icon

Som tehotná - neplánovane a bez radosti

rachelgreen
24. apr 2012

Ahoj,
Som v krachujucom vztahu, kde kriza trva uz rok. Nie je to stratene, ale vela citov z nas vyprchalo. Dozvedela, som sa, ze som tehotna, spavali sme spolu zriedkakedy, raz za 3 mesiace. A ono to najust vyslo. Len minuly rok som ukoncila studium, v praci som ani nie polrok. Je mi z toho na dusi, aj fyzicky velmi tazko. Neviem sa s tym vyrovat. Som zufala, smutna, bezradna. Neviem, ci doprava, alebo dolava, Nespim, rozmyslam, ako sa rozhodnut spravne. Je to pre mna neskutocny sok, vzala som si dovolenku a uvazujem, ze sa pojdem poradit s mojou maminou, ale zatial by ma mozno potesili reakcie vas, ci ste si niektora niecim podobnym presli a ako sa teraz mate.

drabantovazuzana
2. máj 2012

ahoj 🙂 Z tvojich pár viet som sa o tebe dozvedela veľmi málo, ale o jednom som presvedčená - ty si dieťatko nechceš dať zobrať. Pretože keby si o tom bola rozhodnutá, bez váhania to urobíš a neprosila by si tu o rady a neriskovala by si, že ťa tu za to x-mamičiek odsúdi 🙂 🙂 🙂 Ale ja ti veľmi držím palce, aby si sa rozhodla spr ávne, nech sa rozhodneš akokoľvek. Len si uvedom, že ten človiečik, čo v tebe rastie, je jediný a jedinečný a ak by si ho dala preč, už nikdy-nikdy ho nenahradí žiadne iné a ďalšie bábätko...
Ja som sa mojej mame narodila ako nechcené, neplánované dieťa, od pár ľudí nenávidené už od počatia. No ona si ma napriek tomu nechala a ubránila si ma pred svetom. Bolo to ťažké - 13 rokov sme boli samé, niekedy aj 2 týždne pred výplatou som do školy na desiate nosila len maslový rožtek a mrkvu z babkinej záhradky, nemala som nikdy to, čo ostatní - bicykel, korčule, pekné oblečenie... Keď som mala 12 rokov, 3 týždne som chodila zbierať čučoriedky, aby som si mohla kúpiť lyže z bazáru, pamätám veľmi dobre - stáli 350Sk, aby som v zime mohla ísť na lyžiarsky výcvik v požičanej kombinéze, ktorá mi bola obrovská 🙂 🙂 🙂 Po ulici som chodila len so sklonenou hlavou a mala som jednu kamarátku, pretože moja mama bola "prespanka" a tým pádom som bola parazitický druh 🙂 🙂 Ale napriek tomu všetkému môžem povedať, že moje detstvo bolo fajn a som veľmi šťastná, že som tu. Teraz mám svoju rodinu, ktorú si vážim a chránim a ktorú by som si bola ochotná a schopná uchrániť pred celým svetom.
A len toľko ti chcem vlastne všetkým týmto povedať - môžeš dať svetu ďalšieho dobrého a krásneho človeka, tak nezahoď jeho, ale ani svoju šancu 🙂 Neboj sa, určite sa nájdu ľudia, ktorí ti vždy radi pomôžu a budú ťa ľúbiť a takisto budú ľúbiť tvoje dieťatko... 😉

marusik
2. máj 2012

@rachelgreen zápis/záznam o potrate Ta bude strašiť na každej tehotenskej knižke(ak sa Ti podarí neskôr otehotnieť)

eli74
2. máj 2012

Kto tu má vlastne problém? Pozri koľko žien ti ochotne radí a povzbudzuje, venuje ti svoj čas, vlieva do teba nádej, hľadá za teba riešenie. Prečo si myslíš, že ti nebude mať kto pomôcť? Máš mamu,ktorá ti určite nejako pomôže, ked len aj trošku,veď už 26 rokov sa o teba stará a máš blízkych, známych a ten náš soc.systém je tu tiež pre to, aby ti pomohol. Mnoho ľudí ta pochopí a ochotne poradí, nie si na tom svete sama.

