zakon to tiez takto chape. ja sa priklanam osobne k tomuto nazoru.

katusinka
8. máj 2012

Ahoj mozno som som nemala take problemy ale my sme po babetku tuzili a prislo tiez necakane netusili sme ze tak skoro otehotniem....povedz to rodine aj ked s toho nebude mozno na zaciaku nadseny ako kazdy rodic a porad sa snimi......ale mozno byt vas vztah babetko dalo dako dokopy aj ked to dlho nefunguje a ked nie verim ze nespravis taku vec ako je potrat podla mna je babetko to najkrajsie co moze byt...tak hadam sa rozhodnes spravne a drzim palce

liave
8. máj 2012

@somi8 akoze nereagovat na tvoje prispevky je prakticky nemozne.ty co tu stale pleties problematiku 3 sveta???@rachelgreen nepisala ze halo zijem v afrike nemame co jest nuz ma lepru a Ja HIV,chcem pocut vas nazor na inerupciu!!! Rachelgreen ma problem ku ktoremu sme sa kazda vyjadrili,lebo sa nam to nezda ako neprekonatelny problem!!!a ked sme pri tom,ak by Mali africke zeny dostatok prostriedkov tak by urcite rady brali HAK aby nemuseli pozerat na svoje hladujuce deti...
A ze sme napisali za to dietatko?ved sme matky!tak by sme nemali ist proti zivotu!ci???
Tie ktore pisali odsudzujuce prispevky by sa mohli nad svojimi vyjadreniami zamyslet,ale ty tu prosim ta nemiesaj fazulky zo sosovickou!

eli74
8. máj 2012

@alice107 Ja len nesuhlasim s tým, ze ked niekdo necíti bolest, alebo sa neuvedomuje- moze byt v stave bezvedomia, tak mozno ho zabit. Taktiez si nemyslím, že novorodenec je schopný samostatne existovat. Potrebuje hlavne starostlivosť matky, alebu osobu, ktorá matku nahradí.

sissy27
8. máj 2012

@eli74 nečítala som celé, ale predpokladám, že tu bola schopnosť samostatne existovať myslená ako základné životné funkcie, teda dýchať, prijímať potravu, atď... lebo ak žena porodí niekedy v treťom mesiaci tehu, tak sotva toto dieťa bude životaschopné... lebo ak by sme to brali po tvojom, tak ani 5ročné dieťa nie je schopné samostatne existovať a poniektorí ešte oveľa dlhšie....

eli74
8. máj 2012

@sissy27 Celé bolo toto:ja nie som genetik.ale podla vedeckych studii znamych pri dnesnom vedeckom poznani je stanovene,ze bytost schopna samostatnej existencie sa stava narodenim/aj predcasnym/.zakon to tiez takto chape. ja sa priklanam osobne k tomuto nazoru.

Asi to nebude nejaký presný citát. Taktiež tu chýba výklad zákona. Takže je diskutabilné, ako to bolo myslené.
V tretom mesiaci žena skôr potratí, ako porodí. Počula som už o predčasných pôrodoch v 5. mes, ale tiež by som to dieťa v inkubátore nepovažovala za bytosť schopnu samostatnej existencie. Napojené na x hadičiek a prístrojov, ktoré zaňho dýchajú, vyživujú atd. Fakt neviem, ako to mohlo byt myslené.

sissy27
8. máj 2012

@eli74 no ja som to pochopila tak, ako som písala vyššie... a potratom nazývame príliš skorý pôrod (napr. v tom treťom mesiaci) preto, lebo by nebol schopný samostatného prežitia ani s pomocou dnešnej medicíny, a nie ešte samostatne...

eli74
8. máj 2012

@sissy27 A stalo sa už, že pri pôrode v 3.mes tehotenstva sa dieťa narodilo živé?

