Som v tom? Bojím sa
Ahojte, potrebovala by som vašu radu. Mám 19, tento rok ku koncu 20. Včera som sa po prvýkrát vyspala s chalanom. Mali sme niečo popite a ja som bola povolnejšia. Mali sme ochranu, ale pri druhom kole sa nám pretrhol. Prvy krát sa spravil, pri druhom povedal že nie, bola to len chvíľa... ale nemôžem byť tehotná? A aký je najlepší tehotenský test, kedy si ho urobiť? Alebo si dať tabletku? Prosím poraďte, naozaj s tým nemám skúsenosti.
@katharines este sa to ani zdaleka nenazyva plod v tomto okamihu, si ujasni najprv pojmy a dojmy
@ebi88 mas pravdu, je to pocate dieta.
@katharines perlička za perličkou 🤦😄👍
@katharines vola sa to zygota, kazdopadne tato tabletka je dovolena, a tvoje vycitky su bezpredmetne.
@karajazviny vyrazy ako morula, blastula, embryo su biologicke vyrazy, na pomenovanie ludskeho vyvinu.
@katharines chod radsej do kostola alebo robit transparenty, autorka sa na toto nepytala,
@bluka2 na tvoj rozkaz 😉
@katharines Mne je jasne, ze moralistov stopnut je mission impossible ;)
@bluka2 kazde zlo je potrebne vyvazit dobrom , alebo doplnit informacie tam, kde chybaju. 😊
@katharines Nic nie je zlo alebo dobro, cierne alebo biele...
@bluka2 skutocne nic 🤔?
@katharines plod plodom mozeme nazvať až po niekoľkých týždňoch, v prvych tyzdnoch je to len embrio
@pastelka99 uviedla som vyssie 😉 niektore vyrazy, ktore pomenuvavaju LUDSKY vyvin. A preto z biologickeho hladiska mas pravdu, no chcela som poukazat na to, ze ide o ludsky zivot, ktory po oplodneni zacina.
@katharines zivot zacina ked decka odidu z domu a vezmu aj psa, uz sa tu nepuc do krajnosti.
@katharines este si zjavne neujasnena aj v inych oblastiach , tak snad ked uz, tak ma pravdu z terminologickeho hladiska, ved za biologicke hladisko sa tu bijes do hrude, nemudruj a ries si svoje pocatia.
@ebi88 este ze si upresnila, ze ide o terminologiu 😉
@ebi88 a vies, ked uz ludia nemaju jasno v hodnotach, tak aspon v niektorych terminoch, poniektori. 🤓
@katharines teba som upresnila akurat, aby si nebola este aj za hlupu, ked sa uz strapnujes, tak aspon na pevnych odbornych zakladoch, tak si to oprav.
Jaaajaaaj...ked niekto chce babo tak je schopny nazvat dietatkom aj dve ciarky na teste a este si ho pomaly aj da zaramovat, lebo to uz je zaciatok toho jeho dietatka v brusku....no a ked niekto dieta nechce tak potom je to vsetko len zhluk obycajnych buniek a zrazu je to dieta az ked uz bije srdiecko, ked citit pohyby a pod. Tak ako to vlastne je? Ved furt je to to iste-vyvijajuci sa novy zvot cloveka. Preco sa zena pri testovani teda dokaze tak tesit a skace od stastia ked to nie je dieta, ked je to teda zhluk buniek, ked to nie je podla niektorych vobec nic. A preco tak zeny riesia dilemy ak su nahodou nechcene v tom ? Ved ked to nie je nic, mali by zeny take dilemy co teraz? Co s tym zhlukom spravit ?
Pritom stale je to to iste dietatko ktore sa skratka nejako vyvija a ma svoje stadia. Plod sa nikdy nevyvinie bez emrya tak ako embryo sa nikdy nemoze vyvinut bez spojenia spermie a vajicka. Mnoho zien to akoby nechcelo vidiet.
