Tabletka verzus miniinterupcia
Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.
co je lepsie pistol alebo sekera?????? 😖
@smutnazienka som rada ze ti je po zdravotnej stranke uz lepsie.
akurat sedim v cakarni u gynekologa a je tu letacik k tehotentve. k 9. tyzdnu pisu ze babatko uz zmurka, prehlta, pohybuje jazykom, mraci sa a dokaze uchopit predmet do ruky. uz to nie je zhluk buniek ale maly clovek.
prosim teba a prosim aj tvojho manzela aby ste vasmu dietatku dovolili dorast a narodit sa. dajte mu sancu na zivot, ci uz vo vasej, alebo inej rodine kde bude lubene.
tvoje dietatko nema nikoho ineho na ochranu iba teba.
tak ako tu pisali ine dievcata, zober tvojho muza na ultrazvuk a uvidite ako vam bude kyvat rucickami a kopat nozickami. na ultrazvuk budes musiet ist a zvuk jeho srdca bude pocut na celu ambulanciu.
neviem ci si uvedomuje tvoj muz, ze ty uz po potrate nikdy nebudes taka aka si teraz.ci ti bude vediet byt oporou v tvojom ziali, ci dokazete spolu smutit. na tvoj smutok nebude existovat ziadne rychle riesenie ako je to pri potrate ked babatku odcviknu obe ruky, nohy a este jeden cvak cez brusko.
nech uz sa rozhodnes akokolvek, ty a tvoje dietatko zostanete navzdy v mojich modlitbach.
Sledujem túto tému, aj keď nepíšem, ale normálne mi zviera srdce z celého toho tu ☹
@smutnazienka snažím sa z každej strany na to pozerať, ale príde mi to stále ako z pohodlnosti a neochote niečo zmeniť, bohužiaľ. Čo tak dvihnúť kotvy a zariadiť si vlastný život, ísť za lepšou prácou preč 10 50 500 km...asi život vlastného dieťaťa nie je dostatočný dôvod..? Ja ťa nesúdim, ale vôbec sa mi to nezdá ako neriešiteľná situácia, pretože už čo to som si prešla a len treba nabrať odvahu....ufff aj keď myslím, že na zákrok pôjdeš, len prosím ešte porozmýšľaj či konieckoncov aj pre vaše deti je to pravé orechové bývať s takou skvelou svokrou (čo si vymyslí nabudúce aby vás vyhodila?) a či to tak náhodou nie je príležitosť zmeniť a zlepšiť váš život, aj keď ty to vidíš presne naopak. A ani netušíš ako veľmi ťa chápem. Ale som si 100% istá, že keby za tebou prišiel manžel s tým - No vieš čo, nechajme si ho, nejak to zvládneme a bude dobre - tak sa mu hodíš okolo krku od šťastia. Drž sa.
@smutnazienka prispejem aj ja. uprimne ma mrzi v akej si situacii, to svedci o tom v akej dobe a spolocnosti zijeme...nuz ale kazdy ma na vyber. a uplne suhlasim s prispevkom od @denduska
skusim napisat par faktov, ak ide o fakt ze z financnej zalezitosti to chcete takto ukoncit:
1) UPT, potrat tiez nieco stoji..cca minimum 250€ co citam, plus tych 50€ co si dala dr. za ziadost..to mas cely tvoj mesacny prijem kedze mas minimalnu mzdu...nuz 1 mesiac robis zadarmo
2)kolko mesiacov pracujes v novej praci? ak si tam uz tri mesiace, tvoja Dr. ta moze vypisat na PN(ked ti je tak hrozne a robis aj nocne) a az do ukoncenia pracovneho pomeru ti moze mesacne prist nemocenska davka okolo 200€..cize 2/3 z tvojho doterajsieho prijimu
3)pri obidvoch detickach si mala matersku alebo si poberala rodicovsky prispevok? v podstate je to jedno kedze ti aj tak vyjde cca 200€ materska(ak sa rozhodnes pre) plus 3x prispevok na kazde dieta-tzn. 23x 3= cca 70€...teda ak das sancu vasmu nenarodenemu dietatu budes minimalne poberat mesacne 270€....rozdiel v tom co teraz zarobis je LEN 30€ a co ziskas? To ti uz mnohe tu napisali 😒
4) o prispevkoch ake vam da stat pri narodeni dietata iste vies, kedze si ich musela dostat pri oboch dievcatach
Verim, ze zmenite vase rozhodnutie a skusis sa s muzom k tomu inak postavit..myslim, na teba denne a modlim sa aby vase dieta zilo. viem, ze denne zomieraju na svete miliony deticiek aj takymto sposobom..no prave ty mozes celit tomuto rozhodnutiu.