alice107
8. máj 2012

@eli74 mozes sluhlasit aj nemusis. je to na tebe.podla vedcov do 20 tyzdna tehotenstva plod nema vyvinutu mozgovu cinnost .nie je schopny uvedomovania si. ak clovek ma mozgovu smrt,je mrtvy.srdce este bije.ale mozog uz nefunguje.vtedy je mozne odpojednie od pristrojov.teda v niektorych krajinach.ale je to clovek nie plod.
koma je rozneho druhu.takze toto je otazka na vedcov a lekarov.
v 3 mesiaci teho tehotenstva moze byt len potrat.nie predcasny porod.a az od momentu porodu/aj predcasneho/ hovorimre aj pravne o cloveku.aj ked ma zdravotne problemy.a nemoze sam dychat.je to clovek,nie plod.veda stanovila hranicu,kedy ide este o potrat plodu,kedy uz o predcasny porod.a pravne je to potom aj upravene. v zakone.ci ide o plod,ci uz o navonarodene dieta.je rozdiel aj pravny aj biologicky medzi 3 mesacnym plodom a 5 rocnym dietatom.to je dietatom odo dna porodu.aj pravne.ak ma mozgovu smrt,je de facto mrtve. tlcie srdce.nic viac. ale je to clovek.nie plod.ale ak za neho dycha aj pristroj,nemusi to este znamenat,ze mozog nefunguje.je to pravne aj v skutocnosti chore dieta.ale ako pisem,toto je parketa skor na odborne seminare lekarov.
pochopila si ten princip?

sissy27
8. máj 2012

@eli74 sa nasilu potrebuješ doťahovať o slovíčka?? keďže v tomto štádiu nie je schopné života mimo maternice, tak asi sotva...ale tiež nevieš, či najprv plod odumrel a potom bol z tela vypudený, alebo odumrel preto, že ho telo odmietlo... preto pre niekoho to ešte nemusí byť človek v pravom zmysle, preto to pre niekoho nemusí znamenať vraždu, ako to poniektoré nazývajú...

eli74
8. máj 2012

@sissy27 Na upresnenie a aby sme sa nehádali:
Prirodzený potrat je predčasné ukončenie tehotenstva z prirodzených príčin pred dosiahnutím životaschopnosti plodu.

Pri potrate sa tehotenstvo ukončí vypudením plodu v priebehu prvých 24 týždňov, plod váži menej ako 500 g, nevykazuje žiadne známky života ako dýchanie, tlkot srdca alebo pulzácia pupočnej šnúry. Ak tieto kritéria nie sú splnené, ide o predčasný pôrod.

Potraty sa delia na skoré (do 12. týždňa tehotenstva) a neskoré (12. až 24. týždeň tehotenstva), pričom prevažujú skôr skoré ako neskoré potraty.

O predčasnom pôrode sa hovorí pri predčasnom narodení žijúceho dieťaťa. Ešte pred niekoľkými rokmi „predčasne“ znamenalo, že dĺžka tehotnosti činila 28 až 37 týždňov a pôrodná hmotnosť sa pohybovala medzi 1 000 a 2 500 g.

Aktuálna definícia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) stanovila, že už dieťa, ktoré sa narodí po 24. týždni tehotnosti, váži viac než 500 g a vykazuje znaky života ako tlkot srdca, dýchanie alebo pulzáciu pupočnej šnúry, je predčasným pôrodom.

alice107
8. máj 2012

@eli74 abort je ukoncenie tehotensstva nie do 24 tyzdna ale 28 tyzdna tehotenstva . za predpokladu nezivotaschopnosti plodu.stale je to ale plod.az narodenim sa stava clovekom.

macamac
8. máj 2012

@alice107 nuž-a toto je práve pohľad na vec-plod vs. človek
pre niekoho je to od počatia, pre iného je to podľa "vedeckých" štúdií

a preto bude téma potrat navždy kontroverzná

ja mám svoj názor a cítenie. niekto to vníma inak. rešpektujem-ale neznamená,že súhlasím.
takéto debaty sú chodenie do kruhu 😉

