Som tehu a mám náročnú prácu
Dobry vecer baby. Moj problem spociva v tom ze som v 5tt a robim casnicku v jednom bare cize zafajcena miestnost, 16 hodinove smeny mame zakaz si sadnut plus musime mat lodicky a sukne. Velmi sa bojim o mimi. Ked oznamim ze som tehu uz viem co ma caka okamzita vypoved. Ako to mam riesit? Male velmi chceme no ist na urad prace nechcem íst.
Ja som bola podobnej situacie ako ty no ja som isla svojej gynekpovedala som jej co jje voveci ako robym ake prostredie a hned ma dala na PN takze stymto problem nerobia doktory no mna prepustil hned ako som im povedala ze som tehu tym ze som nechodila nacas doroboti atd co nebola pravda mala som narok na Pn az do materskech chcela som to riesit cez pravnika a cez sud ze nieje vprave moja vypoved lenze mm a moja mamina trvali natom ze tahat sa spo moze aj roky a budem sa trapit a neuzijem si tehulkovanie a babetko tak som to nechala tak aj tajk by som sa tam po tehu nevratila kvoli velmi vela dvovodom urcite to ries slekarom dieta je prednejsie ako praca a verim ze keby si bola po matrerskej tak sa tam nevratis pretoze casovo by ti to urcite nevyhovovalo 🙂
@hradnapani to ano...ale toto konkretne je tak jednoznacna zalezitost v prospech autorky, ze nema zmysel riseit, co ma a co nema...tu nejde o kratenu dovolenky, nevyplatene nadcasy.
aj najvacsi debil zamestnavatel vie, ze vyhodit tehotnu rovna sa obrovske problemy.
tehotné sú veľmi dobre chránené u zamestnávateľa. Musíš mu písomne oznámiť, že si tehotná. Skôr, ako sa to k nemu dostane inými cestami. Najlepšie by bolo priniesť mu to osobne a odovzdať pred svedkami (s podpísaní prevzatia). A pozor, dôležité. Zober so sebou niekoho, kto sa hneď tak nepokaká zo šéfa a bude vedieť, na čo máš nárok. Napr. otca dieťaťa. Predpokladám, že sa dokáže postarať o rodinu, aj takýmto spôsobom.
Šéf bude vidieť, že si z neho nepadla na zadok, a bude musieť konať v rámci zákona.
Hrubé porušenie pracovnej disciplíny - musíš pred výpoveďou dostať 2 upozornenia na hrubé porušenie... O tom musí mať záznam s tvojím podpisom.
Zákony sú na tvoje strane a chránia ťa. A bolo veľa prípadov, kedy sa ženy či muži súdili práve pre "hrubé porušenie", a bez problémov vyhrali.
A do budúcna - nechoď robiť k debilovi, ktorý má problém s dodržiavaním zákonov.
ak sa ti s nim nechce natahovat chod na PN .. nejaku dlhsiu a to oznamenie mu posli postov- doporucene nech mas doklad o prevzati.. a postu s prace nejaky cas mepreberaj .. potom ak by ta byhodil tak to mozes uz lahko riesit ze to uz urobil v case ked si bola tehotna ..
inak gynekolog ti potom na PNke moze dat aj celodenne vychadzky ak to je o nevyhovujucej praci ale ty si inak zdrava
@tajomna21 presne tak.
a naozaj neviem, naco je dobre autorku stresovat hned situáciou, ku ktorej vôbec nemusi prist.
alebo je lepsie sa na vsetko vykaslat, nechat sebou mavat s mat stopercentnu istoto, ze ziskame velku nulu ??
sami si mozeme za to, ak sa k nam zamestnávatelia spravaju.
stiahnut chvost, zrazit paty a suchat nohami. a potom sa divime, kde skoncime :(
@nyusika
@tajomna21
Opat - ja netvrdim, ze to nema urobit, ani ze nema narok na vsetko. Ale vsetko az POTOM, ako sa ten sud skonci. A su jednoducho ludia, ktori si povedia, ze im to za to nestoji. Ja ten typ cloveka rozhodne nie som, ale verim, ze su aj taki, ktori to proste vzdaju. Nie preto, lebo by si mysleli, ze nie su v prave, ale jednoducho preto, lebo slovenske sudy rozhoduju velmi pomaly a nie kazdy ma nervy na opakovane predvolavania, vypovede, dohadovanie pravnika a podobne. A ano, presne to je aj dovodm, preco to sudnictvo vyzera tak ako vyzera. Ale to uz je mimo temy.
@tajomna21 no hm prvom rade nebola som este vydata cakala nas svadba podruhe moja mamina vedela ze sa rym zozieram a ako je samsung velka firma tasko sa snou bojuje a nechcela som aby mje dieta malo stresi cezomna mna upozornili ze cca moze to trvat a tahat sa 2 a viac rokov tak mi povedal pravnik no a ja tehotna nebudem urcite chodit na pojednavania 350 km bohuzial kazdy sa musi rozhodnut zaseba co je prenho a predieta dobre aj keby som ostala pracovnom pomere nic ale nic by mi to nepomohlo kedze by som tam aj tak nepracovala kedze 350km do prace asi chodit nemozem
@lili9999 ak si zamestnana na zmluvu a oznamis tehotenstvo - nie ustne - pisomne - napr. predlozenim teh. knizky ci potvrdenim od lekara - ta nikto nevyhodi.
ak kolegyna dobrovolne podpisala taku vypoved - jej chyba.
- otazka: to ti skutocne stoji za to, drzat si zubami nechtami toto miesto? 16h? fajciar. dym? lodicky? casnicka? nemoct si sadnut? to vam plati 1000€ ? .......inak sa to fakt neoplati, nicit si zdravie, nervy......a uz vooooobec nie v pripade ze si tehotna.
Ja som oznamovala tehu cca pred mesiacom. Takze v tvojom pripade odporucam PN a potom napis list - oznamenie v ktorom informujes ze si tehotna + predpokladany termin odchodu na matersku + tehu knizka ofotena alebo potvrdenie od dokrora. Bez toho je to v podstate neplatne. Drzim palce a daj vediet ako sa zachoval..

@nyusika zamestnavatelia si robia co chcu, lebo velmi dobre vedia, ze zamestnanci sa boja a len malokto naberie odvahu na nejaku konfrontaciu. A navyse pomalost sudov. Ale ak sa ludia zdola nezacnu domahat prav, tak este aj generacia nasich dcer bude na tom tak isto 😒