Som tehu a mám náročnú prácu
Dobry vecer baby. Moj problem spociva v tom ze som v 5tt a robim casnicku v jednom bare cize zafajcena miestnost, 16 hodinove smeny mame zakaz si sadnut plus musime mat lodicky a sukne. Velmi sa bojim o mimi. Ked oznamim ze som tehu uz viem co ma caka okamzita vypoved. Ako to mam riesit? Male velmi chceme no ist na urad prace nechcem íst.
PN, nemozu ta pocas PN vyhodit, tym sa ti predlzuje aj pripadna skusobna doba
určite chod na PN ... avsak najprm by som sla za obvodnou ..a vysvetlila ako zena zene co je vo veci ...
Nech ta da aspon na 3 týždne ..
Potom chod ku gynde ...a zase vysvetli co je vo veci a ze potrebujes tehotensku knižku na písomne oznámenie zamestnavatelovi o tehotenstve ( musis písomne nech si kryta)
...
Potom ti uz zamestnavatel nesmie dat pracu na viac ako 8 hodin ...a adekvatnu tvojmu stavu .... a od vtedy ta nesmie vyhodit
No netusim ako to budes riesit do buducna ... ci ti gynda dá na celé tehu PN alebo co ..
Každopadne na matersku musis mat odrobene aspon 270 dni ( ale presne si to nepatam - pogoogli)
Cize materská by ti mohla víst i tak
@lili9999 nuz a to, co ti tu radia baby samozrejme plati iba v pripade, ze mas riadne uzatvoreny trvaly pracovny pomer. Ak robis ako brigadnik, dohodar, zivnostnik a pod, tak mas smolu - bud budes robit, co ti povedia, alebo ta mozu poslat kade lahsie - aj pocas PN.
aku pracu jej inu moze dat, ked je casnicka a je to zafajceny lokal? jasne ze ta nechaju na PN az do porodu... same rizikove veci, non-stop na nohach, zafajcene, co je riziko pre dieta... hned zajtra utekaj na PN, ak ti zalezi na dietatku... len rataj s tym, ze celu PN musis byt doma, ak by zamestnavatel dal podnet na kontrolu
@maslenka47 som riadne na pracovnej zmluve
Ked ja sa mu to az bojim oznamit boze ten vyskoci z koze
@lili9999 to je nejaky srandista. Mate v zmluve, ze nesmiete otehotniet? ste topmodelky ci co? kolegyna sa mala branit podnetom na inspektorat prace, lebo ju vyhodil neopravnene.
@hradnapani proste je to podnikatel prenho sme níc. Otehotnies tak uz ta jednoducho nepotrebuje. Vykopne ta a najde si inu.
@jeennyv jasne ze male je pre nas s manzelom vsetko
@lili9999 co je menej zavazne alebo zavazne porusenie prac disciplny je urcene zakonom ... zamestnavatel tam ma viacej "povinnosti", aby mohol takto ukoncit pracovny pomer .... takze nie je to take jednoduche .... treba sa len branit, a nie ustupit .... a okrem toho musi byt predtym upozorneny pisomne, a tiez ma nejake lehoty, dokedy moze dat vypoved pre porusenie prac. disciplny ... bohuzial, väcsina zamestnancov nepozna svoje prava a nebojuje za ne, preto to zamestnavatelia skusaju ....
takze sa neboj, oznam mu pisomne, ze si tehu, priblizny termin nastupu na MD a daj mu to oproti podpisu, resp. posli postou, v liste ho poziadaj o to, aby si mohla robit napr. v inej obuvi, v inom case, pripadne na inom "rajone" .... vypoved ti dat nemoze ani po oznameni tehu, ani pocas PNky
@lili9999 to je jasne, sama vies podla toho co pises ako to chodi.... presne sukromnikovi mozes mavat so zakonmi a tabulkami...on si najde niekoho za teba hned lebo roboty je sakra malo ja som sa stretla s niekolkymi pripadmi, kedy znamii tahali aj napriek vsetkemu vzdy za kratsi koniec....
V dnešnej dobe my tehotné niesme chránené pred zamestnávateľom ani zákonom ani zmluvou a ani tým že to písomne oznámime... mne gynekologicka povedala ze ak ma zamestnávateľ chce vyhodiť tak si vždy nájde dôvod... ak máš skúsenosť že prišiel s takou vypoveďou za tvojou kolegynou tak pride aj za tebou... Ak ti záleží na miminku čo si myslím že áno tak mu to oznám... nech ti dá výpoveď... ak chceš pracovať a cítiš sa fajn nájdi si nejakú lepšiu brigádu aby ste neprišli do pôrodu o nejaký príjem... Držím ti palce
@lili9999
ja by som mu to oznámila až počas PN, aby ma nemohol vyhodiť, dones mu rovno pn proti podpisu a potom zašli doporučene oznámenie O tehotenstve
Chod na pn a oznam mu to az v 12tt pisomne
Takže ako píšeš, že si na plný úväzok, využi PN. Nemôžu ťa vyhodiť. Realita ťa čaká až po návrate z materskej, ale to budeš riešiť neskôr.