sendy182
8. máj 2012

ahoj .....poraď sa s maminou......pomôže ti určite........dieťatko je dar.....ono si nevyberá.......o dva roky budeš rozmýšľať ináč.......povieš si mohlo mať už rok........a zbehne ti to určite nie si sama....a nebude to až také hrozné......veď veľa fungujúcich rodín s dvoma detmi sa rozvedie a deti ostanú........väčšinou s mamkou......neviem koľko máš rokov.....ja poznám dievča čo v sedemnástich porodila aj bez muža po jej boku lebo sa na ňu vykašľal......a dokočila aj strednú samozrejme rodičia pomohli a vnučku si nedajú za nič na svete. a ešte som mala dve spolužačky na strednej čo neplánovane otehotneli v 16 r. a dali si to odobrať........mali sme stretnutie po 10 rokov od školy no a jedna má deti 2 a tá druhá už ich mať nemôže........asi toľko.......nechcem ťa v žiadnom prípade neako ovplyvniť ale je to tvoj život, vlastne ste už dvaja.......rozhodni sa správne čo ti šepká srdce.......životný omyl sa už nedá vrátiť späť.

somi8
9. máj 2012

@liave ja som reagovala na jednu jedinu vetu, lebo NIEKTO tu napisal, ze radsel by bol radsej dietatom z afriky ako nebol vobec. co su silne reci, a neverim im. to je moj nazor a ako sa vsetci ohanaju, ze sa tu vyjadruju LEN nazory, tak som aj ja LEN nazor , a v vlastne v kazdej teme je to o tom istom....
@afrika no vidis, v inej teme sme boli v podstate kamaratkami, a myslela si si o mne uplne nieco ine ako asi teraz, ked sme riesili umele oplodnenie a preto sa k tvojmu prispevku nejdem vyjadrovat, len ti zazelam z celeho srdca nech sa ti konecne splni sen.
Matkou terezou som sa nezacala ohanaj ja, ale tiez NIEKTO iny, a takych ludi ako bola ona, je na svete viac nez si myslite, akurat nie su medialne znami.

somi8
9. máj 2012

@macamac presne tak, bolo to posmeskarsky, ironicky a ani som sa to nesnazila skryt, preco aj? A ano treba zmenit myslenie ludi, ale treba zacat u seba. Neodpovedala si mi na otazku, preco si teda to dietatko neadoptujes....ale chapem preco.
Peace!

eli74
9. máj 2012

@sissy27 Odpísala som Ti: V tretom mesiaci žena skôr potratí, ako porodí.
Načo Tvoja odpoved bola: a potratom nazývame príliš skorý pôrod (napr. v tom treťom mesiaci)
Na moju otázku: A stalo sa už, že pri pôrode v 3.mes tehotenstva sa dieťa narodilo živé?
Reaguješ: sa nasilu potrebuješ doťahovať o slovíčka??

eli74
9. máj 2012

@alice107 Ja Ti rouzmiem a rouzmiem aj tomu, že ludia - právnici, zákonodarcovia atd musia hladat riešenia a určovať hranice. a ako macamac píše, ide o otázku plod vs. človek. A kedze to určujú ludia, v roznych krajinách prijímaju rozne zákony a potraty umožnujú do rozneho veku plodu - embrya...
Ale ked sa zamyslíme nad otázkou: Odkedy je to clovek? Rieši sa to v tejto téme kvoli tehotenstvu rachel.
Každá žena, ktorá túži po dieťati a podarí sa jej otehotnieť a nájde dve čiarky na teste, tak sa teší a oznamuje okoliu: Čakáme DIEŤA.
Človek, ktorý sa z tehotenstva neteší, rieši otázku odkedy je to človek.
Počula som o prípade, ked muž znásilnil kozu. Alebo o orgiách kde žena má styk so psom. Neviem, či je možné, aby v týchto prípadoch niečo životaschopné sa splodilo, ale sama sa pýtam: Nakolko by to bol clovek? Nakolko zviera? Co by to bolo?
Ale v prípade, ked muz a zena splodia nového jedinca, co iné by mohlo vzniknúť ako ČLOVEK?