Čo to tvoje malé? Nemá náhodou vacsí problém ako ty? Nechcelo by napísať do fora, že je uplne samé, bezbranné a nemá sa na koho obrátit, nevie ujsť, nevie kričať o pomoc, nevie ako si zachránit svoj život, lebo jeho mama si už objednala termín, kedy ho zabiju?
Nemá súrodencov, kamarátov, nemá sa komu vyžalovať, nikoho nepozná okrem svojej mamy.....
Kto pomôže jemu? Ak ty sama mu nepomôžeš?

zabka8423
2. máj 2012

@lilliaan moja, ochrana, ziadna ochrana nie je 100%, ja som otehotnela cez HAK a nevies ako to bolo v tomto pripade, takze lahke je sudit niekoho a pisat litanie a posudzovat situaciu subjektivne a nie objektivne. Kocka tu chcela poradit, a asi nie citat vycitky a dohovarania. vy ste tu vacsina asi dokonalych zien, ktorym sa nikdy nic zle nestalo, vsak?

lilliaan
2. máj 2012

@zabka8423 ale prosim ta, ja som ta vobec nechcela urazit, prepac, ak si to takto pochopila. Nesudim vobec zeny, ktore otehotneju aj cez HAK... a hlavne, ked uz deti majú a napr. ekonomicka situacia im nedovoluje postarat sa o dalsie... Ja osobne by som nikdy nedala dieta na adopciu,.. porodit ho a nestarat sa o nho, aby som cely zivot myslela, kde asi je, co robi, ci je zdrave atd.. Ja chapem, ze holka tu chcela poradit. Je mi luto, v akej je situacii. Ja k tym "dokonalym zenam" rozhodne nepatrim, ja som bola v jej kozi a je smutne, ked sa zena netesi z tehotenstva a len place. Ja som si svoje tehotenstvo vobec neuzila, len som sa trapila, trpela depresiami a rozmyslala ci som urobila spravne, ked som si dieta nechala. A navyse ona sa uz rozhodla - ist na potrat. Toto je diskusia, je jasne, ze sa tu najdu zeny, ktore s nou sucitia a chapu jej rozhodnutie a potom ine, ktore to budu kritizovat. Ja jej zelam vela stastia, nech je spokojna a stastna s tym, ako sa nakoniec rozhodne. Ale urcite by nelutovala, ak si dieta necha. Ak ho raz bude drzat v naruci...

@rachelgreen Neries, s ktorym partnerom budes mat dieta.. Vies, v dnesnom svete - bohuzial - ked sa rozvadza (podla statistik) 75% manzelstiev (v CR, na slovensku neviem)... Tak nikto nema istotu, ze i matka s tromi detmi a doteraz stastnym zivotom nezostane nakoniec sama. Ja stale hovorim, ze muz v pondelok je a v utorok uz byt nemusi.. ale dieta budes mat navzdy, to ta bude milovat a budes pre nho cely svet. A ten spravny partner sa najde aj ked budes mat dieta. Neboj sa, zvladla by si to. Su stranky, kde dobri ludia ponukaju pomoc, oblecenie pre dieta a ine.. Ja som riesila pred 2 rokmi to iste. Ci zostat sama, lebo s partnerom sme sa rozisli, alebo mat dieta.. a som si hovorila "ved si toho spravneho partnera snad raz najdem".. Ale je to tvoj zivot a ty najlepsie vies, za akych podmienok budes stastna. Prajem vela stastia.

drabantovazuzana
2. máj 2012

@lilliaan mne sa tvoj názor páči, aj keď si ho povedala tvrdo... Ale ja sama som žijúcim príkladom toho, že keď sa veľmi chce, dokáže aj slobodná matka so cťou vychovať dieťa a dokonca si nájsť partnera a byť šťastná... 🙂 🙂