@silvike
@katharines ja som proti potratom, ale toto je trochu pritiahnute za vlasy, vyjadrit sa k situacii 20rocnej zeny prijatej na skolu, prasknutej gume a okamzitemu rieseniu situacie pomaly ako k vrazde dietata , nuz ak sa vam zda ze nie co nie je v poriadku, rieste to s policiou.
Ja som sa len zamyslela ake je v sucasnosti relativne vnimanie tej istej reality-vyvin dietatka...bola to len taka moja uvaha, moj postreh...nic viac nic menej
Pozrite, vôbec sa nemalo prejsť v tejto téme do takýchto krajností...možno ani dotyčná nemala písať to, čo napísala...pretože je to nadovšetko jasné, že keď pri súloži praskne guma je tak možnosť otehotnenia a vždy bude aj keď dotyčný vie, že to do nej nespravil, pretože už pred samotným vyvrcholením vždy niečo uniká...takže tabletka to istí a vôbec nie tu sa vypytovat žien ,, som podľa vás, ci nemozem byť podľa vás ,,
@ebi88 ak chcela studovat, nie je vydata, tak predovsetkym nemalo k tomu sexu ani dojst. Pravdepodobne ani nevie, v akom stadiu svojho cyklu je, tak to jej odporucam si nastudovat a sledovat. Ak je totiz v 2. Faze cyklu, tak k tomu oplodneniu ani nemohlo dojst. V sucastnosti je cca kazdy 4. par neplodny a mozno aj vdaka "rychlym rieseniam" a svojej nezodpovednosti. AJ vdaka, NIELEN vdaka.
Inak je zaujimave, ze ked ti, co nemaju argumenty, zacinaju urazat, ako ty, alebo chytaju za slovicka.
Ja si za svojou odbornostou stojim. A to, ze som v rychlosti oznacila vyvojove stadium zle, nic nemeni na tom, ze ide o noveho cloveka, ktory sa vyvija, no "konecne" si sa ty a ini mali k comu vyjadrit a ako vidim, cosi si pamatate aspon z biologie 😉.
Koniec koncov @silvike to pekne vykadrila v tej svojej uvahe.
A podla najnovsich studii, tak take mini srdiecko bije uz na 16 den. A este ked si chces pozriet nieco z biologie, tiez si nastuduj aj bunkovu pamat.
@ebi88 v zakone je i umysel vrazdit a priprava nan trestny cin. Zial u nas sa prava pocateho dietata zatial nerespektuju.
Niekto by nemal sedieť na modrom koňovi, ale v kláštore, že? 😒 Ach títo pánbožkari mi vždy vedia zdvihnúť tlak...
@aleskandra tak odporucam nepit uz rannu kavu 😉
Tazko povedat ci si tehotna. Ale ak ano hlavne nadych vydych a rozhodnutie rob skutocne az s chladnou hlavou. Nie v navale najma prvotnych emocii. A skus sa na to pozriet aj s odstupom napr. 20 rokov. Budes mat 40 to znamena budes este pomerne mlada a tvoje dieta bude mat uz 20! Ja mam po 30 dve male dietky a kolkokrat som si povedala ake by to bolo super keby uz moje najstarsie malo vyse 10 rokov! Budes mlada a tvoje deti budu odrastene. Budes sa moct nerusene venovat sebe - nic nezmeskas! A ked pojdeme este dalej, budes si moct pri dostatocnej sile vychutnavat vnucata. Nie je je to extremne uvazovanie, praveze realne. Cas leti neuveritelne rychlo. Aj deti rastu neuveritelne rychlo. Hoc kazdodenna realita s nimi je narocna. Pozriet sa na to s odstupom rokov ti umozni nadhlad. Lepsie je teraz sa nad tym vazne zamysliet ako si potom kazdy rok hovorit - uz by malo tolko rokov, tolko rokov, tolko rokov a - nie je tu. A ak by si potrebovala poradna Alexis je dobry tip. Su to prosto ludia ktori su ochtni a vedia pomoct. Tak je jednoducho dobre o tom vediet ked clovek potrebuje.

@clary0 chod si radsej kupit tabletku. ja som takymto podobnym sposobom otehotnela.