somi8
9. máj 2012

@macamac este jedna vec, pises, ze ty nerypes, citas sa? ci si snad tym umlcanym svadomim myslela niekoho ineho nez mna? a urvone komunikacie...predsa posmesne pisat ak to tak myslim, je normalna vec, ci to mam nejako zaobalit, aby si musela hadat ako to myslim? ci tym myslis moje gramaticke chyby, ktorych mam teda asi habadej, priznavam, slovencinu som zabudla.ale mozme si pisat po francuzky alebo po anglicky ak chces, asi si nepostrehla ale som spominala, ze som dlho zila mimo slovenska, konkretne v indii, preto viem co utrpenie je . Nie som lekarka, aby to zas nevyznelo, ze sa chvascem, ba dokonca ani len zdravotna sestra, nemam vysoku skolu, iba som robila o co ma ti vzdelanejsi poprosili,ako moj manzel, ktory je lekar a ktory vdaka svojej praci vazne ochorel a prisiel o plodnost, preto mam obe deti po umelom oplodneni, takze viem aj to, ake je to tuzit po vlastnom dietati, a predsa ,presla som si aj dobrovolnym potratom, sice to bolo 5 tyzdni, srdiecko este nebilo, ale aj tak pre niekoho je to uz zivot, pre niekoho nie. to uz zalezi od toho ci to berie clovek z lekarskeho , etickeho , duchovneho, ci uz akehokolvek hladiska.ano, ked nam nejake dietatko v tabore neprezilo , pomyslela som si, uz mu je dobre, uz nic neciti. krute? mozno....som zla? ak myslis..,.je mi vlastne jedno co si myslis. Kazdy si predsa myslime svoje. mozno by si aj ty dnes pisala inak, keby si videla, ako ti niekto prosi v naruci, ze uz nechcem aby ma to bolelo, uz chcem spinkat. matku terezu som posmesne nespomenula, to si si uz vysvetlila, ako si chcela, urcite to bol dobry clovek, ale ako som uz napisala, takych poznam osobne vela a ak sa im nieco pri misiach stane, ani pes po nich nestekne. preco? lebo neboli v telke.
Ostatne, reagujem len k prispevku tejto osoby, viem,ze sa to reachel nijako netyka.
A.....nenechajte sa oblbovat ciernov skrynkov v obyvacke.
Asi uz staci, lebo sa mi zdaju niektore prispevky sice krasne napisane, ale prazdne.
Prajem vsetkym ktory rachel neodsudili vsetko dobre a tym co ju odsudili prajem to iste 🙂...teda, tiez vsetko dobre!

liave
9. máj 2012

baby ako nic v zlom ale @somi8 ako chces aby ta tu niekto bral vazne ked si sa registrovala pred par dnami a hned prve co bolo si tu isla na velmi "chulostivu" temu utocit... 😎 vies nech robim ako robim strasne rada by som ta brala vazne,ale prides ako velka voda a hned davas kazne...ehmmmm...ako som pisala uz niekolkokrat kazda mame ine skusenosti a zazitky kazda sme si presli svojim...ako vidim tak prezite z tretieho sveta mas ,takze sa tej tematiky nedrzis len tak,ale pokial viem tak sa tu zacala debata o niecom inom...kazda sa tu snazila precitit to co zazila ona a mozno vela z nich ktore pisali proti interupcii si prezili tiez dobrovolnu interupciu!vies mozno hovorili z vlastnych pocitov viny ako im teraz je ked prezivaju kazdy rok to iste a trapia ich vycitky a svedomie...preto mozno bola rada nerob to budes lutovat!ja by som zenu ziadnom pripade nenazvala vrahynou ak ide na interupciu ,ale skor hlupanou...vo vsetkej ucte 😒 tiez som otehotnela a ani som nevedela ako,ale zobrala som tu zodpovednost na seba...myslim ze clovek by mal vzdy konat v zivote tak aby dokazal uniest a zvladnut nasledky ktore vyplinu z danej situacie...no kazdopadne som napisala teraz viac ako som chcela,nemyslim si ze @rachelgreen je hlupana aby ma tu niekto nechytal za slova ze ano 😉 kazdeho osobna vec ako si svoj zivot riesi...