liave
2. máj 2012

@zabka8423 nikto tu nikoho nesudil ...mne sa velmi pacilo ako kazda zvacsa napisala svoj nazor a skusenosti.ked som otvorila tuto temu bala som sa citat lebo presne toto je tema velmi citliva a je strasne vela "super zien" ktore hned budu inu kamenovat len to spomenie nazov "interupcia" no kazda sa vyjadrila pekne a hlavne dodala svojou trochou skusenosti a radami co v buducnosti moze pomoct ak by ostala s dietatom @rachelgreen sama.ziadna z nas ju tu nekritizuje za to ze chce ist na potrat,ale naopak snazili sme sa jej dat moznosti ktore ma.len preto ze nikto nenapisal ,jasne supeeer chod na potrat ved ti to za to aj tak nestoji este neznamena ze sme "dokonale" ale vieme ze sa to da zvladnut ci uz s chlapom na ho.no alebo bez neho.to bola myslim otazka dotycnej!a ak sa rozhodne ist na potrat je to jej vec.napisala si svoj nazor a nikto ti ho neberie,ale nevidim dovod na to aby si tu vyrypovala kto tu koho sudi a ake sme dokonale.

klaraxxl
2. máj 2012

@liave presne, snad tu nenapisala ani jedna zena ktora by mala dokonale nalinkovaný život, s uzasnym muzom, domom, pracou, kazdy deň slnečny deň..(taka snad ani neexistuje), pisali tu zeny ktore si co to zazili, ktore tiez uvazovali no nakoniec u nich prevladol život a ze sa to da zvladnut aj z dna..ale tiez suhlasim ze je to jej zivot jej volba

lillianx
2. máj 2012

Dieta nie je ziadna komplikacia ani problem!!! Je to nezasluzeny dar, ktory by sme si mali vazit. Dokaze priniest do kazdeho dna nefalsovanu radost, dokaze znas urobit lepsich ludi tym, ze nas nauci mysliet na niekoho ineho viac ako na seba.

Poznam zenu, ktora hned po vysokej skole, ostala s dvoma malinkymi detmi ako cerstva vdova. Urobila si doktorat, po nociach pracivala v pekarni aby sa uzivili. Ta zena presne vedela ake ma prijority, vedela, ze ked uz deti su, tak nema zmysel nad tym spekulovat a proste robila vsetko co bolo v jej silach. Dnes ma katieru aku len malokto, moze si dovolit co malokto, ale cesta ktora ju dostala tam kde je, zacala vtedy, ked ostala sama s detmi.

A posledna vec. Ze ludia by sa mali naucit byt zodpovedni za svoje ciny. Kazdy vie co vedie k pocatiu a ak nechcem dieta, mam si to rozmysliet pred tym, nie ked som uz tehotna. Pretoze bud som ochotna niest zodpovednist za svoje ciny, alebo sa spravam tak, aby ma nemohli ich nasledky zaskocit. A nie je ziadna novinka, ze HAK nemusi byt 100%, tak sa treba naucit prijat moznost, ktore z toho plynu. Nech uz si o mojom nazore mysli kto chce, co chce.

babulka1978
2. máj 2012

Ahoj 🙂 hm....ja plne chapem tvoje pocity.....ale na tvojom mieste by som si potrat velmi dobre premyslela....neviem, kolko mas rokov....kedze si iba rok v praci po vyske, asi budes este mladucka, ale napriek tomu je potrat strasny zasah do organizmu.....mozno malujem certa na stenu, ale uz sa ti.....ked to budes naozaj velmi chciet nemusi podarit tak rychlo otehotniet...ak vobec.......ale chapem ta....viem sa vzit do tvojej situacie, ake je to rozhodovanie tazke. Ja mam za sebou jedno mimomaternicove tehu, co mi znicilo manzelstvo...lekari sa zhodli, ze mozem byt rada, ze som zdravotne v poriadku, v podstate mi pri tom "tehu" islo o zivot, mala som tazke vnutorne krvacanie a prisla som o jeden vajickovod, z toho na druhom mam cisty....vraj dalsie tehu vylucene...po rozvode som sa zoznamila s priatelom....boli sme spolu rok a bum......prave sme spolu zacali byvat a zrazu som bola tehu.....a to si nevies predstavit ten sok, plac....dokonca myslienky na potrat....jednoducho som to nechapala, ako sa to mohlo stat, bol to sok.....vsetci naokolo sa tesili, este aj moja gynekologicka a ja som plakala.....30 na krku, po rozvode, ako tak rozbehnuta kariera.....a vies co? tie pocity, co som vtedy mala....vsetko je prec s prvym ultrazvukom so srdieckom.....a to som v piatom mesiaci skoncila v nemocnici, s tazkym vnutornym zapalom (oblicky, creva), a to ma trapilo az do konca tehu, ktore som stravila na rizikovom na lozku.....vtedy som si myslela.....kariera v cudu 😀 vsetko sa da zvladnut....urcite mas okolo seba rodinu, priatelov.....ked sa teraz pozeram na moju zdravu dcerku, je to pre mna balzam na dusu a nikdy by som uz nemenila.