Spytaj sa este muza, co ak to je syn ktoreho nemate? co ak prave toto dieta je skuska vasho vztahu? co ak, prave ono je tu preto aby sa vo vasom doterajsom zivote nieco ine udialo? skus ho "nahlodat" nech si uvedomi, ze je to aj polka z neho...jeho dieta, vasa buducnost... bojuj za vas dvoch, verime ti!! 🙂
@smutnazienka este raz som si precitala tvoju poslednu odpoved. asi nas mas po krk ked neduhlasime s rozhodnutim dat dieta prec. neda mi ale nenapisat este to, ze pises ze muz neuvazuje nad tym "mat dalsie dieta".
lenze vy uz ho mate, nerozhodujete mat ci nemat ale nechat zit alebo zabit. skus to tak aj predostriet muzovi, verim ze tvoje srdce bije aj za tvoje dietatko. myslim na teba.
kocky, je strasne, ked ide zena na UPT .... ale uvedomte si, ze to nie je rozhodnutie len @smutnazienka, ale aj jej manzela a svokry. niekedy proste zena nevladze a nevie ustat ten tlak a podvoli sa v nadeji, ze snad to "po tom" bude lepsie. nebude. ale nadej zomiera posledna... a najhorsie je, ze dosledky tohto rozhodnutia si ponesie ona sama na svojej dusi a aj na svojom tele, nie je muz, nie jej svokra. ale niekdy je to fakt tazke, ustat ten tlak najblizsich ludi a kam by sla s tromi detmi? manzel sa jej zrejme nezastal, ked jej svokra povedala, ze moze sa rovno pobalit, ak bude mat 3.dieta, nema s nou nejaky sucit, alebo pocit spoluzodpovednosti az to, ze cakaju dalsie dieta a svokra si dovoluje rozhodovat o veci, ktora jej vonkoncom neprinalezi, takze tipujem, ze im zasahuje aj do iycnh obalsti spolunazivania.. je na to uplne sama.. ..bez podpory a povzbudenia, ze to bude dobre.. este mi napadlo adopcia.. donosit dietako a dat ho na adopciu.
@linda81 Vies na co tie zeny cakaju??? Keby bolo na mne,tak iden na to uz pred 3 tyzdnami..Ale najskor navsteva gynekologicky..potom mi dala podla zakona 3 dni na rozmyslenie..Lenze ona ordinuje az o tyzden,takze tyzden cakania.Potom som sa dozvedela,ze mam ist na interne...Takze zase objednanie sa,krv...zase cakanie a objednanie o 2 dni.Zase dalsi tyzden...Takze o tom to je,ze za vsetko moze nase super zdravotnictvo a byrokracia...Neviem,preco taketo natahovanie.Ked je zena rozhodnuta,nepomozu si tym.
@hanyem Ono to nie je lne o peniazoch,aj ked asi 50 perc ano,ale zvysok je o tej starostlivosti.Proste nemam na to,mat dalsie dieta...Nezvladam niekedy ani svoje 2....Viem,ze tu budu zienky pisat,ze je to o mojej pohodlnosti a neviem co,ale je to skor,ze proste sa na to necitim,nemam ziadnu podporu,proste nie.Ja si to bude znasat sama.
@denduska Ono to uz je jedno riesit,v utorok mam termin.Bojim sa,ale uz sa nemozem dockat.Je to velka agonia to cakanie.Chcem,aby uz bolo po vsetkom a vsetko sa vratilo do starych kolaji.Viem,ze je to krute,ale dufam,ze mi dusicka toho maleho odpusti,budem sa ku nej stale modlit.
@smutnazienka pýtam sa, čo si za zenu??, taka slaba zena, že sa nepostavi proti všetkym, aby zachranila dieta... do prdele s takou nespravodlivosťou,,, my ktoré nemôžeme mať deti, by sme pre ne a za ne dali všetko, a vy ktoré ich mate ako na beziacom pase, ich zabijate, fuuuuj nechutné... ale čo už, tvoje rozhodnutie,, čakaju ta do konca zivota same vyčitky a najme kazdy rok, si budeš hovoriť, už by malo rok, dva, tri... bllle
@vavrenka postavila by som sa voči svokre, aj muzovi, je to moje dieťa, kusok mna, novy ludsky zivot, bolo by mi jedno, či ma vyhodia, alebo nevyhodia,,, nema ona rodičov? surodencov, aby jej pomohli, niekto by sa postaral a nakoniec, by aj svokra aj manzel sa tešili s tretieho babatka, vzdy to tak byva nechcene dieťa je najnoblubenejšie...