@alice107 pacil sa mi tvoj prispevok v ktorom si napokon ludsky zdoraznila ze by si ziaden "potrat" napokon neodporucala...ked ste tu pisali neskor tie odborne studie a dohadovacky som si uvedomila jednu vec...zavisi naozaj velmi na tom ako sa clovek k danej situacii postavi emocionalne a aka silna je jeho povaha...

no myslim si ze clovek je clovekom vo chvili ked ho zacneme lubit 😉 ak bolo dietatko splodene za nechenych okolnosti ,a teda smiklo sa je na uvazeni "rodicov" kedy ho prijmu ako cloveka 😉
logicky ked sa dvaja miluju s tym ze ak by sa zadarilo!tak je to clovek v tom momente ako su dve ciarky na teste pretoze je ocakavany a milovany uz vo chvili milovania 🙂
tot moj pohlad na to kedy je clovek clovekom 😉

alice107
9. máj 2012

@macamac presne tak 😉
ako som pisala su rozne uhly pohladu z roznych hladisk.ja na vec pozeram jednak pravne a aj ako zena.zastavam nazor,ze zabranit zene rozhodnut kedy a ci sa stane matkou je nespravne.z hladiska ludskych prav aj z hladiska praktickeho.v statoch kde zakazali interupcie vela zien odchadzalo na prerusenie tehotenstva do cudziny.alebo sa vykonavali pokutne interupcie.neraz s hroznymi nasledkami pre zenu.a pre ten plod .
pre mna je jasna jedna vec.dospela zena ma zvazit svoje moznosti a schopnosri a rozhodovat sa zodpovedne.interupcia nie je antikoncepcia.
pre zodpovednu zenu nie je ziadna dilema v tomto ohlade.to ako to kazda citi ohladne plodu je len na nej.
ale musi existovat medicinska a pravna hranica medzi plodom a clovekom.a ta je uradne stanovena.
@eli74 mas pravdu v tom ze zodpovedna zena sa sprava k plodu tak,ze sa na buduce dietatko tesi.a vnima ho ako dieta.ale ak aj zena vnima plod ako buduce dieta este neznamena ,ze buduce dieta nemiluje a netesi sa na ne.
obcovanie cloveka so zvieratami podla oodbornikov nevedie k oplodneniu.medzi tak roznymi druhmi to podla nich nie je mozne.bolo to stanovisko sudneho lekara a genetika.kedze nie som genetik prijimam nazor odbornika ako ho vyslovil. 😉

alice107
9. máj 2012

@liave dakujem. prave pre buduci stastny zivot dietatka by zena mala konat zodpovedne.a mat dieta vtedy ked ma na to podmienky a je pripravena.nie ked sa ´´zadari´´.len laska medzi partnermi v dany okamih aj neskor je malo preto aby bolo stastne.ked sa oni miluju este neznamena,ze su schopni byt rodicmi.to obnasa ovela viac.musia predovsetkym lubit dieta natolko,ze jeho dobro daju na prve miesto.a to aj tym,ze vedia,ci na to ´´maju´´.a nielen financne.to je jasne.
pary,co chcu dietatko dlhoddobo su velmi casto aj mentalne aj finacne pripravene ho mat. ale musia ho chciet pre to dieta same.a vnimat ho tak.nie ako len naplnenie tuzby materstva a otcovstva.

liave
9. máj 2012

@alice107 nuz dieta potrebuje v prvom rade samozrejme silne zazemie a aano aj financne...ale ak sa uz "zadari" myslim ze clovek by tuto "potrebu" nemal brat lahkovazne ...zijeme v 21 storoci a antikoncepcii je na trhu nehorazne mnozstvo 😉 a nasa krajina na tom naozaj nieje tak zle ;) chcem tym povedat to ze ak niekto chce mat sex s partnerom ale neplanuje zatial rodinu mal by sa chranit...ked uz sa nechrani nech teda berie zodpovednost na svoju hlavu...tym nechem samozrejme povedat ze ak zlyha HAK to je ina kapitola...
ale ak zena otehotnie "nahodou" a nepouzila ziadnu ochranu tak uz potom rozmyslat nad tym ci je financne zabezp[ecena a ci partner s ktorym babo caka je ten pravy...vtedy je uz neskoro!a ono po pravde vsetky materialne veci su pomyjive ,nakolko laska dietata je nieco co ostane na veky...nebudem vypispovat prognozy kedy by nemusela...bla bla blaaa bla blaaaa...vsetko je v podstate relativne a veci su stale v pohybe tak ako svet samotny 😉 no z uhlu mojho pohladu zakladatelka temy riesila uplne ine priority...ale ak je v jej zivote takto poukladana hodnota je to jej vec...len aby raz ked tie hodnoty nadobudnu iny rebricek nemala hlavu v smutku...pretoze tie veci ktore jej teraz pridu ako dolezite nie su nemozne teraz ani potom,a kazda jedna z nas sa jej tu snazila dodat viac menej odvahu si myslim i ked mozno to niekedy znelo skor odpudzujuco ako napomocne 😒 co mne osobne je najdivnejsie ze otec sa s dietatka vraj potresil...tak neviem co dodat...myslim ze sancu by si v tejto "trojke" zasluzili vsetci 😉