drobec33
2. máj 2012

@rachelgreen v prvom rade ti chcem uprimne pogratulovat, ze budes mamou. Je to ten najuzasnejsi pocit na svete, ktory moze zena zazit. Nie svadba, ale narodenie dietata. To je to jedine, co moze prezit iba zena.
Chapem tvoje pocity a rozpaky, chce to chladnu hlavu a v klude popremyslat. Presne ako ti kocky vyssie pisali. Ono, nikdy nebude ten spravny cas a vsetko idealne na zalozenie rodiny. Raz su to chybajuce financie, potom zasa kariera, alebo problem v rodine, zdravotny problem.....proste je toho velmi vela, co sa v zivote meni. Treba mat na mysli podla mna jednu dolezitu vec. Dnes si, zajtra nie si. Neviem sice kolko mas rokov, ale z toho co som citala na zaciatku, si pripravena stat sa matkou. Do tohto stavu ta podla mna dostala neistota z krizy vo vztahu. Presne, nic nie je take horuce, ako sa zda. Ja som "stara koza", ktora si s mm "vycitame", ze sme deti nemali skor. Stale sme nieco riesili, biznis, potom ze nemame byvanie, potom ze nie je dost financiii...bla, bla, bla. Uz dost dlhy cas sme v situacii, nie vlastnym zavinenim, ktory by nam urcite nikto nezavidel. Ale mame dve uzasne deti, ktore nas zenu v pred a jednoduchu chceme a musime ist dalej. Mam za sebou mnozstvo preplakanych noci, prekonanu krizu s mm, ked som bola skoro rozhodnuta, ze od neho odidem. Kedze mi vsak fyzicky nikdy neublizil, ani ma nepodviedol "iba" v urcitom case nezvladal velmi dolezite veci, som si povedala, ze to situaciu nevyriesi. Stalo nas to oboch usilie, ale okrem ineho aj citime zodpovednost za nase deti, ktore nadovsetko milujeme.
Kriza z priatelom sa moze "lahko" vyriesit, treba vsak viest dialog. Vzdy je to o dvoch. A samozrejme musite chciet obaja a nie len preto, ze mate zavazok kvoli babatku. Ja osobne nepoznam nikoho, kto v skrachovanom vztahu zostal iba kvoli dietatu. Ked si dvaja vobec nerozumeju, deti to nevyriesia. Nechcem samozrejme tvrdit, ze je to zakonite aj tvoj pripad. Na take konstatovanie si napisala velmi malo. Co som ti vsak chcela napisat je, ze sa rozhodni spravne, je to nezvratne. A este jednu vec, ti chcem napisat z vlastnej skusenosti. Ked uz som si myslela, ze z bahna niiikdy nevyleziem, podali mi pomocnu ruku ludia o ktorych by som to v ZIVOTE nepovedala. Velmi ti drzim palce, aby si nasla v sebe to stastie za zivot, ktory nosis pod srdieckom.
P.S: Nase druhe tehu bolo absolutne neplanovane a v situacii, ktora bola uuuplne zla. Bola som velmi zaskocena a velmi som sa bala, ako to zvladneme. No nakoniec som bez vahania "buchla" po stole a povedala som si, ze stale existuju moznosti a jednoducho musime mysliet pozitivne, aby sa veci pozitivne zmenili.
😉 Uvidis, vsetko bude tak, ako ma byt 🙂
A este jedna vec. Kedze si asi mladucka dalsie pozitivuj je, ze vsetko to co ti "ujde" pri materstve, dobehnes ked budes starsia.