@smutnazienka ty pre mna nie si matka.....ak toto v tomto tyzdni doakzes a pre taketo dovody urobit....pytam sa, ako potom mozes vobec vychvovavat svoje deti? k comu ich v edies?.....ze ved co, ekd budete v puberte a postasti sa, date si to prec.....smyk sem, smyk tam....je mi zle z tejto spolocnosti a ja sa vzdy cudujem, ze ake tie deti su....no ako ich rodicia....
a ked si ymslis, ze vsetkos a vrati do starych kolaji...nevrati!!!.....a tvoj vztah s muzom je uz teraz odpisany...na zakalde tohto tu.....cize vlastne ti to nezavidim...lebo tak ci tak sa budes mat na ho.... (len mne puka srdce za to dieta a za to aki doakzu byt ludia bezcitni...).....keby som tak mohla odist s rodinou niekde na samotu a tieto hnusy v spol. nevidiet... 😢
@jankik to si ty. so svojou povahou, so svojimi zvitonymi skusenostami. kazdy sme iny. nie si v jej kozi, nie si ona. ja som proti UPT, ale viem, ze castokrat za toto rozhodnutie nesie zodpovednost viacero ludi a chapem, ak zena nema silu sa vzopriet okoliu a povedat nie, i ked s tym absolutne nesuhlasim.
@sorciera24 ak ti taketo temy robia zle (co sa vobec, ale vobec nedivim), preco ich citas?
@smutnazienka no za tie tri tyzdne ste toho mohli poriesit az az, to je na tom najsmutnejsie☹ a nepisala by som to, keby som to sama nezazila, ze sa to da, dokonca doslova za tyzden, zmenit vsetko. Len treba chciet. Pretoze uz nic nebude v starych kolajach, uz bude len pred a po 😖
V utorok zapalim sviecku za dalsieho maleho anjelika 😔
@vavrenka v nadeji, ze sa rozhodla inak.....ale uz nebudem....lebo fakt mi puka srdce....
@smutnazienka toto vravi za všetko http://prezenu.noviny.sk/c/rodina-a-deti/prve-s...
PRVE STRETNUTIE DETI SO SURODENCAMI
@sorciera24 ja tiez dufam, velmi...
zeny, co nechapete? tym, ze @smutnazienka oznacujete za vrahynu atd ju nepresvedcite! ona ma svoje a logicke dovody, preco si dalsie dieta nevie predstavit .... viete, co by ju mozno presvedcilo? keby jej dakto ponukol pracu aj popri materskej, resp. RD, keby jej niekto vytvorilvpodmienky,aby vypadla z toho kolotoca okolo deti, na co sa konecne teraz tesila ... bol tu niekto taky? nie ... @jankik ty si mozno taka silna, ze by ti nevadilo ani skoncit v dakom krizovom centre (snad by jej neodobrali ostatne dve deti, ze sa o ne z 200 eciek RP nevie postarat) a neplakala by si v obchode, ze deckam nemozes kupit napolitanku, ani lupacku ...
@smutnazienka ja ta nezatracujem, tiez som bola v zivote v situaciach, kedy by som si dieta nenechala. nastastie som sa nemusela rozhodovat. ale nikdy by som sa neodvazla niekomu vnucovat svoj nazor typu chod na potrat, alebo nemozes ist na potrat.vzdy ma KONECNE slovo zena.ci uz je to v sulade s tym, do coho ju tlaci okolie, alebo nie.
ak ti reci tu ublizuju, uz nereaguj, necitaj .... aj ked - mozno tym, ze sem stale chodis, este stale vahas.
@vavrenka snaziš sa byť neutralna, chapem jej, ale ked si bola taka ista svojim rozhodnutim, načo otvarať takuto diskusiu? nato, aby poburovala tých, čo su zasadne proti tomu??? Ved my všetci, ktorí sme proti jej rozhodnutiu sa ju snazíme uchraniť, pred tym, čo ju potom rozhodnutí čaka...