@gabriella93 mas velmi zkl informacie.V dnesnej dobe su tehotne a matky chranene viac ako kedykolvek! Verim, ze tvojou radou sa nebude riadit ziadna buduca mamicka.
Dieta by mi bolo prednejsia a neboj v takom pajzli s takymi podmienkami by si si ansla aj neskor pracu...nie som sice za ze ked zena otehotnie a uz rozmysla ako nechodit do prace ale v gvojom prioade hned pn a byt cele tehu doma ako robit 16 na stekloch v smrade...a ak by ti dal vypkved pohroz mu inspektoratom prace ...
@gabriella93 mas veeelmi zle informacie.
a sirenim takýchto krcmovo-vidlacky-zarucenych sprav len prispievate k tomu, ze si s vami zamestnávatelia robia, co chcu.
dokonala ukazka je @lili9999 .
@lili9999 absolutne nestresuj, chod k lekarke, daj sa vypisat na PN, tu ti zamestnavatrel MUSI akceptovat. a pocas PN mu doruc oznamenie o gravidite, vyhodit ta uz nebude moct.
ak je aj naaahoou tak hlupy, ze by to spravil, vypoved neprevezmes, musis napisat staznost na inspektorat prace.
STOPERCENTNE to mas v kapse, ako vyhraty boj.
len musis dodrzat vsetky pravne nalezitosti.
@nyusika Mas pravdu v tom pravnom smere. 100%. Na druhej strane, co moze robit zamestnanec, ak mu zamestnavatel da neplatnu vypoved? Poslat na neho inspektorat prace a dat podnet na sud. Poznam dva pripady, kedy to islo na sud. Sud samozrejme rozhodol v prospech zamestnanca, ale trvalo to 13 mesiacov. 13 mesiacov predvolani, dokazovania, platenia pravnika... chapes, co myslim. Vymozitelnost prava je pre bezneho cloveka tak priserne obtiazna, ze to radsej ludia riesia takto. Aj ked si vlastne len robia zle sami sebe, lebo ano, prave preto sa k nim zamestnavatelia spravaju tak ako sa spravaju.
@lili9999 Daj sa vypisat na PN, mozes aj rovno od gynekologa. Ak je normalny, tak to pochopi, ak normalny nie je, chod za inym. Pocas PN ti vypoved dat nemoze. Ale je jasne, ze vypoved dostanes okamzite po nastupe do prace po ukonceni materskej alebo rodicovskej dovolenky. Aj ked je velmi otazne, ci vobec este samotny podnik bude existovat po par rokoch. S takymto pristupom pochybujem.
@lili9999 chod na PN. Potvrdenie mu doručíš, počas PN ta nemoze vyhodit. HLAVNE si rob KOPIE vsetkych pisomnych potvrdeni a dokladov, ktore mu posles, resp. odovzdas!!!! To znamena, ked ti da lekarka PN, treba urobit kopiu pre vlastnu pripadnu potrebu a original mu poslat. Taktiez, ked mu PISOMNE oznamis, ze si tehotna, tzn. posles mu oznamenie s kopiou tehotenskej knizky. Aj z oznamenia si urob kopiu, pekne s datumami a podpisom a nechaj si to pre pripad, ze by sa nahodou dokumenty u zamestnavatela ,,stratili". Oznamenie posli doporucene, podaci listok z posty si dobre uschovaj k ostatnym papierom, aby si mala doklad, ze si to poslala a kedy si to poslala.
@bosoriak neverim.
ja poznam x pripadov, ked to skoncilo na sude a ubezpecujem Vas, ze nase sudnoctvo na 99 percent rozhodne v prospech zamestnaca.
to jedno percento su neodovodnene podania.
a co navrhujete ??
Fakt je, ze v tej prevadzke aj tak ostat nemoze, fakt je, ze zamestnavatel ju preradit nemoze a fakt je, ze ju ako tehotnu NEMOZE preepustit.
neexistuje ziaden sud na SVK, ktoru by rozhodol inak.
preco maju mamicky co su na PN kvoli PRACI tiez len tie vychadzky?..ved to nie je zdrave byt vkuse doma..
Jasne ak je to hentaky smrad,tak bez slova by som sla na pn,a pocas pn by som mu poslala oznamenie o tehotenstve aj s potvrdenim gynekologa postou na doporucenkovu obalku (to je ta trhacia,on ju podpise ze to prevzal na poste a uz to nezataji)
V liste by som uviedla to co baby pisali ze ziadas o ulavy (tie topanky,ziadne nocne ak robite) a ked nie, hold nechaj sa vypisat aspon do vianoc,a uz s bruskom by som po novom roku nastupila,bez steklov samozrejme ☺
Ak toto dodrzis,vyhodit ta nemoze,jasne ze po materskej ta vyhodi hned,ale tak babo je fakt dolezitejsie ☺

@lili9999 ja byt tebou idem na PN,alebo neh ti dr.da rizikove tehotenstvo...myslim ze ak si neni v skusobnej dobe tak ta ako tehotnu nemozu vyhodit ...