amstelka
2. máj 2012

ahoj,

v prvom rade ti chcem pogratulovat k dietatku...
ako pises, stalo sa to ani nevies ako, bud zato vdacna!
vies, kolko zien na svete sa trapi, nemozu mat deti, minaju kopec penazi na lekarov, alebo im dietatko zomrie vid forum MK, chod tam a precitaj si tie ich pribehy plne beznadeje a smutku.
v tvojom veku a postaveni nevidim ziadny problem nemat dieta, to ze vam to s muzom neklape nie je dovod nato, aby sa vam dietatko nenarodilo.
pokial vam to nepomoze, vy poziadate o rozvod, nebudes ani prva a ani posledna...
ja ta chapem, ze teraz to vidis vsetko tazke, ale neries manzelstvo, vy budete rodicia ! aj keby ste neboli spolu.
taku lasku aku ti da dieta ti neda nikto na svete...ver mi.
ja mam jedno dieta a tiez prislo do velkej dlhodobej krizy...ale teraz sme stastny ze ju mame, priniesla stastie do nasich zivotov a stale sme spolu a sme RODINA !
nikdy nebudes mat tolko financii a nikdy nebudes tak zabezpecena, aby si mohla mat dieta kedy chces, to je iba blba vyhovorka.poznam zeny, ktorych muzi zarabali tazke prachy a tiez mali zase ine problemy, poznam aj zeny so zlou financnou situaciou a maju deti a ziju.
ano, je dobre ked mozes kupit dietatku vsetko, ale predsa nemusi chodit od hlavy az po paty v znackovych veciach a nas social.system nie je az taky zly.
ja som tiez zo skromnych pomerov, ale mala som krasne detstvo, plne lasky a radosti.
hlavne si dobre premysli co urobis, na tvojom rozhodnuti zavisia az 3 zivoty !
prajem ti nech sa rozhodnes akokolvek, aby si nasla pokoj v dusi.drz sa

drobec33
2. máj 2012

@drabantovazuzana krasne si to napisala, trochu smutne ale ukazka presne toho, ako sa to da. Aj ked to bolo urcite velmi tazke. ☹

quaxi
2. máj 2012

nepripada vam to vymyslene? VS vzdelana osoba by mala matersku 230 eur? Ved to je 65% z platu, takze by zarabala nejakych 340eur? to je o 10 eur viac nez minimalna mzda, pochybujem ze by aj ako cerstvy absolvent VS mala len tolko... Okrem toho ak teraz je chlap nezamestnany a ona ma v hrubom 340eur tak uz davno su socialne pripady a ak z toho vyziju, vyziju aj z materskej... Keby z 230 eur mala zit cela rodina tak maju narok na kadejake davky v hmotnej nudzi, prispevok na byvanie atd, vybavicku lahko pozhana od kamosiek, pribuznych, stareho oblecenia sa kazdy rad zbavi, a porodne tiez dostane a to nie je malo, zozaciatku dieta takmer nic nestoji a potom sa da ist pracovat... Mlady zdravy chlap nezamestnany a ona si je az prilis ista ze aj o 9 mesiacov bude tiez nezamestnany, ale vobec neuvazuje nad tym ze by mohol zostat s dietatom na RD (pritom on sa na dieta tesi)? Ja to skor vidim tak, ze niekto sa nudi a vymysla srdcervuce pribehy 😉

zabka8423
2. máj 2012

@lillianx ved ano, interrupcia je vec kazdeho, ale netreba za to nikoho odsudzovat, ale ani nikoho strasit, ze s tym bude zit, vela ludi je splachovacich, zvladne to, ja som tiez bola frajerka ze po HAK otehotneni pojdem na zakrok, frajerila som do toho momentu, kym som ne sone nevidela fazulku a bolo dofrajerene, nedokazalôa som ist na ten zakrok. dnes mi tu beha skoro trojrocna yasminelle 😀 a ano, s dietatom sa da vsetko mozne, nemozne, ale zase, su typy, ktore nie su na materstvo vobec stvorene a potom si to, bohuzial odskakce hlavne to dieta. a ano, je moznost dat sa sterilizovat za 300 e to sprvia kazdej dnes na poziadanie. takze treba si rozmysliet, ci chcem byt niekedy matkou alebo nechcem a podla toho. no a ked uz to tehu je, nech sa rozhodne kazdy sam. som sa rozhodla a nelutujem 🙂