@ukulela na 100 % by som bojovala a nevadilo by mi kupiť napolitanku za 0,9 € ak by dieta ma objalo a dakovalo za zivot....apropo, vzdy sa niekto najde, kto pomôže, aj krstní rodičia su nato... a pýtam sa ako sa jej da pomôcť, ked nie silnymi slovami,, nečítala som všetky príspevky, iba posledne a baby jej ponukaju pomoc,, kto chce ma na všetko vyhovorku... a ako sa nazyva človek, ktory necha zabiť vlastne dieta??? či to nie je vrazda?? ako sa menuje interupcia, nie je to zabitie? samovolne sa ten zivot neukonči, ukončí sa na tvoj prikaz, čize ako inak to povedať? je to dieta, to dieta už zije... sorry, ale ja fakt neviem to inak pomenovať
@jankik mne nejde o neutralitu, ja som jasne proti upt! mne ide o pochopenie a hlavne o neodsudenie. veci sa daju napisat roznymi sposobmi a zakladatelka jasne napisalav uvodnom prispevku, nech sa nevyjadruju ti, ktori chcu posudzovat jej cin, ale len tie, ktroe maju skusensot. ael aj tak tajne dufam asi ako ty, ze tuto temu otvorila preto, aby sa dala presvedcit a neviem, kolke je naozaj pisali, z tohto motivu- uchdanit ju pred neicom a koke znich proste pohorsila na nas...la.. z viacerych prispevkov srsi ozajstna zlost a pohorsenie. podla mna tato tema si zasluzi viac pochopenia, slz a smutku a podpory - zachranit babatko ako odsudzovania a jedovate poznamky typu - tvoj vztah s muzom bude na h.. atp..
Niekde som čítala že "dušička" si vyberá rodičov ktorým sa má narodiť. A všetko čo sa deje, sa deje má nejaký dôvod. Nechcem nikoho zastávať, len... A tebe @smutnazienka prajem aby v tvojej dušičke zavládol pokoj, nech sa rozhodneš už akokoľvek...
@jankik neverim tomu, ze ked to nejde po dobrom , tak sa musi po zlom. a okrem ineho nie sme jej matky. ano mam deticky, bohuvdaka a musi to bat velmi zranujuce, ked mat nemozes a precitas si neico taketo, ael aj tak ti to nedava pravo si svoju bolest ventilovat na druhom. poseldnu vetu nepisem o teb. ale toto je uz od temy, tak radsej uz skoncim s prispevkami...
Nikdy za svet by som si nedala vziat ten najvacsi dar v zivote...ked mi dr.robil sono v 7tt bola to len mala bodka...v 12tt uz mal moj prcik rucky, nozky a tancoval v brusku....v tom momente na mna dolahla tolka laska, nic necitite a predsa tam je...hned mi vyhrkli od stastia slzy...neopisatelny pocit. A ked clovek dietatko nechce ma sa chranit. Tiez mam rocneho syna a viem, ze na dalsie dietatko som pripravena neni aj ked by som moc chcela ale asi by som to psychicky nezvladla, tak beriem antikoncepciu. Neviem na co v dnesnej dobe ludia myslia, ze to je take jednoduche podstupit interupciu. Zena uz nikdy nebude ako predtym, uplne ta to zmeni. Poznam takych par zien a nechalo to na nich stopy 😦
@smutnazienka je veľa možností... existuje utajovaný pôrod, hniezo záchrany... možno na to tvoje dieťa čaká 100 žien, ktoré nemôžu mať vlastné a dobre sa oň postarajú... Vieš o tom, že už v šiestom týždni bije tvojmu dieťatku srdiečko a že keď ho chcú vycucnúť s tou hadičkou tak sa aktívne bráni... Zato, že ho nevidíš ešte neznamená, že neexistuje...Dala by si smrtiacu tabletu aj tým deťom, čo už máš doma? Pouvažuj o tom... Doba je zlá, ale existuje xy možností ako dieťa zachovať pri živote... Myslím aj na teba, prečítaj si príbehy žien, ktoré šli na potrat... Mnohé z nich nespávali, počuli v noci plač, psychicky sa zložili a svojim mužom to nikdy neodpustili a rozpadlo sa im manželstvo... Máloktorá je taká silná, že to zoberie len bolo a už nie je...

@megies777 no z mojej skusenosti, ako som pisala, najcastejsie UPT su medzi 9-10 tt...bohuzial dokonca aj v 12 tt,v 10 tt je dokoncena organogeneza, potom sa uz prakticky len vsetko zvacsuje a dozrieva...
za par rokov, ako robim aj na anesteziolog, ambulancii, som zazila 2 , ktore nakoniec neprisli na UPT....
kedze ja som zazila IVF 2 x, je mi z toho tak ci tak na zvracanie......nechapem , ako to niekoho vobec napadne , nieco take....bohuzial po tych detoch ostanu len sono fotky...
moje dieta sa 9+2 hybalo a 12+3 ani nehovorim , ake uz bolo dokonale....