afrika
9. máj 2012

@somi8 sory ale dosť ma zaskočili tie dva príspevky a preto si stojím za tím, čo som napísala. to sa niekedy stáva aj pri kamarátoch

macamac
9. máj 2012

@somi8 po 1. rachel som neodsúdila-len na okraj 😉
po 2. nepíš tu o prázdnych slovách-zase len posudzuješ.hlavne,že si myslíš,že len tvoje slová sú "plné". tvoja vec,mne je to fuk.
po 3. na tému adopcia som ti odpovedala-čítaj pozorne 😉
po 4. ja do "čiernej skrinky" nečumím, mňa osobne telka nebaví 😉

a na záver: nauč sa rešpektovať aj názor, životný postoj a cítenie iných.
napriek tomu,že si teda ako píšeš-všeličo zažila, moc empatie ti to nedalo.
tak ako sa oháňaš VŠ /ne/ vzdelaním. VŠ ešte z nikoho inteligenta a empatického človeka nepsravila 😉
to buď si,alebo nie. nejak asi od prírody.

prajem všetko dobré

macamac
9. máj 2012

@somi8 a ešte k Matke Tereze-bola uvedená ako príklad.
neboj, nie som zas tak mimo,aby som nevedela, že je len jedna z mnohých 😉

pre mňa je Matkou Terezou /stelesnenie obety, nezištnej lásky a pomoci,.../ napr. moja mama 😉
a tiež nie je v "čiernej skrinke" 😀

to len aby si pochopila,v akom kontexte mi zrovna ona prišla na myseľ 😉

od témy, takže papa

alice107
9. máj 2012

@liave ako si napisala.zijeme v 21 storoci.a antikoncepcnych metod je nadostatok.su pribalove letakcky ako sa maju uzivat a ake su rizika .tak sa nemoze neplanovane ´´zadarit.´´ len pri lahostajnom pristupe. ako si napisala,zakladatelka temy konala nezodpovedne.ale je len na nej,aku cestu si zvoli.otec dietata ak je nezamestnany a naprierk tomu sa otcovstvu potesil a nic nerobi pre zlepsienie situacie je nezrely.a zakladatelka to uz asi vie. nevieme a ke vztahy su medzi nimi.dieta priviest do takehoto vztahu a situacie/aj ked nevieme skoro nic len co naznacila/ je tiez nezodpovedne.ona asi pochopila,na co staci a na co nie.ani jedna cesta nie je dobra.pre buduce dieta by bola najlepsou cestou aadopcia .tam moze dieta najist to,co mu biologicki rodicia nemozu poskytnut.
lenze z praktickeho hladiska tato cesta pre zenu je zlozita.utajeny porod znamena vela problemovych a zatazovach situacii. aneutajeny a nasledne vzdanie sa dietata tiez.nic si nemalujme na ruzovo.nie je to take lahke,ako sa zda.aby vcetci akteri boli spokojni je nemozne.
ako pisala mnohe zeny navonok prezentuju,ake su stastne,ked si dieta nechali.ale to je len poza.vynervovana,nestastna a nezrela matka alebo aj otec je pre dieta pohromou.a zle podmienky kvalitu jeho zivota znizuju.a aj mozu navzdy poznacit jeho osobnost.ked vyrasta v nevytovnanom ovzdusi.
tazka dilema. z etickeho hladiska je vzdy zaujem zijuceho clovekav popredi pred plodom.tak je to aj pri rozhodovani ci z lekarskeho hladiska zachranit zivot matke ,ci plodu. prednost ma zijuca matka.
nevieme,co zakladatelka urobila.ale nech je to cokolvek,len ona ma pravo sa rozhodnut.