zabka8423
2. máj 2012

no a do kolko rokov sa stnadradne studuje VS? do 23 ako Bc. prip. do 25 ako druhostupnove, ked uz rok pracuje, tak ma kocka niekde medzi 24-26 rokov, idealny cas na rodenie deti a ja som uz vtedy dieta mala a nelutujem, ze prve bolo tak skoro. nie je to skoro. suhlasim tu s tymi vyhovorkami, vsetko su len vyhovorky ak ide o zabezpecenie a financie a podobne, dieta fakt nemusi chodit v znackovych veciach od hlavy po paty a nemusi sa vozit v 1000 e kociku. a zdedene veci su aj tak najlepsie 😉

drabantovazuzana
2. máj 2012

@drobec33 Ďakujem ti. No, niekedy to bolo ťažké, ale bola iná doba a vtedy sa na slobodné matky a ich deti pozeralo trochu ináč... našťastie sa mení doba a aj ľudia, tak teraz si myslím už to nie je také zlé a slobodné maminy majú aj trošku viac možností na pomoc 🙂

drabantovazuzana
2. máj 2012

@lillianx už som to tu dnes napísala, ale napíšem ešte raz - páči sa mi tvoj názor a aj keď si ho podala tvrdo, všetko je pravda a tá niekedy bohužiaľ bolí... Ja s mojím manželom sme sa poznali mesiac, keď sme sa rozhodli, že by sme radi privítali bábätko... Naša cesta k nemu bola dlhá a chvíľkami sme už ani nedúfali, ale nakoniec sa podarilo a za obe moje deti by som položila život. Sme síce zadĺžení až do staroby, máme staré auto, ktoré slúži už len na také to "domáce žuvanie", ale až keď sa nám narodili deti, uvedomili sme si, čo sme postrádali a čo je v živote dôležité 🙂 🙂

martas77
3. máj 2012

quaxi reagujem na to že vysokoškolsky vzdelaná osoba má materskú 230 eur, aj ja mám vysokú školu (robím od 18) a materskú mi takú vyrátali že mi sociálka doplácala (vtedy bolo tých 250 eur rodičovská pre mamičky čo si platili odvody a materská nemohla byť menšia ako rodičovská), nie každý žije v Bratislave(kde sú najvyššie zárobky, samozrejme aj náklady na život) a je ohodnotený adekvátne svojmu vzdelaniu....myslím si že dieťa sa dá vychovať aj s malým príjmom, pretože peniaze fakt nie sú všetko a človek až keď dieťa má zistí ,že život bez detí je prázdny....

emily_666
3. máj 2012

@quaxi naozaj nie všetci vysokoškolsky vzdelaní ľudia zarábajú na slovensku aspoň priemerné mzdy, bohužial. častokrát oveľa menej.

amulienka
3. máj 2012

@rachelgreen ja som uz jeden potrat mala, teda MA, a pri mojom druhom tehotenstve mi tiez cely cas slubovali ze to nedonosim. Dnes, ked sa pozriem na moju trojmesacnu dcerku, tak by som vyskriabala oci vsetkym, co mi 9 mesiacov tvrdili, ze to nedonosim!!!
urcite potrat NIE! VSETKO sa da zvladnut, dieta je zazrak, dieta je dar!!!!!
precitis to, az ked ho budes drzat v rukach, v tej chvili sa ti zacne zemegula tocit opacnym smerom a tieto myslienky olutujes...

amulienka
3. máj 2012

@amstelka uplne suhlasim, nikdy nie je idealny cas, vzdy sa najde to "ale" preco teraz nemat dieta. a potom ked o dva roky nahodou budes chciet mat dieta, tak to zrazu mozno nepojde a budes sa trapit dlhe mesiace cakanim na dve ciarky ako vacsina tu na MK? ty nechapes aky zazrak ta postretol... @rachelgreen

sandrikacsg
3. máj 2012

@rachelgreen Ahoj, ja som otehotnela v nefungujucom vztahu, na konci 1.trimestra som od neho odisla. U nas to tiez nefungovalo uz dlhsie, potom sa pridruzilo u jeho strany psychicke a neskor aj fyzicke tyranie. Napriek tomu vsetkemu som otehotnela a narodil sa mi krasny zdravy syncek, ktoreho nadovsetko milujem. Tiez som mala zo zaciatku rozne myslienky, niektore tiez nie velmi pekne, dnes sa pri pomysleni na ne aj hanbim, Ale malickeho som si nechala a bolo to najlepsie rozhodnutie v mojom zivote. Robi mi zo zivota radost a neviem si to bez neho predstavit. Momentalne byvam u rodicov, lebo inak by mi to nevyslo s peniazmi a tiez aspon nie som sama. Aj ked to nie je lahke byt slobodnou mamickou, nehanbim sa za to a nelutujem. Tiez som rozmyslala nad tym, ze by som sla na potrat, ale ked som si predstavila kolke zeny tuzia byt matkami a nemozu a ze pri dalsom otehotneni by sa to mohlo stat aj mne, tak som bola presvedcena, ze nech sa deje cokolvek, dietatko si necham. Niekedy mi je smutno, ale staci mi jeden pohlad na maelho a vsetko mi vynahradi, ostatne pride neskor, aj priatel a ozajstna rodina. Takze sa toho netreba bat, bola som v horsej situacii ako ty a zvladam to. Da sa to 😉

quaxi
3. máj 2012

@martas77 @emily_666 je rozdiel nezarabat priemernu mzdu a zarabat minimalnu mzdu - tu pobera na SK naozaj malo ludi a to vacsinou nekvalifikovanych. Ale mne ide skor o to, ze to co pise, nezneje prilis doveryhodne. Nielen z pohladu financii mi to nesedi - mlada baba co sa na deti nechystala asi houby tusi o existencii nejakeho modreho konika. Potom bum, idem na potrat, tak sa rychlo zaregistrujem na mamickovske forum, kde mi je jasne ze vacsina zien zrovna potrat neschvaluje, a tam o tom budem vykecavat? Naozaj zena v takom rozpolozeni pojde masochisticky vypisovat na forum tohto typu? Na potrat sa objedna co najneskor, aby mala vela casu na rozmyslenie? Ja teda nepoznam ziadnu zenu co bola na potrate, ale myslim si, ze take rozhodovanie neprebieha stylom "pokecam si na fore kde je co najviac odporcov potratu", a ked sa uz raz rozhodne pre potrat, tak sa objedna co najskor, lebo to cakanie musi byt ukrutne narocne na psychiku...

drabantovazuzana
4. máj 2012

@sandrikacsg Držím ti palce, si silná osobnosť a statočná žena 🙂 Máš pravdu, život sa nekončí tým, že dostaneš nálepku "slobodná matka" ...

drabantovazuzana
4. máj 2012

@quaxi tvrdé, ale pravdivé 🙂

amstelka
4. máj 2012

takze baby tento pribeh je zrejme vymysleny a aj nick.
neviem co tym ta baba sleduje...kedze sa tu neukaze, neodpise...
co vy nato?

sissmiss
4. máj 2012

@amstelka
@quaxi preco by mal byt vymysleny? nema pravo zle zarabat, spravit chybny krok, ale mat dost rozumu aby cez net nasla nejake forum? Ja ked som sem pisala prvy krat, nevedela som ako je konik orientovany, kolko je tu ludi, proste som to nasla cez net a dala otazku. Dovtedy som o existencii nemala ani tusenia... Ak sla na zakrok je jasne ze nepise, ak nesla ale niekam vypadla mimo net, je jasne ze nepise. Ak je pri nete a aj to cita, tiez by som pochopila ze nepise, ked vlastne nema co pisat...ma nejaky nazor, trapenie, a ostatne maju povacsine iny nazor. Toto nie je tema na hadku alebo diskusiu. To nie je o oblubenej farbe, kde zmeni nazor. Mozno sa potrebovala len vykecat. Snad konik nema tak malu kapacitu ze treba dokladne premazavat temy, aby niekomu nezaberali priestor.

amstelka
4. máj 2012

@sissmiss
toto je iba moj nazor, ze sa mi to zda cudne, nic viac...

irriss
4. máj 2012

@amstelka
Odepsala naposledy 1.maja vecer...
myslim si, ze vykonala sve rozhodnuti a k tomu neni treba "slov", ale pochopeni... 😉

p.s. TENTO pribeh neni URCITE vymysleny....prilis opravdovy 😢